Μπήκαν οι υπογραφές στη συμφωνία των μεγάλων ελπίδων για το περιβάλλον
Πρώτο βήμα είναι η κύρωση της συμφωνίας από τις χώρες που είναι υπεύθυνες για την παραγωγή του 55% των ρύπων παγκοσμίως, κάτι που αναμένεται σχετικά σύντομα.
«Πρόκειται για ιστορική στιγμή» είπε, στα γαλλικά, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν κατά την τελετή της υπογραφής στη Νέα Υόρκη από τις αντιπροσωπείες των 175 χωρών. «Βρισκόμαστε σε μάχη με το χρόνο, καλώ όλες τις χώρες να κυρώσουν τη συμφωνία σε εθνικό επίπεδο» είπε, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία του Παρισιού «νέα διαθήκη για το μέλλον».
Τη συμφωνία έχουν ήδη κυρώσει 15 χώρες, κυρίως μικρά νησιωτικά κράτη που καλούν τους μεγάλους παραγωγούς ρύπων να κάνουν γρηγορότερα βήματα, ενώ διάφορα στιγμιότυπα από την τελετή της υπογραφής -η οποία συνέπεσε με την Ημέρα της Γης- έδειξαν, συμβολικά, τη σημασία της συμφωνίας: Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι κρατούσε αγκαλιά τη δίχρονη εγγονή του την ώρα της υπογραφής, ενώ σπάνια εμφάνιση έκανε για την υπογραφή στην Ολομέλεια μέχρι και ο υπουργός Εξωτερικών της Βορείου Κορέας, Ρι Σου Γιονγκ.
Για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία που στοχεύει σε περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου, πρέπει να την κυρώσουν οι 55 χώρες που είναι υπεύθυνες για το 55% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων.
Πρώτος υπέγραψε τη συμφωνία στην τελετή ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που ανέφερε στη συνέχεια πως σκοπεύει να την φέρει το Μάιο στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση ώστε να έχει κυρωθεί μέχρι το καλοκαίρι.
Ο μεγαλύτερος παραγωγός, η Κίνα, ανέφερε πως θα «οριστικοποιήσει τις εγχώριες διαδικασίες» ώστε να κυρώσει τη συμφωνία πριν την G20 του Σεπτεμβρίου, ενώ και οι ΗΠΑ επανέλαβαν τη δέσμευσή του να την κυρώσουν εντός του έτους.
Μέσα στο 2016 έχουν δεσμευτεί να κυρώσουν τη συμφωνία και ο Καναδάς, η Αυσρταλία και το Μεξικό ενώ από την πλευρά της ΕΕ, η Κομισιόν ανέφερε πως στόχος είναι οι «28» να βρίσκονται στο «πρώτο κύμα» πλευρών που την κυρώνουν.
Newsroom ΔΟΛ
Σχόλια Facebook