“Ιερός Πόλεμος” για τα Θρησκευτικά- Καμμένος, είμαι με την Εκκλησία

Αθήνα.- Με μια λιτή αλλά χαρακτηριστική ανακοίνωση οι ΑΝΕΛ παίρνουν θέση υπέρ της Εκκλησίας στην κόντρα ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και την Εκκλησία για το μάθημα των θρησκευτικών. Προαναγγέλουν συνάντηση του Πάνου Καμμένου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και ξεκαθαρίζουν ότι οι ΑΝΕΛ, έχουν ταχθεί υπέρ των απόψεων της Εκκλησίας για το μάθημα των θρησκευτικών.

Όπως ανακοινώθηκε:

«Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ και Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο. Αντάλλαξαν απόψεις για το θέμα των θρησκευτικών και θα έχουν συνάντηση την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016, στις 12:30, προ της τοποθέτησης του Προέδρου των ΑΝΕΛ στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για θέματα Παιδείας σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών”. Οι ΑΝΕΛ με δημόσια τοποθέτησή τους έχουν ταχθεί υπέρ των απόψεων της Εκκλησίας για το μάθημα των θρησκευτικών.

Με την ανακοίνωση αυτή ο κυβερνητικός εταίρος αδειάζει τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη ο οποίος υπερασπίζεται τις αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών.

Μαίνεται ο πόλεμος Φίλη – Ιερώνυμου

Με μια επιστολή που απευθύνεται προσωπικά στον ίδιο τον κ. Φίλη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απαντά σήμερα για το μάθημα των θρησκευτικών.

Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Η υπόθεση της Εκκλησίας είναι υπόθεση ενός Λαού και όχι βεβαίως ενός Υπουργού». Λέει ακόμα ότι είναι αβάσιμες και πλασματικές οι επικρίσεις των οποιονδήποτε πολεμίων της εκκλησίας ότι δήθεν η εκκλησία συνεργάστηκε με την δικτατορία.

«Ο επίσημος ρόλος της Εκκλησίας στην περίοδο της Δικτατορίας ήταν συνεπής και αδιάβλητος για την αποστολή της, γι’ αυτό αποκλείει πλήρως τις οποιεσδήποτε ιδεοληπτικές ερμηνείες των οποιωνδήποτε επικριτών ή πολεμίων της» υπογραμμίζει ο κ. Ιερώνυμος απαντώντας στο ερώτημα του κ. Φίλη «πού ήταν η Εκκλησία στη χούντα;”», παραθέτοντας και πέντε επιχειρήματα.

ieoronymos2

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη (22/09/2016) ο Αρχιεπίσκοπος με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής απάντησε στον υπουργό Παιδείας για όσα είπε ο κ. Φίλης στον τηλεοπτικό σταθμό “Kontra”, όταν αναρωτήθηκε για το ρόλο που έπαιξε η Εκκλησία σε κρίσιμες, όπως είπε, ιστορικές στιγμές, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Πού ήταν η Εκκλησία στη Χούντα; Πού ήταν η Εκκλησία στην κατοχή; Δεν μπορούμε να προσκυνάμε και να λέμε ότι είναι εκ προοιμίου ιερά. Δεν είναι ιερά, ανθρώπινο είναι η Εκκλησία”.

Στην επιστολή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου αποστέλλεται τόμος που εκδόθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος, με τίτλο “Μνήμες και Μαρτυρίες από το 40 και την Κατοχή”, ζητώντας να ενημερωθούν οι βουλευτές “για την έκδοση αυτή η οποία αποτυπώνει με ακρίβεια όλα όσα τα αξιότιμα μέλη του κοινοβουλίου μας είναι ωφέλιμο να γνωρίζουν”.

epistoli

Αναλυτικά η επιστολή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου προς τον πρόεδρο της Βουλής έχει ως εξής:

“Σας αποστέλλω τον τόμο που εκδόθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος το 2001 με τίτλο Μνήμες και Μαρτυρίες από το 40 και την Κατοχή.

Ο τόμος περιέχει συγκλονιστικά ιστορικά στοιχεία για την Αντίσταση της Εκκλησίας μας την περίοδο της Κατοχής της πατρίδας μας και την προσφορά Αυτής προς το Εθνος και τον Λαό μας. Αφιερώνεται δε στην μνήμη των εθνομαρτύρων Κληρικών που έδωσαν το αίμα τους για την Ιερή Πίστη και τα ιδανικά των Ελλήνων και την Ελλάδα μας.

Μέσα στα χρόνια ο Λόγος της Αλήθειας υπερισχύει πάντα στη συλλογική μνήμη αλλά και στη χάραξη της πορείας του Εθνους μας έναντι των ανιστόρητων, συμπλεγματικών και προσβλητικών εν τέλει για την ίδια την κοινωνία μας απόψεων που μάλλον χωρίς συναίσθηση ατυχώς εκφέρονται.

Παρακαλώ ιδιαιτέρως Κύριε Πρόεδρε όπως ενημερώσετε το Σώμα, για την έκδοση αυτή η οποία αποτυπώνει με ακρίβεια όλα όσα τα Αξιότιμα Μέλη του Κοινοβουλίου μας είναι ωφέλιμο να γνωρίζουν”.

Ο κ. Φίλης ανταπάντησε λέγοντας:

“Αναφέρθηκα σε δύο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας, την Κατοχή και τη χούντα, και στον αρνητικό ρόλο που διαδραμάτισαν κορυφαίοι παράγοντες της επίσημης Εκκλησίας.
Τα γεγονότα έχουν καταγραφεί, στην ιστορία και τη λαϊκή συνείδηση. Δεν χρειάζεται να αναλωθούμε σε μια ιδεολογική αντιπαράθεση για το παρελθόν. Το ζητούμενο είναι να βρούμε σημεία συνεννόησης για να βγει η χώρα από την κρίση, να βελτιωθεί στο σύνολό της η εκπαίδευση και να αναμορφωθεί το μάθημα των Θρησκευτικών, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες κοινωνικές και παιδαγωγικές προκλήσεις. Χωρίς κινήσεις αντιπερισπασμού, που ενισχύουν τον αναχρονισμό.
Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων βλέπει μπροστά, προσηλωμένο στις αξίες της σύγχρονης, ανεξίθρησκης ανοικτής και δημοκρατικής παιδείας”.

 

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε