Συμπόσιο του Σωματείου Εκπαιδευτικών “Προμηθέας” για τα Ελληνικά Γράμματα
Επιμέλεια ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑΣ
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το Συμπόσιο του Σωματείου Εκπαιδευτικών “Προμηθέας” για τα Ελληνικά Γράμματα, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη την Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2016! Πάνω σπό 100 άτομα , εκπαιδευτικοί και ομογενείς ,παρακολούθησαν το Συμπόσιο που έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής στην Αστόρια. Η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή δεδομένου και του δελτίου ειδήσεων που προειδοποιούσε για το πρώτο φετινό χιόνι στη Νέα Υόρκη!
Το Συμπόσιο άρχισε με προσευχή και το Απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών απο τον π. Βασίλειο Λούρο ο οποίος ευλόγησε την βασιλόπιτα και εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στον “Προμηθέα”, για την αξιέπαινη, όπως τη χαρακτήρισε, ιδέα να αφιερώσει το Συμπόσιο σε ένα ελληνοαμερικανό διακεκριμένο Δάσκαλο στο Dartmouth College.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συλλόγου καθηγητής, Δημοσθένης Τριανταφύλλου, καλωσόρισε τους εκπαιδευτικούς και παρουσίασε τους επισήμους. Στη συνέχεια κάλεσε στο βήμα την Δρ. Θάλεια Χατζηγιάννογλου , η οποία αναφέρθηκε στο έργο των Τριών Ιεραρχών και επαίνεσε την προσπάθεια του “Προμηθέα” για την προώθηση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και για την αφοσίωση των δασκάλων στη διατήρηση και διαιώνιση της ελληνικής γλώσσας.
Αξιοσημείωτες είναι οι προτάσεις στις οποίες κατέληξε το Συμπόσιο και τις οποίες προτάσσουμε εδώ, ακριβώς λόγω του εύστοχου
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ
Ο πρόεδρος του Προμηθέα , καθ. κ. Δ. Τριανταφύλλου, παρουσίασε την Μελέτη Ρασσιά του 1999 για το μέλλον της ελληνικής γλώσσας και του Ελληνισμού στην Αμερική, που είχε συντάξει ειδική Επιτροπή διορισθείσα από τον πρώην Αρχιεπίσκοπο κ. Σπυρίδωνα, τονίζοντας ότι μερικοί από τους στόχους του “Προμηθέα” για τα επαγγελματικά προβλήματα των Δασκάλων συνταυτίζονται με τα πορίσματα της Μελέτης Ρασσιά και ότι παραμένουν άλυτα μέχρι σήμερα!
Τα προβλήματα αυτά είναι το μισθολογικό ( χαμηλοί μισθοί), έλλειψη Παιδαγωγικού Κέντρου εδώ στη Νέα Υόρκη για την προετοιμασία Ελλήνων Δασκάλων για τα ελληνικά και στα αμερικάνικα σχολεία και η έλλειψη συνταξιοδοτικού ταμείου.
Όπως τονίστηκε από τον ομιλητή, ο “Προμηθέας” παίρνει πρωτοβουλίες τώρα για την επίλυση των ανωτέρω.
Ειδικότερα για το μισθολογικό, ο κ. Τριανταφύλλου παρατήρησε ότι είναι καθήκον της κάθε Κοινότητας να βελτιώσει την μισθολογική κλίμακα και κάλεσε όλες τις Κοινότητες να εφαρμόσουν την μισθολογική κλίμακα που εισηγείται το Γραφείο της κ. Μαρίας Μακεδών. Επίσης, κάλεσε όλους τους ομογενείς και ομογενειακούς οργανισμούς να υποστηρίξουν την προσπάθεια του “Προμηθέα” για την προώθηση της δημιουργίας του Παιδαγωγικού Κέντρου Εκπαίδευσης Ελλήνων Εκπαιδευτικών σε ένα πανεπιστήμιο, στη Νέα Υόρκη.
ΑΜΦΙΠΟΛΗ
Στη συνέχεια ο κ. Αλέχανδρος Ρέλλος, διάβασε το βιογραφικό του επόμενου ομιλητή, του Αρχαιολόγου Αλέξανδρου Κολόμβου, ο οποίος μίλησε για τις αρχαιολογικές εκσκαφές στην Αμφίπολη και έκανε εισηγήσεις πως οι Έλληνες Δάσκαλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το υλικό αυτό στο μάθημα της ιστορίας.
Αμέσως μετά η κ. Άννα Μέγαρη, Διεθύντρια στο ελληνικό σχολείο του Αγίου Θεολόγου στο Τεναφλάι στη Ν.Ι. διάβασε το βιογραφικό της επόμενης ομιλήτριας της Δρ. Μαρίας Καλιαμπού οποία παρουσίασε το βιβλίο της ” Πώς να μαθαίνουμε Ελληνικά με τα παραμύθια” εξηγώντας τη διδακτική μέθοδο της διδασκαλίας του κειμένου, της γραμματικής και του λεξιλογίου πάντοτε προσπαθώντας να είναι το μάθημα ευχάριστο. Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι η Μέθοδος Ρασσιά βασίζεται στην φιλοσοφία ότι ο δάσκαλος πρέπει να κάνει το μάθημα ευχάριστο, με την χρησιμοποίηση χιούμορ, αστείων, παιχνίδια στο διαδίκτυο, θέατρο και βιώματα.
Στο τέλος, ο Πρόεδρος του “Προμηθέα” αναφέρθηκε στον εορτασμό των 40 ετών από την ίδρυση του Σωματείου, που θα γίνει την Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου με τιμητικό γεύμα από τις 1-5 στο Terrace on the Park με την έκδοση αναμνηστικού Λευκώματος. Παρότρυνε δε όλες τις κοινότητες και τους οργανισμούς να συμμετάσχουν στο τιμητικό αυτό Γεύμα στο οποίο θα τιμηθούν η Μαρία Μακεδών, Διευθύτρια του Γραφείου Παιδείας της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας , ως επίσης και όλοι οι Πρόεδροι από το 1975 έως το 2015.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
Από πλευράς ελληνικής Κυβέρνησης, χαιρετισμό στις εργασίες του Συμποσίου απηύθυνε ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος, επισημαίνοντας ότι η Ελληνική Γλώσσα και παιδεία αποτελούν διαχρονικά κληρονομιά ανεκτίμητης αξίας για την ανθρωπότητα.
ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Το Συμπόσιο παρακολούθησαν ο Πρύτανης του NJI of Technology, Δρ. Βασικής Μπαλτζής, η Διευθύντρια του ημερήσιου ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ σχολείου του Αγίου Νικολάου κ. Αθηνά Κρομμύδα, η Διευθυντρια του απογευματινού σχολείου του Τιμίου Σταυρού στο Whitestone κ. Χριστίνα Μακρίδου, η Διευθύντρια του ημερησίου σχολείου Της Κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Whitestone, κ. Φριδερίκη Σαγιάννη, ο εκπρόσωπος του Κέντρου Βυζαντινών Σπουδών στο Queens College Α. Πάπας, η κ. Αγγελική Κόλλα από την Ομοσπονδία “Οδυσσέας ” της Κεφαλονιάς και Ιθάκης, ο Πρόεδρος Των Μυτιληναίων κ. Μπάνης και ο πρώην Πρ. Κ. Χριστοδούλου. Ο συγγραφέας Ιστορικός από την Κάρπαθο κ. Ε. Κασσώτης, ο κ. Β. Γουρνέλης, Πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως, ο καθηγητής Ασερ Ματαθίας, ο κ . Νικός Σφακιανός απο του Νησύριους, ο κ. Δημήτρης Κοντολιός Πρόεδρος της μεγάλης κοινότητας Της Θείας Αναλήψεως στο Φερβιου στη Ν.Ι., ο Πρ. Θεόδωρος Παυλάκος του Συλλόγου “Δημαράς” Επιδαύρου, Η κ. Βολωνάκη σπό τους Ρόδιους και το ζεύγος Πράσινου, ο Συνταγματάρχης Αντώνης Νερούλιας απο το σχολείο του Ράι, Πλέσσας δασκάλες από τον Άγιο Δημήτριο Αστοριας, απο το σχολείο Του Αγίου Ι. Του Θεολόγου στο Τεναφλάι, από την Μεταμόρφωση στην Κορόνα, απο το σχολείο της Ανάληψης, η ψυχολόγος Χρυσικού, η καθηγήτρια Αικατερίνη Τσούνη, ο Δρ. Ι Σιόλας, το ζεύγος Κουτσουπάκη, η π. Πρόεδρος κ. Γαλλίδη, η καθηγήτρια Αργυρούλα Αποστόλου απο το Hamilton H.S H καθηγήτρια κ. Γερολυμάτου Η κ. Μάτια Βασιλάκου , ο καθηγητής κ. Χρήστος Τριπουλάς και άλλες πολλές δασκάλες και αντιπρόσωποι πέντε ΜΜΕ.
Σχόλια Facebook