Αναμνήσεις από τον επιστημονικό χώρο του Δρα. Γ. Παπανικολάου στη Ν. Υόρκη
Εκπαιδευτικών, Ν. Υ. ” Ο Προμηθεύς”Την Τρίτη, 17 Μαίου διοργανώνεται το Συμπόσιο εις μνήμη του μεγάλου επιστήμονα της Ιατρικής και Σωτήρα της ανθρωπότητας Δρα. Γ. Παπανικολάου.
Το Συμπόσιο θα λαβει χώρα στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κορνέλ στο Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης , στη Λεωφόρο York και 69 Street στις 6:00μμ
Στο Νοσοκομειακό αυτό Σύμπλεγμα ο Παπανικολάου αφιέρωσε πάνω από 43 χρόνια ως καθηγητής και ερευνητής και είναι ο χώρος στον οποίο επινόησε και ανέπτυξε το διαγνωστικό ΠΑΠ ΤΕΣΤ το οποίο εχει σώσει εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο.
Χθες περπάτησα στον ίδιο χώρο και αισθάνθηκα δέος και υπερηφάνεια .
Με συγκίνηση σταμάτησα στον πλάτανο που ειναι φυτευμενος στον κήπο δίπλα απο το νοσοκομείο. Θυμάμε που ήταν ένα μικρό δεντράκι που το έφεραν απο το νησί του Ιπποκράτη , την Κω , και με φροντίδα του ιατρού Αντώνη Βασίλα και άλλων φυτεύτηκε , ρίζωσε και μεγάλωσε. Κατω από τον πλάτανο βρίσκεται πλάκα αφιερωμένη στον Παπανικολάου.
Θυμάμαι που με τον ομογενή διακεκριμένο δημοσιογράφο Σταύρο Μαρμαρινό και μαθητές από τα ελληνικά σχολεία στεκόμασταν από το 1996 για πολλά χρόνια δίπλα στον πλάτανο και αρχίζαμε από κει την ιστορία της ιατρικής επιστήμης από τον Ιπποκράτη και φτάναμε στον Παπανικολάου και να βλέπουμε τα ελληνόπουλα της Αμερικής να δακρύζουν από συγκίνηση για την μοναδική τους κληρονομιά!
Εισήλθα στο μεγάλο διάδρομο του νοσοκομείου και αντίκρισα την προτομή του μεγάλου αυτού επιστήμονα που ήρθε απο την Κύμη της Εύβοιας για να θυσιάσει εδώ τη ζωή του στο Βωμό της
Επιστήμης της Ιατρικής και της Έρευνας!
Στη μνήμη μου ήρθε η μορφή του γιατρού Νικολάου Γληνού
και τις περιπέτειες που δοκίμασε στις προσπάθειές του πριν πολλά χρόνια να κινητοποιήσει τον Ιατρικό Σύλλογο και να υλοποιήσει το όνειρο της προτομής του Παπανικολάου στην μαρμάρινη αυτή στήλη. Ο θεός να αναπαύει την ψυχή του για το εθνοφελές έργο του!
Ακολούθησα το νήμα της μνήμης μου και με αριστερή στροφή στο διάδρομο
Επισκέφτηκα την Βιβλιοθήκη του Παπανικολάου με το μεγαλοπρεπές πορτραίτο του ! Εδώ πριν μερικά χρόνια μας μίλησε και ο κ. Αβραμόπουλος, Υπουργός Υγείας τοτε, αν δεν κάνω λάθος, ως
Προσκεκλημένος του Συλλόγου των Ελληνων Ιατρών και με την πρωτοβουλία των αδελφών ιατρών Σπύρου και Νίκου
Μεζίτη.
Στη συνέχεια επισκέφθηκα το εργαστήριο Της Κυτταρολογίας αφιερωμένο στον Παπανικολάου και θαύμασα τους νεαρούς επιστήμονες με τα μικροσκόπιά τους να συνεχίζουν το ερευνητικό έργο του Παπανικολάου για την ανακάλυψη των μυστικών κωδικών
Της φύσης, της ζωής! Ηταν σα να βλέπαμε τον Παπανικολάου με το επιστημονικό του συνεργείο και την αφοσιωμένη του σύζυγο Ανδρομάχη που θυσίασε και τη δική της ζωή βοηθώντας και μερικές στιγμές προσφέροντας και τον εαυτό της στις πειραματικές προσπάθειες του συζύγου της!
Κατέβηκα στο μεγάλο αμφιθέατρο όπου την Τρίτη, 17 Μαΐου θα γίνει το μεγάλο Συμπόσιο εις μνήμη του Παπανικολάου όπου θα μιλήσουν διακεκριμένοι επιστήμονες και ο Σύλλογος των Ελλήνων Ιατρών θα δώσει υποτροφίες και θα τιμήσει και ιατρούς ερευνητές.
Κατά τη διάρκεια Του Συμποσίου θα δοθούν και τα 4 βραβεία
Στους νικητές του μαθητικού ετήσιου
Διαγωνισμού για τη ζωή και το έργο του Παπανικολάου που έχει θεσπίσει ο Σύλλογος Ελλήνων Εκπαιδευτικών Ν.Υ.
” Ο Προμηθεύς” από το 2014. Στο διαγωνισμό αυτό συμμετέχουν μαθητές από τα Ελληνικά και Αμερικάνικα σχολεία οι οποίοι γράφουν εκθέσεις στα ελληνικά.
Επίσης θα ανακοινωθεί από τον κ. Τριανταφύλλου και το ενθαρρυντικό μήνυμα του Προέδρου του Ιδρύματος Του Ελληνισμού της Αμερικής, κ. Μιχάλη Σέρβου για την πρωτοβουλία του να δημιουργηθεί άγαλμα του Παπανικολάου στο χώρο του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, στη Φλώριδα, όπου είχε ιδρυθεί Το Κέντρο Ερευνών Γ. Παπανικολάου το 1962!
Έτσι με τη συλλογική δράση και με τις πρωτοβουλίες πολλών ομογενών, Συλλόγων ( Πανευβοικού, Προμηθέα) και Ομοσπονδιών ( Ιατρικών Συλλόγων, Ελληνικών Σωματείων) συνεχίζεται
Η ζωντανή συντροφιά με ένα από τους μεγαλύτερους Έλληνες επιστήμονες
Που δόξασε την ΕΛΛΑΔΑ στο εξωτερικό, εδώ στην Αμερική όπου πραγματοποίησε το όνειρο του που ήταν ” Δεν θέλω να κάνω πολλά χρήματα. Θέλω να κάνω κάτι για τον άνθρωπο”. Μια ανθρωπιστική φιλοσοφία από τα σπλάχνα της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας!
Σχόλια Facebook