Τρισάγιο στον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή από τον Δημοσχάκη στο Μόναχο
Την μνήμη του κορυφαίου επιστήμονα διεθνούς κύρους και Θρακιώτικης καταγωγής, Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, τίμησε ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Μόναχο της Βαυαρίας.
Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής, με τη συνοδεία της συζύγου του, οργάνωσε Τρισάγιο στον οικογενειακό τάφο της οικογένειας Καραθεοδωρή, την περασμένη Δευτέρα, 22/2. Τον τάφο κοσμεί μαρμάρινη κολώνα Ιωνικού ρυθμού, στην οποία είναι χαραγμένα τα ονόματα της συζύγου του Ευφροσύνης και του γιου του Στέφανου, οι οποίοι έχουν ενταφιαστεί μαζί με τον μεγάλο Έλληνα επιστήμονα. Το Τρισάγιο τελέστηκε από τους Άγιους Πατέρες της Ενορίας Αγ. Πάντων Μονάχου, Αρχιμανδρίτη κκ. Σιώμο Γεώργιο & Πρωτοπρεσβύτερο κκ. Μαλαμούση Απόστολο.
Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή υπήρξε κορυφαίος επιστήμονας, με τεράστια συνεισφορά στον χώρο των μαθηματικών, γνωστός και για την εκτίμηση και τη φιλία που εξέτρεφαν στο πρόσωπό του οι διασημότεροι επιστήμονες των αρχών του 20ού αιώνα, οπότε και έζησε, συμπεριλαμβανομένου του Άλμπερτ Αϊνστάιν!
Είναι χαρακτηριστικό πως ο, κατά γενική ομολογία, πιο διάσημος επιστήμονας του 20ού αιώνα, είχε σε τεράστια εκτίμηση την μαθηματική διάνοια του Καραθεοδωρή, και τον θεωρούσε δάσκαλό του στα μαθηματικά. Στην τελευταία ευρεία συνέντευξή του, ο διάσημος φυσικός, κλείνοντας, είπε:
«Κύριοι λυπάμαι που σας βλέπω έτοιμους να φύγετε χωρίς να μου υποβάλετε την ουσιαστικότερη ίσως ερώτηση. Ζητήσατε να σας απαντήσω σε χίλια δυο πράγματα, κανείς σας όμως δε θέλησε να μάθει ποιος ήταν ο δάσκαλός μου, ποιος μου έδειξε και μου άνοιξε το
δρόμο προς την ανώτερη μαθηματική επιστήμη, σκέψη και έρευνα. Και για να μη σας κουράζω, σας το λέω έτσι απλά χωρίς λεπτομέρειες, ότι ο μεγάλος μου δάσκαλος υπήρξε ο αξεπέραστος Έλληνας Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, στον οποίο εγώ προσωπικά, αλλά και η μαθηματική επιστήμη, η φυσική και η σοφία του αιώνα μας χρωστάμε τα πάντα.»
Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1873 και πέθανε στο Μόναχο το 1950. Σπούδασε και εργάστηκε στην Ελλάδα ως Πολιτικός Μηχανικός, πριν αποφασίσει στα 27 του χρόνια να μεταβεί στην Γερμανία και να σπουδάσει την μεγάλη του αγάπη, τα Μαθηματικά. Η διαμονή του στη Γερμανία του επέτρεψε να συγχρωτισθεί με ορισμένους από τους μεγαλύτερους επιστήμονες, φυσικούς και μαθηματικούς της ανθρώπινης ιστορίας, όμως δεν ξέχασε ποτέ την Ελληνική του καταγωγή. Κατάγεται από την Παλαιά Βύσσα της Δυτικής Θράκης, η οποία εγκλωβίστηκε μέσα στην Τουρκική επικράτεια μετά τα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής, μια ανάσα από την σημερινή Νέα Βύσσα του Νομού Έβρου, όπου μετεγκαταστάθηκαν οι κάτοικοί της) και το γένος Καραθεοδωρή, οικογένεια η οποία απέδωσε στην Ελλάδα πλήθος εξεχόντων προσωπικοτήτων, μεταξύ τους και έναν Πρωθυπουργό, τον Αντώνη Σαμαρά!
Οι απανταχού Θρακιώτες και η ακαδημαϊκή κοινότητα τιμάνε την μνήμη του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Μεταξύ άλλων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Βύσσας Έβρου «Σ. Καραθεοδωρής», προς τιμήν του ομώνυμου γενάρχη της οικογένειας Καραθεοδωρή, τον τιμάει ως τον κορυφαίο Έλληνα επιστήμονα, στην Κομοτηνή έχει ιδρυθεί Μουσείο προς τιμήν του, ενώ και το Κτίριο Διοικήσεως του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχει ονομαστεί προς τιμήν του. Όποιος ενδιαφέρεται να γνωρίσει καλύτερα τον σπουδαίο αυτόν Έλληνα, μπορεί να ανατρέξει στο βιβλίο της Δέσποινας Ροδοπούλου – Καραθεοδωρή και της Δέσποινας Βλαχοστεργίου – Βασβατέκη, «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή: Ο σοφός Έλλην του Μονάχου», καθώς και στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Συλλόγου Φίλων και Μουσείου Καραθεοδωρή, http://www.karatheodori.gr/.
Ο Βουλευτής σκοπεύει στο άμεσο μέλλον να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του Καραθεοδωρή, ως κορυφαίου παραδείγματος για τους νέους και τις νέες του Έβρου και της Θράκης, καθώς και για την απόδοση της τιμής που του αξίζει!
Σχόλια Facebook