Αυτός ο ανελκυστήρας μπορεί να αλλάξει τις πόλεις του μέλλοντος

Αυτός ο ανελκυστήρας δεν χρησιμοποιεί καθόλου τα παραδοσιακά συστήματα ανάρτησης. Δείτε τι καινοτόμο κάνει.

Οι ανελκυστήρες πηγαίνουν πάνω και κάτω. Παίρνουν ανθρώπους από τον έναν όροφο και τους πάνε σε άλλον, κάθετα, στο ίδιο σημείο.

Μια νέα τεχνολογία, όμως, προσφέρει τη δυνατότητα εξόδου των ανελκυστήρων από τις …κάθετες φυλακές τους, επιτρέποντάς τους να μετακινούνται και πλαγίως, ή και διαγώνια!

Η γερμανική εταιρεία ThyssenKruppέχει αναπτύξει ένα νέο είδος ανελκυστήρα που χρησιμοποιεί την τεχνολογία μαγνητικής αιώρησης (maglev) για τη μετακίνηση της καμπίνας του ανελκυστήρα.

Αυτό το ασανσέρ, που ονομάζεται Multi, δεν χρησιμοποιεί καθόλου τα παραδοσιακά συστήματα ανάρτησης που ρυμουλκούν την καμπίνα πάνω και κάτω σε ένα φρεάτιο.

Χωρίς τη χρήση συρματόσκοινων, ο ανελκυστήρας δεν περιορίζεται πλέον στην κάθετη κίνηση. Και όταν οι ανελκυστήρες μπορούν να πάνε παντού, συμβαίνουν αστεία πράγματα.

Τα ψηλά κτίρια, που είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να λειτουργούν γύρω από μια σειρά ανελκυστήρων, μπορούν πλέον να πάρουν διαφορετικά σχήματα.

Επίσης, δημιουργείται χώρος για άλλες λειτουργίες, όπως π.χ. για «πράσινες χρήσεις» του κτιρίου. Και το ασανσέρ μπορεί, μάλιστα, να φύγει και έξω απ’ το κτίριο! Ο Πάτρικ Μπας, διευθύνων σύμβουλος της ThyssenKrupp Βορείου Αμερικής, έχει 25ετή παρουσία στον κλάδο των ανελκυστήρων.

Πεποίθησή του είναι ότι αυτή η νέα τεχνολογία ασανσέρ έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει νέα δίκτυα μεταφορών για την υποστήριξη των πόλεων του μέλλοντος. «Θα δείτε σημαντικές μεταβολές στις μεταφορές, τόσο εντός των κτιρίων, όσο και εντός πόλεων» λέει ο Μπας. «Θα δείτε τα δύο αυτά είδη μεταφορών να συνδυάζονται».

Η ThyssenKrupp είναι υπεύθυνη για πάνω από ένα εκατομμύριο ανελκυστήρες σε όλο τον κόσμο, αλλά ο Μπας αντιλαμβάνεται την εταιρεία σαν κάτι πέρα από το ανεβοκατέβασμα ενός ασανσέρ. «Δεν είμαστε μια εταιρεία ανελκυστήρων, είμαστε μια εταιρεία μεταφορών», καταλήγει.

Fortunegreece.com

ThyssenKrupp