Οι ελληνικές θέσεις στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών
O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να διατυπώσει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών τις θέσεις που σκοπεύει να αναπτύξει στο Συμβούλιο ΕΕ – Τουρκίας και να ζητήσει συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας.
Βασικός άξονας των θέσεων αυτών είναι ότι η λύση στην προσφυγική κρίση θα πρέπει να βρεθεί στο πλαίσιο της ΕΕ με δεσμευτικό τρόπο. Θα ζητήσει, δηλαδή, από τους εταίρους στην ΕΕ τη συμμετοχή όλων των κρατών – μελών στην κατανομή προσφύγων, όχι σε εθελοντική, αλλά σε υποχρεωτική βάση, ανάλογα με τον πληθυσμό και την οικονομική δύναμη κάθε χώρας.
Ακόμη, η κυβέρνηση επιζητά την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης προσφύγων, την καθιέρωση μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία το συντομότερο δυνατόν, καθώς και την έγκριση της έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κομισιόν.
Οι ελληνικές θέσεις
Ο βασικός κορμός των ελληνικών θέσεων διατυπώθηκε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη. Οι ελληνικές θέσεις, όπως τις ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας, βασίζονται στους παρακάτω άξονες:
1) Διαχείριση του Προσφυγικού:
- Η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όχι απλώς απέναντι στην ΕΕ αλλά κυρίως απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες και με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες.
- Η Ελλάδα θα μεγιστοποιήσει τις θέσεις προσωρινής διαμονής αλλά δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να γίνει αποθήκη ανθρώπων.
- Θα επικαλεστούμε τις ιδρυτικές συνθήκες και το δίκαιο της Ένωσης που επιτάσσει αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης.
- Οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών. Αυτό αναλογεί στην Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές της δυνατότητες”
2) Μετεγκατάσταση
Άμεση απαίτηση της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και επανεγκατάστασης από Τουρκία. Για το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στη Συνόδου, που θα περιγράφει με σαφήνεια τις σχετικές διαδικασίες.
3) Οικονομική βοήθεια:
Χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας.
4) Τουρκία
Πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας ώστε να ανασταλούν οι ροές και η παράνομη διακίνηση. Άμεσος στόχος είναι επίσης να ενισχυθεί και να καταστεί σαφέστερη η διαδικασία για την επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο. Αμεσος στόχος είναι επίσης να ενισχυθεί και να καταστεί σαφέστερη η διαδικασία για την επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο.
Νέο συντονιστικό όργανο
Υπό τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται για την Ελλάδα, η κυβέρνηση δημιουργεί Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης. Τον συντονισμό θα έχει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας.
Πυρετός επαφών
Στο μεταξύ, με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα συναντηθεί στις 14:00 ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών και στη συνέχεια οι δύο υπουργοί θα κάνουν κοινές δηλώσεις.
Ανήμερα της Συνόδου Κορυφής και πριν από την έναρξη των εργασιών της, προγραμματίζεται τριμερής συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα, της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.
Την επομένη της Συνόδου Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στη Σμύρνη όπου θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.
Newsroom ΔΟΛ
Σχόλια Facebook