Τονώστε το ανοσοποιητικό σας με αυτές τις 10 τροφές
Είναι πάλι η εποχή των ιώσεων και της γρίπης που καθηλώνουν χιλιάδες ανθρώπους στο σπίτι με… συνάχι, βήχα και πυρετό. Για να προστατευθείτε πρέπει να έχετε ένα εύρωστο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο θα αντικρούει αποτελεσματικά τις επιθέσεις των ιών.
* Φύτρες σταριού.
Αποτελούν καλή πηγή ψευδαργύρου, αντιοξειδωτικών και βιταμινών του συμπλέγματος Β, ενώ παρέχουν καλό μίγμα από φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και ορισμένα υγιεινά λιπαρά. Είναι επίσηςάριστη πηγή πρεβιοτικών. Προσθέστε τις στις σαλάτες και στα όσπρια ή αντικαταστήσετε το αλεύρι με φύτρο σταριού σε σκόνη.
* Σκόρδο.
Διαθέτει αντιϊικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Είναι πλούσιο σε θειϊκές ενώσεις, όπως η αλλισίνη, που διεγείρουν το ανοσοποιητικό. Να το ψιλοκόβετε πριν το φάτε, διότι η δράση της αλλισίνης εντείνεται όταν εκτίθεται ο πυρήνας του σκόρδου στον αέρα.
Αν θέλετε να αποφύγετε την δυσάρεστη αναπνοή, να το κόβετε σε τέσσερα ή πέντε κομμάτια και να το καταπίνετε σαν χάπι. Μία σκελίδα την ημέρα είναι αρκετή.
* Γιαούρτι.
Μία καλή κουταλιά της σούπας «ζωντανό» γιαούρτι (με καλλιέργειες βακτηριδίων) κάθε πρωί είναι ό,τι πρέπει για να διατηρείται το ανοσοποιητικό ισχυρό και η χλωρίδα των εντέρων υγιής.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι πάνω από το 60% του ανοσοποιητικού συστήματος ρυθμίζεται από τα βακτήρια του εντέρου.
* Κοτόσουπα.
Διατηρεί καλά ενυδατωμένο τον οργανισμό και είναι πλούσια σε πολύτιμα ιχνοστοιχεία (μαγνήσιο, φώσφορος, ενώσεις θείου). Περιέχει επίσης αμινοξέα (αργινίνη, γλυκίνη, προλίνη) που ασκούν αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις σε όλο το σώμα.
Να τρώτε ένα φλιτζάνι, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Αν δεν καταναλώνετε ήδη σούπες σε συστηματική βάση, η ιδανική εποχή για να την αρχίσετε είναι αν και όταν αρρωστήσετε. Αν είστε χορτοφάγοι, καταναλώστε σούπα λαχανικών.
* Σπανάκι.
Είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ που συμμετέχει στην επιδιόρθωση των κυττάρων, καθώς και σε βιταμίνη C (περιέχει όση και τα εσπεριδοειδή). Επιπλέον, ένα φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι περιέχει όσο κάλιο και μαγνήσιο έχει ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένες μπανάνες.
Να τρώτε σπανάκι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Να το προτιμάτε ελαφρώς βρασμένο, ούτως ώστε να διασπώνται οι χημικές ενώσεις των οξαλικών και να διευκολύνεται η απορρόφηση σημαντικών ιχνοστοιχείων (σίδηρο, ασβέστιο)από τον οργανισμό.
* Μπρόκολο.
Περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως το αμινοξύ χολίνη που διεγείρει την ομαλή λειτουργία των κυττάρων και ωφελεί την χλωρίδα του εντέρου. Είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C και ασβεστίου, και περιέχει ένα σπουδαίο αντιοξειδωτικό, τη γλουταθειόνη. Να τρώτε μπρόκολο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
* Κανέλα.
Διαθέτει αντιϊικές, αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Περιέχει επίσης ωφέλιμα έλαια τα οποία βελτιώνουν την πέψη, διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, διευκολύνει την αποβολή τοξινών από τον οργανισμό και συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Να βάζετε καθημερινά μικρή ποσότητα στον καφέ ή τα δημητριακά σας.
* Μανιτάρια.
Αποτελούν θαυμάσια πηγή σεληνίου, το οποίο ως φαίνεται προστατεύει σημαντικά από τις ιώσεις. Είναι επίσης πλούσια σε ριβοφλαβίνη και νιασίνη που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Το 2014 ανακαλύφθηκε πως ορισμένα είδη περιέχουν και ένα αντιμικροβιακό πεπτίδιο, που λέγεται κοψίνη.
Το ιδανικό είναι να τρώτε καθημερινά μικρή ποσότητα μανιταριών.
* Στρείδια.
Περιέχουν άφθονο ψευδάργυρο ο οποίος τονώνει το ανοσοποιητικό και προσδίδει αφροδισιακές ιδιότητές. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο ψευδάργυρος δρα και θεραπευτικά, μειώνοντας τη σοβαρότητα των ιώσεων.
Αν δεν μπορείτε να αγοράζετε φρέσκα, επιλέξτε στρείδια σε κονσέρβα που έχουν εφάμιλλη θρεπτική αξία.
* Καρπούζι.
Αν και είναι καλοκαιρινό φρούτο, είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα κατά των ιώσεων διότι περιέχει άφθονες βιταμίνες C και A, και αποτελεί θαυμάσια πηγή των αντιοξειδωτικών λυκοπένιο και γλουταθειόνη (όλα μαζί, ενισχύουν σημαντικά τον οργανισμό).
Επειδή δύσκολα θα το βρείτε τον χειμώνα, καταναλώστε εναλλακτικά ντομάτες ή σάλτσα ντομάτας που είναι πλούσια σε λυκοπένιο.
Tromaktiko
Σχόλια Facebook