Διακομματική επιτυχία: Εκταμιεύθηκε το ποσό για το Ελληνικό σχολείο Μονάχου

Μέσω ανακοίνωσης, το υπουργείο Παιδείας ενημερώνει πως το ποσό που χρειάζεται για τη συνέχιση των έργων στο Ελληνικό σχολείο στο Μόναχο εκταμιεύθηκε.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

<<Το Υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο των δράσεών του για την διαμόρφωση μιας παιδείας που να ανταποκρίνεται στους όρους και τις ανάγκες τόσο της κοινωνίας στον τόπο μας όσο και της ελληνικής ομογένειας στο εξωτερικό, άνοιξε επιτέλους τον δρόμο για την ολοκλήρωση ενός ελληνικού σχολικού κτηρίου στην καρδιά της Ευρώπης, στο Μόναχο του Γερμανικού κράτους της Βαυαρίας.

Το 2001 συμφωνήθηκε μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδος και Βαυαρίας η οικοδόμηση σχολικού συγκροτήματος που θα ανήκε στο ελληνικό δημόσιο σε οικόπεδο έκτασης 11 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε έναντι εξαιρετικά μικρού αντίτιμου από την γερμανική πλευρά, η οποία μάλιστα ανέλαβε την υποχρέωση να χρηματοδοτήσει το έργο κατά το 70% της απαιτούμενης δαπάνης. Το έργο κινδύνευσε να ανασταλεί εξαιτίας μακροχρόνιας δικαστικής διαμάχης με τον Δήμο Μονάχου. Σύμφωνα με την τελεσίδικη απόφαση του βαυαρικού δικαστηρίου το οικόπεδο παραμένει στην ελληνική ιδιοκτησία με τον απαράβατο όρο όμως το κτήριο να έχει ολοκληρωθεί έως 30 Ιουνίου 2017. Σε διαφορετική περίπτωση θα περιήρχετο, σε όποιο στάδιο της οικοδόμησής του κι αν βρισκόταν, στο βαυαρικό κράτος. Ο κίνδυνος να συμβεί αυτό ήταν παραπάνω από ορατός, καθώς μέχρι πριν από λίγους μήνες το έργο είχε κυριολεκτικά βαλτώσει –πολλώ δε μάλλον καθόσον, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης της Ελλάδος, φαινόταν αδύνατον η χώρα μας να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της.

Στις 8 Μαρτίου ο Υφυπουργός Θεοδόσης Πελεγρίνης, ύστερα από συνεννόηση με τον Υπουργό Νίκο Φίλη, συνάντησε στο Μόναχο τον φιλέλληνα υπουργό της Παιδείας της Βαυαρικής κυβέρνησης, Λούτβιχ Σπάνλε, με τον οποίον συμφώνησαν ότι, εφόσον η ελληνική πλευρά κατορθώσει να ολοκληρώσει τον σκελετό του κτηρίου έως τον Ιούνιο, η βαυαρική κυβέρνηση θα συνεισφέρει οικονομικώς στην ολοκλήρωση του έργου διαθέτοντας για την συνέχιση του έργου το ποσόν που της αναλογεί, αντί να το καταβάλει στο τέλος, μετά την ολοκλήρωσή του.

Το ποσόν που απαιτείται για εκπλήρωση της νέας συμφωνίας εκταμιεύθηκε στις 29 Μαρτίου, μέσα σε 10 εργάσιμες ημέρες –πράγμα ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα– και μπορούμε πλέον να προσβλέπομε με βεβαιότητα ότι η χώρα μας θα έχει αποκτήσει ένα σύγχρονο εκπαιδευτήριο, όπου τα παιδιά των Ελλήνων ομογενών θα μπορούν να εκπαιδεύονται σε ένα άνετο περιβάλλον, ικανό να προσελκύει και γερμανικής καταγωγής παιδιά.>>.

Προϊστορία

Για το θέμα του ελληνικού Σχολείου στο Μόναχο κάθισαν στο ίδιο έδρανο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκης και ο Βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ουρσουζίδης που υπέβαλαν από κοινού (Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016)  επίκαιρη ερώτηση για το Ελληνικό Σχολείο Μονάχου προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, αιτούμενοι την εκταμίευση των απαραίτητων κονδυλίων για την αποπεράτωση. Ο κ. Σπίρτζης, απαντώντας, ανακοίνωσε από το βήμα την έγκριση και υπογραφή του σχετικού κονδυλίου το οποίο είχε εγγραφεί στον Προϋπολογισμό του υπουργείου του.  Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί κοινή επίσκεψη των δύο βουλευτών, Δημοσχάκη και Ουρσουζίδη (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα) στο Μόναχο για επιτόπια διερεύνηση των δυνατοτήτων σωτηρίας του ελληνικού σχολείου.

Για το ίδιο θέμα, ο υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσης Πελεγρίνης, που επίσης είχε επισκεφθεί το Μόναχο και τους χώρους του υπό ανέγερση σχολείου, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην www.panhellenicpost.com, είχε αναφερθεί εκτενώς στο θέμα αυτό εξηγώντας τις επαφές και τη συμφωνία που είχε συνάψει με τον φιλέλληνα υπουργό της Παιδείας της Βαυαρικής κυβέρνησης, Λούτβιχ Σπάνλε, για την πρόοδο του έργου.

Κατόπιν των εξελίξεων αυτών, η ελληνική ομογένεια της Γερμανίας μπορεί να  προσδοκά βάσιμα, πλέον, “…ότι η χώρα μας θα αποκτήσει ένα σύγχρονο εκπαιδευτήριο, όπου τα παιδιά των Ελλήνων ομογενών θα μπορούν να εκπαιδεύονται σε ένα άνετο περιβάλλον, ικανό να προσελκύει και γερμανικής καταγωγής παιδιά”, όπως τονίζει η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Παιδείας.

*Η φωτογραφία από την επίσκεψη Πελεγρίνη στο Μόναχο, είναι από το europolitis.eu.