Μπαίνουμε στην Εβδομάδα των Παθών…

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Τα νέα δεν είναι, τελικά, τόσο καλά από το Άμστερνταμ. Αυτό, παρά και την παρέμβαση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με δηλώσεις του επεσήμανε ότι τα νούμερα της Εurostat είναι καλύτερα και, επομένως, κατά την ελληνική άποψη δεν χρειάζονται πρόσθετα έκτακτα μέτρα.

Όλες οι πληροφορίες από την Ολλανδική πρωτεύουσα συγκλίνουν στο ότι τόσο η Κριστίν Λαγκάρντ όσο και ο πρόεδρος του Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισαν ότι το πακέτο των μέτρων «εν αναμονή» -contigency measures- θα πρέπει να εξειδικευτούν τις επόμενες ημέρες και να νομοθετηθούν προκαταβολικά -legislated upfront. Ο ίδιος συνέδεσε αυτή τη διαδικασία με τη δυνατότητα ενός έκτακτου Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη το οποίο θα μπορούσε να εξετάσει ενέργειες για το χρέος.

Τους δύο αυτούς «θεσμούς», σιγοντάρισε και ο Ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM που είπε ότι τα προληπτικά μέτρα «είναι προϋπόθεση για να κοιτάξουμε το χρέος».

Το αποτέλεσμα αυτό εκτιμάται στην Αθήνα ως «Ψυχρολουσία στην κυβέρνηση» η οποία θεωρούσε ότι  δεν απαιτούνται νέα έκτακτα μέτρα, αφού κάποιοι δείκτες της οικονομίας  δείχνουν να πηγαίνουν καλά.

Με βάση, μάλιστα, τα όσα ο κ. Τσίπρας είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews: «…ό,τι ακριβώς προβλέπει η συμφωνία. Δε ζητάμε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο (…) αρκεί να μην επιτρέψουμε σε κάποιους να θελήσουν επιπρόσθετα βάρη από αυτά που ορίζει η συμφωνία. Και βεβαίως δεν έχουν καμία δικαιολογία να επιμένουν σε αυτό πλέον διότι τα αποτελέσματα, τα νούμερα, η πραγματικότητα τους διαψεύδει», με βάση, λοιπόν, όλα τα ανωτέρω, πραγματικά ξενίζει η δήλωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ αμέσως μετά τη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών, σύμφωνα με την οποία «Η Ελλάδα συμφώνησε να εργαστεί πάνω σε προληπτικά μέτρα»!

Τι ακριβώς συμβαίνει; Ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός για τις εξελίξεις και συμφώνησε να «εξετάσει» πακέτο έκτακτων μέτρων παρά την προηγηθείσα …αποκήρυξη τους από τον ίδιο;

Δεν ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός του κ. Τσακαλώτος άφησε τον κ. Ντάισλεμπλουμ να πιστεύει ότι αποδέχεται η Ελλάδα τα πρόσθετα έκτακτα και προληπτικά μέτρα;

Ή μήπως, τέλος, ο κ. Ντάισλεμπλουμ αυθαίρετα ερμηνεύει τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και μιλά για πρόσθετα μέτρα;

Αλλά εκείνο που είναι περισσότερο παράδοξο, είναι η «ατάκα» του κ. Ντάισλεμπλουμ που άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο για κάποιο «μηχανισμό» αντί  για μεμονωμένα μέτρα κάτι που εξαρτάται, όπως είπε, και από το ελληνικό δικαιακό σύστημα. Τόνισε επίσης ότι πρέπει να είναι αξιόπιστα, αυτόματα, αντικειμενικά και πως αν δεν νομοθετηθεί ο μηχανισμός ή τα μέτρα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Αυτός ο «μηχανισμός» τι ακριβώς θα είναι; Μοιάζει περισσότερο με «ραντεβού στα τυφλά»! Δηλαδή θα ψηφίσει η Βουλή μηχανισμό σύμφωνα με τον οποίο αυτομάτως θα μεταφράζεται τη δεδομένη στιγμή σε μέτρα; Και ποιος θα τα έχει αποφασίσει αυτά;

Πρέπει, στο σημείο αυτό να επισημάνουμε δηλώσεις από πολύ υψηλά ιστάμενες πηγές του Μαξίμου που αναφέρουν πως η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ψηφίσει στη Βουλή πρόσθετα μέτρα 3,6 δις. ευρώ. Κι΄ αυτό όχι μόνο, όπως λένε, για λόγους πολιτικούς, αλλά νομικούς και συνταγματικούς, γιατί το ελληνικό νομικό σύστημα δεν προβλέπει την θέσπιση προληπτικών μέτρων.

Δυστυχώς, η διαπραγματευτική προϊστορία δεν είναι με το μέρος της Κυβέρνησης. Κάθε φορά που έβαζε κόκκινες γραμμές υποχωρούσε λιγότερο ή περισσότερο από αυτές…
Κάθε φορά που ανέβαζε τους τόνους απέναντι στους «θεσμούς», αποδέχονταν, τελικά, τα παραγγέλματα τους…

Ούτε και η χρονική συγκυρία είναι υπέρ της. Μπαίνουμε στην Εβδομάδα των Παθών…