Αντιπολίτευση: Επικοινωνιακός αντιπερισπασμός το «παράλληλο πρόγραμμα»
Το νομοθέτημα για το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης, η συζήτηση του οποίου διεκόπη τον περασμένο Δεκέμβριο, επανήλθε την Τετάρτη στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές προκαλώντας και πάλι τις οξείες διαφωνίες των κομμάτων.
Η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, διαφώνησαν με τη διαδικασία που επελέγη για την εκ νέου εισαγωγή του νομοσχεδίου και όχι επανακατάθεσής του στη Βουλή, δεδομένου ότι αφαιρέθηκαν 42 από τα 118 άρθρα που είχε αυτό κατατέθηκε, όσο και για την ουσία του, κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακό» αντιπερισπασμό της κυβέρνησης στην κοινωνική θύελλα που έχει απέναντί της.
Κατηγόρησαν δε την κυβέρνηση, ότι δεν έθεσε βασικές διατάξεις στην διαβούλευση, ενώ το νομοσχέδιο στην πραγματικότητα είναι «καινούργιο» και ως τέτοιο πρέπει να επανακατατεθεί με νέο τίτλο ώστε να τοποθετηθούν και τα κόμματα.
Απαντώντας ο υπουργός Υγείας, εξήγησε ότι τα περισσότερα από τα άρθρα που αποσύρθηκαν, είτε ενσωματώθηκαν σε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, είτε συμπεριλήφθηκαν σε άλλα νομοσχέδια, κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για παρελκυστική τακτική και επισήμανε ότι στο περιβάλλον μιας δύσκολης και επίπονης διαπραγμάτευσης, είναι πολύ σημαντικό να δοθεί ένα σήμα ότι η κυβέρνηση μπορεί παράλληλα να προωθεί και διατάξεις με ανακουφιστική λογική σε μείζονα κοινωνικά προβλήματα.
«Το παράλληλο πρόγραμμα ήρθε και δεν κόπηκε τίποτα για την Υγεία, που αποτελεί και τον βασικό του κορμό. Οι Θεσμοί πείστηκαν ότι υπάρχουν οι δυνατότητες να ληφθούν αυτά τα ευεργετικά μέτρα, που περιλαμβάνονται σε αυτό, αλλά και άλλα», τόνισε και ο αν. υπουργός, Παύλος Πολάκης, παραθέτοντας τα οικονομικά στοιχεία που – όπως σημείωσε – αποδεικνύουν ότι «προβλέφθηκαν τα πάντα».
Σχετικώς με τα όσα καταλογίζονται στην κυβέρνηση για προσλήψεις μεγάλου αριθμού μετακλητών, ο κ. Πολάκης απάντησε ότι στο υπουργείο Υγείας, το κόστος των μετακλητών πέρσι ήταν 500.000 ευρώ και πρόπερσι 1 εκ. 300 χιλιάδες. Στις καταγγελίες δε, περί εγκαθίδρυσης «κομματικού κράτους» από τον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι για πρώτη φορά μπαίνουν κριτήρια ΑΣΕΠ και ζήτησε «να μην κουνούν το δάχτυλο στην κυβέρνηση αυτή» εκείνοι που έφτιαξαν κομματικό κράτος.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, εστίασε την κριτική του στους λόγους για τους οποίους ήρθε τώρα το νομοσχέδιο, εκτιμώντας πως αυτό γίνεται λόγω της αγωνίας του κ. Τσίπρα «να πει το παραμύθι του» για το δήθεν κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησής του υπό την πίεση των αντιδράσεων μεγάλων κοινωνικών ομάδων.
«Πρόκειται για παράλληλο δούλεμα, όχι για παράλληλο πρόγραμμα» ανέφερε ο κ. Βορίδης και δήλωσε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να προσφέρει χαλί ώστε να «περάσει» την «υποτιθέμενη κοινωνική πολιτική του» ο κ. Τσίπρας.
Για «νομοσχέδιο – κουρελού» που δείχνει την «τσαπατσουλιά» της κυβέρνησης, έκανε λόγο η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία χαρακτήρισε «κατάντια» το να μιλά η κυβέρνηση για «παράλληλο πρόγραμμα», επιλέγοντας μάλιστα τέτοια συντετμημένη διαδικασία.
«Είναι συνονθύλευμα είτε ρουσφετολογικών, είτε επικοινωνιακών ρυθμίσεων. Δεν είναι ούτε πρόγραμμα ούτε παράλληλο» είπε, η κ. Χριστοφιλοπούλου, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα της καταψηφίζει επί της αρχής.
«Παρών» ψηφίζει το ΚΚΕ επί της αρχής του νομοσχεδίου, για το οποίο ο ειδικός αγορητής του κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης, είπε πως περιλαμβάνει ένα «πακέτο μέτρων», όπως προπαγάνδιζε η κυβέρνηση ως αντιπερισπασμό στα αντιλαϊκά μέτρα του Μνημονίου. «Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για ανακουφιστικά μέτρα για τα λαϊκά στρώματα, από τις επιπτώσεις του Μνημονίου, αντιθέτως μάλιστα» ανέφερε ο κ. Λαμπρούλης.
Για νομοσχέδιο που, ενώ αφαιρέθηκαν οι διατάξεις του κατά 30%, η κυβέρνηση το φέρνει ως συνέχεια του προηγούμενου, καταρρακώνοντας την κοινοβουλευτική διαδικασία, έκανε λόγο ο βουλευτής του Ποταμιού, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας. Μίλησε εξάλλου, για «έναν σωρό τροπολογιών, που περίσσεψαν» και για νομοθέτηση «προθέσεων» εκ μέρους της κυβέρνησης, αφού δεν αγγίζεται ο πυρήνας του προβλήματος.
«Να επικρατήσει η λογική, γιατί είμαστε ανάμεσα στη Σκύλα και τη Χάρυβδη» ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος, ο οποίος αντιπαρέβαλλε στις επικρίσεις «περί νομοσχεδίου – κουρελού» τις θετικές ρυθμίσεις για το σύστημα Υγείας, τους άστεγους και άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
«Προσπαθείτε να κάνετε το ξύδι, γλυκάδι», είπε εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, η Θεόδωρα Μεγαλοοικονόμου προκειμένου καταδείξει την επικοινωνιακή φιλοσοφία του νομοσχεδίου, απέναντι στα σκληρά μνημονιακά μέτρα. Εξέφρασε επίσης, τις ενστάσεις του κόμματός της σε επιμέρους ρυθμίσεις και ζήτησε βελτιώσεις.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχόλια Facebook