Το «Spotlight» καλύτερη ταινία, πρώτο Όσκαρ για τον Ντι Κάπριο
Ωστόσο, η νίκη του «Spotlight» ήταν μία μίνι έκπληξη, καθώς πολλοί περίμεναν ότι η «Επιστροφή» θα κέρδιζε και το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, κάτι που δεν έγινε.
Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο κέρδισε το πρώτο Όσκαρ της καριέρας του για την ερμηνεία του στην ταινία «Επιστροφή». Ευχαρίστησε τους συντελεστές της ταινίας και τον συμπρωταγωνιστή του Τομ Χάρντι και επανέλαβε το μήνυμά του κατά της κλιματικής αλλαγής. Ας μην έχουμε τον πλανήτη δεδομένο, εγώ δεν έχω την αποψινή βραδιά δεδομένη» είπε ο Ντι Κάπριο που χειροκροτήθηκε όρθιος από το κοινό.
Ωστόσο, η «Επιστροφή» δεν κατάφερε να κερδίσει το Όσκαρ Καλύτερης ταινίας, αποδεικνύοντας τον κανόνα που θέλει τον μεγάλο νικητή της βραδιάς να πρέπει να έχει και υποψηφιότητα στο Σενάριο (κάτι που δεν συνέβαινε με την Επιστροφή).
Η Μπρι Λάρσον κέρδισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Room».
Έξι βραβεία κέρδισε το «Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής». Η μόνη που κατάφερε να σταματήσει την επέλασή της στις λεγόμενες τεχνικές κατηγορίες ήταν το βρετανικό «Ex Machina» που κέρδισε στην κατηγορία των Ψηφιακών Εφέ.
Η βραδιά ξεκίνησε με πολιτικά μηνύματα, σε μία χρονιά που η Ακαδημία κατηγορήθηκε για τις λευκές υποψηφιότητες, με τον Κρις Ροκ να ρωτά εάν το Χόλιγουντ είναι ρατσιστικό και να ζητά περισσότερες ευκαιρίες για τους μαύρους ηθοποιούς. «Ο Λεονάρντο έχει έναν καλό ρόλο κάθε χρόνο. Γιατί όχι και ο Τζέιμι Φοξ;» αναρωτήθηκε.
«Καλωσήλθατε στην τελετή των Όσκαρ, γνωστή επίσης και ως White People’s Choice Awards» είπε ο Ροκ, λέγοντας: «αντιλαμβάνεστε πως εάν είχαν υποψηφιότητες και για τους παρουσιαστές, δεν θα έπαιρνα ποτέ αυτή τη δουλειά!».
Αστειεύτηκε με όσους κάλεσαν σε μποϊκοτάζ, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Είναι αδικία που δεν ήταν υποψήφιος ο Γουίλ (Σμιθ), όπως αδικία ήταν που πληρώθηκε 20 εκατομμύρια δολάρια για το Wild Wild West» και «Το να μιλά η Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ για μποϊκοτάζ στα Όσκαρ είναι σαν να μιλάω εγώ για μποϊκοτάζ στο εσώρουχο της Ριάνα. Κανείς δεν με κάλεσε».
Βέβαια συγκέντρωσε τα πυρά για το σχόλιό του ότι τη δεκαετία του 1960 οι μαύροι δεν ασχολούνταν με τα Όσκαρ γιατί είχαν «πραγματικά θέματα για να διαμαρτυρηθούν», με πολλούς να σημειώνουν στο Twitter ότι και τώρα έχουν σοβαρά θέματα, όπως η αστυνομική βία για παράδειγμα. Θέλοντας να «χρυσώσει το χάπι» ο Κρις Ροκ είπε στο τέλος της βραδιάς: «Η ζωές των μαύρων μετράνε».
Στην αρχή της βραδιάς είδαμε και βίντεο όπου μαύροι ηθοποιοί ερμήνευαν ρόλους λευκών υποψηφίων ή εμφανίζονταν δίπλα τους, καταγγέλλοντας με χιούμορ αυτή τη φορά την απουσία μαύρων υποψηφίων.
Ο Ροκ σωστά χρησιμοποίησε την ευκαιρία της παρουσίασης των Όσκαρ για να κάνει τους παριστάμενους να αισθανθούν άβολα -και τα κατάφερε: συχνά η κάμερα έβρισκε τα αμήχανα βλέμματα των λαμπερών σταρ που δεν ήξεραν αν έπρεπε να χειροκροτήσουν ή να αγνοήσουν τα σχόλια του παρουσιαστή.
Βέβαια, η τελετή απονομής έχασε αρκετά μεγάλο κομμάτι του χαρακτήρα της ως σόου και απέδειξε ότι χρειάζεται γενικότερο «λίφτινγκ» για να μπορέσει να κρατήσει τους θεατές.
Τα βραβεία
Τρία Όσκαρ κέρδισε η Επιστροφή (Α’ Ανδρικού Ρόλου, Σκηνοθεσίας και Φωτογραφίας για τον Εμανουέλ Λουμπέσκι -ο τελευταίος ήταν για τρίτη συνεχόμενη φορά νικητής).
Έξι Όσκαρ κέρδισε το Mad Max: Fury Road (Μακιγιάζ, Κοστουμιών, Σκηνογραφίας, Μοντάζ, Ηχητικού Μοντάζ, Ηχητικού Μιξάζ), ενώ τα Όσκαρ Σεναρίου κέρδισαν Spotlight (Πρωτότυπου Σεναρίου) και το Μεγάλο Σορτάρισμα(Διασκευασμένου Σεναρίου).
Το βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου παρέλαβε η Αλίσια Βικάντερ, η οποία ήταν ιδιαίτερα συγκινημένη, για την ερμηνεία της στο The Danish Girl.
Έκπληξη το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου, το οποίο κέρδισε ο Μαρκ Ράιλανς για τον ρόλο του στη Γέφυρα των Κατασκόπων. Η έκπληξη δεν άρεσε σε όσους ήλπιζαν να κερδίσει το Όσκαρ ο Σταλόνε για τον ρόλο του ως Ρόκι στην ταινίαCreed.
Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ κέρδισε το Amy του Ασίφ Καπάντια, ενώ ΌσκαρΞενόγλωσσης Ταινίας κέρδισε ο Γιος του Σαούλ από την Ουγγαρία.
Όσκαρ Μουσικής κέρδισε ο θρυλικός συνθέτης Ένιο Μορικόνε για τους Μισητούς Οκτώ του Ταραντίνο. Πρόκειται για το πρώτο Όσκαρ της καριέρας του και με αυτό ο Μορικόνε έγινε στα 87 του ο μεγαλύτερος σε ηλικία νικητής Όσκαρ.
Το τραγούδι του Σαμ Σμιθ για την ταινία Spectre, Writing’s on the Wall, κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Τραγουδιού νικώντας την Lady Gaga. Ο Σαμ Σμιθ αφιέρωσε το βραβείο του στην LGBT κοινότητα λέγοντας ότι είναι υπερήφανο μέλος της.
Από τις καλύτερες στιγμές της βραδιάς η εμφάνιση επί σκηνής του C3PO, του R2-D2 και του ΒΒ-8 από το σύμπαν του Star Wars για να αποτίσουν φόρο τιμής στον συνθέτη Τζον Γουίλιαμς.
Σχόλια Facebook