Η περιουσία της Παμμακεδονικής Ένωσης Μελβούρνης
Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που αγοράστηκε το οίκημα στο 470-472 Queens PR, Clifton Hill, και το ονομάσαμε «Μακεδονικό Σπίτι». Μέσα σε αυτό στεγάζονται το Διοικητικό Συμβούλιο της Παμμακεδονικής Ένωσης Μελβούρνης και Βικτωρίας (ΠΕΜΒ ) και όλοι οι Σύλλογοι μέλη.
Θεωρώ το γεγονός της αγοράς του οικήματος αυτού ένα αξιέπαινο και μεγάλο έργο. Για την αγορά και την εξόφλησή του χρειάστηκαν πολλές θυσίες από τα στελέχη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΜΒ και τα τότε σε μικρό αριθμό συλλογικά όργανα και μέλη της.
Το πρώτο Δ.Σ. της ΠΕΜΒ το έτος 1981, πήρε την απόφαση να αγοραστεί μία στέγη για όλους μας. Από τότε πέρασαν 35 ολόκληρα χρόνια. Τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΜΒ που πήραν την απόφαση θυσίασαν πολύτιμο χρόνο από την ζωή τους, αλλά και χρήματα δικά τους. Πολλά από αυτά τα μέλη σήμερα δεν είναι πια μαζί μας.
ΜΕ ΠΟΛΛΗ ΣΚΕΨΗ
Μετά από πολλή σκέψη και περισυλλογή, θεώρησα φρόνιμο και σωστό προς τιμήν όλων αυτών, να αναφερθώ στο έργο τούτο. Δυστυχώς, η μνήμη όλων μας με τον καιρό φθείρεται και πολλά άξια έργα ξεχνιούνται. Επιθυμώ οι νέες γενιές, που άξια θα συνεχίσουν το έργο της ΠΕΜΒ, να γνωρίζουν έστω και μερικά ελάχιστα πράγματα από τις θυσίες και τους κόπους που πρόσφεραν αυτοί οι ανώνυμοι εργάτες της οργάνωσής μας που άξια λέγεται: Παμμακεδονική Ένωση Μελβούρνης και Βικτωρίας.
Χωρίς το Μακεδονικό Σπίτι που μας συγκεντρώνει όλους, κανείς δεν γνωρίζει πού θα βρισκόταν σήμερα η ΠΕΜΒ και οι Σύλλογοί της.
Στο οίκημα αυτό είμαστε όλοι μας ένα σώμα και συνεργαζόμαστε για το καλό όλων, αλλά και για την ιδιαίτερη πατρίδα μας Μακεδονία, της οποίας τα βάσανα συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Εδώ γίνονται όλες οι εκδηλώσεις, οι συνελεύσεις και συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΠΕΜΒ και όλων των Συλλόγων που είναι μέλη της. Επίσης, το κτίριο χρησιμοποιείται ΔΩΡΕΑΝ από πολλούς άλλους οργανισμούς της ελληνικής παροικίας.
Από το Μακεδονικό Σπίτι ξεκίνησαν τα πιο μεγάλα συλλαλητήρια για την Μακεδονία μας στη Μελβούρνη και αυτό έγινε το Μακεδονικό Φρούριο στον αγώνα για την Μακεδονία. Χωρίς το οίκημα αυτό δεν θα μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε τόσες εκδηλώσεις που έχουν γίνει εκεί και έχουμε φιλοξενήσει όλους όσοι ζητούν στέγη να οργανώσουν κάτι άξιο για την παροικία μας. Όλα αυτά τα χρεωστάμε σε αυτά τα στελέχη και συλλόγους, που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση της ΠΕΜΒ και ύστερα θυσίασαν τον πολύτιμο χρόνο τους για την αγορά και εξόφληση του οικήματος αυτού.
Π.Ε.Α ΚΑΙ ΠΕΜΒ
Στην περίοδο 1960 με 1979 σε όλη την Αυστραλία είχε την δραστηριότητα η Παμμακεδονική Ένωση Αυστραλίας ( Π.Ε.Α) με έδρα την Μελβούρνη. Σχεδόν όλα ξεκινούσαν και οργανωνόταν από την Μελβούρνη.
Στο τελευταίο συνέδριο της Π.Ε.Α. που πραγματοποιήθηκε στην Καμπέρα το 1979, πάρθηκε η απόφαση να δημιουργηθούν πολιτειακές Παμμακεδονικές.
Η Π.Ε.Α. σε «Ομοσπονδία των Παμμακεδονικών Αυστραλίας», η οποία σήμερα δυστυχώς δεν λειτουργεί.
Στα χρόνια 1980-81, ιδρύθηκαν οι πολιτειακές Παμμακεδονικές στην Αυστραλία. Προσωπικά, σε νεαρή ηλικία, βρέθηκα στα συμβούλια της Παμμακεδονικής Ένωσης Αυστραλίας. Τότε, όπως πολλοί άλλοι, τα χρόνια εκείνα δουλέψαμε στις οργανώσεις αυτές για τα εθνικά θέματα.
Με άλλα λόγια με όλους αυτούς που πήραν μέρος στην ιστορική αλλαγή από Π.Ε.Α σε πολιτειακές Παμμακεδονικές, εργάστηκα και πήρα ενεργό μέρος.
Η Παμμακεδονική Ένωση Μελβούρνης και Βικτωρίας ιδρύθηκε τότε από τους συλλόγους που τα μέλη τους κατάγονταν από τη Μακεδονία. Για αυτό, εξάλλου, ονομάστηκε «ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ».
Το τότε πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον κ. Στέργιο Λιούσα, αντιπρόεδρο τον κ. Γεώργιο Αμπελά, γραμματέα κ. Δημήτριο Παπαστεργίου, ταμία Δημήτριο Παπαδόπουλο και τα υπόλοιπα μέλη έκαναν τις ενέργειες για την αγορά του κτιρίου αυτού.
Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ
Το κτίριο το εντόπισαν το έτος 1981 οι κ.κ. Στέργιος Λιούσιας και Δημήτριος Παπαδόπουλος στην περιοχή του North Fitzroy, στο 470 Queens Parade. Μετά κάλεσαν το δικηγόρο κ. Ζαπάρα και οι τρεις προαναφερόμενοι κάνανε τα ‘παζάρια’ για την τιμή με τους ιδιοκτήτες.
Αφού οι δυο πλευρές συμφώνησαν με την τιμή, ύστερα φέραμε το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο και εκεί ομόφωνα πάρθηκε η απόφαση για την αγορά του κτιρίου, με σκοπό να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της ΠΕΜΒ.
Για να μαζευτούν τα χρήματα για την αγορά του οικήματος αυτού, το Δ.Σ. διοργάνωσε προσωπικό έρανο αναμεταξύ μας και πλησίασε και τα συμβούλια των άλλων συλλόγων.
ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΜΑΣ
Ύστερα οργανώσαμε το διαγωνισμό της «Μις Παμμακεδονικής»
Δεν ζητήσαμε καμία βοήθεια από την πατρίδα.
Οι 11 Μακεδονοπούλες στο διαγωνισμό Μις ΠΕΜΒ 1982
Πρόσφεραν για την αγορά του οικήματος αυτού.
Νο Ονοματεπώνυμο Από ποιο Σύλλογο Ποσόν
1. ΒΑΛΚΑΝΗ ΕΛΕΝΗ Σύλλ. Γιανιτσών ‘Η ΠΕΛΛΑ’ $14,085.00
2. ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ Σύλλ. Καστοριάς ‘ΓΡΑΜΜΟ’ $ 6,177.00
3. ΚΟΣΜΑΔΕΛΗ ΣΟΥΛΑ Σύλλ. ΧΑΛΚΕΔΙΚΕΩΝ $ 5,661.00
4. ΒΕΗ ΕΥΑΝΓΓΕΛΙΑ Σύλλ. ‘ΣΕΡΕΩΝ’ $ 5,606.00
5. ΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡ. Σύλλ. Μεγ.’ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ’ Σεπ. $ 4,000.00
6. ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥ ΕΥΓΕΝ. Σύλλ. Εκπαιδευτήρια ΠΥΘΑΓΟΡΑ $3,840.00
7. ΣΤΑΘΗ ΜΑΡΙΑ Σύλλ. Κοζάνης ‘ΛΑΣΑΝΗΣ’ $3,814.00
8. ΔΕΜΙΡΗ ΜΑΡΙΑ Σύλλ. ‘ΚΡΙΘΙΑΣ’ Θεσσαλονίκη $2.791.00
9. ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ ΔΗΜΟΚ. Σύλλ. ‘ΚΡΑΤΕΡΟΥ’ $2,290.00
10. ΤΣΙΑΚΜΑΚΑ ΣΤΕΛΛΑ Σύλλ. Γρεβενών ‘ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ’ $1,799.00
11. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΡΙΑ Σύλλ. Αμυνταίου ‘Ο ΑΜΥΝΤΑΣ’ $1,420.00
Επειδή τα χρήματα που μαζέψαμε δεν έφτασαν για την αγορά του οικήματος, έπρεπε να πάρουμε δάνειο από την τράπεζα. Όταν η ΠΕΜΒ πήρε το δάνειο από την τράπεζα έπρεπε να υπογράψουν οι εγγυητές.
Ο Στέργιος Λιούσας και ο Δημήτριος Παπαδόπουλος υπέγραψαν για να πάρουμε το δάνειο βάζοντας τα σπίτια τους ως προσωπική εγγύηση.
Eκ μέρους όλων των μελών του τότε Δ.Σ. της ΠΕΜΒ, Θέλω να ευχαριστήσω τις ένδεκα Μακεδονοπούλες, τους γονείς τους, τους Συλλόγους-μέλη που προώθησαν και βοήθησαν τις κοπέλες για να μαζέψουν τα ποσά που πρόσφεραν.
Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ, σε όλους αυτούς που συνέβαλαν στην πρόσκληση του προσωπικού εράνου, βάζοντας το χέρι τους στην τσέπη και προσφέρανε στον έρανο για την αγορά τού οικήματος.
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Αρχικά, το κτίριο αγοράστηκε στο όνομα της ΠΕΜΒ.
Δυστυχώς, τα Διοικητικά Συμβούλια της ΠΕΜΒ που ανέλαβαν μετά από το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο που αγόρασε το κτίριο, δεν δημιουργούσαν αρκετά έσοδα για να καλύπτουν τις τρεχούμενες ανάγκες της ΠΕΜΒ και του κτιρίου. Το ενδιαφέρον για το κτίριο δεν ήταν ικανοποιητικό.
Η διαχείριση και συντήρηση του κτιρίου δεν λειτουργούσαν κανονικά, ούτε πληρώνονταν οι δόσεις στην τράπεζα για την εξόφληση του δανείου και οι τόκοι συνέχεια ανέβαιναν.
Η Τράπεζα έγραφε γράμματα με προειδοποιήσεις στα Δ.Σ. της ΠΕΜΒ και δεν έπαιρνε απαντήσεις.
Φαίνεται η υπομονή τής τράπεζας είχε εξαντληθεί και τότε κάλεσε τους εγγυητές τον κ. Στέργιο Λιούσα και τον κ. Δημήτριο Παπαδόπουλο για να βρουν μια λύση. Στην συνάντηση αυτή που ήταν παρών και ο δικηγόρος κ. Ζαπάρα, η Τράπεζα μας ανακοίνωσε τα εξής:
Αν δεν πληρώνονται οι δόσεις, το κτίριο θα πουληθεί για να πάρουμε αυτά που δώσαμε. Αν δεν πιάσουμε τα χρήματα για να καλύψουμε το ποσό που δώσαμε, τότε θα πουλήσουμε τα σπίτια σας για να καλύψουμε τα χρήματα που σας δανείσαμε συν τον τόκο».
Το πρόβλημα ήταν πολύ σοβαρό και γρήγορα έπρεπε να βρεθεί μια λύση. Δεν θέλαμε να χάσουμε το κτίριο. Τότε μαζευτήκαμε αρκετοί παράγοντες της ΠΕΜΒ, καλέσαμε τον κ. Ζαπάρα και μετά από αρκετή συζήτηση βρέθηκε μια κοινή λύση. Για αυτή τη λύση καλέσαμε Γενική Συνέλευση όλων των Συλλόγων που τότε ήταν μέλη της ΠΕΜΒ και συζητήθηκε αναλυτικά η πρόταση-λύση .
Την πρόταση την ανέλυσε με λεπτομέρειες στη Γενική Συνέλευση ο τότε δικηγόρος της ΠΕΜΒ κ. Ζαπάρας.
Η πρόταση έλεγε: «Το κτίριο μοιράζεται σε 14 μερίδια. Τα (4/14) να τα δώσαμε στην ΠΕΜΒ για να είναι πάντα μέσα και καλούνται δέκα (10) Σύλλογοι-μέλη της ΠΕΜΒ για να αγοράσουν από (1/14) μερίδιο του κτιρίου».
Οι δέκα σύλλογοι που αγόρασαν το 1/14 μερίδιο του κτιρίου, πλήρωσαν μόνο ένα μικρό ποσόν ως προκαταβολή για να καλυφτούν οι άμεσες ανάγκες.
Οι Σύλλογοι που αγόρασαν το 1/14 και τα 4/14 μερίδια του κτιρίου που δόθηκαν στην ΠΕΜΒ, και μετά από την εξόφληση του δανείου πήραν τους τίτλους τους είναι:
ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ
470-473 Queens Pde, North Fitzroy
1. Αδελφική Ένωση Πρεσπών,
2. Σύλλογος «Η Πέλλα» Γιαννιτσών,
3. Σύλλογος Γρεβενών «Αιμιλιανός»
4. Σύλλογος Πανδραμαϊκός «Δράμα»
5. Σύλλογος «Γράμμος» Καστοριάς.
6. Σύλλογος Κοζάνης «Λασσάνης».
7. Σύλλογος Χαλκιδικής «Ο Αριστοτέλης»
8. Σύλλογος Καρατεριστών
9. Όμιλος Φλωρινέων
10. Σύλλογος Φλωρινέων.
11. Παμμακεδονική
12. Ένωση
13. Μελβούρνης και
14. Βικτώριας.
470-473 Queens Parade, North Fitzroy 14/14
Πόσο από το κτίριο ανήκει σε κάθε μέτοχο:
1/14 Μερίδιο σε κάθε Σύλλογο (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10)
4/14 Στην ΠΕΜΒ (11, 12, 13, 14.
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΝΗΚΕΙ
ΤΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΤΗΣ ΠΕΜΒ
Τα 4/14 μερίδια της ΠΕΜΒ ανήκουν σε όλους τους Συλλόγους μέλη της ΠΕΜΒ (όχι σε άτομα).
Σημείωση: Τα χρήματα για τα 4/14 μερίδια που δόθηκαν στην ΠΕΜΒ, τα μάζεψαν οι τότε σύλλογοι μέλη της ΠΕΜΒ.
Γι’ αυτό νόμιμα τα 4/14 μερίδια της ΠΕΜΒ ανήκουν σε αυτούς τους συλλόγους και όχι σε συλλόγους η άτομα (που υπάρχουν αρκετοί) που έγιναν μέλη τελευταία για να ψηφίζουν μόνο.
Η ΠΕΜΒ, δηλ. όλοι οι σύλλογοι μέλη της, αυτοί αποφασίζουν το τι θα γίνει με τα 4/14 μερίδια του κτιρίου μόνο, και όχι για τα άλλα δέκα (10) μερίδια που ανήκουν στους δέκα (10) συλλόγους που είναι νόμιμοι ιδιοκτήτες.
Το Δ.Σ. της ΠΕΜΒ δεν έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει με το κτίριο χωρίς να γνωρίζουν και να εγκρίνουν οι δέκα ιδιοκτήτες Σύλλογοι.
Να σημειώσουμε εδώ πως οι σύλλογοι τότε μέλη της ΠΕΜΒ που πήραν μέρος στις ενέργειες για την αγορά του κτιρίου και μαζέψαμε το ποσό για την προκαταβολή ήτανε: οι δέκα σύλλογοι που αγόρασαν μετοχές και σήμερα είναι μέτοχοι στο κτίριο, και άλλοι οκτώ (8) σύλλογοι που δεν αγόρασαν μετοχές στην περιουσία του κτιρίου και ως μη μέτοχοι τότε ήτανε οι σύλλογοι: Σερραίων, «Αριστοτέλης» Φλωρίνης, Άνω Κλινών Φλωρίνης, Καβάλας, Ημαθίας Βέροια, Κρυθειά Θεσσαλονίκης, «Μέγας Αλέξανδρος Σέπαρτον» και τα Εκπαιδευτήρια «Πυθαγόρας».
Επειδή με την πάροδο του χρόνου στο Δ.Σ. της ΠΕΜΒ εισχώρεσαν άτομα από νέους συλλόγους που δεν έχουν μετοχές, η διαχείριση και συντήρηση του κτιρίου δεν λειτουργούσαν κανονικά, ουτε πληρώνονταν οι δόσεις στην τράπεζα για την εξόφληση του δανείου. Για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και για την κανονική εξυπηρέτηση και γρήγορη εξόφληση του δανείου, το Δ.Σ. της ΠΕΜΒ και οι δέκα Σύλλογοι-μέλη της, με σκοπό να διορθωθούν όλες οι εκκρεμότητες που είχαν δημιουργηθεί έπρεπε να δράσει εγκαίρως.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΤΙΡΙΟΥ
Οι μέτοχοι αποφάσισαν να ιδρύσουν την Επιτροπή Διαχείρισης Κτιρίου (Ε.ΔΙ.Κ). Η Ε.ΔΙ.Κ. ιδρύθηκε στης 12 Μαρτίου το 1986 και αποτελείται από αντιπροσώπους των Συλλόγων που έχουν αγοράσει μετοχές και έχουν τους τίτλους και έναν αντιπρόσωπο από την ΠΕΜΒ.
Η σύνθεση του πρώτου Δ.Σ. της Ε.ΔΙ.Κ ήταν: πρόεδρος Δημήτριος Παπαδόπουλος, αντιπρόσωπος της Α.Ε. Πρεσπών, γραμματέας Θωμάς Ηλιόπουλος, αντιπρόσωπος του Συλλόγου Καστοριάς «Γράμμος», ταμίας Αχιλλέας Αντωνόπουλος, αντιπρόσωπος του Συλλόγου Κρατερό Φλώρινας και μέλη ένας αντιπρόσωπος από τους υπόλοιπους Συλλόγους μετόχους, καθώς και ένας από την ΠΕΜΒ. Στις πρώτες συνεδριάσεις της Ε.ΔΙ.Κ. πάρθηκαν αποφάσεις για την εξόφληση και καλή λειτουργία του κτιρίου.
Η εξόφληση του δανείου από την τράπεζα για το κτίριο ήταν μια από τις πιο σοβαρές και επείγουσες υποχρεώσεις. Γι’ αυτήν την εργασία η Ε.ΔΙ.Κ επέλεξε πρόεδρο τον Δημήτριο Παπαδόπουλο. Ο κ. Δ. Παπαδόπουλος με τις οδηγίες της ΕΔΙΚ και σε συνεργασία με το δικηγόρο κ. Ζαπάρα και με προέδρους των Συλλόγων μετόχων, άρχισαν την εξόφληση του οικήματος.
Ο Δ. Παπαδόπουλος με το δικηγόρο κ. Ζαπάρα, ύστερα από μεγάλη και σοβαρή εργασία, ετοίμασαν μια κατάσταση με τα χρέη του κάθε Συλλόγου και φρόντισαν για την εξόφλησή τους. Μετά από ένα χρονικό διάστημα η ΕΔΙΚ με την συνεργασία των Συλλόγων, εξόφλησαν το δάνειο και σήμερα όλοι αυτοί οι δέκα Σύλλογοι έχουν τους τίτλους τους για το 1/14 ‘in one undivided fourteenth part of share of all that piece of land’ ήτο τo 1/14 αχώριστο κομμάτι στην περιουσία τού κτιρίου. Επιπλέον η περιουσία των 4/14 της ΠΕΜΒ ανήκουν σε αυτούς τους δέκα συλλόγους, στους Συλλόγους που πρόσφεραν και σε νέα μέλη-σύλλογοι που πλαισίωσαν την ΠΕΜΒ αργότερα.
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΓΡΑΦΕΙΩΝ
Το Δ.Σ της ΠΕΜΒ είχε το πρώτο και μεγαλύτερο γραφείο στο ισόγειο. Οι υπόλοιπες αίθουσες/γραφεία δόθηκαν σε όλους τους συλλόγους μετόχους και όλοι έχουν τα γραφεία τους για τις συγκεντρώσεις/συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων τους. Το γραφείο Αριθμός 5, που βρίσκεται στην είσοδο και δίπλα από το γραφείο της ΠΕΜΒ, έγινε διαθέσιμο για να εξυπηρετούνται όλοι οι Σύλλογοι μη μέτοχοι.
Τέλος η μεγάλη και κύρια αίθουσα στον πρώτο όροφο, είναι κοινή για όλους τους Συλλόγους, αλλά είναι και διαθέσιμη για όλους τους οργανισμούς της παροικίας μας που θα ήθελαν να οργανώσουν διάφορες εκδηλώσεις κοινού ελληνικού ενδιαφέροντος.
Έτσι όλοι οι Σύλλογοι-μέλη της ΠΕΜΒ, αλλά και όλη η παροικία μας, εξυπηρετούνται στο Μακεδονικό Σπίτι.
Στη συνέχεια η Ε.ΔΙ.Κ. έβαλε μια τάξη με τον Εσωτερικό Κανονισμό στα κοινά σημεία του κτιρίου, όπως την εξωτερική αυλή που κάλλιστα μπορεί να χρησιμοποιείται για Μπάρμπεκιου και άλλες εξωτερικές εκδηλώσεις.
Για την τήρηση της τάξης στο κτίριο, η Ε.ΔΙ.Κ. χρησιμοποίησε το «Βιβλίο Εκδηλώσεων».
ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ
Μετά από όλη αυτήν την τάξη που έβαλε η Ε.ΔΙ.Κ., ασχολήθηκε με αρκετά έργα για την ευπρέπεια του κτιρίου και για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων:
1) Άλλαξε την σκεπή του κτιρίου που έσταζε.
2) Έκτισε τέσσερις εξωτερικές τουαλέτες.
3) Καθάρισε και τακτοποίησε όλο το πίσω μέρος του κτιρίου για εκδηλώσεις.
4) Πήρε άδεια και άνοιξε το «Κλαμπ Ηλικιωμένων» για όλα τα μέλη της ΠΕΜΒ. Αυτό είναι το περίφημο «Καφενείο» μας.
5) Ενοικίασε το Καφενείο, αλλά και έναν εξωτερικό τοίχο για μεγάλες διαφημίσεις. Έτσι εξοικονομήθηκαν αρκετά έσοδα για όλες αυτές τις βελτιώσεις.
6) Άνοιξε το «Βιβλίο Εκδηλώσεων» για την άριστη οργάνωση αυτών.
7) Εν συνεχεία, η Ε.ΔΙ.Κ. άνοιξε δικό της λογαριασμό στην τράπεζα και νοικοκυρεύτηκε και όλα τα έξοδα του οικήματος αυτού πληρώνονται από το ταμείο της Ε.ΔΙ.Κ.
Σύμφωνα με το νόμο της Βικτωρίας η Ε.ΔΙ.Κ έγινε «The Owners Corporation of the Building» και απαρτίζεται από όλους τους μετόχους του κτιρίου και την ΠΕΜΒ.
Η Επιτροπή αυτή διαχειρίζεται θέματα της συντήρησης και ιδιοκτησίας του κτιρίου. Πληρώνει όλα τα έξοδα κάθε συντήρησης, την ασφάλεια του κτιρίου και ασφαλίζει όλους αυτούς που χρησιμοποιούν και βρίσκονται στο κτίριο, ‘Public liability insurance’, νερά, ρεύμα, έξοδα του Δήμου και πολλά άλλα.
Σημειώνεται πως όλα αυτά πληρώνονται από τους μετόχους συλλόγους και κανένας άλλος σύλλογος δεν ενδιαφέρεται για αυτά.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΜΒ είναι αυτό το οποίο διοικεί την Παμμακεδονική και ενδιαφέρεται για τα εθνικά μας θέματα αφοσιωμένο και απερίφραστο.
Να σημειώσουμε και πάλι πως προς το παρόν μόνο αυτοί που έχουν μετοχές στο οίκημα, πληρώνουν όλα τα έξοδα του κτιρίου και κρατά στη ζωή την Παμμακεδονική Ένωση Μελβούρνης και Βικτωρίας. Χωρίς το κτίριο, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η Παμμακεδονική θα υπήρχε.
Χωρίς τις θυσίες των δέκα (10+4=14) Συλλόγων που κρατάνε σε λειτουργία το κτίριο, η Παμμακεδονική ως Οργάνωση που αποτελείται από τους συλλόγους από την Μακεδονία, δεν θα μπορούσε να σταθεί και αυτή είναι η πραγματικότητα.
Από τις συνδρομές τα $100.00 δολάρια που πληρώνουν όλα τα μέλη Σύλλογοι στην ΠΕΜΒ, δεν πάει ούτε ένα δολάριο για την συντήρηση και ασφάλεια του κτιρίου το οποίο μας εξυπηρετεί όλους.
Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ Ε.ΔΙ.Κ.
Δυστυχώς σήμερα η διοίκηση της ΠΕΜΒ χωρίς διευκρίνιση αγνόησε όλους τους εσωτερικούς κανονισμούς και τάξη που είχε βάλει η Ε.ΔΙ.Κ και την κατήργησε και όλα μαράθηκαν στην Παμμακεδονική. Οι μέτοχοι αφοπλίστηκαν και ο μαρασμός ήρθε ακαριαίος. Η άγνοια της πραγματικής αλήθειας σε ποιον ανήκει η περιουσία είναι πολύ επικίνδυνη και φοβάμαι πως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι επ’αόριστον. Είναι ορατός ο κίνδυνος να χάσουμε το οίκημα εάν οι μέτοχοι αποσύρουν την υποστήριξή τους. Και αυτή η εκδοχή θα είναι χειρότερη από την πρώτη!
Η γνώση το πώς αγοράστηκε το κτίριο και σε ποιους ανήκει πρέπει να είναι ο γνώμονάς μας. Είναι πολύ σωστό αυτό που λέει ο λαός μας πως: «Εάν δεν κοπιάσεις για αυτό που έχεις, δεν το πονάς και δεν σε νοιάζει!». Για όλα αυτά νοιαζόταν η Ε.ΔΙ.Κ. και σήμερα αυτή δεν υπάρχει όπως υπήρχε, και για αυτό σήμερα στο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΣΠΙΤΙ δεν υπάρχει σειρά, τάξη και σεβασμός. Το Δ.Σ. της ΠΕΜΒ συμπεριφέρεται ως ο ΜΟΝΟΣ ιδιοκτήτης –που ΔΕΝ είναι– και οι απερίσκεπτες τριβές δημιουργούν μεγάλα και σοβαρά προβλήματα.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Αυτά είναι τα πραγματικά γεγονότα κι η Ιστορία της αγοράς του κτιρίου μας. Πρέπει να είμαστε ευγνώμονες και να χρωστούμε χάρη σε αυτούς που εργάστηκαν για την αγορά και την εξόφληση του ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ.
Κοπιάσανε, ξοδεύτηκαν και πλήρωσαν για να μας εξυπηρετεί εμάς σήμερα. Το κτίριο αυτό μέχρι σήμερα μάς εξυπηρέτησε θαυμάσια. Η αποκατάσταση της τάξης μέσα στο κτίριο είναι επιτακτική ανάγκη και αυτός είναι ο λόγος που αναφέρθηκα σε όλα τα ιστορικά πια γεγονότα, γιατί όποιος ξεχνάει την Ιστορία του όντως χάνεται.
Γνωρίζοντας την αλήθεια, οι ερχόμενες γενιές που θα αναλάβουν και θα συνεχίσουν το έργο της ΠΕΜΒ στο μέλλον, θα πρέπει να σεβαστούν και να εκτιμήσουν με τον καλύτερο τρόπο αυτούς που πρόσφεραν αυτά που σήμερα εξυπηρετούν όλους εμάς.
*Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος είναι πρώην πρόεδρος της Ε.ΔΙ.Κ. και αντιπρόσωπος της Αδελφικής Ένωσης Πρεσπών.
Σχόλια Facebook