Λωρίδα της Γάζας: Οι Τούρκοι προτείνουν ανοικοδόμηση κόστους 5 δισ. δολαρίων
Μεγάλες μπίζνες προσπαθούν να ανοίξουν Τούρκοι επιχειρηματίες στην κατεστραμένη Λωρίδα της Γάζας, καθώς προτείνουν ένα σχέδιο ανοικοδόμησης το οποίο κοστολογούν πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια
Οι κεντρικές οργανώσεις των Τούρκων επιχειρηματιών φαίνεται να έχουν έτοιμο ένα πλάνο ανοικοδόμησης της Γάζας το οποίο σύμφωνα με τις δικές τους εκτιμήσεις πρόκειται να κοστίσει πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Η πρόταση αυτή των Τούρκων επιχειρηματιών και κατασκευαστικών εταιριών έγινε μετά από μία συνάντηση με επίσημους τόσο από το Ισραήλ όσο και από τους Παλαιστίνιους.
Ως γνωστόν η διαβίωση στην Γάζα είναι πραγματικά εξαιρετικά δύσκολη, μετά την τεράστια καταστροφή που έχουν υποστεί σπίτια και υποδομές από τον πόλεμο του 2014 με το Ισραήλ. Μάλιστα τόσο οι Τούρκοι επιχειρηματίες όσο και οι διεθνείς οργανισμοί υποστηρίζουν ότι η κατάσταση στην πόλη δεν θα επιτρέπει την επιβίωση σ’ αυτήν μετά το 2020, καθώς ελάχιστα χρήματα από αυτά που έχουν προβλεφθεί έχουν δοθεί σε έργα ανακατασκευής σπιτιών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από 50 χώρες υποσχέθηκαν να δώσουν στους κατοίκους της περιοχής πάνω από 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια ως ανθρωπιστική βοήθεια, και μόλις το 20% από αυτά έχουν εκταμιευθεί, τα περισσότερα δε εκ των οποίων έχουν βρεθεί σε μάλλον λάθος χέρια και για άλλους σκοπούς εκτός της ανοικοδόμησης.
Οι Τούρκοι σχεδιάζουν να ξεκινήσουν έναν διεθνή διαγωνισμό για την Γάζα καλώντας και τους ίδιους τους κατοίκους της ταλαιπωρημένης αυτής περιοχής να δώσει τις δικές της εκτιμήσεις για τη «Νέα Γάζα». Οι Τούρκοι κατασκευαστές έχουν ήδη βάλει πόδι στην περιοχή, ενώ σε δηλώσεις τους περηφανεύονται για την τεχνογνωσία τους αλλά και την δυνατότητά τους να ανταπεξέρχονται σε τέτοιου είδους μεγάλης κλίμακας έργα. Μάλιστα όπως λένε, οι ιδιωτικές εταιρίες της Τουρκίας ήδη δραστηριοποιούνται στο Αφγανιστάν, στην Λιβύη και αλλού, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος γιατί να μην το κάνουν και σ’ αυτή την περιοχή.
Το γκρουπ των Τούρκων έχει ήδη συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό Ραμί Αμντάλα και τον υπουργό Οικονομικών Αμπέρ Όντεχ, αλλά και με Ισραηλινούς αξιωματούχους. Παράλληλα συναντήθηκαν με τον Παλαιστίνιο υπουργό Δημοσίων Έργων Μουφίντ Αλ Χασάϊν, με στελέχη της Χαμάς, αλλά και τις τοπικές αρχές της Γάζας. Το ίδιο το Ισραήλ έδωσε άδεια στην τουρκική ομάδα των επιχειρηματιών να επισκεφτούν την περιοχή, κάτι που δείχνει και κάτι εξίσου σημαντικό: την διαρκώς βελτιούμενη σχέση της Τουρκίας με το Ισραήλ.
Οι σχέσεις τους είχαν διαταραχθεί πάλι με αφορμή την Γάζα, όταν στις 31 Μαΐου του 2010, όταν οι ισραηλινές δυνάμειες είχαν επέμβει σε ένα πλοιάριο που πήγαινε στην Γάζα για βοήθεια, με Τούρκους ακτιβιστές, όπου είχαν σκοτωθεί και δέκα άνθρωποι. Μετά από πέντα χρόνια, οι δύο χώρες φαίνεται να ξαναβρίσκουν τον τρόπο για να έρθουν πιο κοντά, με τα δισεκατομμύρια των δολαρίων να είναι ο καλύτερος τρόπος (όπως πάντα ήταν στην Ιστορία) για την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ δύο χωρών.
Όσο για την Γάζα, οι αριθμοί ήταν και παραμένουν πέρα από κάθε λογική: Πάνω από 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε ένα μικρό κομμάτι γης που θεωρείται από τα πιο πυκνοκατοικημένα του κόσμου. Μάλιστα οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση του πληθυσμού στα 2,1 εκατομμύρια μέχρι το 2020. Οι καταστροφές από την επίθεση του Ισραήλ είναι τεράστιες, ενώ ακόμα και σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 190.000 άνθρωποι χωρίς στέγη και ηλεκτρισμό. Η ανεργία στους νέους φθάνει στο 67%, το μεγαλύτερο νούμερο σε όλο τον κόσμο. Όσο για τις προβλέψεις, ένα και μονο στοιχείο αρκεί: το 2020 προβλέπεται ότι δεν θα υπάρχει καθόλου τρεχούμενο νερό σε ολόκληρη την ταλαιπωρημένη περιοχή. Κάπου εκεί, τα δισεκατομμύρια των Τούρκων και οι μπίζνες των δυτικών, φαντάζουν ως η μόνη απάντηση -εντός ή εκτός της Γάζας- για μία ερώτηση που κανείς εδώ και δεκαετίες δεν έχει διατυπώσει καθαρά.
Σχόλια Facebook