Νέες διαφωνίες Βαρθολομαίου και Ιερώνυμου!

Ιερή κόντρα έχει ξεσπάσει στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Θυμίζουμε ότι κάτι ανάλογο είχε συμβεί και πριν από δύο χρόνια με αφορμή τότε το πρόσωπο του νέου μητροπολίτη Ιωαννίνων.

Πλέον η διαμάχη, όπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ, αναζωπυρώνεται με ανακοινωθέντα, υπονοούμενα ακόμα και σφραγισμένους φακέλους με απόρρητο υλικό.

Το κακό κλίμα έρχεται να επιβεβαιώσει η ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας, η οποία εξαπέλυε πυρά εναντίον του Πατριαρχείου. Επί της ουσίας Ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος υποστηρίζουν ότι οι ενέργειες του Πατριαρχείου – παρά το ότι δεν το κατονομάζουν – υπονομεύουν την Εκκλησία της Ελλάδος. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Πατριαρχείου στις 18 Ιανουαρίου, στην οποία αναφερόταν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα απουσίαζε από τη Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθόδοξων Εκκλησιών “δια προσωπικούς λόγους”.

Έτσι, κατά τη Σύνοδο, η οποία έλαβε χώρα στην Ελβετία από τις 21 έως και τις 28 Ιανουαρίου υπό την προεδρία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο Αρχιεπίσκοπος παρέστη δια αντιπροσώπου, καθώς έστειλε αντ’ αυτού τον μητροπολίτη Ηλείας, Γερμανό. Με αυτό τον τρόπο θέλησε να δείξει την έντονη ενόχλησή του για τις ενέργειες του Πατριαρχείου, σύμφωνα με τις οποίες υπονομεύεται η Εκκλησία της Ελλάδος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ενόχληση της Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου οφείλεται σε πράξεις του διευθυντή του γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, του μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιου Στεργίου. Ο μητροπολίτης ήταν ο εκλεκτός του Βαρθολομαίου για τη θέση της Μητρόπολης Ιωαννίνων. Η συγκεκριμένη μητρόπολη ανήκει στις λεγόμενες Νέες Χώρες, οι οποίες πνευματικά υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ωστόσο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε ξεκαθαρίσει ότι προτιμούσε για τον εκκλησιαστικό θρόνο των Ιωαννίνων το στενό του συνεργάτη Μάξιμο Παπαγιάννη, ο οποίος τελικά εξελέγη τον Ιούνιο του 2014, ενώ ο Αμφιλόχιος έλαβε 7 ψήφους.  Αυτή ήταν και η μοναδική φορά κατά την οποία ο Βαρθολομαίος εξέφρασε την επιθυμία του να επιλεγεί συγκεκριμένος υποψήφιος στα 23 χρόνια της πατριαρχίας του. Μάλιστα το Πατριαρχείο εξέδωσε πριν τις εκλογές ανακοίνωση, η οποία υπερασπιζόταν το δικαίωμα του Βαρθολομαίου να εκφράζει την επιθυμία του, κάνοντας λόγο για προσπάθεια φίμωσης του Πατριαρχείου.

Η ξιφουλκία των δύο πλευρών συνεχίστηκε το 2014 όταν το 2014 το Πατριαρχείο επέλεξε τον Αμφιλόχιο μητροπολίτη Ανδριανουπόλεως και τον όρισε διευθυντή του γραφείου του στην Αθήνα. Η Αρχιεπισκοπή από την πλευρά της δεν είδε θετικά την τοποθέτηση του Αμφιλόχιου στο γραφείο της Αθήνας, ενώ πηγές αναφέρουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από συγκεκριμένες κινήσεις του Αμφιλόχιου, όπως επαφές του με κυβερνητικά στελέχη, καθώς όπως υποστηρίζουν καλλιεργεί κλίμα υπέρ του Πατριάρχη και εναντίον του Αρχιεπισκόπου, γεγονός που φαίνεται να βαθαίνει ρήγμα μεταξύ των δύο ιεραρχών.

Μνημόνευση

Υπενθυμίζεται ότι σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών είχε σημειωθεί και επί Αρχιεπισκόπου Μακαριστού Χριστοδούλου το 2006. Η  αιτία ήταν και πάλι μια διάταξη της Πατριαρχικής Πράξης του 1928, μέσω της οποίας ανατέθηκαν διοικητικά οι εκκλησιαστικές επαρχίες της Βορείου Ελλάδος, γνωστές ως Νέες Χώρες στην Εκκλησία της Ελλάδος. Η διάταξη αυτή αναφέρει πως τα Σταυροπηγιακά μοναστήρια των επαρχιών αυτών, οφείλουν να μνημονεύουν τον εκάστοτε Οικουμενικό Πατριάρχη και όχι τον οικείο Μητροπολίτη, όπως εδώ και 80 περίπου χρόνια μνημονεύουν.