Προς διευθέτηση οδεύει η θορυβώδης διαμάχη της Αργεντινής με τα funds
Και δεν είναι μόνο ότι δικαιώθηκαν. Η δικαστική απόφαση όριζε ξεκάθαρα: αν δεν πληρωθούν τα funds, μπλοκάρονται και οι πληρωμές στους υπολοίπους.
Η άρνηση της Αργεντινής να πληρώσει τους συγκεκριμένους κατόχους ομολόγων, είχε αποτελέσει σημαία για την προηγούμενη κυβέρνηση της Κριστίνα Φερνάντες και του νεαρού υπουργού Οικονομικών Άξελ Κισιλόφ.
Πολλά τα επεισόδια σε αυτή την ιστορία: πύρινοι λόγοι, διαδηλώσεις, μέχρι και κατάσχεση πολεμικού πλοίου…
Το Μπουένος Αίρες επέμενε στη γραμμή: ή θα αποζημιωθείτε όπως και το υπόλοιπο 93% που αποδέχθηκε το κούρεμα των ομολόγων (το 2005 και το 2010) ή δεν θα πάρετε τίποτα.
Βέβαια, λόγω ακριβώς της δικαστικής απόφασης, η Αργεντινή θεωρήθηκε ότι δεν πλήρωσε στην ώρα της και έτσι οδηγήθηκε σε ένα είδος χρεοκοπίας. Αυτό βέβαια ελάχιστα επηρέασε την τέως πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες στην πολιτική της. Έτσι κι αλλιώς η Αργεντινή ήταν για χρόνια αποκομμένη από τις διεθνείς αγορές.
Όμως τον Δεκέμβριο του 2015 η χώρα άλλαξε κυβέρνηση. Στο προεδρικό μέγαρο εγκαταστάθηκε ο κεντροδεξιός τέως κυβερνήτης του Μπουένος Αϊρες, Μαουρίσιο Μάκρι, ορκισμένος εχθρός των περονιστών, ο οποίος ήδη από τα χρόνια της διαμάχης με τα funds, δεν συμμεριζόταν τις πατριωτικές κορώνες της Φερνάντες.
Το οικονομικό επιτελείο του Μάκρι ξεκίνησε νέο γύρο επαφών με τα funds προκειμένου να έρθουν σε μια «λογική» συμφωνία: ούτε οι κερδοσκόποι να πάρουν ακριβώς όσα ζητούν, ούτε όμως και η κυβέρνηση να φανεί ότι τα έδωσε όλα.
Άλλωστε, η Αργεντινή, όπως και άλλες χώρες της Νοτίου Αμερικής (με πρώτη τη Βραζιλία) δεν βρίσκονται και στην καλύτερη οικονομική κατάσταση.
Τελικά, φαίνεται ότι η χώρα βρίσκεται σε συμφωνία. Ένα πρώτο σινιάλο ήρθε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο δικαστής της Νέας Υόρκης Τόμας Γκριέσα, ένα από τα πλέον μισητά πρόσωπα για τους περονιστές, επέτρεψε στο Μπουένος Άιρες να πληρώσει -υπό όρους- τους «κουρεμένους» ομολογιούχους.
Έριξε λίγο νερό στο κρασί του, εκτιμώντας ότι η κατάσταση οδεύει σε ομαλοποίηση.
Άλλωστε, όλοι οι ενδιαφερόμενοι σε αυτή την υπόθεση περίμεναν με ανυπομονησία την πολιτική αλλαγή στην Αργεντινή, βλέποντας ότι μόνο με μια νέα κυβέρνηση μπορεί αυτό το θέμα να κλείσει.
Η κυβέρνηση του Μαυρίσιο Μάκρι προσφέρει στα funds περίπου 6,5 δισ. δολάρια από τα 9 δισ. που διεκδικούν. Κουρεμένα μεν, αλλά το κέρδος σε κάθε περίπτωση είναι τεράστιο. Οι οριστικές ανακοινώσεις αναμένονται στα τέλη Φεβρουαρίου.
Το επόμενο βέβαια δύσκολο βήμα για τον πρόεδρο θα είναι να περάσει από το Κογκρέσο τους σχετικούς νόμους.
Ουσιαστικά θα πρέπει να καταργήσει τους νόμους που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση και οι οποίοι απαγόρευαν «προσφορές» σε funds.
Οι περονιστές πέρασαν με άνεση τους νόμους το 2013, δεδομένου ότι τότε είχαν τον πλήρη έλεγχο και των δύο Σωμάτων.
Τώρα τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Στη Βουλή κανένα κόμμα δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά οι περονιστές έχουν ένα μικρό προβάδισμα.
Όμως η ήττα στις προεδρικές εκλογές του 2015 έφερε και μια πρώτη διάσπαση στις τάξεις τους, με αποτέλεσμα η αριθμητική των εδρών να είναι περισσότερο ευέλικτη.
Για τον πρόεδρο Μάκρι, ο οποίος ακόμα είναι πολύ δημοφιλής, έστω και τα προβλήματα στην οικονομία είναι μεγάλα, το κλείσιμο αυτής της εκκρεμότητας θα είναι μια νίκη στην προσπάθειά του να φέρει τη χώρα πιο κοντά στην οικονομική κοινότητα (στο ΔΝΤ, λένε οι περονιστές).
Προς αυτή την κατεύθυνση δεν είναι τυχαίο ότι μόλις λίγους μήνες από την εκλογή του, και στο Μπουένος Αϊρες έχουν βρεθεί ο ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι, ο γάλλος πρόεδρος Ολάντ, ενώ ετοιμάζεται και συνάντηση με Ομπάμα.
Απόστολος Ρουμπάνης
Newsroom ΔΟΛ
Σχόλια Facebook