Η ανατομία της ομογενειακής “κόντρας” για την Γλώσσα στην Νέα Υόρκη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
«Προμελετημένη συκοφαντική επίθεση κατά του Υφυπουργού κ. Πελεγρίνη» συνιστούν οι εναντίον του επιθέσεις εκ μέρους τόσο του Διευθυντή του Γραφείου Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής όσο και μερίδας του ομογενειαού Τύπου. Τη θέση αυτή διατύπωσε σε δηλώσεις του στην Panhellenic Post, ο πρόεδρος του «Προμηθέα» Δημοσθένης Τριανταφύλλου.
Το θέμα της ελληνικής Παιδείας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που άνοιξε με την πρόσφατη παρουσία του Υφυπουργού Παιδείας στην Νέα Υόρκη, στα 40χρονα του Σωματείου Εκπαιδευτικών «Προμηθέας», είναι όντως το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Απόδημος Ελληνισμός. Ένα κρίσιμο θέμα για το μέλλον τόσο της ομογένειας όσο και του ενιαίου ελληνισμού.
Η ΡΗΡ, θέλοντας να παρουσιάσει όλες τις επί του προκύψαντος θέματος απόψεις, φιλοξένησε το άρθρο του Διευθυντή του Γραφείου Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, που διαβλέπει κίνδυνο «εκτροχιασμού» του τρένου της γλώσσας στην Αμερική καθώς και τη θέση του Προέδρου της Ομοσπονδίας, ότι η παρουσία του κ. Πελεγρίνη «δίχασε» την ομογένεια.
Ακολούθως δημοσιεύσαμε τις προτάσεις του πρόεδρου του «Προμηθέα» και εκπαιδευτικού κ. Δημοσθένη Τριανταφύλλου τις οποίες φέρεται να έχει αποδεχθεί ο Υφυπουργός κ. Πελεγρίνης.
Διερευνώντας τα καθέκαστα, δημοσιεύσαμε και την αντίδραση του κ. Τριανταφύλλου.
Σήμερα, θα επιμείνουμε λίγο περισσότερο στις απόψεις του, προσπαθώντας να εντρυφήσουμε στα άδυτα του οράματός του και, επομένως, να αξιολογήσουμε επακριβέστερα τις σκέψεις και τα κίνητρά του.
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις και τα αρνητικά σχόλια που γράφτηκαν, ο κ. Τριανταφύλλου τα απέδωσε, όπως εισαγωγικά αναφέραμε, σε «προμελετημένη συκοφαντική επίθεση κατά του Υφυπουργού». Στήριξε δε τον χαρακτηρισμό του στο γεγονός ότι «και τα τρία άτομα που έκαναν κριτική του Υφυπουργού, ο Διευθυντής του Εθνικού Κήρυκα, ο Διευθυντής του Γραφείου Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας απουσίασαν από το τιμητικό Γεύμα του Συλλόγου των Ελλήνων εκπαιδευτικών» και «δεν είδαν το μεγαλείο της παρουσίας των 270 εκλεκτών εκπαιδευτικών και ομογενών αλλά και ούτε είδαν τον Υφυπουργό να κάθεται δίπλα από τον Αρχιεπίσκοπο και να συζητούν σε εγκάρδια και φιλική ατμόσφαιρα το καυτό αυτό θέμα».
Μάλιστα, ο κ. Τριανταφύλλου υποστηρίζει ότι «αυτό δε που προσβάλλει και τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο και τον κ. Υφυπουργό, είναι ότι ο Διευθυντής του Εθνικού Κήρυκα άρχισε να κάνει κριτική μόλις πάτησε το πόδι του ο Υφυπουργός στο Αμερικάνικο χώμα και προτού ακούσουμε την ομιλία του στο τιμητικό γεύμα, ο δε Διευθυντής του Γραφείου της Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής έγραφε την επιστολή του την ημέρα που ο κ. Υφυπουργός συναντούσε τον Αρχιεπίσκοπο στην Αρχιεπισκοπή και συζητούσαν για τα διάφορα θέματα της ελληνικής εκπαίδευσης».
Κατά τον κ. Τριανταφύλλου, «οι κινήσεις αυτές είχαν ένα σκοπό, να συκοφαντήσουν τον Υφυπουργό για την πρωτοβουλία του να έλθει στη Νέα Υόρκη να τιμήσει εκπαιδευτικούς και την κα Μακεδών , κάτι που, όπως είπε, έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία της Ομογένειας , και που δεν έγινε όταν η Ομοσπονδία τίμησε τον Διευθυντή της Παιδείας της Αρχιεπισκοπής τον περασμένο Μάιο».
Επίσης, ο κ. Τριανταφύλλου επαναλαμβάνει ότι «στη συνάντηση του Υφυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο στο Γραφείο της Αρχιεπισκοπής δεν παρευρέθη ο Διευθυντής Γραφείου της Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής».
Ο κ. Τριανταφύλλου υποστηρίζει ότι «τα στοιχεία δείχνουν προμελετημένη συκοφαντική επίθεση κατά του Υφυπουργού». Προσθέτει δε και τον υπαινιγμό ότι «κάτι ήξερε ο κ. Υφυπουργός και δεν τους επέλεξε για Συμβούλους του!»
Στο όλο θέμα παρενέβη η ομογενειακή εφημερίδα “Greek News” παραθέτοντας τον ακόλουθο διάλογο μεταξύ του εκδότη της Αποστόλη Ζουπανιώτη και του εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Σταύρου Παπαγερμανού.
Ο συγκεκριμένος διάλογος
Ερ. (Greek News): Καθώς το άρθρο δημοσιεύθηκε μία ημέρα μετά τη συνάντηση Αρχιεπισκόπου – Πελεγρίνη, να υποθέτω από τον σφοδρό του τόνο ότι η συνάντηση ήταν αρνητική; Ποια είναι η άποψη του Σεβασμιωτάτου;
Απ. (Παπαγερμανός): Η συνάντηση δεν ήταν αρνητική. Ήταν μία σοβαρή συνάντηση δύο ακαδημαϊκών προσώπων που έχουν διατελέσει καθηγητές πανεπιστημίου. Μία τέτοια συνάντηση είναι πάντοτε εποικοδομητική και εξ ορισμού συνάντηση επιπέδου και παραγωγική. Συμφωνήσαμε ότι θα εξετάσουμε ορισμένα πράγματα..
Ερ. Διαβιβάστηκαν οι σφοδρές αυτές κρίσεις για την γενέτειρα, το ελληνικό υπουργείο Παιδείας και τον κ. Πελεγρίνη προς τον Έλληνα υφυπουργό, από τον σεβασμιότατο ή τον Δρα Ευθυμιόπουλο και ποιες απαντήσεις έλαβε;
Απ. “Οι σφοδρές αυτές κρίσεις” όπως τις ονομάζετε δεν εκφράστηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο
Ερ. Ηταν παρών ο Δρ. Ευθυμιόπουλος στη συνάντηση Πελεγρίνη – Σεβασμιωτάτου; Αν όχι γιατί;
Απ. Ο Δρ. Ευθυμιόπουλος δεν ήταν παρών στη συνάντηση
Ερ. Σε συνέντευξή του προς την Greek News ο κ. Πελεγρίνης δήλωσε ικανοποιημένος από τη συνάντηση και ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων των δύο πλευρών. Αληθεύει; Θα εκπροσωπήσει ο Δρ. Ευθυμιόπουλος την Ιερά Αρχιεπισκοπή; Αν όχι, ποιός;
Απ. Αληθεύει. Το ποιός θα εκπροσωπήσει την Αρχιεπισκοπή είναι άλλο θέμα.
Ερ. Ο κ. Πελεγρίνης δήλωσε επίσης στην Greek News ότι το πρόβλημα της απόσπασης δασκάλων στο εξωτερικό δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά υπάρχουν κενά στην Ελλάδα που δεν μπορούν να καλυφθούν με διορισμούς (προφανώς λόγω μνημονίων). Αν σε 4-5 χρόνια υποχρεωθεί η Ελλάδα να τους αποσύρει, έχει μελετήσει η Ιερά Αρχιεπισκοπή εναλλακτικές επιλογές;
Απ. Ναι, υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις και επιλογές.
Σκέψεις ΡΗΡ
Το γεγονός ότι ο κ. Ευθυμιόπουλος δεν παρευρέθη στην τιμητική εκδήλωση, όπως άλλωστε και άλλοι προσκεκλημένοι, μπορεί να σημαίνει, πράγματι ότι υπήρξε «θέμα» με όσα είχαν από ημερών δημοσιευθεί στην Panhellenic Post (ίσως και αλλού) αναφορικά με τις προθέσεις και τις ενέργειες του κ. Τριανταφύλλου ως προς την μετεκπαίδευση ομογενών εκπαιδευτικών. Μπορεί δηλαδή Δρ. Ευθυμιόπουλος ως εκ της θέσεώς του στην Αρχιεπισκοπή να διαφώνησε με την ίδρυση (έξω από την επιρροή της Εκκλησίας) Ακαδημίας. Εάν ενδεχομένως επηρέασε και έναν-δυο φίλους του, θεμιτό.
Για όσους παρακολουθούν τα ομογενειακά καθέκαστα, δεν είναι η πρώτη φορά (ούτε η μοναδική αιτία) που η τοπική Αρχιεπισκοπή διαφωνεί με ό,τι σχετίζεται με δράσεις και πρωτοβουλίες που ακολουθούν φυγόκεντρη προς το Σώμα της Εκκλησίας, πορεία. (Π.χ. ΣΑΕ).
Πολύ περισσότερο, όταν δεν έχει προηγηθεί καμία συνεννόηση μαζί της από υπεύθυνο παράγοντα της γενέτειρας. Ούτε καν έχουν ακουσθεί οι απόψεις της.
Και επί του προκειμένου δεν φαίνεται να υπήρξαν τέτοιες επαφές εξ ου και η ανάγκη για εκ των υστέρων απευθείας συνεννοήσεις μεταξύ του κ. Πελεγρίνη και του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και οι οποίες δεν κατέληξαν σε αποφάσεις αλλά στην παραδοχή ότι: «θα εξετάσουμε ορισμένα πράγματα», σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου του κ. Δημητρίου…
Επίθεση
Από την πλευρά του ο κ. Τριανταφύλλου δήλωσε το βράδυ της Τρίτης 8/3/2016 στην ΡΗΡ ότι η άφιξη του Δρα. Πελεγρίνη προκάλεσε μια ειρηνική επανάσταση και ένα πρωτοφανή πνευματικό ερεθισμό για το πως θα λυθεί το επί χρόνια άλυτο πρόβλημα της έλλειψης προσοντούχων δασκάλων της Ελληνικής Γλώσσας για όλα τα σχολεία και προγράμματα σε όλα τα συστήματα και βαθμίδες.
Εδώ, πρέπει να πούμε, υπάρχουν και οι αντίθετες θέσεις και απόψεις. Όμως, το στοιχείο εκείνο που δίνει λαβή για υπόνοιες ότι ίσως υπάρχει «κάποιο άγνωστο προσωπικό παρασκήνιο» στις σχέσεις Τριανταφύλλου – Ευθυμιόπουλου είναι η συνέχεια της δήλωσης του κ. Τριανταφύλλου στην ΡΗΡ. Είπε:
«Ήταν δε και μια αποκαλυπτική ευκαιρία που ορισμένοι φανέρωσαν με το είδος της γλώσσας και το λεξιλόγιο στην αρθρογραφία τους την πραγματική εικόνα της ψυχής τους που δεν ταιριάζει καθόλου για τις θέσεις που κατέχουν. Τους υποβαθμίζει και είμαι βέβαιος ότι θα οδηγήσει στην αντικατάστασή τους».
Και, όπως ακριβώς, το φανταστήκαμε, έτσι και ήταν! Η αποκάλυψη ήλθε αργά το βράδυ (9 Μαρτίου 2016) ώρα Ελλάδος, όταν σε νεώτερη ηλεκτρονική αλληλογραφία με τον κ. Τριανταφύλλου, μας έγραψε:
«…Οι λεπτομέρειες και οι διαφορές λύονται όταν συνομιλούμε επιστημονικά και όχι προσωπικά. Ο Δρ. Ευθυμιόπουλος τα τελευταία δύο χρόνια άρχισε να πηγαίνει εναντίον μου γιατί η στενή βοηθός του στο Γραφείο του, Μαρία Τελειοπούλου , απολύθηκε από το Σαββατιανό ελληνικό Σχολειό στην πόλη Ράι στο οποίο είμαι Διευθυντής για τα τελευταία 8 χρόνια.
Η απόλυση ήταν δικαιολογημένη και έγινε από τη Σχολική Επιτροπή. Όμως το πήρε προσωπικά. Λάθος! Οι επιστημονικά καταρτισμένοι ξεπερνούν τα προσωπικά και κινούνται αντικειμενικά αξιολογώντας το κάθε γεγονός και εμπειρία φαινομενολογικά δηλαδή σαν ένα φαινόμενο!».
Να, λοιπόν, μία παράμετρος που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη!
Πάντως ο συνομιλιτής μας έσπευσε να προσθέσει: «νομίζω ότι ο Αρχιεπίσκοπος με τη σοφία που τον διακρίνει θα πρέπει να αναθέσει τις διαβουλεύσεις σε άτομα που γνωρίζουν και τα δύο εκπαιδευτικά συστήματά, έχουν αντικειμενική σκέψη και δεν διχάζουν τους εκπαιδευτικούς γράφοντας άρθρα προσβλητικά για τον Αρχιεπίσκοπο τον ίδιο και τον Υφυπουργό Παιδείας της Ελλάδας! Τέτοια θρασύτητα είναι πρωτάκουστη στην ιστορική πορεία της ελληνικής εκπαίδευσης στην Αμερική και πρέπει να σταματήσει.. Πολλοί εκπαιδευτικοί έχουν διαμαρτυρηθεί για την γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Δρ. Ευθυμιόπουλος που δεν αρμόζει σε ένα Διευθυντή του Γραφείου Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής”.
Προσπερνώντας τα προσωπικά, για να εισέλθουμε στην ουσία, ζητήσαμε να μάθουμε τι ώθησε τον κ. Τριανταφύλου στην πρωτοβουλία του: «Πήραμε την πρωτοβουλία γιατί για πολλά χρόνια είχαμε υποσχέσεις για λύσεις και καμιά λύση δεν βλέπαμε. Επιθυμία μου πριν κλείσω τα μάτια μου να γίνει κάτι εδώ στη Νέα Υόρκη για ένα καλύτερο μέλλον.
Οι πρωτοβουλίες μου πάντοτε είναι συμπληρωματικές και όχι ανταγωνιστικές αλλά και με στόχο να λυθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα.
Είχαμε αντιρρήσεις το 1975 όταν άρχισα την πρώτη τάξη του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια. Ο τότε Αρχ. Ιάκωβος ήθελε να το κάνει δίπλα στο ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν όπου η Αρχιεπισκοπή είχε δικό της οικόπεδο αλλά εγώ είπα στον Αρχιεπίσκοπο τότε ότι πρέπει να γίνει στην Αστόρια γιατί δημογραφικά οι Έλληνες έφευγαν από το Μανχάταν και πηγαίνανε στην Αστόρια. Η σκέψη μου ήταν σωστή , κάναμε το πρώτο Λύκειο και ευεργετείται η Ομογένεια».
Κατά τον κ. Τριανταφύλλου, πρέπει να έχει κάποιος διορατικότητα και πεποίθηση στην αξία και πραγματοποίηση του οράματος. «Στην επιστήμη, μας είπε, δεν γίνονται ανακαλύψεις αν ο επιστήμονας δεν βγει έξω από το κουτί της επικρατούσας- κατεστημένο σκέψη.
Επειδή δε το αντικείμενο μου που είναι φιλοσοφία και ιστορία της επιστήμης συνταυτίζονται με τα του κ. Πελεγρίνη, πιστεύω σωστά ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι με την ενημέρωση όλων των φορέων. Αλλά το όραμα είναι σε σωστές επιστημονικές βάσεις και θα επιτύχει. Διαφωνίες υπάρχουν και θα υπάρχουν, αλλά το νέο μονοπάτι πρέπει να γίνει για ένα καλύτερο μέλλον».
Βέβαια στο όλο θέμα υπάρχει μία εύλογη απορία:
«Τόσα χρόνια γιατί δεν έλυσαν το πρόβλημα;» Ο κ, Τριανταφύλλου δίνει την ακόλουθη απάντηση: «Η πνευματική δημιουργικότητα πολλές φορές έρχεται αφού ο νους βγει έξω από το ” κουτί”, ελευθερωθεί από το σπήλαιο όπου είναι αλυσοδεμένος».
Ο Δρ. Πελεγρίνης δημιούργησε μια νέα πνευματική γέφυρα την οποία προσπάθησαν ορισμένοι να την υποδαυλίζουν ή να τη καταστρέψουν για δικές τους πολιτικές σκοπιμότητες που είναι γνωστές στους ομογενείς που έχουν πείρα του εδώ γίγνεσθαι.
Η πνευματική αυτή γέφυρα είναι σταθερή και θα οδηγήσει στη λύση του ανωτέρω εκπαιδευτικού προβλήματος».
Ανοιχτός διάλογος
Όπως θα κατάλαβαν οι αναγνώστες της Panhellenic Post, βρισκόμαστε σε φάση ανοιχτού διαλόγου, με τον κ. Τριανταφύλλου και πολύ το χαιρόμαστε!
Ετσι, εξηγήσαμε τους προσωπικούς μας ενδοιασμούς στην προτεινόμενη λύση. Επί της ουσίας, και αυτό είναι καθαρά προσωπική μας άποψη, θα επιθυμούσαμε η πλειοψηφία των δασκάλων (κάτω φυσικά από άλλες, καλύτερες επαγγελματικές συνθήκες) να είναι Έλληνες. Θεωρούμε ότι αν Έλληνες δάσκαλοι εργαστούν κάτω από το αμερικανικό Πρόγραμμα, θα αποδώσουν τα μέγιστα. Επομένως και οι μαθητές θα είχαν να κερδίσουν πολύ περισσότερα.
Ωστόσο και οι ομογενείς εκπαιδευτικοί καλοί πατριώτες είναι και καλοί δάσκαλοι. Επομένως χρειάζεται μια σωστή αναλογία…
Στους κύκλους του σημερινού Υπουργείου Παιδείας, όμως, καμία δεν έχουμε εμπιστοσύνη… Σκεφθείτε ότι άφησαν εκτός Επιτροπής την Ομογένεια παγκοσμίως. Και ότι μαζί με τα θρησκευτικά που τα αντιμάχονται, απαγορεύουν τώρα και τους μητροπολίτες να επισκέπτονται σχολεία. Μας λένε ότι δεν υπήρξε γενοκτονία των Ποντίων κλπ.κλπ.
Ελπίζω τα ελληνόπουλα της ξενιτιάς να μείνουν μακριά από τέτοια “προγράμματα” του Υπουργείου Παιδείας.
Επίσης, ένα άλλο ερώτημα είναι γιατί θα δεχθεί ο Δημήτριος “να κλείσει” αργά ή γρήγορα και τη Θεολογική Σχολή, γιατί αν χάσει και τους δασκάλους μάλλον δεν θα τα καταφέρει να επιβιώσει η Σχολή.
Επίσης πρέπει να πω ότι δεν είμαι από αυτούς που λένε “αν δεν μπορεί το Κράτος, τότε η Ομογένεια…” Δεν είναι το ίδιο για χίλιους λόγους και δεν αφορούν στην ποιότητα των ομογενών μας, που συγκρινόμενοι με ορισμένους εξ ημών είναι και καλύτεροι…
Αντίθετα, είμαι μαζί με όσους πιστεύουν ότι το Σύνταγμα πρέπει να τηρείται. Και το Σύνταγμα λέει πως ” Το Κράτος μεριμνά για τη ζωή του αποδήμου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με την μητέρα πατρίδα. Επίσης μεριμνά για την παιδεία και την κοινωνική και επαγγελματική προαγωγή των Ελλήνων που εργάζονται έξω από την επικράτεια”.
Είμαι πεπεισμένος πως εάν αρχίσουμε, με όποιο πρόσχημα -σήμερα την οικονομική κρίση, αύριο τα εθνικά θέματα κ.ο.κ.- να αφαιρούμε “ευθύνες” από το Κράτος αναφορικά με την ομογένεια, τότε αυτό θα εφησυχάσει, θα “κατεβάσει ρολά” και θα καταντήσει για τους Απόδημους “σαν μία ξένη φορτική” υπόθεση. Θα διαγραφούν οι σχέσεις (σε τι θα χρειάζονται, άλλωστε, αν τίποτε το Κράτος δεν θα κάνει και όλα θα τα κάνουν με δικά τους έξοδα και δικό τους μόχθο οι απόδημοι;) μοιραία θα αμβλυνθούν συν τω χρόνω τα συναισθήματα και, στο τέλος, θα επέλθει και η ρήξη των μεταξύ τους δεσμών!
Δείτε το γιο που δεν χρειάζεται πια σε τίποτε τον πατέρα του για να συντηρηθεί. Φεύγει από το σπίτι, και πλέον τυπικές μόνον επισκέψεις κάνει, ίσως κάθε “Ημέρα των Ευχαριστιών” ή κάθε Χριστούγεννα και που -κατά κανόνα- η γιορτινή επιστροφή καταλήγει σε καβγάδες!!!
Σε κάθε περίπτωση, στην υλοποίηση του οράματος πρέπει να φροντίσουν οι εν Αμερική, να υπάρξει δεσμευτική διαχρονικότητα στη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου… Και, επίσης, να μην εγκλωβιστούν σε κόμματα…
Αναπτύσσοντας τις ενστάσεις αυτές, λάβαμε τις ακόλουθες απαντήσεις από τον κ. Τριανταφύλλου:
«Δεν ξέχασα ποτέ αυτό που έμαθα από την τραγωδία της Αντιγόνης στο Βενετόκλειο 6τάξιο Γυμνάσιο Αρρένων Ρόδου: ” Γεννήθηκα να αγαπώ όχι να μισώ”. και πρόσθεσε:
“Νομίζω ότι δεν έχουν καταλάβει ορισμένοι τον σκοπό του νέου οράματος. Οι εκπαιδευτικοί θα είναι οι περισσότεροι από ΕΛΛΑΔΑ που επέρχονται εδώ και ορισμένοι από εδώ.
Ούτε η κυβέρνηση θα ανακατεύεται στην Διδακτέα ύλη και προγράμματα. Συμμερίζομαι τους ενδοιασμούς σας. Όλα , όμως, θα πάνε καλά. Θα το δείτε κύριε Μαλασπίνα”.
Θα επανέλθουμε στο θέμα, καθώς η ΡΗΡ έχει ήδη ζητήσει συνεντεύξεις με τους: Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο και τον Υφυπουργό κ. Πελεγρίνη.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τι λέει ο κ. Τριανταφύλλου για το θέμα της Γλώσσας και των δασκάλων στις ΗΠΑ
“Ο κ. Πελεγρίνης δίχασε στην Νέα Υόρκη”
Παιδαγωγικό Κέντρο και Ακαδημαϊκή Επιτροπή στα 40 χρόνια του “Προμηθέα”
40 χρόνια «Προμηθέας», 40 χρόνια αγώνες για την ελληνόφωνη εκπαίδευση στις ΗΠΑ
Γιορτάζουν οι Έλληνες Εκπαιδευτικοί στη Νέα Υόρκη
Σχόλια Facebook