Αυτή είναι η πρόταση νόμου της ΝΔ για την ψήφο των αποδήμων
ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ
«Άσκηση Εκλογικού Δικαιώματος κατά τις Βουλευτικές Εκλογές, του Απόδημου Ελληνισμού και εκλογέων που βρίσκονται στην αλλοδαπή.»
Άρθρο 1
Εκλογείς
1. Έλληνες και Ελληνίδες που διαμένουν στο εξωτερικό ή υπηρετούν σε Ελληνική Αρχή του εξωτερικού ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές εφόσον:
α. είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους Δήμου του Ελληνικού Κράτους.
β. έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και δεν το έχουν στερηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών.
2. Οι εκλογείς της παραγράφου 1, που προτίθενται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, οφείλουν να το γνωρίσουν εγγράφως στην Ελληνική Διπλωματική ή έμμισθη Προξενική Aρχή, στην περιφέρεια αρμοδιότητας της οποίας διαμένουν, οποτεδήποτε και το αργότερο εξήντα (60) ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών. Οι δηλώσεις αυτές αποστέλλονται στο Υπουργείο Εσωτερικών, για την κατάρτιση των ειδικών εκλογικών καταλόγων και την παράλληλη υποσημείωση στους εκλογικούς καταλόγους στους Δήμους της εκλογικής περιφέρειας της Επικράτειας, στους οποίους είναι εγγεγραμμένοι. Οι ειδικοί αυτοί εκλογικοί κατάλογοι θεωρούνται και αναθεωρούνται κατά τα οριζόμενα από τις διατάξεις της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών. Οι ενστάσεις κατ’ αυτών εκδικάζονται από το Εφετείο Αθηνών.
3. Το περιεχόμενο, οι προθεσμίες και ο τρόπος υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης, τα στοιχεία κατάρτισης των ειδικών εκλογικών καταλόγων, οι προθεσμίες υποβολής των ενστάσεων, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παραγράφου 2 ρυθμίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εξωτερικών.
4. Όσοι υπηρετούν σε Ελληνική Aρχή του εξωτερικού και πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού και δεν περιλαμβάνονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της χώρας που υπηρετούν, ψηφίζουν κατόπιν σχετικής βεβαίωσης του προϊσταμένου της υπηρεσίας τους στο πλησιέστερο εκλογικό τμήμα της περιφέρειας αρμοδιότητας της οικείας Διπλωματικής ή έμμισθης Προξενικής Αρχής, καθ΄ υπέρβαση του αριθμού των εκλογέων που ορίσθηκε στην παράγραφο 2. Περί τούτου, γίνεται ειδική μνεία στο βιβλίο των πρακτικών ψηφοφορίας. Οι εκλογείς αυτοί υποβάλλουν σχετική υπεύθυνη δήλωση ότι δεν άσκησαν και δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε άλλο εκλογικό τμήμα της Επικράτειας ή της αλλοδαπής.
Άρθρο 2
Έλληνες Ναυτικοί
Έλληνες ναυτικοί που εργάζονται σε πλοίο ελλιμενισμένο κατά την ημέρα της ψηφοφορίας σε λιμένα άλλου κράτους και πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 1 ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στο πλησιέστερο εκλογικό τμήμα της περιφέρειας αρμοδιότητας της οικείας Διπλωματικής ή έμμισθης Προξενικής Αρχής του κράτους που είναι ελλιμενισμένο το
πλοίο κατά τη μέρα της ψηφοφορίας, ακόμα και αν δεν έχουν συμπεριληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της προηγούμενης παραγράφου. Οι εκλογείς αυτοί ψηφίζουν με βάση το ναυτικό τους φυλλάδιο καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εκλογέων που ορίζεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 του παρόντος νόμου.
Άρθρο 3
Περιεχόμενο εκλογικού Δικαιώματος
Οι εκλογείς των άρθρων 1 και 2 ψηφίζουν συνδυασμούς Κομμάτων και συνασπισμούς Κομμάτων, που έχουν καταρτίσει ψηφοδέλτια Επικρατείας, σύμφωνα με τη νομοθεσία για την εκλογή Βουλευτών. Το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού Κόμματος ή του συνασπισμού Κομμάτων περιλαμβάνει τους υποψηφίους βουλευτές Επικρατείας, όπως αυτοί έχουν ανακηρυχθεί από το αρμόδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου.
Άρθρο 4
Τόπος Διεξαγωγής των εκλογών – Εκλογικά τμήματα – Καταστήματα ψηφοφορίας
1. Ο τόπος διεξαγωγής της ψηφοφορίας των εκλογέων των άρθρων 1 και 2, η ημερομηνία και η διάρκεια αυτής ορίζονται με το Προεδρικό Διάταγμα προκήρυξης των εκλογών.
2. Οι εκλογείς της περιφέρειας αρμοδιότητας κάθε Διπλωματικής ή έμμισθης Προξενικής Αρχής κατανέμονται σε εκλογικά τμήματα που ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εξωτερικών. Με την ίδια απόφαση ορίζεται και ο ανώτατος αριθμό εκλογέων, από τους εγγεγραμμένους στους οικείους εκλογικούς καταλόγους, ανά εκλογικό τμήμα.
3. Τα καταστήματα ψηφοφορίας ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εξωτερικών, ύστερα από πρόταση της οικείας Διπλωματικής ή έμμισθης Προξενικής Αρχής. Ως καταστήματα ψηφοφορίας χρησιμοποιούνται κτίρια των Ελληνικών Διπλωματικών ή έμμισθων Προξενικών Αρχών, κτίρια Ελληνικών Αρχών ή υπηρεσιών της αλλοδαπής, κτίρια ή καταστήματα Ελληνικών Κοινοτήτων, συλλόγων ή άλλων Ελληνικών οργανώσεων και αν αυτά δεν επαρκούν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και καταστήματα του κράτους όπου διαμένουν Έλληνες εκλογείς, παραχωρούμενα προς το σκοπό αυτό, μετά από σχετική ενημέρωση των αρμοδίων αρχών.
4. Με φροντίδα της οικείας Διπλωματικής ή έμμισθης Προξενικής Αρχής προετοιμάζεται το κατάστημα ψηφοφορίας, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών.
5. Οι αποφάσεις των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εξωτερικών, με τις οποίες ορίζονται τα εκλογικά τμήματα, τα καταστήματα ψηφοφορίας και οι εκλογείς που θα ψηφίσουν σε αυτά, εκδίδονται δεκαπέντε (15) μέρες τουλάχιστον πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας και κοινοποιούνται αμέσως στον Άρειο Πάγο και στις αρμόδιες Διπλωματικές και έμμισθες Προξενικές Αρχές, οι οποίες οφείλουν να τοιχοκολλήσουν τις παραπάνω αποφάσεις σε εμφανή σημεία του καταστήματος της Διπλωματικής ή έμμισθης Προξενικής Αρχής και να τις γνωστοποιήσουν με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο στους εκλογείς της περιφέρειάς αρμοδιότητάς τους. Το Υπουργείο Εξωτερικών αναρτά τις αποφάσεις στην επίσημη ιστοσελίδα του. Οι Διπλωματικές και έμμισθες Προξενικές Αρχές ενημερώνουν αμέσως για τις παραπάνω ενέργειες τους τα Υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εξωτερικών.
Άρθρο 5
Εφορευτικές Επιτροπές
1. Σε κάθε εκλογικό τμήμα η ψηφοφορία ενεργείται ενώπιον εφορευτικής επιτροπής που
αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής, ως πρόεδρο, και από τρεις (3) εκλογείς από αυτούς που έχουν περιληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους του αντίστοιχου εκλογικού τμήματος. Ως αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής, καθώς και οι αναπληρωτές αυτών, διορίζονται υπάλληλοι του διπλωματικού κλάδου, μόνιμοι υπάλληλοι Διπλωματικών και έμμισθων Προξενικών Αρχών πτυχιούχοι Ανωτέρων ή Ανωτάτων Σχολών, ή μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι άλλης Ελληνικής Αρχής ή αποσπασμένοι σε υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ή σε αναγνωρισμένο Διεθνή Οργανισμό, εφόσον είναι πτυχιούχοι Ανωτέρων ή Ανωτάτων Σχολών και οι οποίοι υπηρετούν στην περιφέρεια αρμοδιότητας της Διπλωματικής ή της έμμισθης Προξενικής Αρχής. Αν αυτοί δεν επαρκούν, ως αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής διορίζονται από τα πρόσωπα που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών.
2. Οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής και οι αναπληρωτές τους, διορίζονται από το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου, κατόπιν σχετικής εγγράφου εισηγήσεως του Προϊσταμένου των οικείων Διπλωματικών ή έμμισθων Προξενικών Αρχών, η οποία υποβάλλεται μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών.
3. Οι εκλογείς μέλη της εφορευτικής επιτροπής και οι αναπληρωματικοί τους διορίζονται από τον οικείο Πρέσβη ή Πρόξενο ύστερα από δημόσια κλήρωση που γίνεται στην Διπλωματική ή έμμισθη Προξενική Αρχή. Η κλήρωση γίνεται μεταξύ των εγγεγραμμένων εκλογέων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Η ημέρα και η ώρα της κλήρωσης γνωστοποιείται με ανακοίνωση των Διπλωματικών ή έμμισθων Προξενικών Αρχών, η οποία και τοιχοκολλάται στα καταστήματα των αρχών αυτών και αναρτάται και στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.
4. Για την αναπλήρωση των αντιπροσώπων της δικαστικής Αρχής, με την επιφύλαξη της ανωτέρω παραγράφου, και των μελών της εφορευτικής επιτροπής εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών.
5. Το εν γένει ένστολο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, δεν μπορεί να διορισθεί ως αντιπρόσωπος της δικαστικής Αρχής ή μέλος των εφορευτικών επιτροπών.
6. Αν δεν εμφανισθεί διορισθείς αντιπρόσωπος της δικαστικής Αρχής ή ο αναπληρωτής του, ο έφορος των εκλογών διορίζει με έγγραφη εντολή του ως αναπληρωτή αντιπρόσωπο της δικαστικής Αρχής υπάλληλο του διπλωματικού κλάδου ή διοικητικό ή άλλο δημόσιο υπάλληλο της οικείας Διπλωματικής ή έμμισθης Προξενικής Αρχής που είναι πτυχιούχος Ανωτέρας ή Ανωτάτης σχολής.
7. Η εφορευτική επιτροπή αναθέτει καθήκοντα γραμματέα της σε εκλογέα ή και σε ένα από τα τακτικά ή αναπληρωματικά μέλη της, ο οποίος ψηφίζει στο εκλογικό τμήμα αυτό εφόσον είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο του τμήματος.
8. Για την διεξαγωγή της ψηφοφορίας, την παραλαβή της αίθουσας, της κάλπης και του εκλογικού υλικού αλλά και τις αποφάσεις της εφορευτικής επιτροπής εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις της εκλογικής νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών.
9. Οι αντιπρόσωποι της δικαστικής Αρχής ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα που ασκούν τα καθήκοντά τους εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του παρόντος νόμου και γίνεται ειδική μνεία στο βιβλίο πρακτικών της εφορευτικής επιτροπής και στο πρωτόκολλο ψηφοφορίας.
10. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εξωτερικών ορίζονται οι προθεσμίες για το διορισμό των μελών των εφορευτικών επιτροπών, τα σχετικά με τη συγκρότηση και την ανάληψη των καθηκόντων τους, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια αναγκαία για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού.
Άρθρο 6
Έφοροι εκλογών
1. Στην Ελληνική Διπλωματική Αρχή του κράτους, όπου υπάρχουν ‘Έλληνες εκλογείς, οι οποίοι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, διορίζεται ένας έφορος εκλογών, καθώς και αναπληρωτής του, εφόσον το τελευταίο κρίνεται, απολύτως αναγκαίο. Ως έφοροι εκλογών και αναπληρωτές
αυτών διορίζονται οι υπάλληλοι του διπλωματικού κλάδου με πρεσβευτικό βαθμό. Σε περίπτωση που δεν επαρκούν, διορίζονται, οι πάρεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι πάρεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι εφέτες των Πολιτικών, Ποινικών και Διοικητικών Δικαστηρίων, οι αντεισαγγελείς εφετών και οι πάρεδροι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Σε περίπτωση έλλειψης αυτών, διορίζονται και πρόεδροι Πρωτοδικών και Εισαγγελείς Πρωτοδικών. Ο διορισμός τους γίνεται από το αρμόδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου, ύστερα από κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εξωτερικών, με την οποία δύναται να καθορίζεται αριθμός εφόρων πέραν του ενός κατά Διπλωματική Αρχή ή έφορος σε έμμισθη Προξενική Αρχή κατόπιν σχετικής εγγράφου εισηγήσεως του Προϊσταμένου των οικείων Διπλωματικών ή Προξενικών Αρχών, η οποία υποβάλλεται μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών. Ως γραμματέας του εφόρου διορίζεται υπάλληλος της Διπλωματικής ή της έμμισθης Προξενικής Αρχής. Σε περίπτωση ολιγάριθμων εκλογέων μπορεί, ύστερα από απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εξωτερικών, να διοριστεί ένας έφορος εκλογών για περισσότερες από μία Διπλωματικές ή έμμισθες Προξενικές Αρχές.
2. Ο διορισμός των εφόρων εκλογών και των γραμματέων τους γίνεται μέσα σε δέκα (10) ημέρες από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως του Προεδρικού Διατάγματος προκήρυξης των Εθνικών Εκλογών. Οι έφοροι εκλογών και οι γραμματείς τους είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται στην έδρα της Διπλωματικής ή έμμισθης Προξενικής Αρχής που διορίσθηκαν τρεις (3) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ορισμένη για την ψηφοφορία ημέρα. Για την άφιξη και την ανάληψη των καθηκόντων τους οφείλουν να ενημερώσουν, χωρίς καμία καθυστέρηση μέσω της οικείας Διπλωματικής ή έμμισθης Προξενικής Αρχής, τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τα Υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εξωτερικών.
3. ‘Έργο των εφόρων εκλογών είναι να επισκέπτονται τα εκλογικά τμήματα, να παρακολουθούν την ψηφοφορία, να κατευθύνουν και να επεμβαίνουν προς ενίσχυση του έργου των εφορευτικών επιτροπών και να επιλύουν αναφυόμενα θέματα. Οι υπηρεσίες των Διπλωματικών και έμμισθων Προξενικών Αρχών οφείλουν να παρέχουν στους εφόρους εκλογών κάθε δυνατή συνδρομή για τη διευκόλυνση του έργου τους και να θέτουν στη διάθεσή τους ιδιόκτητο ή μισθωμένο μεταφορικό μέσο της Διπλωματικής ή έμμισθης Προξενικής Αρχής για την κίνησή τους, κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους. Οι έφοροι εκλογών υποβάλλουν στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στα Υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εξωτερικών, έκθεση για την ψηφοφορία στην περιφέρεια της αρμοδιότητας τους.
4. Οι έφοροι εκλογών και οι γραμματείς τους ψηφίζουν σε ένα από τα εκλογικά τμήματα της περιφέρειας αρμοδιότητας της Διπλωματικής ή έμμισθης Προξενικής Αρχής, εφόσον έχουν τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του παρόντος νόμου. Οι ψηφοφόροι αυτής της παραγράφου για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος υποβάλλουν δήλωση προς την Εφορευτική Επιτροπή ότι δεν άσκησαν και δε θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε άλλο εκλογικό τμήμα της Διπλωματικής ή έμμισθης Προξενικής Αρχής και γίνεται ειδική μνεία στο βιβλίο πρακτικών της εφορευτικής επιτροπής και στο πρωτόκολλο ψηφοφορίας.
Άρθρο 7
Ψηφοδέλτια, Εκλογικοί Φάκελοι και Εκλογικό Υλικό
1. Για τη μορφή και τον εφοδιασμό των Διπλωματικών ή έμμισθων Προξενικών Αρχών με τον αριθμό έντυπων ψηφοδελτίων ισχύουν αναλόγως τα οριζόμενα στην νομοθεσία για την εκλογή βουλευτών.
2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εξωτερικών ρυθμίζονται τα ζητήματα προμήθειας των εκλογικών φακέλων, των λευκών ψηφοδελτίων και του λοιπού εκλογικού υλικού και του εφοδιασμού των εκλογικών τμημάτων με
αυτά. Με την ίδια απόφαση ρυθμίζονται ζητήματα αποστολής των ψηφοδελτίων των Κομμάτων και των συνασπισμών Κομμάτων στις Διπλωματικές ή έμμισθες Προξενικές Αρχές, καθώς και του εφοδιασμού των εκλογικών τμημάτων με αυτά.
3. Οι απαιτούμενες πιστώσεις για την αντιμετώπιση των δαπανών των προεκτεθεισών προμηθειών, μεταφορών και λοιπών εργασιών εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομικών και Εξωτερικών ρυθμίζονται ο τρόπος, η διαδικασία πληρωμής των δαπανών στην αλλοδαπή και κάθε σχετική λεπτομέρεια.
Άρθρο 8
Διεξαγωγή Ψηφοφορίας
1. Όπου στον παρόντα νόμο δεν ορίζεται διαφορετικά, η ισχύουσα εκλογική νομοθεσία εφαρμόζεται σχετικά με τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, το άνοιγμα της κάλπης και την αρίθμηση των φακέλων, τη διαλογή των ψηφοδελτίων, τη διακοπή της διαλογής και το πέρας της εκλογής.
2. Τα Κόμματα και οι συνδυασμοί Κομμάτων είναι δυνατόν να ορίσουν έναν αντιπρόσωπο και τον αναπληρωτή του ανά εκλογικό τμήμα, ο οποίος έχει όλα τα δικαιώματα που προβλέπει η νομοθεσία για την εκλογή βουλευτών.
3. Για τους εκλογείς των άρθρων 1 παρ 4 και άρθρο 2 του παρόντος γίνεται ειδική μνεία στο βιβλίο πρακτικών της εφορευτικής επιτροπής και στο πρωτόκολλο ψηφοφορίας.
4. Το αποτέλεσμα της διαλογής των ψηφοδελτίων Επικρατείας ανακοινώνεται, με κάθε πρόσφορο μέσο στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μέσω της οικείας Διπλωματικής ή έμμισθης Προξενικής Αρχής και με ευθύνη των αρχών αυτών, όχι νωρίτερα από τη λήξη της ψηφοφορίας στην Ελλάδα.
5. Με φροντίδα της εφορευτικής επιτροπής, κλείνονται καλά, μέσα σε ειδικό σάκο, όλα τα στοιχεία της ψηφοφορίας και σφραγίζεται σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη νομοθεσία για την εκλογή βουλευτών. Ο αντιπρόσωπος της δικαστικής Αρχής ενημερώνει αμέσως τον αρμόδιο έφορο εκλογών, καθώς και την οικεία Διπλωματική ή έμμισθη Προξενική Αρχή, για το πέρας της ψηφοφορίας, στην οποία παραδίδει και αντίγραφο του τηλεγραφήματος με τα αποτελέσματα διαλογής των ψήφων υπέρ των συνδυασμών Κομμάτων ή συνασπισμών Κομμάτων. Ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής, παραδίδει το σάκο στον αρμόδιο έφορο εκλογών, ο οποίος του χορηγεί σχετική απόδειξη. Ο έφορος εκλογών, αφού συγκεντρώσει όλους τους σάκους περιφέρειας αρμοδιότητάς του, τους αποστέλλει, αμέσως, αεροπορικώς με έκτακτο διπλωματικό ταχυδρομείο στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα και το οποίο οφείλει να τους παραδώσει άμεσα με απόδειξη στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της παραγράφου 1 του άρθρου 9. Στην περίπτωση κατά την οποία έχει διορισθεί έφορος εκλογών σύμφωνα με τη διάταξη του τρίτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 6 του παρόντος νόμου, αφού συγκεντρώσει όλους τους σάκους περιφέρειας αρμοδιότητάς του, οφείλει με ευθύνη του, να τους μεταφέρει αμέσως στην Αθήνα και να τους παραδώσει άμεσα με απόδειξη στην Κεντρική Επιτροπή της παραγράφου 1 του άρθρου 9. Οι ανωτέρω εκλογικοί σάκοι θεωρούνται διπλωματικοί, οι δε υπόχρεοι για τη μεταφορά τους έφοροι εκλογών λογίζονται διπλωματικοί ταχυδρόμοι. Οι Διπλωματικές και οι έμμισθες Προξενικές Αρχές μεριμνούν για την έκδοση των σχετικών εγγράφων και ενημερώνουν το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αναχώρηση των εφόρων και των αντιπροσώπων της δικαστικής Αρχής.
Άρθρο 9
Οριστική Διαλογή Ψηφοδελτίων
1. Η οριστική διαλογή των ψηφοδελτίων με βάση το σύνολο των στοιχείων, που εμπεριέχονται στον εκλογικό σάκο (ψηφοδέλτια, πρακτικά εφορευτικής επιτροπής κ.λπ.) γίνεται υπό την εποπτεία της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής που εδρεύει στο Εφετείο Αθηνών, αποτελείται από έναν πρόεδρο εφετών (ως πρόεδρο) και τέσσερις εφέτες ή αντεισαγγελείς εφετών του αυτού Εφετείου, ως μέλη, μαζί με τους αντίστοιχους αναπληρωτές τους και συγκροτείται με απόφαση του προϊσταμένου του Εφετείου.
2. Έργο της Κεντρικής Εφορευτικής είναι:
α. Η παράδοση στις ειδικές εφορευτικές επιτροπές των σακών των εφορευτικών επιτροπών των εκλογικών τμημάτων της αλλοδαπής.
β) Ο προσδιορισμός της ημέρας και της ώρας έναρξης της αποσφράγισης των σακών και διαλογής των ψηφοδελτίων από τις ειδικές εφορευτικές επιτροπές.
γ). Ο συντονισμός του έργου των ειδικών Εφορευτικών Επιτροπών.
δ). Η συγκέντρωση των επί μέρους αποτελεσμάτων της διαλογής από τις ειδικές εφορευτικές επιτροπές και η έκδοση του ολικού αποτελέσματος της ψηφοφορίας των εκλογέων που ψήφισαν στην αλλοδαπή.
3. Η διαλογή των ψηφοδελτίων ενεργείται, ενώπιον ειδικών εφορευτικών επιτροπών, που εδρεύουν στο Εφετείο Αθηνών και συγκροτούνται με απόφαση του Προϊσταμένου του Εφετείου. Κάθε ειδική εφορευτική επιτροπή αποτελείται από δικαστικό ή εισαγγελικό λειτουργό του Εφετείου ή του Πρωτοδικείου Αθηνών, ως πρόεδρο και δυο δικαστικούς υπαλλήλους των ίδιων δικαστηρίων, ως μέλη. Για τη διαλογή των ψηφοδελτίων των εκλογέων περιφέρειας αρμοδιότητας κάθε Διπλωματικής Αρχής ορίζεται ξεχωριστή ειδική εφορευτική επιτροπή, εκτός αν λόγω του αριθμού των εκλογέων των περιφερειών αρμοδιότητας Διπλωματικών Αρχών, πρέπει κατά την κρίση του Προϊσταμένου του Εφετείου να ορισθεί μία επιτροπή για περισσότερες Διπλωματικές Αρχές.
4. Μετά τη διαλογή των ψηφοδελτίων, σύμφωνα με τις προβλέψεις της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών, τα αποτελέσματα ανακοινώνονται στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Παραλλήλως, ο πρόεδρος κάθε ειδικής εφορευτικής επιτροπής παραδίδει στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή όλα τα στοιχεία της ψηφοφορίας και της διαλογής, καθώς και τους πίνακες διαλογής υπέρ των συνδυασμών Κομμάτων ή των συνασπισμών Κομμάτων. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή εκδίδει το συνολικό αποτέλεσμα των εκλογέων που ψήφισαν στο εξωτερικό. Για τον σκοπό αυτόν συντάσσει τον ανάλογο ειδικό πίνακα και την πράξη στο βιβλίο πρακτικών της. Κυρωμένο αντίγραφο του παραπάνω ειδικού πίνακα και της σχετικής πράξης της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής αποστέλλονται, χωρίς καμία καθυστέρηση, στην Ανωτάτη Εφορευτική επιτροπή καθώς και στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με φροντίδα του προέδρου της.
5. Κατά τη διαλογή είναι δυνατόν να παρίστανται οι υποψήφιοι, καθώς και αντιπρόσωποι των Κομμάτων, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη νομοθεσία για την εκλογή των βουλευτών.
6. Τα στοιχεία της ψηφοφορίας των εκλογέων του εξωτερικού, οι οικείοι πίνακες και τα πρακτικά της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής παραμένουν στο Εφετείο Αθηνών.
Άρθρο 10
Ενσωμάτωση στα Γενικά Αποτελέσματα της ψηφοφορίας της Χώρας
1. Η Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή προσθέτει στο τέλος των οικείων πινάκων των πρωτοδικείων,
που προβλέπονται από τη νομοθεσία για την εκλογή βουλευτών και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του εξωτερικού, έτσι ώστε αυτά να ενσωματωθούν, τελικώς, στο γενικό οριστικό πίνακα αποτελεσμάτων των εκλογών.
2. Με βάση τον παραπάνω γενικό οριστικό πίνακα των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας η Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή κατανέμει και παραχωρεί τις βουλευτικές έδρες, σύμφωνα με τις ειδικότερες ρυθμίσεις της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών.
Άρθρο 11
Αποζημιώσεις και Έξοδα Κίνησης
Με κοινές αποφάσεις των αρμόδιων Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά παρέκκλιση γενικών ή ειδικών διατάξεων, ρυθμίζεται η καταβολή ειδικής αποζημίωσης στον Προϊστάμενο του Εφετείου Αθηνών και στα μέλη της Κεντρικής και των Ειδικών Εφορευτικών Επιτροπών του Εφετείου Αθηνών, που θα απασχοληθούν με την εξαγωγή των εκλογικών αποτελεσμάτων της αλλοδαπής. Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής, στους εφόρους εκλογών και τους τυχόν αναπληρωτές τους, καθώς και στους γραμματείς τους, όταν αυτοί δεν είναι διπλωματικοί ή διοικητικοί υπάλληλοι της Διπλωματικής ή έμμισθης Προξενικής Αρχής, ή μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι άλλης Ελληνικής Αρχής ή αποσπασμένοι σε υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ή σε αναγνωρισμένο Διεθνή Οργανισμό, οι οποίοι υπηρετούν στην περιφέρεια αρμοδιότητας της Διπλωματικής ή έμμισθης Προξενικής Αρχής, καταβάλλονται τα οδοιπορικά έξοδα μετάβασης στην αλλοδαπή και επιστροφής τους στην Ελλάδα και ημερήσια αποζημίωση, για τον απαιτούμενο, εκτός έδρας αριθμό ημερών, που καθορίζονται από τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών, κατά παρέκκλιση των υφιστάμενων διατάξεων. Με την ίδια απόφαση ορίζεται και η αποζημίωση των κατά τα ανωτέρω γραμματέων της εφορευτικής επιτροπής. Με όμοια απόφαση ορίζονται τα οδοιπορικά έξοδα και έξοδα διανυκτέρευσης κάθε άλλου κρατικού λειτουργού και υπαλλήλου, που, ύστερα από κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εξωτερικών, μεταβαίνουν στην αλλοδαπή, ή μετακινούνται από περιοχή της αλλοδαπής σε άλλη περιοχή της αλλοδαπής, για την προπαρασκευή και διενέργεια της ψηφοφορίας. Οι απαιτούμενες πιστώσεις εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Άρθρο 12
Πειθαρχικές και Ποινικές Ευθύνες
1. Οι εκλογείς που θα ψηφίσουν σε μια από τις χώρες του εξωτερικού απαγορεύεται να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της ίδιας ή άλλης χώρας καθώς και στην Ελληνική Επικράτεια και αντιστρόφως. Οι παραβάτες υπόκεινται στις ποινικές και λοιπές κυρώσεις που προβλέπονται στη νομοθεσία για την εκλογή βουλευτών και την πολλαπλή ψήφο, ανεξάρτητα αν η πράξη αυτή είναι αξιόποινη κατά τους νόμους της χώρας όπου διαπράχθηκε.
2. Απαγορεύεται η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των εκλογικών τμημάτων του εξωτερικού, πριν από την επίσημη λήξη της ψηφοφορίας στην Ελλάδα. Η παράβαση της διάταξης αυτής τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή.
3. Ποινικές, δικονομικές διατάξεις και διατάξεις πειθαρχικού δικαίου της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών εφαρμόζονται αναλόγως.
Άρθρο 13
Τελικές Διατάξεις
1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και
Εξωτερικών μπορεί να καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τη ομαλή διεξαγωγή των εκλογών στο εξωτερικό.
2. Οι δηλώσεις της παρ. 2 του άρθρου 1 του παρόντος υποβάλλονται νομίμως αμέσως μετά τη δημοσίευση της κοινής υπουργικής απόφασης της παρ. 3 του άρθρου 1, η οποία θα εκδοθεί το αργότερο μέχρι 30.09.2016.
3. Για κάθε θέμα, για το οποίο δεν υφίσταται ειδική πρόβλεψη, περιλαμβανομένων και των δημοσκοπήσεων, εφαρμόζονται οι διατάξεις της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών.
Άρθρο 14
Έναρξη Ισχύος
Η ισχύς του νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αλλά η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι δυνατή από τις βουλευτικές εκλογές, που θα διενεργηθούν μετά την 1η Ιανουαρίου 2017.
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ
“Άσκηση Εκλογικού Δικαιώματος κατά τις Βουλευτικές Εκλογές, του Απόδημου Ελληνισμού και εκλογέων που βρίσκονται στην αλλοδαπή”
ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ
Η παράγραφος 4 του άρθρου 51 του Συντάγματος ορίζει : “Οι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Επικράτεια. Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια. Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια.”
Επομένως, ο Συνταγματικός Νομοθέτης θεώρησε σκόπιμο στον καταστατικό χάρτη της Πολιτείας να γίνει αναφορά στη δυνατότητα συμμετοχής του Απόδημου Ελληνισμού στις Βουλευτικές εκλογές τονίζοντας έτσι τη σημασία της.
Οι παραπάνω διατάξεις δεν μπορούν παρά να ερμηνευθούν επιτυχέστερα σε συνδυασμό με την παράγραφο 1 του άρθρου 108 του Συντάγματος που ορίζει πως “ Το Kράτος μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με τη μητέρα Πατρίδα. Επίσης μεριμνά για την παιδεία και την κοινωνική και επαγγελματική προαγωγή των Ελλήνων που εργάζονται έξω από την επικράτεια.”
Συνεπώς, καθίσταται υποχρέωση της Πολιτείας να φροντίσει ώστε οι Έλληνες που ζούνε μόνιμα εκτός της χώρας μας να έχουν τη δυνατότητα να σφυρηλατήσουν με αυτήν ισχυρούς δεσμούς.
Σε πολλούς τομείς (όπως η Παιδεία και ο Πολιτισμός ή η καθιέρωση Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού) η Πολιτεία βάσει της άνω υποχρέωσης όφειλε να μεριμνήσει άμεσα, όπως και έπραξε. Αναφορικά όμως με το δικαίωμα του Απόδημου Ελληνισμού για συμμετοχή στις Βουλευτικές εκλογές, του οποίου η άσκηση αναντίρρητα συμβάλλει στην ισχυροποίηση των δεσμών των Ελλήνων που ζούνε στο εξωτερικό με την πατρίδα τους, υπήρξε σημαντική κωλυσιεργία, δεδομένης και της δυνητικής διατύπωσης του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου 51 του Συντάγματος.
Από την θέσπιση της παραπάνω συνταγματικής διάταξης και έως σήμερα μόνο ορισμένοι Έλληνες του Εξωτερικού είχαν τη δυνατότητα συμμετοχής στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τούτο όμως δεν οφειλόταν σε συνειδητή συμμόρφωση του Νομοθέτη με την παράγραφο 4 του άρθρου 51 του Συντάγματος, αλλά απέρρεε από τις υποχρεώσεις της χώρας εκ της συμμετοχής αρχικά στην ΕΟΚ και μετέπειτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υπό το πρίσμα της καθιέρωσης εκλογικού δικαιώματος για μέρος του Απόδημου Ελληνισμού στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και των εξελίξεων των τελευταίων δεκαετιών (μείωση αποστάσεων λόγω τεχνολογίας, παγκοσμιοποίηση) , η μη καθιέρωση αντίστοιχης δυνατότητας άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν του Απόδημου Ελληνισμού στις Βουλευτικές εκλογές φαίνεται να αποτελεί μια θεσμική παράλειψη.
Η πρόταση νόμου “Άσκηση Εκλογικού Δικαιώματος κατά τις Βουλευτικές Εκλογές του Απόδημου Ελληνισμού και εκλογέων που βρίσκονται στην αλλοδαπή” καλείται να χορηγήσει στους Έλληνες που διαμένουν στο Εξωτερικό τη διευκόλυνση άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν, που αν και για πολλούς θεωρείται αυτονόητο, εντούτοις η Πολιτεία, θα μπορούσε να το είχε χορηγήσει εδώ και αρκετά χρόνια.
Η πρόταση νόμου δεν δημιουργεί ένα νέο Εκλογικό νόμο που να εξυπηρετεί ειδικά τις ανάγκες της συμμετοχής των διαμενόντων στο Εξωτερικό στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Αντ’ αυτού, εισάγει ένα ευέλικτο πλαίσιο που λειτουργεί συμπληρωματικά με την εκάστοτε ισχύουσα εκλογική Νομοθεσία στην οποία παραπέμπει και η οποία εφαρμόζεται εκτός αν οι ιδιομορφίες του εγχειρήματος επιτάσσουν διαφορετικά.
Έτσι, η άσκηση του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος του Εκλέγειν διευκολύνεται για όσους έχουν την Ελληνική Ιθαγένεια και διαμένουν ή υπηρετούν σε χώρα του Εξωτερικού. Ταυτόχρονα, το σχέδιο Νόμου επιλύει το πρόβλημα της συμμετοχής στις Εθνικές Εκλογές για τους Έλληνες Ναυτικούς που κατά την ημέρα της ψηφοφορίας ευρίσκονται εκτός της Ελληνικής Επικράτειας.
Το περιεχόμενο του δικαιώματος αντιστοιχεί στη δυνατότητα επιλογής Κομμάτων ή συνασπισμών Κομμάτων, που έχουν καταρτίσει ψηφοδέλτια Επικρατείας, σύμφωνα με τη νομοθεσία για την εκλογή βουλευτών.
Κομβικός είναι ο ρόλος των Ελληνικών Διπλωματικών και εμμίσθων Προξενικών Αρχών που δεν εξαντλείται μόνο στη συνάρτηση της άσκησης του δικαιώματος του Εκλέγειν με τη χωρική τους αρμοδιότητα, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζουν το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και την Ελληνική Πολιτεία εν γένει τόσο στην κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων, όσο και λειτουργικά και διοικητικά κατά την περίοδο διεξαγωγής της ψηφοφορίας.
Με την παρούσα πρόταση νόμου εκπληρώνεται μια υπόσχεση δεκαετιών προς τον Απόδημο Ελληνισμό και χορηγείται η δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν σε πολλούς συμπολίτες μας στη χώρα διαμονής τους ή στον τόπο άσκησης της υπηρεσίας τους. Επιπλέον, η Ελληνική Πολιτεία κάνει ένα σημαντικό βήμα το οποίο μπορεί να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας εποχής στις σχέσεις των Ελλήνων του Εξωτερικού με την Πατρίδα τους.
ΕΙΔΙΚΟ ΜΕΡΟΣ
Άρθρο 1
Εκλογείς
Με την παράγραφο 1 οριοθετούνται οι προϋποθέσεις ασκήσεως του εκλογικού δικαιώματος από Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό ή υπηρετούν σε Ελληνική Αρχή του εξωτερικού. Συγκεκριμένα αυτοί οφείλουν να:
α. είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους Δήμου ή Κοινότητας του Ελληνικού Κράτους.
β. έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και να μη το έχουν στερηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών.
Η παράγραφος 2 ορίζει πως όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1 γνωστοποιούν με σχετική δήλωσή τους την πρόθεσή τους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στην Ελληνική Διπλωματική ή έμμισθη Προξενική Αρχή, στην περιφέρεια αρμοδιότητας της οποίας διαμένουν. Οι αρχές αυτές διαβιβάζουν στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης τις σχετικές δηλώσεις ώστε να καταρτιστούν οι σχετικοί εκλογικοί κατάλογοι, οι οποίοι ανανεώνονται κατά την κείμενη νομοθεσία. Οι σχετικές δηλώσεις υποβάλλονται οποτεδήποτε και η δυνατότητα των εκλογέων να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο πλησιέστερο εκλογικό τμήμα της κατοικίας ή του τόπου υπηρεσίας τους εκκινεί από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, εφόσον αυτή απέχει τουλάχιστον εξήντα (60) ημέρες από τη δήλωσή τους. Η ρύθμιση αυτή κρίνεται απαραίτητη προκειμένου οι εκλογικοί κατάλογοι των τμημάτων του Εξωτερικού να έχουν οριστικοποιηθεί εγκαίρως κατά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών.
Η παράγραφος 3 περιέχει εξουσιοδοτική διάταξη προς έκδοση κοινής αποφάσεως των Υπουργών
Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εξωτερικών προκειμένου να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες της παραγράφου 2.
Με την παράγραφο 4 καθορίζεται η δυνατότητα όσων εργάζονται σε Ελληνική Αρχή του Εξωτερικού και πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1, αλλά δεν έχουν συμπεριληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εμπρόθεσμα, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα προσκομίζοντας αφενός βεβαίωση που εκδίδει ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας τους και αφετέρου υπογράφοντας υπεύθυνη δήλωση ότι δεν άσκησαν και δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε άλλο εκλογικό τμήμα της Επικράτειας ή της αλλοδαπής.
Άρθρο 2
Έλληνες Ναυτικοί
Επιλύεται το χρόνιο ζήτημα των Ελλήνων Ναυτικών, που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αλλά έως τώρα δεν είχαν τη δυνατότητα αν κατά την ημερομηνία των εκλογών εργάζονταν σε πλοίο ελλιμενισμένο σε χώρα του εξωτερικού. Με βάση τις διατάξεις του άρθρου 2 έχουν τη δυνατότητα να προσέλθουν στο πλησιέστερο εκλογικό τμήμα της περιφέρειας της οικείας Διπλωματικής ή έμμισθης Προξενικής Αρχής του κράτους που είναι ελλιμενισμένο το πλοίο, ανεξαρτήτως της σημαίας που φέρει αυτό, κατά τη μέρα της ψηφοφορίας και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με βάση το ναυτικό τους φυλλάδιο, ακόμα και αν δεν συμπεριλαμβάνονται στους εκλογείς του εκλογικού καταλόγου του εν λόγω τμήματος.
Άρθρο 3
Περιεχόμενο εκλογικού Δικαιώματος
Με το άρθρο 3 οριοθετείται το περιεχόμενο του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων των άρθρων 1 και 2. Οι παραπάνω εκλογείς έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν μεταξύ των συνδυασμών Κομμάτων και των Κομμάτων που έχουν καταρτίσει ψηφοδέλτια Επικρατείας. Σταυροδοσία δεν προβλέπεται, παρά μόνο αν κάτι τέτοιο προβλεφθεί μελλοντικά στην εκλογική νομοθεσία που έχει εφαρμογή και στην Ελληνική Επικράτεια.
Η παραπάνω νομοθετική λύση κρίθηκε η πιο εύλογη αλλά και τεχνικά και οργανωτικά αρτιότερη έναντι όλων των εναλλακτικών, δεδομένης και της ελλείψεως σχετικής νομοθεσίας έως τώρα.
Άρθρο 4
Τόπος Διεξαγωγής των εκλογών – Εκλογικά τμήματα – Καταστήματα ψηφοφορίας
Με το άρθρο 4 ορίζονται τα σχετικά με τον τόπο διεξαγωγής των εκλογών και τον ορισμό των εκλογικών τμημάτων και των καταστημάτων ψηφοφορίας που τα εξυπηρετούν.
Η ακριβής ημερομηνία και η διάρκεια της ψηφοφορίας για κάθε χώρα όπου υπάρχει εκλογικό τμήμα Ελλήνων του εξωτερικού ορίζονται με το Προεδρικό Διάταγμα προκήρυξης των εκλογών. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται πως σε απομακρυσμένες χώρες οι εκλογείς θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, χωρίς αυτή να απέχει χρονικά σημαντικά από το αντίστοιχο ορισθέν για την Ελληνική Επικράτεια χρονοδιάγραμμα.
Ταυτόχρονα, οι εκλογείς κατανέμονται σε εκλογικά τμήματα ανά περιφέρεια Διπλωματικής ή έμμισθης Προξενικής Αρχής με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εξωτερικών, η οποία ορίζει και τον ανώτατο αριθμό των εγγεγραμμένων εκλογέων ανά εκλογικό τμήμα.
Με όμοια απόφαση ορίζονται και τα καταστήματα ψηφοφορίας έπειτα από πρόταση των Διπλωματικών ή έμμισθων Προξενικών Αρχών που εξετάζουν την καταλληλότητα των διαθεσίμων εναλλακτικών καταστημάτων. Αυτονόητα, η προετοιμασία των καταστημάτων αυτών ανατίθεται στις παραπάνω Αρχές.
Οι προαναφερθείσες κοινές αποφάσεις κοινοποιούνται εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών στον Άρειο Πάγο και στις αρμόδιες Διπλωματικές και έμμισθες Προξενικές Αρχές, οι οποίες τις
τοιχοκολλούν σε εμφανή σημεία των καταστημάτων τους, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών μεριμνά ώστε αυτές να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτές και όσοι δεν δύνανται να επισκεφθούν τα καταστήματα τους.
Άρθρο 5
Εφορευτικές Επιτροπές
Η Εφορευτική Επιτροπή των εκλογικών τμημάτων που ορίστηκαν με το άρθρο 4 αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής, ως πρόεδρο, και από τρεις (3) εκλογείς από αυτούς που έχουν περιληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους του αντίστοιχου εκλογικού τμήματος ως μέλη. Ως αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής, καθώς και αναπληρωτές αυτών, ορίζονται υπάλληλοι του διπλωματικού κλάδου ή μόνιμοι υπάλληλοι Διπλωματικών και έμμισθων Προξενικών Αρχών, καθώς και μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι άλλης Ελληνικής Αρχής ή αποσπασμένοι σε υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ή σε αναγνωρισμένο Διεθνή Οργανισμό, οι οποίοι υπηρετούν στην περιφέρεια αρμοδιότητας της Διπλωματικής ή έμμισθης Προξενικής Αρχής και είναι πτυχιούχοι Ανωτέρων ή Ανωτάτων Σχολών. Όλοι οι παραπάνω δύναται να διορισθούν, στην περίπτωση ανάγκης και εκτός των ορίων της περιφέρειας της Διπλωματικής ή έμμισθης Προξενικής Αρχής όπου υπηρετούν. Τα οδοιπορικά έξοδά τους και διαμονής τους θα καθορίζονται με την προβλεπόμενη κοινή υπουργική απόφαση του άρθρου 11. Στην περίπτωση που αυτοί δεν επαρκούν ως αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής ορίζονται τα πρόσωπα που ορίζει η κείμενη νομοθεσία για την εκλογή βουλευτών. Οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής και οι αναπληρωτές τους, ορίζονται κατά τα ανωτέρω και εφόσον δεν επαρκούν, ορίζονται έπειτα από κλήρωση, από το αρμόδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου κατ΄ ανάλογη εφαρμογή της εκλογικής νομοθεσίας. Οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στο τμήμα που υπηρετούν.
Τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής και οι αναπληρωτές τους διορίζονται έπειτα από δημόσια κλήρωση που λαμβάνει χώρα στη Διπλωματική ή έμμισθη Προξενική Αρχή.
Το εν γένει ένστολο προσωπικό, το οποίο υπηρετεί στις ένοπλες δυνάμεις ή στα σώματα ασφαλείας δεν μπορεί να ασκήσει καθήκοντα προέδρου ούτε μέλους της εφορευτικής επιτροπής.
Τα σχετικά με την αναπλήρωση των μελών της εφορευτικής επιτροπής ορίζονται από την κείμενη εκλογική νομοθεσία.
Στην περίπτωση που δεν εμφανισθεί διορισθείς αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής ή ο αναπληρωτής του, ο έφορος των εκλογών του άρθρου 6 του παρόντος σχεδίου νόμου διορίζει, με έγγραφη εντολή του, ως αναπληρωτή αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής υπάλληλο του διπλωματικού κλάδου ή μόνιμο δημόσιο υπάλληλο της οικείας Διπλωματικής ή έμμισθης Προξενικής Αρχής που είναι πτυχιούχος Ανωτέρας ή Ανωτάτης σχολής.
Η Εφορευτική Επιτροπή συνεπικουρείται στο έργο της από γραμματέα που μπορεί να είναι εκλογέας του τμήματος της ή ακόμα και τακτικό ή αναπληρωματικό μέλος της εφορευτικής επιτροπής.
Στην παράγραφο 10 προβλέπεται έκδοση κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εξωτερικών με την οποία ορίζονται οι προθεσμίες για το διορισμό των μελών των εφορευτικών επιτροπών, οι απαραίτητες λεπτομέρειες που αφορούν στη συγκρότηση και στην ανάληψη των καθηκόντων τους καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια που είναι αναγκαία για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 5 του παρόντος σχεδίου νόμου.
Άρθρο 6
Έφοροι εκλογών
Με το άρθρο 6 εισάγεται ο θεσμός του εφόρου των εκλογών κατ’ αναλογία του θεσμού του εφόρου των δικαστικών αντιπροσώπων, ο οποίος έχει καθιερωθεί στην εκλογική νομοθεσία προκειμένου να συντονίζει και να διευκολύνει τη διαδικασία της ψηφοφορίας στις εκλογικές περιφέρειες ανά την Ελληνική Επικράτεια. Συγκεκριμένα, σε κάθε Ελληνική Διπλωματική Αρχή κράτους, διορίζεται ένας, και σε έκτακτη περίπτωση περισσότεροι έφοροι εκλογών, καθώς και αναπληρωτές τους, εφόσον αυτό κρίνεται απολύτως αναγκαίο. Σε περίπτωση ολιγάριθμων εκλογέων στην περιφέρεια μιας
Διπλωματικής ή έμμισθης Προξενικής Αρχής είναι δυνατό να διοριστεί ένας έφορος εκλογών για περισσότερες από μία Διπλωματικές ή έμμισθες Προξενικές Αρχές. Ο ακριβής αριθμός των εφόρων ανά Διπλωματική ή έμμισθη Προξενική Αρχή ορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εξωτερικών, ενώ οι έφοροι διορίζονται από το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου. Ως έφοροι εκλογών και αναπληρωτές αυτών διορίζονται το πρώτον υπάλληλοι του διπλωματικού κλάδου με πρεσβευτικό βαθμό, προκειμένου να εξαλειφθούν δαπάνες μεταφοράς και διαμονής και να ελαχιστοποιηθούν τα έξοδα που δύναται να προκύψουν από την παρούσα πρόταση νόμου. Ο διορισμός των ανωτέρω και κατά την προβλεπόμενη διαδικασία πραγματοποιείται έπειτα από έγγραφη σχετική εισήγηση του Προϊσταμένου των οικείων Διπλωματικών ή έμμισθων Προξενικών Αρχών δια μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών. Στην περίπτωση κατά την οποία δεν επαρκούν, προκειμένου να καλυφθούν οι προβλεπόμενες από την κοινή υπουργική απόφαση θέσεις των εφόρων, διορίζονται οι πάρεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι πάρεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι εφέτες των Πολιτικών, Ποινικών και Διοικητικών Δικαστηρίων, οι αντεισαγγελείς εφετών και οι πάρεδροι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και αν δεν επαρκούν, τότε διορίζονται και Πρωτοδίκες ή Εισαγγελείς Πρωτοδικών.
‘Έργο τους είναι να επισκέπτονται τα εκλογικά τμήματα, να παρακολουθούν την ψηφοφορία, να κατευθύνουν και να επεμβαίνουν προς ενίσχυση του έργου των εφορευτικών επιτροπών, να επιλύουν ζητήματα που προκύπτουν και γενικά να συμβάλλουν στην ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας στην περιφέρεια της αρμοδιότητας τους. Επιπλέον, οφείλουν να ενημερώνουν με εκθέσεις τους τις αρμόδιες αρχές (Άρειο Πάγο και αρμόδια Υπουργεία) για την πορεία της ψηφοφορίας. Οι έφοροι ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα σε ένα από τα τμήματα της περιφερείας αρμοδιότητας τους.
Στην παράγραφο 2 ορίζονται τα σχετικά με την προθεσμία εντός της οποίας διορίζονται οι έφοροι αλλά και η προθεσμία εμφάνισης τους στην έδρα της Διπλωματικής ή έμμισθης Προξενικής Αρχής όπου θα ασκήσουν τα καθήκοντα τους.
Στο έργο τους οι έφοροι συνεπικουρούνται από γραμματείς υπαλλήλους της οικείας Διπλωματικής ή της έμμισθης Προξενικής Αρχής.
Άρθρο 7
Ψηφοδέλτια, Εκλογικοί Φάκελοι και Εκλογικό Υλικό
Για τη μορφή και τον εφοδιασμό με έντυπα ψηφοδέλτια των Διπλωματικών ή έμμισθων Προξενικών Αρχών, ώστε αυτές με τη σειρά τους να τα κατανείμουν στα εκλογικά τμήματα, ισχύουν κατ΄ αναλογία όσα ορίζει η κείμενη εκλογική νομοθεσία. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εξωτερικών ρυθμίζονται λεπτομερειακά ζητήματα αποστολής της ψηφοδελτίων στις Αρχές αυτές, αλλά και ζητήματα προμήθειας των εκλογικών φακέλων, λευκών ψηφοδελτίων, λοιπού εκλογικού υλικού και του εφοδιασμού των εκλογικών τμημάτων με όλα τα ως άνω.
Προδήλως, οι σχετικές πιστώσεις εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ενώ με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομικών και Εξωτερικών ρυθμίζονται ο τρόπος, η διαδικασία πληρωμής των δαπανών στην αλλοδαπή και κάθε σχετική λεπτομέρεια, εφόσον κάτι από τα παραπάνω δεν προβλέπεται ήδη από την κείμενη νομοθεσία.
Άρθρο 8
Διεξαγωγή Ψηφοφορίας
Η πρώτη παράγραφος του άρθρου 8 ορίζει πως αναφορικά με το άνοιγμα της κάλπης και την αρίθμηση των φακέλων, τη διαλογή των ψηφοδελτίων τη διακοπή της διαλογής και το πέρας της εκλογής εφαρμόζονται οι διατάξεις της εκάστοτε ισχύουσας εκλογικής νομοθεσίας.
Καθ’ όλη τη διαδικασία της ψηφοφορίας αλλά και της διαλογής των ψηφοδελτίων έως το πέρας της εκλογής δύναται να παρίσταται ένας αντιπρόσωπος από κάθε Κόμμα ή συνδυασμό Κομμάτων κατ’ αναλογική εφαρμογή των διατάξεων της εκλογικής νομοθεσίας.
Αμέσως μετά το πέρας της διαλογής, η εφορευτική επιτροπή ανακοινώνει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην οικεία Διπλωματική ή έμμισθη Προξενική Αρχή, με ευθύνη της οποίας τα αποτελέσματα ανακοινώνονται στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όχι νωρίτερα από τη λήξη της ψηφοφορίας στην Ελλάδα.
Ο σφραγισμένος εκλογικός σάκος με όλα τα υλικά και τα στοιχεία, που προβλέπει η νομοθεσία, παραδίδεται στον έφορο και μεταφέρεται στην Αθήνα προκειμένου να λάβει χώρα η οριστική διαλογή των ψηφοδελτίων κατά τα οριζόμενα στο επόμενο άρθρο. Στην περίπτωση κατά την οποία έφορος έχει ορισθεί υπάλληλος διπλωματικού κλάδου με πρεσβευτικό βαθμό, η αποστολή του σάκου με έκτακτο διπλωματικό ταχυδρομείο και η παράδοσή του δια μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ελαχιστοποιεί τα τυχόν έξοδα.
Άρθρο 9
Οριστική Διαλογή Ψηφοδελτίων
Δεδομένων των μεγάλων αποστάσεων από τις χώρες διεξαγωγής της ψηφοφορίας κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου, τη διαφορά ώρας, την έλλειψη αρμόδιων δικαστικών αρχών στις χώρες αυτές αλλά και της διατύπωσης του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου 51 του Συντάγματος, που κρίνει πως η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογικών τμημάτων του εξωτερικού θα έπρεπε να διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια, κρίθηκε σκόπιμο να λαμβάνει χώρα στην Αθήνα η οριστική διαλογή ψηφοδελτίων. Η οριστική διαλογή, κατά την απαίτηση του Συντάγματος, θα επιβεβαιώνει και θα οριστικοποιεί το εκλογικό αποτέλεσμα στα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού και θα διορθώνει τυχόν σφάλματα που οφείλονται στους παραπάνω παράγοντες.
Η οριστική διαλογή των ψηφοδελτίων διεξάγεται υπό την εποπτεία της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, που εδρεύει στο Εφετείο Αθηνών, συγκροτείται με απόφαση του προϊσταμένου του Εφετείου και αποτελείται από έναν Πρόεδρο Εφετών (ως πρόεδρο) και τέσσερις Εφέτες ή Αντεισαγγελείς Εφετών του αυτού Εφετείου, ως μέλη. Ο προϊστάμενος του Εφετείου ορίζει και τις επί μέρους εφορευτικές επιτροπές, οι οποίες απαρτίζονται η κάθε μια από έναν δικαστικό η εισαγγελικό λειτουργό του Εφετείου ή του Πρωτοδικείου Αθηνών, ως πρόεδρο, και δυο δικαστικούς υπαλλήλους των ίδιων δικαστηρίων, ως μέλη. Κάθε εφορευτική επιτροπή αντιστοιχεί σε μια Διπλωματική Αρχή, εκτός αν το πλήθος των εκλογέων αυτής επιβάλλει διαφορετικά.
Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή επιβλέπει και συντονίζει τη διαλογή των ψηφοδελτίων που διενεργείται από τις επί μέρους εφορευτικές επιτροπές. Στη συνέχεια, καταρτίζει πίνακα με το αποτέλεσμα των εκλογέων του εξωτερικού άλλα και συντάσσει σχετική πράξη στο βιβλίο των πρακτικών της και τα ανακοινώνει αμέσως στην Ανωτάτη Εφορευτική Επιτροπή αλλά και το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, προκειμένου να ενσωματωθούν στα Γενικά Αποτελέσματα της ψηφοφορίας της Χώρας κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 10.
Άρθρο 10
Ενσωμάτωση στα Γενικά Αποτελέσματα της ψηφοφορίας της Χώρας
Στο άρθρο 10 προβλέπεται η ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων των εκλογικών τμημάτων του εξωτερικού στα γενικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα των τμημάτων αυτών προστίθενται στο γενικό οριστικό πίνακα αποτελεσμάτων που τηρείται από την Ανωτάτη Εφορευτική Επιτροπή η οποία ακολούθως κατανέμει και παραχωρεί τις βουλευτικές έδρες.
Άρθρο 11
Αποζημιώσεις και Έξοδα Κίνησης
Με το άρθρο 11 προβλέπεται η έκδοση κοινών αποφάσεων των αρμοδίων Υπουργών με τις οποίες ρυθμίζονται ζητήματα αποζημιώσεων, εξόδων κίνησης και οδοιπορικών για όσους θα απασχοληθούν κατά τις Βουλευτικές εκλογές για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας
πρότασης Νόμου, εφόσον δεν επαρκούν οι υπάλληλοι του διπλωματικού κλάδου, οι μόνιμοι υπάλληλοι των Διπλωματικών και έμμισθων Προξενικών Αρχών, η μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι άλλης Ελληνικής Αρχής ή αποσπασμένοι σε υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ή σε αναγνωρισμένο Διεθνή Οργανισμό, η συνδρομή των οποίων ελαχιστοποιεί τα έξοδα εφαρμογής της παρούσας.
Άρθρο 12
Πειθαρχικές και Ποινικές Ευθύνες
Με την παράγραφο1 ορίζεται ότι οι έννομες συνέπειες, που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία για την πολλαπλή ψήφο, καταλαμβάνουν και όσους, κατά παράβαση των ρυθμίσεων των σχετικών διατάξεων, ψηφίσουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό.
Με την παράγραφο 2 εισάγεται Ποινική Διάταξη ώστε να προβλεφθούν κυρώσεις εναντίον όσων δημοσιοποιήσουν αποτελέσματα των εκλογικών τμημάτων του εξωτερικού πριν από την επίσημη λήξη της ψηφοφορίας. Πρόκειται περί μιας εύλογης ρυθμίσεως, δεδομένου ότι ενδεχομένως λόγω διαφοράς ώρας, η ψηφοφορία σε εκλογικά τμήματα του εξωτερικού θα διεξαχθεί νωρίτερα από ότι στην Ελλάδα ενώ το Σύνταγμα (άρθρο 51 παρ 4) επιτάσσει πως η ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος οφείλει να γίνει ταυτόχρονα με την Ελληνική Επικράτεια.
Κατά τα λοιπά, ποινικές και πειθαρχικές διατάξεις της εκλογικής νομοθεσίας εφαρμόζονται αναλόγως.
Άρθρο 13
Τελικές Διατάξεις
Προβλέπεται η έκδοση κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εξωτερικών ώστε να ρυθμιστεί οποιοδήποτε άλλο λεπτομερειακό οργανωτικό ζήτημα αφορά στην ομαλή διεξαγωγή των εκλογών στο εξωτερικό ενώ ταυτόχρονα διευκρινίζεται ότι η ισχύουσα εκλογική νομοθεσία καθορίζει όσα ζητήματα δεν ρυθμίζονται με ειδικότερη διάταξη, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος των δημοσκοπήσεων.
Ταυτόχρονα ορίζεται πως η έκδοση της Κοινή Απόφασης της παραγράφου 3 του άρθρου 1 οφείλει να εκδοθεί έως 30.9.2016 , έτσι ώστε με την συντομότερη το δυνατόν έναρξη της υποβολής των δηλώσεων της παραγράφου 2 του ίδιου άρθρου, να είναι εφικτή η συμμετοχή των Ελλήνων του Εξωτερικού σε Βουλευτικές Εκλογές, σε περίπτωση που αυτές διεξαχθούν εντός των εξήντα πρώτων ημερών του έτους 2017.
Άρθρο 14
Έναρξη Ισχύος
Ως ημερομηνία έναρξης ισχύος των διατάξεων ορίζεται η 1.1. 2017.
Σχόλια Facebook