Γιορτάστηκε η τρίτη επέτειος της Ελληνο-Ισραηλινής Συμμαχίας στο Κογκρέσο

Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

greeknewsonline.com

Ουάσιγκτον. Ηγετικοί παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής και Εβραιο-αμερικανικής κοινότητας, μαζί με 25 μέλη του Κογκρέσου και τους πρέσβεις της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στο Καπιτώλιο, για τον εορτασμό της 3ης επετείου της Ελληνο-Ισραηλινής Ηγεσίας στο Κογκρέσο. Πρόκειται για μια ομάδα περίπου πενήντα βουλευτών, η οποία ιδρύθηκε με την ενθάρρυνση του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής (AJC), με στόχο της προώθηση της συμμαχίας μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου – Ισραήλ, η οποία έχει επιφέρει σημαντικά πολιτικά και εθνικά οφέλη, όπως και ασφαλείας, για τις ΗΠΑ και την περιοχή. Παράλληλα ενθαρρύνουν τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν τους στόχους της.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν οι οργανώσεις AJC και HALC και αποτέλεσε την ολοκλήρωση μιας 24ωρης κοινής διαφωτιστικής εκστρατείας σε μέλη του Κογκρέσου, στην οποία προωθήθηκε η επιστολή προς τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, με τις κόκκινες γραμμές της Αμερικανο-εβραϊκής και της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας στη λύση του κυπριακού.

Την επιστολή συνυπογράφουν για τη Γερουσία οι γερουσιαστές Μαρκ Κλινκ και Μπομπ Μενέντεζ και για τη Βουλή οι συμπρόεδροι της Ελληνο-Ισραηλινής Ηγεσίας στο Κογκρέσο, βουλευτές Κώστας Μπιλιράκης και Τεντ Ντόιτς.

“Στα τρία πρώτα χρόνια, η ομάδα αυτή έχει αναπτυχθεί για να συμπεριλάβει τις προθέσεις των μελών της για ενίσχυση της σχέσης μεταξύ των τριών αυτών αναντικατάστατων συμμάχων που μοιράζονται τις βασικές δημοκρατικές αξίες μας και συμφέροντα για τη ασφάλεια”, είπε μιλώντας στην εκδήλωση ο βουλευτής Κώστας Μπιλιράκης.01photo-pano-mikri-chia-770x470

Πρόσθεσε ότι με τις ανακαλύψεις φυσικού αερίου, η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για την παροχή ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας, καθώς και τεράστια οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή. Όμως, ένα από τα λίγα εναπομείναντα εμπόδια είναι η έλλειψη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

«Τώρα είμαστε – όσο ποτέ για πάνω από μία δεκαετία – κοντά σε λύση, αλλά πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε μια ισχυρή, δίκαιη λύση, η οποία θα κερδίσει την υποστήριξη των Κυπρίων στο νησί και θα διασφαλίζει ότι η Κύπρος παραμένει αξιόπιστος στρατηγικός εταίρος».

Μνημονεύοντας την επιστολή που η «Συμμαχία» έχει κυκλοφορήσει στο Κογκρέσο, είπε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να υπόκειται σε επεμβατικά δικαιώματα ξένων δυνάμεων ή αχρείαστα συστήματα εγγυήσεων.

Ο κ. Μπιλιράκης ενημέρωσε το ακροατήριο για όσα επιτεύχθηκαν στα τρία χρόνια από την ίδρυση της «Συμμαχίας», μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης συνόδου κορυφής των τριών ηγετών τους και υπογράμμισε συγκεκριμένα βήματα που έλαβαν χώρα.

Αναφερόμενος στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης, ο Κώστας Μπιλιράκης υπογράμμισε ότι αμερικανικό Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας «θα πρέπει εύκολα να είναι σε θέση να βοηθήσει, μέσω τεχνικής βοήθειας ή την παροχή αμυντικού υλικού που δεν είναι σήμερα σε χρήση από τις ένοπλες δυνάμεις μας».

Ο βουλευτής Ted Deutch απέτισε φόρο τιμής στη HALC και την AJC για τον καθοριστικό τους ρόλο, όχι μόνο σε βοήθεια της «Αμερικανο-Ισραηλινής Συμμαχίας» αλλά και στην συμβολή τους στην σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών και των λαών τους.

«Η Ανατολική Μεσόγειος αντιμετωπίζει μοναδικές προκλήσεις για την ασφάλεια, τις οποίες οι χώρες αυτές μπορούν να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν από κοινού. Και οι τρεις αντιμετωπίζουν σημαντικές απειλές. Όπως γνωρίζουμε, η τρομοκρατία δεν γνωρίζει σύνορα και η διάδοση των ριζοσπαστικών ομάδων σε όλο τον κόσμο αποτελεί απειλή για όλες τις χώρες οι οποίες εξασφαλίζουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες και δικαιώματα για τους πολίτες τους».

Ο κ. Ντόιτς εξήγησε τη θετική επίδραση της CHIA αυτά τα τρία χρόνια, στην ταχεία ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των τριών χωρών.

“Τον τελευταίο χρόνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το Ισραήλ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου τρεις φορές και οι τρεις ηγέτες συναντήθηκαν στη Λευκωσία πριν από ένα μήνα», είπε στο χαιρετισμό του ο κ. Ντόιτς, προσθέτοντας επίσης τις διάφορες επισκέψεις από άλλους ανώτερους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων και των Υπουργών Άμυνας.

Η βουλευτής Ιλιάνα Ros-Lehtinen χαιρετίζοντας την εκδήλωση, δήλωσε ότι μια επανενωμένη Κύπρος και μια ισχυρότερη Ελληνο-Ισραηλινή Συμμαχία θα ωφελήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και όλους στην Ανατολική Μεσόγειο, υποσχόμενη να υποστηρίξει προσωπικά την προσπάθεια.

«Η Κύπρος έχει γίνει κρίσιμος εταίρος στην οικονομία και την ασφάλεια του δημοκρατικού εβραϊκού κράτους του Ισραήλ και αυτό είναι προς το συμφέρον όλων μας, να διασφαλίσουμε ότι το νησί θα επανενωθεί και θα είναι πλήρως ανεξάρτητο, έτσι ώστε η Κύπρος να μπορεί να συνεχίσει να είναι εταίρος του Ισραήλ στην ασφάλεια, βοηθώντας στην ομαλοποίηση ολόκληρης της περιοχής», πρόσθεσε η Ιλιάνα Ρος-Λετίνεν.

Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν οι πρέσβεις του Ισραήλ και της Ελλάδας, Ron Dermer και Χρήστος Παναγόπουλος κι ο επιτετραμμένος της Κυπριακής πρεσβείας, Ανδρέας Νικολαϊδης, εξαίροντας τη συμβολή της Συμμαχίας και της κοινής προσπάθειας των Ελληνοαμερικανικών και Εβραιοαμερικανικών οργανώσεων.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της AJC, Ντέβιντ Χάρις. είπε ότι «τα τελευταία χρόνια, οι τριμερείς δεσμοί ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ έχουν αυξηθεί δραματικά, καθώς οι τρεις χώρες έχουν αναπτύξει στενή συνεργασία σε πολλούς τομείς, από τον πολιτισμό μέχρι τον τουρισμό, από την ενέργεια μέχρι την έρευνα και την ανάπτυξη κι από τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μέχρι την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

“Στην ταραχώδη ανατολική Μεσόγειο, αυτές οι τρεις δημοκρατίες έχουν πολλά να κερδίσουν από την εμβάθυνση των διασυνδέσεών τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, με σημαντικά συμφέροντα σε αυτό το μέρος του πλανήτη, έχουν άμεσα οφέλη από την αυξανόμενη εταιρική σχέση και την ασφάλεια και τη σταθερότητα που αντιπροσωπεύει».

Ο Ντέιβιντ Χάρις υπενθύμισε στο ακροατήριο ότι “στις αρχές του 1980, μαζί με Ελληνοαμερικανούς φίλους, η AJC άρχισε να εστιάζεται στις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, σε μια περίοδο που ήταν πολύ λιγότερο ανεπτυγμένη από ό, τι είναι σήμερα».

«Για να μπορούμε να γιορτάζουμε, όχι μόνο τους αυξανόμενους δεσμούς μεταξύ αυτών των εθνών, αλλά και την αναγνώριση και την υποστήριξη της σχέσης από το Κογκρέσο, είναι πραγματικά αξιοσημείωτο και ευχάριστο».

Ο κ. Χάρις απέτισε φόρο τιμής στους δύο πρωτοπόρους οι οποίοι έφεραν μαζί τις δύο κοινότητες, τον Αντριου Αθενς και τον Maynard Wishner, καθώς και τον Αντι Μάνατο. Ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του με την ευχή να είναι φέτος η χρονιά της επανένωσης της Κύπρου.

«Ως Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή συνεχίζουμε να στεκόμαστε στο πλευρό των φίλων μας στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα και με τους φίλους μας στην Ελλάδα και την Κύπρο, γιατί αυτή η σχέση είναι χτισμένη σε μια στερεή βάση, την ίδια τη φύση της Αθήνας και της Ιερουσαλήμ ως οι πλατφόρμες του κοινού μας πολιτισμού».

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Έντι Ζεμενίδης, ευχαρίστησε τους συμπροέδρους της «Συμμαχίας, Ted Deutch και Κώστα Μπιλιράκη και εξήρε τη συνεργασία με την AJC.

“Ο καθένας εδώ έχει αγωνιστεί για πάρα πολύ καιρό, αλλά θα φτάσουμε εκεί που θέλουμε», είπε ο κ. Ζεμενίδης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την κοινή εκστρατεία για την προώθηση της επιστολής για την Κύπρο προς τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν, που συνυπογράφεται από τους κ.κ. Μπιλιράκης και Ντόιτς.

«Μάθαμε ως Ελληνοαμερικανική κοινότητα, να ζητούμε μια καλύτερη συμφωνία κι ότι αν περιμένουμε μέχρι την τελευταία στιγμή – όπως οι φίλοι μας της AJC με το Ιράν – για μια καλύτερη συμφωνία για την Κύπρο, το διακύβευμα θα είναι πολύ υψηλό. Πρόκειται για την ειρήνη, τη δημοκρατία, το δυτικό πολιτισμό, τη σταθερότητα και τους αξιόπιστους δυτικούς συμμάχους», πρόσθεσε οκ. Ζεμενίδης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της AJC, Allan Reich, που συμμετείχε στις επαφές στο Κογκρέσο μαζί με μέλη της HALC από τις μεσοδυτικές πολιτείες, με επικεφαλής το Μιχάλη Δόβελο και τον πρώην βουλευτή, Ζακ Σπέις, δήλωσε πως «η κρίσιμη φύση της συνεργασίας αντανακλά στον κρίσιμο χαρακτήρα της συμμαχίας μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας και το Ισραήλ. Ελληνοαμερικανοί και Εβραιοαμερικανοί έχουν πολύ παρόμοιες παραδόσεις. Ανησυχούν βαθύτατα για το τι συμβαίνει σ’ αυτή τη χώρα και αφορά επίσης στο τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό που θέλουν είναι ένας καλύτερος κόσμος για τις τρεις χώρες και για μια καλύτερη περιοχή».

Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν οι βουλευτές, John Sarbanes, Joe Wilson, Danny Davis, Trent Franks, Cheri Bustos, Mike Quigley, Marc Veasey, Ted Poe, Nita Lowey, Jerry Nadler, David Cicilline, Ileana Ros-Lehtinen, Dina Titus, Mike Caufman, Chuck Fleishman, Steve Chabot, Ed Royce, Elliot Engel, Lee Zeldin.

Παρευρέθηκαν επίσης οι βουλευτές Dan Donovan, Bob Dold, Charlie Rangel και Virginia Foxx.