22ο Συνέδριο Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας- Σχόλιο ΡΗΡ
Κολωνία. Πραγματοποιήθηκε το 22ο τακτικό συνέδριο της ΟΕΚ το Σαββατοκύριακο 21/22 Μαΐου στο Πορτς της Κολωνίας.
Το συνέδριο που έπρεπε να είχε ήδη πραγματοποιηθεί το 2011, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία επηρέασε και τους φορείς της ομογένειας, την αδρανοποίηση των κοινοτήτων γενικά, μεταφέρθηκε στο 2016.
Τις εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησε ο Πρόεδρος κ. Κ. Δημητρίου καλωσορίζοντας τους συνέδρους δίνοντας τον λόγο στον κ. Α.Τριανταφυλλίδη, πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας «Ήρθα να σας ακούσω». Παρουσίασε τον οδικό χάρτη δράσεων των απόδημων με τον οποίο η επιτροπή ομόφωνα και ομόρρυθμα οριοθέτησε 17 στόχους ως πυξίδα πρωτοβουλιών της Επιτροπής, με σκοπό την ενδυνάμωση της σχέσης του Ελληνικού κράτους με την ομογένεια.
Τόνισε επίσης ότι πρέπει ο άγονος και ο στείρος ανταγωνισμός να αντικατασταθεί με συναγωνισμό προσφοράς.
Ο γενικός Πρόξενος του Ντίσελντορφ κ. Δελαβέκουρας διάβασε τον χαιρετισμό του Πρέσβη κ. Δασκαρόλη ο οποίος χαρακτήρισε το συνέδριο ως την κορυφαία συνάντηση του Ελληνισμού της Γερμανίας. «Είναι μια ευκαιρία συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων, γόνιμου διαλόγου από κοινού αναζήτησης προσεγγίσεων και λύσεων στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε.»
Το συνέδριο χαιρέτησε και ο υπεύθυνος τύπου της πρεσβείας στο Βερολίνο κ. Νικόλαος Βλαχάκης ο οποίος κάλεσε την οργανωμένη ομογένεια να είναι σε πιο στενή συνεργασία και να παρακολουθεί τις εργασίες του γραφείου.
Οι εργασίες ξεκίνησαν πιστοποιώντας την εγκυρότητα του συνεδρίου αναφέροντας ότι παραβρίσκονται 16 κοινότητες οι οποίες υπερβαίνουν το ποσοστό του 40% των οικονομικών τακτοποιημένων. Εφόσον εκλέχθηκε προεδρείο και εφορευτική επιτροπή ο απερχόμενος πρόεδρος κ. Δημητρίου έκανε έναν συνοπτικό απολογισμό δράσεων της ομοσπονδία προκαλώντας την αντίδραση μέρους του σώματος, οπότε στη διάρκεια αναφέρθηκαν πιο συγκεκριμένες δράσεις. Δε θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε την έλλειψη αντίγραφων με τις όλες δράσεις, όπως και το γεγονός του συνοπτικού οικονομικού απολογισμού του προέδρου της επιτροπής. Ακούστηκαν από τους συνέδρους ενστάσεις εάν ηθικά η καταστατική απαρτία είναι αρκετή.
Μια έκφραση καταλυτική από σύνεδρο για το μέλλον της Ομοσπονδίας ήταν: «δεν ήρθα για να νομιμοποιήσω την ΟΕΚ γιατί μου αρέσει, αλλά γιατί την χρειάζομαι». Στη διάρκεια της ημέρας ακούστηκαν αναλυτικά οι δράσεις της ΟΕΚ καθώς και οι δυσκολίες που υπάρχουν γενικά στο κοινοτικό κίνημα. Το πρόβλημα της νεομετανάστευσης και η επιρροή του στους φορείς.
Τα θέματα που απασχόλησαν γενικά το διήμερο, ήταν το θέμα απογραφής των ομογενών, η ψήφος των απόδημων, το σχολικό, γενικά το θέμα παιδείας των Ομογενών, μοντέλα μελλοντικών κοινοτήτων κτλ.
Για το ΣΑΕ ο κ. Τριανταφυλλίδης τόνισε ότι έχει τελειώσει το 2012. Είναι συνδεδεμένο με σπατάλες κρεπάλες και σκάνδαλα, δημιουργείται σε μια άλλη βάση.
Επίσης αναφέρθηκε στα ΚΕΠΟ Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Ομογενών.
ΣΧΟΛΙΟ PANHELLENIC POST: Δεν έχουμε ολόκληρο το κείμενο του χαιρετισμού του κ. Τριανταφυλλίδη, αλλά -χωρίς να είμαστε θιασώτες του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού- απορούμε εάν εκτός από ” σπατάλες, κραιπάλες και σκάνδαλα”, (αναπόδεικτα όλα αυτά μέχρι στιγμής…) απορούμε εάν εκτός από αυτά, έτυχε ποτέ να ακούσει ο κ. Πρόεδρος της Διακομματικής για τον Απόδημο Ελληνισμό -και όχι “Διασπορά” όπως ανιστόρητα την βάπτισαν- για τα Ιατρεία που έστησε το ΣΑΕ στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας, και που βρήκαν περίθαλψη χιλιάδες ομογενείς που το ελληνικό Κράτος τους είχε ξεχάσει και άλλες δράσεις…
Κατά τα λοιπά, οι διεργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με την εκλογή του νέου Δ.Σ. ενός Δ.Σ που καλείται να συνθέσει, να ξεπεράσει και να απογαλακτιστεί από φαινόμενα που θαμπώνουν το ρόλο και την εικόνα του. Ο ελληνισμός θέλει και πρέπει να έχει ένα σοβαρό, ισχυρό αντιπροσωπευτικό όργανο όπως είναι η ΟΕΚ. Ο χρόνος τελείωσε ή θα υπάρξει φυγή μπροστά ή θα απαξιωθεί εντελώς. Όλες οι ελληνικές κοινότητες της Γερμανίας θα πρέπει να συμμετέχουν με ένα βασικό στόχο(στηρίζουμε την προσπάθεια, ελέγχουμε το έργο).
Το νέο Δ.Σ αποτελείται από τους:
Από το Ενωτικό ψηφοδέλτιο: (16 ψήφους 8 εκλεγμένοι)
Δημητρίου Κώστας, Δροσινάκης Παναγιώτης, Αθανασιάδης Νικόλαος, Λουτσόπουλος Κοσμάς, Πρασσάς Χρήστος, Μπαβένγκος Βασίλειος, Λουδάρου Μαρία, Λάιος Γεώργιος
Από την Αγωνιστική Συσπείρωση Μεταναστών: (10 ψήφους 5 εκλεγμένοι)
Κοράκης Μανώλης, Πολυχρονίου Παναγιώτης, Παπαδόπουλος Δημοσθένης, Πασχαλίδου Ζωή, Τούσιας Χρήστος.
Από την Ενότητα: ( 4 ψήφοι 2 εκλεγμένοι)
Ρούγας Γεώργιος, Τσιγάρας Άγγελος
Εξελεγκτική Επιτροπή
Μυγδαλάς Θωμάς, Κωνταντάκος Διονύσιος ( Ενωτικό) Χαριτος Αλέξανδρος (Αγωνιστική Συσπείρωση Μεταναστων)
Πηγή:europolitis.eu
Σχόλια Facebook