Συγκλονιστική η ανταπόκριση των ομογενών Αυστραλίας στην Ελλάδα που δοκιμάζεται…
Μελβούρνη. Συγκλονιστική από κάθε πλευρά, είναι η ανταπόκριση των ομογενών μας στην Αυστραλία, προς τη γενέτειρα, από την αρχή της κρίσης που τη μαστίζει για επτά χρόνια τώρα, έχει δε τώρα ενταθεί με την αθρόα εισροή των προσφύγων.
Πρωτοβουλίες της οργανωμένης παροικίας, αλλά και ιδιωτών, να συνεισφέρουν με όποιον τρόπο μπορούν στην οικονομική και ηθική στήριξη που χρειάζεται σήμερα η γενέτειρα, έχουν φέρει άριστα αποτελέσματα και μαρτυρούν τη μεγαλοψυχία του Έλληνα που η καρδιά του είναι άρρηκτα δεμένη με την πατρίδα του.
«Είδα ηλικιωμένους να διασταυρώνουν μεγάλους πολυσύχναστους δρόμους, με βαλίτσες γεμάτες ρούχα και πελώρια κουτιά με τρόφιμα και δάκρυσα. Αυτό είναι το μεγαλείο της ψυχής του Έλληνα. Το γονίδιο του φιλότιμου που γεννιέται και πεθαίνει μαζί του» θα πει ο πατήρ Στυλιανός της Ενορίας Αγίου Σπυρίδωνα Σίδνεϊ, αναφερόμενος στον έρανο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής που ξεκίνησε πριν δυο εβδομάδες σε παναυστραλιανή κλίμακα, σ’ όλες τις Ενορίες και έφερε εκπληκτικά αποτελέσματα.
«Η κρίση που περνά η Ελλάδα σήμερα έχει αγγίξει βαθιά τον καθένα από μας. Οι πρωτοβουλίες που παίρνονται είναι εκπληκτικές. Όσον αφορά την Αρχιεπισκοπή, η Επιτροπή Ελληνίδων Σίδνεϊ, που αποτελείται από 20 δραστήριες γυναίκες, πήγε με δικά της έξοδα στην Ελλάδα, προκειμένου να εντοπίσει τους πιο κατάλληλους φιλανθρωπικούς οργανισμούς για να συνεργαστεί μαζί τους.
Επί πέντε χρόνια εργάζονται με δυναμισμό και μεθοδικότητα με άριστα αποτελέσματα.
Το σύνθημά τους κατά τη διάρκεια του εράνου για ρουχισμό ήταν «αν δεν το έδινες στη μητέρα σου να το φορέσει, δεν πάει στην Ελλάδα».
ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ
«Ο έρανος ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Η ανταπόκριση ήταν πραγματικά συγκινητική. Ρούχα, τρόφιμα παιχνίδια, για τους αδελφούς μας που δοκιμάζονται στη γενέτειρα, θα σταλούν σε τρεις αναγνωρισμένους φιλανθρωπικούς οργανισμούς: «Το Χαμόγελο του Παιδιού», την «Κιβωτό του Κόσμου» και το «Χατζηκυριάκειο» μας πληροφορεί ο κ. Δημήτρης Μπάτζιος, από τα γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Μελβούρνης.
«Ενώ ο στόχος, αρχικά, ήταν να συγκεντρώσουμε αρκετά ρούχα και τρόφιμα για να γεμίσουμε ένα κοντέινερ, η ανταπόκριση ήταν τόσο μαζική που σήμερα έχουμε έτοιμα προς αποστολή τρία κοντέινερ».
Αυτά σε μία μέρα, 16 Απριλίου, που είχε ανακοινωθεί ως μέρα συγκέντρωσης ρούχων, παιχνιδιών και τροφίμων για τους δεινοπαθούντες αδελφούς μας» λέει ο κ. Μπάτζιος.
Ο έρανος, επίσης, που έγινε στις εκκλησίες όλων των ενοριών της Αυστραλίας την Κυριακή 10 Απριλίου, για τον ίδιο σκοπό, απέφερε σημαντικά χρηματικά ποσά τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα.
«Η Ελλάδα δοκιμάζεται εδώ και χρόνια. Με την απρόσμενη εισροή των προσφύγων τα τραύματά της έχουν γίνει ακόμη βαθύτερα. Δεν γίνεται να μείνουμε αδρανείς στη θέα τους» τονίζει ο κ. Μπατζιος.
ΣΤΟ ΜΠΡΙΣΜΠΑΝ
Θερμή η ανταπόκριση στην έκκληση της Αρχιεπισκοπής για συνδρομή στην προσπάθεια στήριξης της Ελλάδας και στο Μπρίσμπαν, όπου τη Δευτέρα πρωί, η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα έστειλε ένα κοντέινερ με πάνω από ένα τόνο κουβέρτες, σεντόνια, μαξιλάρια, ρούχα και τρόφιμα για τους πρόσφυγες που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα.
Μέσα σε μία εβδομάδα, ο πατήρ Δημήτριος Τσάκας, θα πει ότι είχε αρκετά αντικείμενα να γεμίσει πάνω από ένα κοντέινερ: «Έχουν συνδράμει και οι τέσσερις Ενορίες του νοτιοανατολικού Κουίνσλαντ.
Αρχικά, νόμιζα ότι θα είχαμε πρόβλημα να γεμίσουμε ένα κοντέινερ, τώρα όμως διαπιστώνω ότι έχουμε αρκετά για τρία ή τέσσερα».
Εκείνο δε το οποίο προξένησε μεγάλη εντύπωση ήταν ότι πολλοί δώρισαν μεγάλα σακιά με σπόρους, ώστε να βοηθήσουν τους πρόσφυγες να καλλιεργήσουν όσπρια και σιτηρά. Κάτι που πριν ενενήντα τόσα χρόνια έκανε ο μεγάλος ανθρωπιστής Τζορτζ Τρελόαρ, όταν προσπαθούσε να βοηθήσει τους πρόσφυγες στη Μακεδονία να ορθοποδήσουν.
«Πολλοί έρχονταν φορτωμένοι με δεκάδες κουτιά τρόφιμα. Κάποιος έξω από τα κουτιά έγραφε το περιεχόμενο στην αγγλική και μετά προσπαθούσε να βρει κάποιον να το μεταφράσει και στην αραβική γλώσσα.
Τεράστιες ποσότητες τροφίμων διέθεσαν και Έλληνες επιχειρηματίες απ’ όλη την περιοχή. Ήταν μια μαζική ανταπόκριση από τους έχοντες και μη, που πραγματικά μας συγκίνησε» είπε ο πατήρ Τσάκας.
Ο ίδιος προσθέτει ότι, «μετά την επικοινωνία που είχε με ιερείς των ελληνικών νησιών, ήταν ολοφάνερο, ότι λόγω της κρίσης πολλά πράγματα είναι δυσεύρετα. Υπάρχει, είπαν, έλλειψη ρούχων, φαρμάκων και τροφίμων. Γι’ αυτό και η δική μας πρωτοβουλία εδώ θα έχει άμεσο όφελος».
Ο γνωστός πρωτοψάλτης Δημήτρης Μαυρομάτης, από την πλευρά του, θα πει ότι οι δωρεές θα πάνε σε τρεις γνωστούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς που εδρεύουν στην Αθήνα, στοχεύοντας στο να βοηθήσουν και οικογένειες Ελλήνων που με την κρίση αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.
Ένα δεύτερο κοντέινερ, μήκους 40 ποδών, θα σταλεί σύντομα από το λιμάνι του Μπρίσμπαν στα ελληνικά νησιά, για τον ίδιο σκοπό.
Παρόμοιες προσπάθειες, μετά την έκκληση της Αρχιεπισκοπής, γίνονται, όπως πληροφορούμαστε, στην Αδελαΐδα, το Nτάργουιν και το Περθ.
Ο πατήρ Νικόλαος από το Σίδνεϊ, υπεύθυνος του εράνου, θα πει ότι μέχρι στιγμής σε παναυστραλιανή κλίμακα έχουν συγκεντρωθεί 11 κοντέινερ, 40 τόνους η κάθε μία.
Το χρηματικό ποσό από τον έρανο στις εκκλησίες τη 10η Απριλίου υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχές, ακόμη όμως δεν έχει συγκεντρωθεί όλο το ποσό από τις εκκλησίες, η ανακοίνωση του οποίου αναμένεται να γίνει σύντομα, όπως μας πληροφορούν.
ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ, Η ΕΥΣΠΛΑΧΝΗ
Στη Μελβούρνη, από την αρχή της κρίσης, εκδηλώσεις συμπαράστασης έχουν εκφραστεί έμπρακτα από διάφορους οργανισμούς, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, η Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης, και η Χιακή Αδελφότητα «Ο Κοραής» πρόσφατα, που συγκέντρωσε, σε ειδική για τον σκοπό αυτό εκδήλωση, το ποσό των $15.000, το οποίο θα δοθεί στην «Κιβωτό του Αιγαίου», όπου φιλοξενούνται 30 ορφανά από όλα τα νησιά του Αιγαίου, καθώς και προσφυγόπουλα από τη Συρία που έχουν χάσει τους γονείς τους στο ταξίδι για ένα καλύτερο, πιο φωτεινό αύριο.
Στο ίδιο θέμα, ας υπενθυμίσουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβρη, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, η εκδήλωση που έγινε από την εδώ Επιτροπή του φιλανθρωπικού οργανισμού «Χαμόγελο του Παιδιού», συγκέντρωσε πάνω από $20.000. Οι συνιδρύτριες του εδώ κλάδου, κ. Μπέτυ Αθανασάκη και Μαρία Τακτικού, επέτυχαν να ευαισθητοποιήσουν τα μέλη της παροικίας, ώστε να προσφέρουν από το περίσσευμα της καρδιάς τους σ’ έναν οργανισμό που επιτελεί ένα τόσο σοβαρό φιλανθρωπικό έργο.
Μέσα στα 20 χρόνια δράσης, το «Χαμόγελο του Παιδιού» έχει στηρίξει πάνω από 1 εκατ. παιδιά και τις οικογένειές τους.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Μέσα στο ίδιο πνεύμα συμπαράστασης προς την Ελλάδα που πλήττεται, o οργανισμός Hellenic Initiative Australia συνέλεξε και έστειλε σε δύο φιλανθρωπικούς οργανισμούς στην Αθήνα -«Μπορούμε» και «Δεσμός»- πέρυσι τον Νοέμβριο $60.000.
Επιπλέον, ξεκίνησε το πρόγραμμα μαθητείας που προσφέρει σε νέους Έλληνες πτυχιούχους πολύτιμη επαγγελματική εμπειρία.
Οι πρώτοι οκτώ έχουν ήδη επιλεγεί, ενώ έξι βρίσκονται ήδη στη Μελβούρνη.
Τους υποδέχτηκε ο επικεφαλής του οργανισμού, Νίκος Παππάς, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε: «Η παρουσία σας εδώ απηχεί τα βήματα που έκαναν πριν από σας πολλοί Έλληνες. Η διαφορά είναι ότι εσείς, κάνοντας αυτά τα βήματα, μεταφέρετε την εμπειρία πίσω στην Ελλάδα».
Μεταξύ των οργανισμών που θα προσφέρουν την εξάμηνη μαθητεία είναι οι τραπεζικοί κολοσσοί NAB και ANZ, ο εκπαιδευτικός οργανισμός The Lonsdale Institute, η κατασκευαστική εταιρεία Hickory, το HACCI και η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.
Να τονίσουμε ότι εδώ δεν στερεύει η πηγή ανθρωπισμού και φιλευσπλαχνίας που αναβλύζει από την ομογένεια της Αυστραλίας προς την γενέτειρα. Αντίθετα εμπλουτίζεται και θεριεύει, στέλλοντας το δυνατό σύνθημα «Είμαστε κι εμείς εδώ».
Σχόλια Facebook