Η Ελληνική Κοινότητα Αλάσκας (!) απέκτησε την ορθόδοξη εκκλησία της
Η Ελληνική Κοινότητα Αλάσκας – και όμως υπάρχει – απέκτησε την ορθόδοξη εκκλησία της
Λαρισαίος αγιογράφησε την πρώτη ορθόδοξη εκκλησία στον Βόρειο Πόλο – ΦΩΤΟ
Ο Λαρισαίος, Κώστας Θεοδώρου αγιογράφησε την πρώτη ορθόδοξη εκκλησία της Ελληνικής Κοινότητας στον Βόρειο Πόλο, στη μακρινή και παγωμένη Αλάσκα.
Όμως δεν σταμάτησε εκεί, καθώς με την αφοσίωση και το μεράκι που τον διακρίνει έκανε τις αγιογραφίες και στην εκκλησία της ρωσικής κοινότητας, αλλά και στην εκκλησία μιας ορθόδοξης φυλής Εσκιμώων.
Ο κ. Θεοδώρου μίλησε για το ξεχωριστό του ταξίδι και για τον ιδιαίτερο τόπο στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» και στην εκπομπή «Δύο στις 12», που παρουσιάζουν ο Νίκος Γιώτης και ο Φάνης Γρηγοριάδης.
Πρώτη φορά ταξίδεψε στην Αλάσκα, πριν από τέσσερα χρόνια, ανταποκρινόμενος στην έκκληση που έκανε η Ελληνική Κοινότητα, η οποία, όπως είπε, αριθμεί περί τα 250 μέλη.
«Παντού υπάρχει ένας Έλληνας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε, δε, ότι επέλεξε να πάει με δικά του έξοδα. «Εγώ το είδα πατριωτικά και θρησκευτικά» τόνισε.
Η παρουσία του εκεί έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, όχι μόνο από τους Έλληνες, αλλά και από άλλες μικρότερες κοινότητες Ορθοδόξων, όπως οι Ρουμάνοι, οι Βούλγαροι, οι Παλαιστίνιοι, οι οποίες πλαισιώνουν την εκκλησία.
Όπως είπε, όταν έκανε τις αγιογραφίες στην Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στο Άνκορατζ της Αλάσκας, «η εκκλησία δεν είχε δάπεδο ακόμη, ήταν τέτοιος μεγάλος ο ενθουσιασμός».
Η ελληνική ομογένεια λειτούργησε ως γέφυρα ένωσης με άλλες εθνότητες, οπότε ακολούθησαν η ρωσική εκκλησία του Αγίου Τύχωνα και τον Ιούλιο, η εκκλησία της Γέννησης της Θεοτόκου, των Εσκιμώων, στο νησί Τσενέγκα.
Στην ερώτηση για το πώς κατορθώνει και δουλεύει στην ανεβασμένη για τα δεδομένα της Αλάσκας θερμοκρασία των -10 βαθμών Κελσίου και εάν παγώνει η μπογιά, επισήμανε ότι οι συνθήκες εργασίας δεν είναι και τόσο τραγικές.
«Σκεφτείτε ότι εμείς δουλεύουμε σε έναν κλειστό χώρο. Η θέρμανση είναι αρκετή. Κτίρια που μπορεί να λειτουργούν μια φορά την εβδομάδα, για μια ώρα- δύο φανταστείτε ότι όλη την υπόλοιπη εβδομάδα η θέρμανση δουλεύει ακατάπαυστα» είπε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχόλια Facebook