Ιταλία: Μετά το Αιγαίο, το ΝΑΤΟ πηγαίνει ανοιχτά της Λιβύης
Η Λιβύη βρίσκεται μεταξύ των κεντρικών ζητημάτων που αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στην άτυπη μίνι Σύνοδο Κορυφής Ομπάμα, Μέρκελ, Ρέντσι, Ολάντ και Κάμερον τη Δευτέρα στο Αννόβερο.
Σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στην εφημερίδα La Stampa λίγο πριν τη μίνι Σύνοδο, η Ρομπέρτα Πινότι αναφέρει ότι η Ρώμη έχει ζητήσει σε ΝΑΤΟϊκό επίπεδο «να αναβαθμονομηθεί η Operation Active Endeavour από αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην Ανατολική Μεσόγειο σε επιχείρηση που επιβλέπει τις ακτές της Λιβύης».
Η ίδια αναφέρει ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Άμυνας των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στο Λουξεμβούργο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ της είπε ότι «η πρόταση γίνεται δεκτή».
Η ΝΑΤΟϊκή αποστολή θα ήταν μέρος ευρύτερου ιταλικού σχεδίου δράσης για το κλείσιμο της οδού της Μεσογείου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου και την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας), με επίκεντρο την επιστροφή των οικονομικών μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους.
Η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας αναφέρει μιλώντας στην Stampa πως αναμένει το πράσινο φως για την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο της Συμμαχίας στη Βαρσοβία στις 7 Ιουλίου.
Το ΝΑΤΟ έχει ήδη αναμειχθεί στο Προσφυγικό με ναυτική δύναμη στο Αιγαίο, όμως μία επιχείρηση στα ανοιχτά της Λιβύης θα ήταν ακόμη πιο περίπλοκη και πιθανώς επικίνδυνη δεδομένης της χαοτικής πολιτικής κατάστασης και της αστάθειας στη χώρα, καθώς και της παρουσίας τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους σε παράκτιες περιοχές.
Η επαναπροώθηση σκαφών με μετανάστες πίσω στη Λιβύη θα ήταν επίσης άκρως αμφιλεγόμενη δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.
Η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας επισήμανε ότι το ζήτημα της Λιβύης θα συζητηθεί κατά τη συνάντηση των Μπαράκ Ομπάμα, Άνγκελα Μέρκελ, Ματέο Ρέντσι, Φρανσουά Ολάντ και Ντέιβιντ Κάμερον τη Δευτέρα στο Αννόβερο της Γερμανίας.
«Στην περίπτωση του Αιγαίου, υπάρχει μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ [η Τουρκία] με την οποία συνεργαζόμαστε για τον τελικό προορισμό των προσφύγων, στη Λιβύη όχι» ανέφερε η ίδια.
Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι η Ιταλία πιέζει για δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών στις χώρες καταγωγής. «Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε, σε συνδυασμό με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποστήριξη προς τις χώρες καταγωγής για να διαχειριστούν τους επαναπτρισθέντες».
Η Ιταλία ετοιμάζεται να ηγηθεί υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ ειρηνευτικής δύναμης στη Λιβύη, εάν και όταν κριθεί ότι η κυβέρνησης εθνικής ενότητας που ανέλαβε πρόσφατα έχει αποκτήσει επαρκή έλεγχο και εξουσία για να ζητήσει διεθνή βοήθεια για την σταθεροποίηση της χώρας. Επ’ αυτού η Πινότι ανέφερε ότι η Ιταλία είναι έτοιμη να εγγυηθεί την ασφάλεια της δύναμης.
Η κατάσταση στη Λιβύη έχει αφήσει εδώ και καιρό ανοιχτό το ενδεχόμενο για κάποιου είδους στρατιωτική επέμβαση της Δύσης.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε την Κυριακή ότι δεν μπορεί να αποκλείσει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη εάν αυτό ζητηθεί από την κυβέρνηση της χώρας, σημειώνοντας ωστόσο ότι η όποια ανάμειξη θα πρέπει να έχει την έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων.
Οι δυτικές δυνάμεις στηρίζουν την νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας με την ελπίδα ότι θα ζητήσει εξωτερική συνδρομή για να αντιμετωπίσει το Ισλαμικό Κράτος, να χειριστεί τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη και να αποκαταστήσει την παραγωγή πετρελαίου για να αναστηλώσει την οικονομία της χώρας.
Ο Φίλιπ Χάμοντ επισήμανε πως δεν θεωρεί ότι η λιβυκή κυβέρνηση θα θελήσει εξωτερική στρατιωτική παρέμβαση, όμως υπογράμμισε τον κίνδυνο που θα συνιστούσε για την Ευρώπη η δημιουργία ενός προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα.
Η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος μετά την επέμβαση του 2011 για την ανατροπή του καθεστώτος του Μοαμάρ Καντάφι. Πρόσφατα ο Μπαράκ Ομπάμα παραδέχθηκε ότι το μεγαλύτερο λάθος της προεδρίας του είναι η ανεπαρκής προετοιμασία για την επόμενη ημέρα στη χώρα.
Newsroom ΔΟΛ
Σχόλια Facebook