Ποιός ήταν ο ομογενής φιλάνθρωπος Μάικλ Τζαχάρης
«Παθιασμένο υποστηρικτή του ελληνισμού και των παγκόσμιων αξιών του» χαρακτήρισε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, τον ομογενή επιχειρηματία και φιλάνθρωπο Μιχάλη (Μάικλ) Τζαχάρη, ο οποίος ως γνωστόν, έφυγε την Πέμπτη από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.
«Ο Άρχων Μάικλ Τζαχάρης ήταν ένας εκπληκτικός άνθρωπος, που είχε ευλογηθεί από τον Θεό με ανεξάντλητη ενέργεια, αξιοθαύμαστη ενεργητικότητα και εντυπωσιακή αγάπη και φροντίδα για τους ανθρώπους, ιδίως αυτούς που τους έχει πλήξει η αρρώστια, η δυστυχία και ο πόνος.
Ήταν πλήρως αφοσιωμένος στην Εκκλησία και στο ιερό της έργο. Υπήρξε λαμπρό παράδειγμα γνήσιας Ελληνορθόδοξης ηγεσίας, που πρέπει να ακολουθήσουν όσο γίνεται περισσότεροι», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος για τον εκλιπόντα, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος του αρχιεπισκοπικού συμβουλίου.
Ο Μάικλ Τζαχάρης γεννήθηκε στο Σικάγο το 1928. Ο πατέρας του μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1908, από τη Λέσβο. Δραστηριοποιήθηκε σε φαρμακευτικές εταιρίες και απέκτησε μεγάλη περιουσία.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της αρχιεπισκοπής Αμερικής, ήταν ακούραστος πρεσβευτής του ελληνικού πολιτισμού, μέσα από τη δημιουργία αιθουσών αρχαιοελληνικής και βυζαντινής τέχνης, στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Σικάγο. Δημιούργησε την έδρα Ορθόδοξης Θεολογίας και Πολιτισμού “Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος” στο πανεπιστήμιο του Φόρντχαμ.
Το 2013 δώρισε σημαντικό χρηματικό ποσό για την ανακούφιση της πείνας και της φτώχειας στην Ελλάδα και πρόσφατα για το προσφυγικό. Νωρίτερα, το 2006, έφτιαξε γηροκομείο, στο χωριό των γονιών του, στην Αγία Παρασκευή της Λέσβου.
Διατέλεσε από το 2002 αντιπρόεδρος του αρχιεπισκοπικού συμβουλίου και ηγήθηκε των προσπαθειών για να ανεγερθεί εκ νέου, ο ναός του αγίου Νικολάου, η μόνη εκκλησία που καταστράφηκε στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Αφήνει πίσω του, τη σύζυγο του, Μαίρη, δύο παιδιά και πέντε εγγόνια. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί το Σάββατο, στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας.
Όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το 2002 στο Πανεπιστήμιο Ταφτς, «ως γιος Έλληνα μετανάστη που έφτασε αδέκαρος στη Βοστώνη το 1908, έχει ενσωματώσει το ήθος και τη σκληρή δουλειά του πατέρα του και τη γενναιοδωρία, προσφέροντας ελεύθερα από τον εαυτό του με πληθώρα τρόπων».
Ο Μάικλ Τζαχάρης αποφοίτησε (B.A.) από το Carroll College (τώρα Carroll University), στο Waukesha του Wisconsin και συνέχισε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου DePaul του Σικάγο, στην οποία φοιτούσε το βράδυ, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως πωλητής φαρμακευτικού υλικού για την εταιρεία Miles Laboratories. Είχε βρει την κλήση του.
Από το 1961 έως το 1972, εργάστηκε στην Miles ως αντιπρόεδρος και διευθυντής του Τμήματος Φαρμακευτικής Δεοντολογίας. Το 1972, έγινε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Key Pharmaceuticals, όπου ηγήθηκε της ανάπτυξης προϊόντων όπως, το Theo-dur, best-seller (το καλύτερο για τη θεραπεία του άσθματος) του έθνους, και το αυτοκόλλητο σύστημα νιτρογλυκερίνης Nitro-Dur, που αποτέλεσε την πρώτη σημαντική πρόοδο στην μεταφορά φαρμάκων μέσω του δέρματος.
Το Μάρτιο του 2015 ήταν 847ος στον κατάλογο των πλουσιότερων ανθρώπων και ο 297ος στις Ηνωμένες Πολιτείες, με προσωπικό πλούτο $ 2,2 δισεκατομμυρίων.
Η ικανότητά του να αναγνωρίζει τις ευκαιρίες και να συνεχίζει σε τομείς που άλλοι τα εγκατέλειπαν απογοητευμένοι, του έδωσαν το όνομα του «ανορθόδοξου της φαρμακευτικής». Το 1988, ίδρυσε την Κos Pharmaceuticals Inc., μια εταιρεία που πήρε το όνομά της από το ελληνικό νησί της Κω, όπου γεννήθηκε ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης. Στην εταιρεία του διεύθυνε μία ομάδα η οποία εργάστηκε για την παραγωγή μιας οικογένειας φαρμάκων που κυκλοφόρησαν στην αγορά με τα ονόματα Niaspan, Advicor και Simcor. Επρόκειτο για ισχυρά και ταυτόχρονα φιλικά προς τον ασθενή φάρμακα, που αποσκοπούν στην αύξηση της HDL, της «καλής» χοληστερόλης. Αποδείχθηκαν ιδιαίτερα επιτυχή και βελτίωσαν την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ήταν άνθρωπος που θεωρούσε τον πλούτο του δώρο του Θεού τον οποίο είχε ευθύνη να μοιραστεί με τον συνάνθρωπο. Η πίστη του τον έφερε κοντά στην Εκκλησία και την Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής και υπηρέτησε για πολλά χρόνια στην εκτελεστική επιτροπή του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, επί Αρχιεπισκοπίας Ιακώβου.
Υπηρέτησε από το 2000 ως αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Ιδιαίτερα έντονη ήταν η προσφορά του στις προσπάθειες να ξαναχτιστεί ο Ναός του Αγίου Νικολάου που καταστράφηκε στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Σε μία ομιλία του το 2012, ο Μάικλ Τζαχάρης είχε πει:
“Όταν τελειώσει, η καινούργια εκκλησία θα είναι ένας λαμπερός προβολέας για την Ελληνορθόδοξη πίστη και τις θεμελιώδης αξίες μας της αγάπης, του σεβασμού, της ειρήνης, της ανακούφισης και της συγχώρεσης».
Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες υπήρξε ένας από τους κορυφαίους υποστηρικτές του Ελληνισμού και της Ορθόδοξης Εκκλησίας στις ΗΠΑ, στηρίζοντας οικονομικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Αρχιεπισκοπή Αμερική, τα Ιδρύματα της «Ηγεσίας των 100» και «Πίστη», το Μητροπολιτικό Μουσείο, τις προσπάθειες αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό, αλλά και την Κύπρο όπου πρόσφερε 300.000 δολάρια στο ειδικό ταμείο που ανοίχτηκε μετά την κρίση.
Το Ίδρυμα της Οικογένειας Τζαχάρη έχει κληροδοτήσει μόνιμες εκθέσεις ελληνικής και βυζαντινής τέχνης στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης (όπου υπάρχει ιδιαίτερα πτέρυγα με το όνομά του) και στο Art Institute of Chicago. Το 2013, το Ίδρυμα Τζαχάρη κληροδότησε την Έδρα Ορθόδοξης Θεολογίας και Πολιτισμού «Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος» στο Πανεπιστήμιο Fordham. Την ίδια χρονιά, το Ίδρυμα της Οικογένειας Τζαχάρη πρόσφερε περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια για τις προσπάθειες ανακούφισης του δοκιμαζόμενου από την κρίση ελληνικού λαού.
Παρ’ ότι δε γνώρισε παρά πολύ αργότερα το γενέθλιο τόπο του, ο Μάικλ Τζαχάρης φρόντισε να συνδέσει το όνομά του με μια μεγάλη χορηγία, αφού χρηματοδότησε την κατασκευή και τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Ζαχάρειου Γηροκομείου Αγίας Παρασκευής Λέσβου, το οποίο εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 2006 και σήμερα φιλοξενεί περίπου 45 ηλικιωμένους. Τα εγκαίνια τέλεσε ο τότε υπουργός Εσωτερικών και σημερινός πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλους.
Η σημασία της εκπαίδευσης ώθησε τον Εμμανουήλ Τζαχάρη να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη διακυβέρνηση του Πανεπιστημίου Tufts. Υπηρέτησε ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου (1993-2003) και τώρα επίτιμο μέλος, ενώ προεδρεύει επί πολλά έτη της συμβουλευτικής επιτροπής της Ιατρικής Σχολής του Ταφτς και της Μεταπτυχιακής Σχολής Βιοϊατρικών Επιστημών Sackler.
Η γενναιοδωρία του Ιδρύματος της Οικογένεια Τζαχάρη, που περιλαμβάνει τον Εμμανουήλ Τζαχάρη, τη σύζυγό του Μαίρη και τα δύο παιδιά τους, Στίβεν Τζαχάρη και Κάθριν, έχουν μεταμορφώσει εντελώς το κάμπους των τμημάτων των επιστημών υγείας του Ταφτς. Στις δωρεές συμπεριλαμβάνεται το κτήριο του Κέντρου Οικογένειας Τζαχάρη Βιοϊατρικών και Διατροφικών Επιστημών, το οποίο σχεδιάστηκε με σκοπό να επεκτείνει το χώρο για έρευνα και προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των μελών του πανεπιστημιακού προσωπικού στην ιατρική, τη βιοϊατρική έρευνα και στην επιστήμη της διατροφολογίας. Επίσης η δημιουργία του Κέντρου Κλινικών Δεξιοτήτων και Ιατρικής Προσομοίωσης, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να αποκτήσουν κριτικά σημαντικές δεξιότητες στη φυσική διάγνωση.
Με πληροφορίες και από το Greeknewsonline.com
Σχόλια Facebook