“Περάστε έξω κύριε Υπουργέ!”,Εκρηκτικός διάλογος Παπαγγελόπουλου – Τσατάνη κατά το “Βήμα”
Μετά τα δημοσιεύματα -και τις ανακοινώσεις από το Μαξίμου- για τις συναντήσεις τουπρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Σταύρο Ψυχάρη πριν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβει στην εξουσία, η κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και του ΔΟΛ αποκτά και νέο επεισόδιο έστω και… εμμέσως. Με σημερινό του ρεπορτάζ, το Βήμα της Κυριακής δίνει συνέχεια στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου – Τσατάνη, αποκαλύπτοντας διάλογο που είχε οαναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης με την εισαγγελέα. Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές απαντούν πως «είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, έχει έρθει η ώρα να αφεθεί η Δικαιοσύνη ελεύθερη, ώστε να διερευνηθούν πλήρως τα σκάνδαλα διαπλοκής, αλλά και οι υποθέσεις συγκάλυψης».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας, η Γεωργία Τσατάνη φέρεται να απέκρουσε προσπάθεια του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου να παρίσταται σε συνάντηση ανακριτικών αρχών από την Ελλάδα και την Κύπρο, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2015 για την υπόθεση Βγενόπουλου.
Το ρεπορτάζ, που υπογράφει ο Βασίλης Χιώτης, αναφέρει πως “από τον Ιούλιο του 2015 είχε αρχίσει τις παρεμβάσεις στην υπόθεση Βγενόπουλου ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλος, επιδιώκοντας από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η έρευνα να έχει πλήρη ενημέρωση για την πορεία των ανακρίσεων, αλλά και να ελέγχει την εξέλιξή της“.
“Το Βήμα της Κυριακής” αναφέρει πως ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε εισβάλει τότε σε συνάντηση των ανακριτικών Αρχών από την Ελλάδα και την Κύπρο, παρότι το κυβερνητικό αξίωμα που κατείχε απαγόρευε την παρουσία του.
“Ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Παπαγγελόπουλος συγκρούστηκε με την εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη, η οποία του ζήτησε σε έντονο να αποχωρήσει από την αίθουσα”, συνεχίζει το δημοσίευμα, ενώ σημειώνεται πως το περιστατικό αποδεικνύει ότι “ο κ. Παπαγγελόπουλος γνώριζε τουλάχιστον από το καλοκαίρι του ’15 την εισαγγελέα Εφετών και δεν την συνάντησε πρώτη φορά το Νοέμβριο του ίδιου έτους, κατά τη συνάντηση που είχαν στο γραφείο του, όπως ισχυρίζεται στην επιστολή που έστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής“.
Η συνάντηση, όπου υπήρξε ο επίμαχος διάλογος, έγινε στις 10 Ιουλίου 2015, στο πλαίσιο της διαδικασίας της Eurojust, δηλαδή της διαδικασίας συντονισμού των Αρχών που επιβάλουν το νόμο σε κράτη-μέλη της ΕΕ.
Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, στην συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους των κυπριακών Αρχών μία εισαγγελέας και δύο ανακριτικοί υπάλληλοι, ενώ εκ μέρους των ελληνικών Αρχών συμμετείχε ως αρχαιότερη εισαγγελέας Εφετών η Γεωργία Τσατάνη, η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου και ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Κ. Ελευθεριάνος.
Η συνάντηση είχε ξεκινήσει για λίγα λεπτά, όταν ξαφνικά άνοιξε η πόρτα της αίθουσας και εισήλθε απρόσκλητος ο τότε υφυπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος. Τότε ακολούθησε ο εξής διάλογος:
Τσατάνη: “Καλημέρα σας, κ. Γενικέ. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η διαδικασία είναι απόρρητη και δεν μπορείτε να είστε παρών“.
Παπαγγελόπουλος: “Δεν είμαι Γενικός Γραμματέας. Είμαι ο υφυπουργός Δικαιοσύνης“.
Τσατάνη: “Για εμένα είναι το ίδιο, κ. υφυπουργέ. Βρισκόμαστε σε μια απόρρητη συνεδρίαση μεταξύ ανακριτικών και δικαστικών Αρχών. Παρακαλώ να αποχωρήσετε“.
Παπαγγελόπουλος: “Μα δεν θα συμμετάσχω στη συζήτηση. Απλώς θα παρίσταμαι για να ενημερωθώ για την υπόθεση. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση και η πολιτεία έχει δικαίωμα να είναι ενήμερη“.
Τσατάνη: “Ούτε αυτό επιτρέπεται. Παρακαλώ να αποχωρήσετε. Μας φέρνετε σε πολύ δύσκολη θέση“.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Παπαγγελόπουλος αποχώρησε από τη συνεδρίαση φανερά ενοχλημένος και λίγο καιρό αργότερα άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα δημοσιεύματα κατά της κυρίας Τσατάνη και οι πρώτες επιθέσεις σε βάρος της.
Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρει πως “τώρα που έγινε η αρχή, θα ακολουθήσουν πολλές αποκαλύψεις για κυβερνητικές παρεμβάσεις από δικαστικούς λειτουργούς που επί μήνες ανέχονταν τέτοια φαινόμενα και κατάπιναν τη δυσαρέσκειά τους“.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Βήμα, το γαϊτανάκι των αποκαλύψεων θα ξεκινήσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που θα λειτουργήσει με εισαγγελικές εξουσίες, μετά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών που θα πραγματοποιηθεί για το θέμα αυτό την Δευτέρα, 21 Μαρτίου.
Με δηκτικό τρόπο, και με τη φράση «εκεί που μας χρωστάγανε, ζητάνε και το βόδι», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με νέα «αποκαλυπτικά δημοσιεύματα», σημειώνοντας ότι «είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, έχει έρθει η ώρα να αφεθεί η Δικαιοσύνη ελεύθερη, ώστε να διερευνηθούν πλήρως τα σκάνδαλα διαπλοκής, αλλά και οι υποθέσεις συγκάλυψης».
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «κάποιοι που αγωνιούν, προσπαθούν να βγουν και από πάνω», για να τονίσουν ότι «στην προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση, στη Βουλή, θα αναδειχθεί πλήρως η αλήθεια». «Όσοι φοβούνται κάτι από αυτό, έχουν απόλυτο δίκιο», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά.
Πηγή: Εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής – Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Σχόλια Facebook