Σκόπια: Αν δεν είχαμε κλείσει τα σύνορα, θα είχε γεμίσει η Ευρώπη τζιχαντιστές!

Αυτό κι αν είναι παραλήρημα. Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ επέλεξε μια γερμανική εφημερίδα, τη Bild, για να κάνει τα… παράπονά του για την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την Ευρώπη που έχει αφήσει την ΠΓΔΜ μόνη της να διαχειριστεί το προσφυγικό, για την Ελλάδα που μπλοκάρει την ενταξιακή της πορεία, για τη Γερμανία που δεν τη βοηθάει.

Οι καημένοι οι Σκοπιανοί, αυτοί που έκλεισαν τα σύνορα και εγκλώβισαν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη, μόνοι τους παλεύουν με τους… τζιχαντιστές. Γιατί σύμφωνα με τον Σκοπιανό πρόεδρο, αυτό είναι όλοι όσοι έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα: τζιχαντιστές που οι… κακοί Έλληνες τους αφήνουν να περνάνε στην Ευρώπη. Αυτά λέει. Κι άλλα πολλά βέβαια.

Ο Ιβάνοφ κατηγορεί την Γερμανία ότι αρνείται τη συνεργασία με την ΠΓΔΜ σε θέματα ασφαλείας, κατηγορεί το Βερολίνο ότι απέτυχε στο θέμα της ασφάλειας, κατηγορεί και την Ελλάδα ότι επιτρέπει σε τζιχαντιστές να περνούν από το έδαφός της. Και υπερηφανεύεται πως αν η χώρα του δεν είχε αντιδράσει και δεν είχε κλείσει τα σύνορά της, η Ευρώπη θα είχε κατακλυστεί από τζιχαντιστές.

Η ΠΓΔΜ που, όπως λέει, είναι εγκαταλελειμμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο προσφυγικό, παρόλο που προστατεύει ένα κράτος μέλος της, την Ελλάδα. Άλλωστε, σύμφωνα με τον Σκοπιανό πρόεδρο η ΠΓΔΜ ήταν πάντα θύμα των θεσμών της Ε.Ε., αφού επί 25 χρόνια της λένε ψέμματα.

Φταίει και η “κακή” Ελλάδα, που μπλοκάρει την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια χώρα που όπως λέει πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της στη διαμάχη με την Ελλάδα. Παρόλο που “κανείς δεν τα πάει κανείς καλά με τους Έλληνες”…

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η “Μακεδονία” αφήνεται στο έλεος του Θεού. Στην προσφυγική κρίση πληρώνουμε τα λάθη της Ε.Ε., ήδη έπρεπε να ξοδέψουμε 25 εκατομμύρια ευρώ των φορολογουμένων, κηρύξαμε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Και τι πήραμε από την Ευρώπη; Τίποτα, ούτε ένα λεπτό! Αντ’ αυτού πρέπει τώρα να προστατέψουμε ως μη κράτος μέλος της Ε.Ε. μια ευρωπαϊκή χώρα, δηλαδή την Ελλάδα», λέει ο Γκιόργκι Ιβάνοφ.

«Εμείς δεν είμαστε τίποτα, ούτε μέλος της Ε.Ε. ούτε της Σένγκεν, ούτε του ΝΑΤΟ. Κανείς δεν μας θέλει. Και μολαταύτα προστατεύουμε την Ευρώπη μπροστά από μια ευρωπαϊκή χώρα, η οποία ελέγχει πλημμελώς τους πρόσφυγες ή μάλλον απλώς τους έχει αφήσει να φύγουν. Το θέμα της ασφάλειας στην προσφυγική κρίση ξεχάστηκε εντελώς. Αν είχαμε βασιστεί στις Βρυξέλλες και δεν είχαμε αντιδράσει οι ίδιοι, θα είχαμε κατακλυστεί από τζιχαντιστές», προσθέτει.

 «Κοιτάξτε τα διαβατήρια και τα ταξιδιωτικά έγγραφα, όλα είναι πλαστογραφημένα ή κλεμμένα, 9.000 έχουν κατασχεθεί. Ορισμένοι υποτιθέμενοι πρόσφυγες ταξιδεύουν με πλαστές ταυτότητες σε όλη την Ευρώπη και η Ελλάδα τους δίνει απλώς την σφραγίδα για να συνεχίσουν το ταξίδι. Πρέπει να υποθέσουμε βάσιμα, ότι πολλοί , οι οποίοι ήταν καθ’ οδόν με αυτά τα έγγραφα, ήθελαν να εισέλθουν ως εξτρεμιστές μαχητές στον προσφυγικό διάδρομο», ισχυρίζεται ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ.

«Υπάρχει στην προσφυγική κρίση μια ανθρωπιστική πλευρά και μια πλευρά ασφάλειας. Στο θέμα του ανθρωπισμού η Γερμανία ενήργησε πολύ καλά, αλλά στο θέμα της ασφάλειας απέτυχε. Δίνω μόνο ένα παράδειγμα: Θέλαμε να ανταλλάξουμε πληροφορίες για τους φερόμενους ως τζιχαντιστές. Αλλά κανείς δεν ήθελε τα δεδομένα. Μας είπαν: Δεν μπορούμε να συνεργασθούμε μαζί σας, είσθε τρίτη χώρα, δεν επιτρέπεται να ανταλλάξουμε δεδομένα», λέει ο Ιβάνοφ.αρχείο λήψης (68)

«Ήμασταν πάντα θύμα των θεσμών της Ε.Ε. Επί 25 χρόνια μας λένε ψέμματα και μας χρησιμοποιούν. Επτά φορές επρόκειτο να είμαστε υποψήφιοι προς ένταξη στην Ε.Ε., αλλά πάντα υπήρχε ένα μπλοκάρισμα, το οποίο προκαλούσε η Ελλάδα. Κανένας δεν τα πάει καλά με τους Έλληνες, αλλά εμείς πρέπει μόνοι να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας σε αυτήν την διαμάχη με αυτή τη χώρα», υποστηρίζει ο Ιβάνοφ.

«Δεν είμαστε τέρατα τα οποία πυροβολούν κατά προσφύγων πολέμου! Θα πρέπει καταρχάς να δούμε προς την ελληνική πλευρά . Εκεί βρίσκονται αστυνομικοί, οι οποίοι θα έπρεπε να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση. Αλλά προφανώς δεν το μπορούν», συνεχίζει.

«Αυτοί παίρνουν τώρα ξανά 700 εκατομμύρια ευρώ από την Ε.Ε. (σ.σ. δεν θα τα πάρει μόνο η Ελλάδα, αλλά όλες οι χώρες μέλη που καλούνται να αντιμετωπίσουν την μεταναστευτική κρίση αλλά μάλλον αυτό δεν το έμαθε ο Σκοπιανός πρόεδρος) αυτοί παίρνουν τα πάντα, ό,τι θελήσουν. Το πρόβλημα είναι μόνο ότι δεν κάνουν τίποτα με αυτά! Γιατί δεν υπάρχουν καθόλου καταυλισμοί, καθόλου hotspots; Έχω καταλάβει ότι για την Ευρώπη είμαστε αδιάφοροι, αλλά δεν θα επιτρέψω να θεωρηθούμε υπεύθυνοι τώρα ακόμα και για τα λάθη των άλλων! Η Ε.Ε δεν πρέπει να κατηγορεί πλέον την “Μακεδονία”», ισχυρίζεται ο Ιβάνοφ.

«Παρά τις αμέτρητες θετικές εκθέσεις δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη με ευρωπαϊκή προοπτική. Είμαστε κατά μία έννοια εγκλωβισμένοι επί 25 χρόνια σε ένα ασανσέρ», καταλήγει.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Τις κατηγορίες του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ ότι η χώρα του «πληρώνει τα σφάλματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και ότι αν δεν είχε κλείσει τα σύνορά της «θα είχε γεμίσει τζιχαντιστές», απέρριψε η γερμανική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας την οικονομική και πολιτική βοήθεια που λαμβάνουν τα Σκόπια από την ΕΕ και από την Γερμανία, αλλά και τη συμμετοχή της χώρας σε ευρωπαϊκό δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών ασφαλείας.

«Από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας η γερμανική κυβέρνηση εργάστηκε σθεναρά για τη σταθερότητα της περιοχής. Στηρίζουμε ρητά, ενεργά και συγκεκριμένα τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτή η αλληλεγγύη που έχουμε με αυτές τις χώρες και τους ανθρώπους τους δεν αντικατοπτρίζεται μόνο σε περιεκτικά προγράμματα, μέσω των οποίων φέρνουμε τις χώρες των Δ.Βαλκανικών κοντά στην ΕΕ -διότι είναι απολύτως σαφές ότι αυτή η σταθεροποίηση και υπέρβαση της εύθραυστης κατάστασης αυτής της περιοχής έχει σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική» δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Και αναφέρθηκε στα 664 εκατ. ευρώ που διαθέτει η ΕΕ στην ΠΓΔΜ για την περίοδο 2014-2020, αλλά και στην πρωτοβουλία της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ το 2014 να θεσπίσει την Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων, «όχι ως μια μεμονωμένη διοργάνωση, αλλά ως διοργάνωση η οποία συνεχίζεται κάθε χρόνο από άλλους Ευρωπαίους εταίρους, με θέμα ακριβώς την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των κρατών της περιοχής και τη συνεργασία σε συγκεκριμένα προγράμματα».

Γνωρίζουμε ότι «οι χώρες των Δ. Βαλκανίων και ειδικά η ΠΓΔΜ έχουν επιβαρυνθεί σε μεγάλο βαθμό από τον αριθμό των προσφύγων οι οποίοι πέρασαν από τη χώρα», παραδέχθηκε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ενώ τόνισε ότι στο πλαίσιο αυτής της κρίσης η ΕΕ διέθεσε στην ΠΓΔΜ συνολικά 52 εκατομμύρια ευρώ.

Όσον αφορά τις δηλώσεις του Γκιόργκι Ιβάνοφ στην εφημερίδα Bild σχετικά με τα θέματα ασφάλειας που υποχρέωσαν τη χώρα του να κλείσει τα σύνορά της, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Τομπίας Πλάτε δήλωσε ότι «δεν κατανοεί» την κατηγορία και σημείωσε ότι οι γερμανικές αρχές ασφάλειας συνεργάζονται στενά και σε κλίμα εμπιστοσύνης με τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους τους, ειδικά δε σε θέματα τρομοκρατίας.

«Αυτό αφορά βεβαίως κυρίως τις χώρες που βρίσκονται στη διαδρομή μεταξύ Συρίας και Γερμανίας – και την ΠΓΔΜ», διευκρίνισε ο Πλάτε και υπενθύμισε ότι η ΠΓΔΜ από την 1.4.2014 συμμετέχει στο «Focal Point Travellers» της Europol, το οποίο ασχολείται ειδικά με ξένους μαχητές και έχει μάλιστα ήδη προωθήσει στοιχεία μέσω αυτού του διαύλου.

Επισήμανε ωστόσο ότι η ανταλλαγή πληροφοριών πρέπει να γίνεται πάντα βάσει των νομικών κανόνων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων από γερμανικές αρχές προς αρχές του εξωτερικού και κατέληξε λέγοντας ότι «έτσι όπως διατυπώνεται η κατηγορία στη συνέντευξη, δεν είναι άμεσα κατανοητή».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ