Αισιοδοξία για την εκλογή του πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη στην προεδρία της ΓΣ του ΟΗΕ
Ηνωμένα Εθνη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Αισιοδοξία επικρατεί στην κυπριακή μόνιμη αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ, για τις πιθανότητες εκλογής του πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη στη θέση του προέδρου της 71ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Τη θέση του προέδρου δικαιούται στην επόμενη σύνοδο η Ασιατική Ομάδα – στην οποία ανήκει η Κύπρος – και την διεκδικούν πλην του πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη τα Νησιά Φίτζι με υποψήφιο τον μόνιμο αντιπρόσωπό τους στον ΟΗΕ, Πίτερ Τόμσον. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 13 Ιουνίου.
Για την εκστρατεία που διεξάγεται για την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη και τη σημασία της εκλογής του, μίλησε στην εφημερίδα μας ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου.
Συνέντευξη Νίκου Αιμιλίου
Ερ. Πως προχωρεί η εκστρατεία για την υποψηφιότητα του πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη για την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ;
Απ. Η υποψηφιότητά μας είναι ισχυρή και πιστεύω ότι βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Συγκεντρώνει ευρεία υποστήριξη από όλες τις γεωγραφικές ομάδες των Ηνωμένων Εθνών. Έχω πραγματοποιήσει πέραν των 180 συναντήσεων με ομολόγους μου, Μονίμους Αντιπροσώπους και βρίσκουμε πάρα πολύ καλή ανταπόκριση. Επίσης, τον περασμένο Σεπτέμβριο, με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, ο υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε δεκάδες συναντήσεις με ομολόγους του, για προώθηση της υποψηφιότητας της Κύπρου, στις οποίες επίσης βρήκε θετική ανταπόκριση, από ομολόγους του υπουργούς Εξωτερικών. Επιπλέον και ο ίδιος ο κ. Μαυρογιάννης έχει πραγματοποιήσει επισκέψεις στη Νέα Υόρκη και σε πρωτεύουσες Κρατών Μελών των ΗΕ, για προώθηση της υποψηφιότητάς του που στέφθηκαν με επιτυχία. Συνεπώς ευελπιστούμε ότι παρά τις δυσκολίες, στο τέλος θα επιτευχθεί η εκλογή του κ. Μαυρογιάννη ως Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης, γεγονός που θα αποτελέσει μέγιστη τιμή για την Κύπρο.
Ερ. Υπάρχει εκτός των νησιών Φίτζι άλλος ανθυποψήφιος;
Απ. Επιτρέψτε μου να αναφερθώ εν συντομία στο ιστορικό. Η Κύπρος ανήκει στη γεωγραφική ομάδα Ασίας-Ειρηνικού, η οποία αποτελεί μία από τις 5 γεωγραφικές ομάδες που λειτουργούν στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για σκοπούς εκλογών. Υποβάλλαμε πρώτοι την υποψηφιότητά μας, ήδη από τον Απρίλιο του 2008. Ένα χρόνο μετά υπέβαλε υποψηφιότητα το Καζακστάν και μόλις τον Οκτώβριο του 2014 υπέβαλε υποψηφιότητα το Φίτζι.
Η υποψηφιότητα του Καζακστάν αποσύρθηκε επίσημα τον περασμένο Αύγουστο, δεδομένου ότι η χώρα είναι υποψήφια την ίδια περίοδο για το Συμβούλιο Ασφαλείας, οπότε θα ήταν δυσχερής η ταυτόχρονη προώθηση και των δύο υποψηφιοτήτων. Παραμένουν η δική μας υποψηφιότητα και του Φίτζι.
Η παράδοση για την επιλογή υποψηφίων για την Ασιατική Ομάδα αποτελεί η αρχαιότητα, δηλαδή η σειρά υποβολής της υποψηφιότητας. Μέχρι στιγμή αυτό δεν γίνεται σεβαστό από τον άλλο υποψήφιο μας. Αναλαμβάνονται και θα αναληφθούν από μέλη της Ασιατικής Ομάδας πρωτοβουλίες προς την πλευρά του ανθυποψηφίου, ούτως ώστε να επανεξετάσει τη θέση του. Αν επιμείνει μέχρι τέλους, τότε το θέμα θα κριθεί από Γενική Συνέλευση μέσω εκλογών στις οποίες θα συμμετάσχουν και τα 193 Κράτη Μέλη. Η εκλογή γίνεται με απλή πλειοψηφία, συνεπώς χρειάζονται 97 ψήφοι, για να επιτύχουμε την εκλογή του κ. Μαυρογιάννη.
Ερ. Βλέπετε πιθανό να υπάρχουν κάποιες χώρες οι οποίες πιέζουν το Φίτζι να παραμένει;
Απ. Δεν έχουμε ένδειξη ότι υπάρχουν άλλες χώρες πίσω από την υποψηφιότητα του Φίτζι. Από την πληροφόρηση που έχουμε προκύπτει πως πρόκειται περισσότερο για προσωπική πρωτοβουλία του Μονίμου Αντιπροσώπου του Φίτζι στον ΟΗΕ, ο οποίος είναι ο ίδιος υποψήφιος για την προεδρία της ΓΣ.
Ερ. Πρακτικά, τι σημαίνει για μία χώρα να κατέχει την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ;
Απ. Κατ’ αρχή ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης είναι από πλευράς πρωτοκόλλου ο πρώτος τη τάξει αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό ομιλεί αφ εαυτού τι σημαίνει για τη χώρα της οποίας ο υποψήφιος αναδεικνύεται σ’ αυτή τη θέση, ειδικότερα για μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος.
Κατά δεύτερο λόγο, ο πρόεδρος της ΓΣ αντιπροσωπεύει το σύνολο των Ηνωμένων Εθνών στον έξω κόσμο.
Τρίτον, ο Πρόεδρος έχει τον πρώτο λόγο στον καθορισμό της ημερήσιας διάταξης και των προτεραιοτήτων της Γενικής Συνέλευσης για τον χρόνο που προεδρεύει, πέραν των θεμάτων που είναι παγίως εγγεγραμμένα. Συνεπώς δίνεται η δυνατότητα στον Πρόεδρο να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις προτεραιότητες που απασχολούν τα Ηνωμένα Έθνη τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Μία άλλη πολύ σημαντική αρμοδιότητα του προέδρου της ΓΣ είναι ο διορισμός διαμεσολαβητών ή εισηγητών για διάφορα θέματα που απασχολούν τα Ηνωμένα Έθνη. Αυτοί κωδικοποιούν τις θέσεις επί των θεμάτων αυτών, με βάση τις οποίες υιοθετούνται ψηφίσματα και λαμβάνονται αποφάσεις.
Επομένως, μόνο από αυτά τα βασικά στοιχεία των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Γενικής Συνελεύσεως, μπορούν εύκολα να εξαχθούν συμπεράσματα ως προς και την σπουδαιότητα του θεσμικού ρόλου του προέδρου, όσο και τη σημασία του κάποιος Κύπριος να εκλεγεί στο αξίωμα. Αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος θα βρίσκεται έμμεσα, μέσω του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης, στο προσκήνιο των Ηνωμένων Εθνών για ένα ολόκληρο χρόνο.
Ερ. Ποιες οι προτεραιότητες που προβάλλουμε σε σχέση με την προεδρία μας;
Απ. Έχουμε εκδώσει ένα σχετικό βιβλιάριο το οποίο προωθούμε κατά τις επαφές μας, το οποίο απαριθμεί τις προτεραιότητές μας. Ενδεικτικά να αναφέρω:
- Την προώθηση της ειρήνης και ασφάλειας στις επί μέρους συγκρούσεις, που αποτελεί και βασικό θεμελιώδη σκοπό των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το Χάρτη.
- Η ανάληψη πρωτοβουλίας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιπτώσεις ενόπλων συγκρούσεων ή ξένης κατοχής.
- Η βελτίωση της θέσης της γυναίκας και των νεαρών κοριτσιών, που αποτελούν τα μεγαλύτερα θύματα των συγκρούσεων.
- Η περαιτέρω προώθηση του Θεματολογίου 2030 για την βιώσιμη ανάπτυξη.
- Η ενίσχυση των μηχανισμών των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
- Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και της παράνομης διακίνησης των ανθρώπων.
- Η ενδυνάμωση του ρόλου της Γενικής Συνέλευσης
- Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας
- Η περαιτέρω πρόοδος στην κωδικοποίηση του Διεθνούς Δικαίου.
Αυτοί είναι μερικοί από τους στόχους που θα προωθηθούν κατά τη διάρκεια της 71ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευση, σε περίπτωση εκλογής του κ. Μαυρογιάννη.
Ερ. Πέραν της προσωπικότητας του υποψηφίου μας, πιο είναι το πλεονέκτημα που προβάλλουμε για την υποψηφιότητά μας;
Απ. Η Κύπρος έχει παραδοσιακά πολύ καλό όνομα στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών. Το γεγονός ότι είμαστε μικρή χώρα με δυνατότητα να παίξει το ρόλο του «έντιμου μεσολαβητή» στο πλαίσιο του ΟΗΕ, το ότι υπήρξαμε ιδρυτικό μέλος του Κινήματος των Αδεσμεύτων με άριστες σχέσεις με τις χώρες αυτές και τώρα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαδραματίζουμε το ρόλο του συνομιλητή με τις άλλες πολιτικές ομάδες, πιστεύω ότι είναι ισχυρά ατού για την υποψηφιότητα της Κύπρου.
Ερ. Όμως είμαστε παράλληλα ένα πρόβλημα στον ΟΗΕ. Δημιουργεί μήπως ερωτήματα αν θα απασχολήσουμε τη Γενική Συνέλευση με το θέμα μας;
Απ. Ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης είναι ανεξάρτητος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών και αποτελεί παράδοση η μη προώθηση εθνικών στόχων. Ασφαλώς αυτό το ρόλο προτίθεται να διαδραματίσει σε περίπτωση εκλογής του ο κ. Μαυρογιάννης. Σ’ αυτό έχουμε την έξωθεν καλή μαρτυρία, κατά την άσκηση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου τεχνηέντως διάφοροι διέδιδαν ότι ο ρόλος μας ως προεδρίας της ΕΕ θα υπονομευόταν ακριβώς λόγω του εθνικού προβλήματος, το οποίο θα εισαγάγαμε στην προεδρία. Αυτό δεν έγινε και είχαμε μία κατά κοινή ομολογία επιτυχημένη προεδρία. Για την οποία σημαντικό ρόλο έπαιξε τότε ο ίδιος ο κ. Μαυρογιάννης ως υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Ερ. Έχουμε καλές πιθανότητες;
Απ. Οι εκλογές θα γίνουν στις 13 Ιουνίου. Είμαστε αισιόδοξοι και πιστεύουμε πως έχουμε την υποστήριξη που χρειαζόμαστε για την εκλογή. Βεβαίως δεν χωρεί εφησυχασμός σε μία εκλογή στην οποία θα λάβουν μέρος 193 κράτη-μέλη από διάφορες γεωγραφικές ομάδες. Οπότε θα συνεχίσουμε και θα εντατικοποιήσουμε την προσπάθειά μας μέχρι την ημέρα της εκλογής.
Ερ. Έχουμε αντιληφθεί κάποια εκστρατεία εναντίον μας; Πχ από την Τουρκία…
Απ. Δεν έχουμε αντιληφθεί κάτι τέτοιο και ελπίζουμε να μην υπάρξει.
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ερ. Σύντομα παρουσιάζονται οι εκθέσεις του ΓΓ και ξεκινά η διαδικασία για την υιοθέτηση του ψηφίσματος της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Τι αναμένουμε;
Απ. Πιστεύω δεν θα υπάρξει κάτι το δραματικό σε σύγκριση με το τι έλαβε χώρα τον προηγούμενο Ιούλιο. Έχουμε διαβεβαιώσεις ότι η έκθεση όσον αφορά την Ειρηνευτική Δύναμη εν πολλοίς θα αποτελεί ενημέρωση της Έκθεσης του περασμένου Ιουλίου με τα διαδραματισθέντα το τελευταίο εξάμηνο, όπου ως γνωστόν δεν είχαμε κάποια δραματική εξέλιξη σε σχέση με το ρόλο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Δεν αναμένουμε κάτι συνταρακτικό στο Σ.Α. σε σχέση με τη διατύπωση του ψηφίσματος, δεδομένου ότι και το Συμβούλιο δεν θα ήθελε να προβεί σε ενέργεια η οποία θα διατάρασσε το κλίμα που επικρατεί στις συνομιλίες.
Ερ. Τι περιμένουμε αναφορικά με την έκθεση των καλών υπηρεσιών;
Απ. Η έκθεση για τις καλές υπηρεσίες θα συνταχθεί από τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα Εσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος θα έχει και την αποκλειστική ευθύνη του περιεχομένου και της σύνταξης. Λογικώς και ο ίδιος μέσω του περιεχομένου της Έκθεσής του φαντάζομαι ότι δεν θα θέλει να δημιουργήσει οποιεσδήποτε αρνητικές παρενέργειες στη διεξαγωγή των συνομιλιών στις οποίες ο ίδιος προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες.
Πηγή:Greeknewsonline.com
Σχόλια Facebook