Επεισοδιακή μεταφορά προσφύγων- Αντιδράσεις- απείλησαν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ
Με επεισοδιακό τρόπο έγινε η εγκατάσταση των πρώτων προσφύγων, που έφυγαν με λεωφορεία από την Ειδομένη, στο κέντρο φιλοξενίας που δημιουργήθηκε στο στρατόπεδο Αρματολού Κόκκινο δίπλα στο χωριό Αγία Βαρβάρα στη Βέροια.
Κάτοικοι που αντιδρούν στην άφιξη των προσφύγων στην περιοχή τους συγκεντρώθηκαν 100 μέτρα από την είσοδο του στρατοπέδου και τους αποδοκίμασαν. Η διαμαρτυρία κράτησε για περίπου 15 λεπτά και στη συνέχεια άνοιξαν το δρόμο και επέτρεψαν τη διέλευση του λεωφορείου. Ωστόσο, εκείνη την ώρα, σύμφωνα με το verianet.gr, κάποιοι πέταξαν μπροστά στην πύλη του στρατοπέδου δύο γουρουνοκεφαλές.
Κάποια στιγμή παραλίγο να δημιουργηθεί θερμό επεισόδιο από την παρουσία του βουλευτή Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Ουρσουζίδη, ο οποίος εμφανίστηκε λίγη ώρα πριν την άφιξη του λεωφορείου. Η παρουσία του πυροδότησε έντονες αντιδράσεις και κάποιοι από τους διαμαρτυρόμενους τον εντόπισαν μέσα στην κλούβα των ΜΑΤ και κινήθηκαν προς το μέρος του.
Όταν επιχείρησε να κατέβει από την κλούβα δέχτηκε φραστική επίθεση και αμέσως επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις.
Συνολικά οκτώ λεωφορεία αναχώρησαν την Παρασκευή από την Ειδομένη, με τα έξι να έχουν προορισμό την Ημαθία και τα δύο την Πιερία.
Από το πρωί του Σαββάτου, μέλη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ενημέρωναν πρόσφυγες και μετανάστες για το πώς μπορούν να μεταβούν σε κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης.
Έως το βράδυ περισσότερα από 600 άτομα είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και είχαν καταγραφεί στις σχετικές λίστες.
Αναμένεται πως και σήμερα θα συνεχιστεί η μεταφορά όσων το επιθυμούν, αφού αρκετοί είναι αυτοί -κυρίως οικογένειες με παιδιά- που δηλώνουν πως δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν να ζουν υπό αυτές τις «πολύ κακές», όπως τονίζουν, συνθήκες στην Ειδομένη.
«Εδώ είναι ένας αργός θάνατος. Δεν φτάσαμε ως εδώ για να κολλήσουμε στη λάσπη της Ειδομένης. Θέλω να δώσω στα παιδιά μου και την οικογένειά μου μια δεύτερη ευκαιρία» λέει ο Αχμέντ από το Χαλέπι της Συρίας.
«Πριν από μερικές ημέρες διαδήλωνα με τους υπόλοιπους πάνω στις γραμμές. Τώρα είμαι βέβαιος πως τα σύνορα δεν θα ανοίξουν και πρέπει επιτέλους να κάνω κάτι για μένα. Γι’ αυτό αποφάσισα να φύγω» προσθέτει ο Χάσαν, φοιτητής νομικής, από τη Δαμασκό.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που συνεχίζουν να διαμαρτύρονται και να κλείνουν τη σιδηροδρομική γραμμή στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν έως ότου ανοίξουν τα σύνορα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχόλια Facebook