Δέσμευση του υπουργού για το Ελληνικό Σχολείο του Μονάχου
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Δεν ήτανε μόνον η φράση του υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, από το βήμα της Βουλής, σε προηγούμενη επερώτηση, πως «τέλειωσαν τα άσχημα έρχονται τα χειρότερα», που σημάδεψε τη σημερινή (Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016) Συνεδρίαση της Βουλής, φράση η οποία, όπως είπε ο υπουργός «παρερμηνεύτηκε» από τα ΜΜΕ. Τη συνεδρίαση σηματοδότησε ευχάριστα, όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, κυρίως η συνύπαρξη στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του βουλευτή Έβρου της Νέας Δημοκρατίας και Επίτιμου Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκη και του Βουλευτή Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Ουρσουζίδη που υπέβαλαν από κοινού (!) επίκαιρη ερώτηση για το Ελληνικό Σχολείο Μονάχου προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη.
Η Ομογένεια της Γερμανίας ένωσε σε μία ιδιαίτερα συμβολική συζήτηση τους δύο βουλευτές, κάτι που (χαριτολογώντας) κάποιοι έσπευσαν να το ερμηνεύσουν και ως …προάγγελο μιας νέας «συγκυβέρνησης» των δύο μεγάλων κομμάτων!
Είχε προηγηθεί και ένα συγχαρητήριο μήνυμα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον κ. Δημοσχάκη με αφορμή άλλη ερώτησή του για τη Νίκη της Σαμοθράκης, με αποτέλεσμα στο γενικότερο κλίμα ευφορίας να προστεθεί και η αναφορά του έμπειρου κοινοβουλευτικού και προεδρεύοντος Δ’ Αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, ότι «είναι πρώτη φορά που δύο Βουλευτές διαφορετικών κομμάτων, το ένα μάλιστα κυβερνών και το άλλο αξιωματική αντιπολίτευση, υπερασπίζονται κατά τον Κοινοβουλευτικό έλεγχο από κοινού ένα πραγματικά σημαντικό ζήτημα».
Επί της ουσίας της ερωτήσεως, ο κ. Δημοσχάκης στην ομιλία του:
*Αναφέρθηκε στην εξαίρετη συνεργασία με τον συνάδελφό του Βουλευτή Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Ουρσουζίδη κατά την επίσκεψή τους ως αντιπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο Μόναχο της Βαυαρίας και την εκεί Ελληνική Κοινότητα, επίσκεψη δύο Βορειοελλαδιτών που πραγματοποιήθηκε με πνεύμα «Εθνικής Ομάδας» και ενημέρωσε τη Βουλή για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Ελληνικό Σχολείο Μονάχου, ένα έργο σημαντικότατο για τους Έλληνες της Γερμανίας και για το Ελληνικό Κράτος, σε πολιτικό, πολιτισμικό και οικονομικό επίπεδο.
Αναφερόμενος ειδικά στο οικονομικό επίπεδο, ο κ. Δημοσχάκης είπε ότι το έργο χρηματοδοτείται κατά 70% από το κρατίδιο της Βαυαρίας, καθιστώντας την δαπάνη που αντιστοιχεί στην Ελληνική πλευρά ιδιαίτερα συμφέρουσα (το 305 ήτοι 7 εκατ. ευρώ). Αυτό γιατί ήδη το κράτος πληρώνει 1.2 εκ. € το χρόνο σε ενοίκια σχολικών κτιρίων, το οποίο σημαίνει πως η Ελληνική επένδυση θα αποσβεστεί σε λίγα χρόνια.
Το έργο ξεκίνησε ως ιδέα το 1991 επί Κυβέρνησης Ν.Δ., προχώρησε το 2001 με την αγορά του οικοπέδου, με ευνοϊκούς όρους κατά παραχώρηση του Δήμου Μονάχου, και ουσιαστικά ξεκίνησε η ανέγερση επί προηγούμενης Κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. Επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επετεύχθη παράταση για την ολοκλήρωση του έργου, γιατί ειδάλλως ο Δήμος Μονάχου έχει το δικαίωμα να ζητήσει πίσω το οικόπεδο, αλλά θα πρέπει το σχολείο να έχει ανεγερθεί εντός του 2017, με την 30ή Ιουνίου τρέχοντος έτους να ορίζεται ως χρονικό όριο για τις εργασίες σκυροδέματος.
Με βάση τα παραπάνω, ο Βουλευτής ζήτησε από τον Υπουργό να δεσμευτεί για την ολοκλήρωση του έργου, με πρώτη μέριμνα την ένταξη του έργου στο ΠΔΕ και την εκταμίευση του αναλογούντος ποσού.
Στο κλείσιμο των παρεμβάσεών του, ο Βουλευτής αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά στο ζήτημα του κάθετου οδικού άξονα της Νέας Εγνατίας, Αρδάνιο – Ορμένιο, και τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωσή του, ζητώντας ενημέρωση από τον Υπουργό.
Από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σπίρτζης απάντησε θετικά σε ότι αφορά την ένταξη του υπόλοιπου απαραίτητου ποσού (5 εκατ. Ευρώ) για την ολοκλήρωση του Ελληνικού Σχολείου Μονάχου στον Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων του 2016, ενώ για την εκταμίευση διευκρίνισε πως πρόκειται για ζήτημα πλέον διαδικαστικό.
Ο Υπουργός (σ.σ. και αυτό είναι πρωτοφανές για τα βουλευτικά μας χρονικά!) απένειμε εύσημα στον Βουλευτή Έβρου της ΝΔ για την πληρότητα και το ύφος των επίκαιρων ερωτήσεων του, ενώ παραδέχτηκε ουσιαστικά πως το έργο αυτό ξεκίνησε, μετά από πολλά χρόνια στασιμότητας, το 2014 από την προηγούμενη Κυβέρνηση.
Τέλος, σε ότι αφορά τον κάθετο άξονα της Νέας Εγνατίας στον Έβρο, ο Υπουργός αρκέστηκε στην διαπίστωση ύπαρξης προβλημάτων σε μια σειρά έργων, με τον άξονα Αρδάνιο – Ορμένιο να αποτελεί ένα από αυτά.
Ολόκληρη η συζήτηση
Σχόλια Facebook