Κατάθεση ερώτησης για την καθιέρωση της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Αθήνα. Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκης, την οποία συνυπογράφουν η Συντονίστρια ΟΔΕ Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών και Βουλευτής Α’ Αθηνών Ν. Μπακογιάννη και Βουλευτές μέλη του Τομέα απόδημου Ελληνισμού της Ν.Δ., προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εξωτερικών, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού, αναφορικά με την καθιέρωση της 20ής Μαΐου, ημερομηνία γέννησης του Σωκράτη, ως Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού.
Ενώ πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής των πρώτων εκδηλώσεων εορτασμού της ημέρας αυτής στην Ιταλία, όπου η τοπική ελληνική κοινότητα πρωτοστάτησε για αυτήν την πρωτοβουλία, ακόμα δεν έχει προωθηθεί η ανάλογη νομοθετική ρύθμιση. Ακριβώς λόγω του περιορισμένου χρόνου, κατατίθεται και αντίστοιχη επίκαιρη ερώτηση.
Ακολουθεί η ερώτηση:
ΠΡΟΣ: κ. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
κ. Υπουργό Εξωτερικών
κ. Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
κ. Υπουργό Πολιτισμού
ΘΕΜΑ: Καθιέρωση της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού
Στις 20 Μαΐου, ημέρα γέννησης του Σωκράτη, θα εορτασθεί για πρώτη φορά φέτος, με πανηγυρικές εκδηλώσεις στην ομογένεια της Ιταλίας, η καθιέρωση της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση (ψήφιση Νόμου ή προώθηση Προεδρικού Διατάγματος) έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ήδη μέσα στον Απρίλιο, όπως είχε δηλώσει στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής o αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΓΓΑΕ κ. Δημήτρης Πλευράκης. Η ψήφιση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης που θα αφορά τα Υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών, Παιδείας και Πολιτισμού, θα ανοίξει το δρόμο για την υποβολή αιτήματος προς την ΟΥΝΕΣΚΟ για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού.
Η πρόταση για καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας κατατέθηκε για πρώτη φορά στις 17/10/2014 στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς και συζητήθηκε εν συνεχεία, στις 17/10/2014 σε κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Μορφωτικών Υποθέσεων και Ελληνισμού της Διασποράς με θέμα «Ελληνισμός και Φιλελληνισμός της Ιταλίας – Κοινές Δράσεις για την προβολή της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού». Πρόκειται για πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την Ιταλία από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων και Αδελφοτήτων Ιταλίας και τον π. Πρόεδρο Γιάννη Κορίνθιο και δρομολογήθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Είναι μια μοναδική ευκαιρία να αναδειχθεί παγκοσμίως η Ελληνική Γλώσσα και να προβληθεί η Ελλάδα, κινδυνεύει όμως να εξελιχθεί σε φιάσκο, καθώς δεν έχει ακόμα νομικά θεσμοθετηθεί, ούτε επικοινωνηθεί ως προς τα πιθανά οφέλη και την διαχρονική υπόστασή της. Πρόταση με την οποία κατ’ επανάληψη η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς και υπό την νέα Προεδρία του κ. Α. Τριανταφυλλίδη έχει ασχοληθεί θετικά, και την οποία στηρίζουν η Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και όλα τα κόμματα. Η καθυστέρηση στην άσκηση πολιτικής εν γένει στα ζητήματα των Ελλήνων του Εξωτερικού μοιάζει πλέον να αποτελεί επιλογή, αφήνοντας σε εκκρεμότητα σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως την επαναλειτουργία του ΣΑΕ, πόσο μάλλον και την ψήφο των Αποδήμων.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:
1. Τι είναι αυτό που εμποδίζει την υλοποίηση της πρότασης της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, που έγινε και απόφαση της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, να θεσπιστεί η 20η Μαΐου ως Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, πρόταση υπέρ της οποίας έχουν ταχθεί όλα τα κόμματα και όλοι οι Δήμοι της χώρας, αφού η τόσο μεγάλη καθυστέρηση στη θεσμοθέτησή της δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά;
2. Πώς και γιατί το Υπουργείο Εξωτερικών και η ΓΓΑΕ ενθαρρύνουν την προετοιμασία εορτασμών και πανηγύρεων μεταξύ των Ελλήνων του Εξωτερικού για την 20η Μαΐου, με τη συμμετοχή, μάλιστα, Ελλήνων και ξένων κυβερνητικών παραγόντων και μαθητών, όταν ακόμη δεν έχετε στα χέρια σας την αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση (Προεδρικό Διάταγμα ή Νόμος);
3. Τι θα συμβεί εάν την 20η Μαΐου οι Απόδημοι Έλληνες και τοπικοί άρχοντες συμμετέχουν σε Τελετές για κάτι που δεν θα υφίσταται επισήμως; Πως θα αμυνθεί η χώρα μας απέναντι στα επικριτικά σχόλια των Ελλήνων του εξωτερικού και των Ιταλών εν προκειμένω; Πως θα ανταποκριθείτε στην δυσαρέσκεια και την δύσκολη θέση στην οποία θα περιέλθουν οι Έλληνες
του Εξωτερικού και μάλιστα όταν έχουν ιδέες και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες τόσο θετικές για τα ελληνικά συμφέροντα;
Σχόλια Facebook