Τι ακριβώς προβλέπει το Πρόγραμμα “Working and Holiday Visa” που τίθεται σε ισχύ από το νέο έτος
Ραντεβού για εργασία στην Αυστραλία θα έχουν την ευκαιρία να δώσουν από το νέο έτος 500 νέοι από την Ελλάδα, μέσω του πιλοτικού Προγράμματος Working and Holiday Visa..
Η διακρατική συμφωνία που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες, προβλέπει τη δυνατότητα να παραμείνουν για ένα έτος στη μακρινή ήπειρο νέοι Έλληνες (ηλικίας από 18 έως 31 ετών), προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όχι μόνο για τις διακοπές τους, αλλά και για να αποκτήσουν πολύτιμη εργασιακή εμπειρία σε ένα υψηλών απαιτήσεων επαγγελματικό περιβάλλον.
Στο Πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν και νέοι από την Αυστραλία, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν και να εργαστούν στην ελληνική επικράτεια κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.
Η εφαρμογή της Συμφωνίας για την έκδοση βίζας για διακοπές με παράλληλη εργασία (Working and Holiday Visa), επικυρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με ευρεία πλειοψηφία. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι κάτοχοι τουριστικής βίζας δεν επιτρέπεται να εργαστούν, ενώ όσοι ταξιδεύουν με απλή βίζα προσπαθώντας να παραμείνουν νόμιμα στην Αυστραλία, γράφονται συνήθως σε μια σχολή μετατρέποντας την τουριστική τους βίζα σε φοιτητική.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Η Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας προβλέπει ότι κάθε χώρα θα παρέχει ετησίως, σύμφωνα με την εθνική της νομοθεσία, έως 500 θεωρήσεις πολλαπλής εισόδου για την κινητικότητα των νέων (από 18 ετών έως 31 ετών) ή άδειες προσωρινής διαμονής για χρονική περίοδο έως 12 μηνών.
Η βίζα αυτή δεν υποκαθιστά την κανονική έκδοση βίζας, απλώς αποτελεί εναλλακτική επιλογή για όσους διαθέτουν τα προσόντα και εκδίδεται πολύ πιο απλά και με πολύ πιο σύντομη διαδικασία.
Δυνατότητα συμμετοχής στο Πρόγραμμα υπάρχει μία φορά, ωστόσο με την ίδια βίζα παρέχεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου για όσες φορές επιθυμεί το άτομο.
Κύρια πρόθεση των εισερχόμενων ατόμων είναι η αναψυχή, παρέχεται όμως η δυνατότητα να εργαστούν με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, χωρίς όμως η περίοδος εργασίας να καλύπτει και τους δώδεκα μήνες, ενώ επίσης επιτρέπεται η δυνατότητα σπουδών με μέγιστη διάρκεια τους τέσσερις μήνες.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένες από τις προϋποθέσεις, τις οποίες οφείλουν να πληρούν οι ενδιαφερόμενοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, είναι οι ακόλουθες:
– Ηλικία από 18 έως 31 ετών, η οποία θα διαπιστώνεται με αυστηρό υπολογισμό ακόμα και της ημέρας και ώρας γεννήσεως.
– Επαρκής γνώση της αγγλικής γλώσσας.
– Κατοχή εκ μέρους των αιτούντων πτυχίου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ή βεβαίωσης φοίτησής τους σε παρόμοιο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
– Υποχρέωση ταξιδιωτικής ασφάλειας υγείας για όλο το διάστημα παραμονής.
– Ιατρικές εξετάσεις για τους ενδιαφερόμενους που θέλουν να εργαστούν στον τομέα της υγείας.
– Ύπαρξη χρηματικού ποσού ικανού για τη διαβίωση των συμμετεχόντων, το οποίο υπολογίζεται σε τουλάχιστον 4.000 ευρώ με αποδεικτικά στοιχεία.
– Κατοχή εισιτηρίου με επιστροφή.
Επισημαίνεται ότι η βίζα είναι ατομική και δεν μπορεί να συμπεριλάβει σύζυγο ή παιδιά, έχει διάρκεια δώδεκα μηνών και επιτρέπει στον κάτοχο να εργαστεί στην Αυστραλία για το χρονικό διάστημα των έξι μηνών σε κάθε εργοδότη, ή να παρακολουθήσει πρόγραμμα σπουδών της επιλογής του διάρκειας τεσσάρων μηνών, ενώ το κόστος της ανέρχεται σε 250 ευρώ.
Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν οι ίδιοι τον εργοδότη που τους ενδιαφέρει, ανοίγοντας, έτσι, τις επαγγελματικές τους προοπτικές, καθώς στην περίπτωση που οι δύο πλευρές μείνουν εξίσου ικανοποιημένες από τη συνεργασία, ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να ζητήσει την τροποποίηση της βίζας του εργαζομένου, προκειμένου να παρατείνει την παραμονή του και να τον ενσωματώσει πλήρως στο προσωπικό που απασχολεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας δεσμεύτηκε πως αν το πρόγραμμα πετύχει, τότε μπορεί να επεκταθεί χρονικά, αλλά και σε αριθμό συμμετεχόντων.
Πηγή:neoskosmos.com
ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΡΗΡ
Οι προϋποθέσεις συμμετοχής, όπως εδώ εμφανίζονται, παραπέμπουν σε κάτι διαφορετικό από αυτό που πιθανόν αντιλαμβάνεται κάθε ένας ενδιαφερόμενος. Ότι, δηλαδή, ένας άνεργος πτυχιούχος ηλικίας μέχρι και 31 ετών, μπορεί, αν βρει τα χρήματα για τα εισιτήρια, να ταξιδέψει μέχρι την μακρινή Αυστραλία προκειμένου να παραμείνει ένα χρόνο, εργαζόμενος ώστε και εμπειρία να αποκτήσει και τη χώρα να γνωρίσει και κάποια χρήματα από την εργασία του να εξοικονομήσει.
Αυτό θα βοηθούσε σε ένα βαθμό στην πρόσκαιρη αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης για τη συγκεκριμένη κατηγορία Ελλήνων πολιτών.
Δεν πρόκειται, όμως, φοβόμαστε, περί αυτού. Ας δούμε τις προϋποθέσεις που τίθενται:
Πρώτο, απαιτείται εισιτήριο μετ΄επιστροφής, που αυξάνει τα χρήματα που πρέπει να βρει ο άνεργος πτυχιούχος.
Δεύτερο, απαιτείται εγγύηση ποσού ύψους 4000 δολαρίων, που σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος πρέπει να έχει κάποιο δικό του άνθρωπο στην Αυστραλία και, μάλιστα, κάποιας οικονομικής επιφάνειας που θα καλύπτει την απαίτηση για “δέσμευση” 4.000 δολαρίων (εάν χρειασθούν, έστω).
Τρίτο, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να εργασθεί ΟΧΙ και τους 12 μήνες, αλλά τους έξι από αυτούς. Που σημαίνει ότι οικονομικά, εάν λογαριάσουμε τα έξοδα διαβίωσης καθώς και τα έξοδα για …τουρισμό και ενδεχόμενες τετράμηνες σπουδές, μάλλον θα πρέπει να συμπληρώσει από την τσέπη του ένα ποσόν για να εξαντλήσει το 12μηνο της παραμονής του στην μακρινή Ήπειρο.
Τέταρτο, άδηλο είναι ποιος θα καλύψει το κόστος της “ταξιδιωτικής ασφάλειας υγείας” για όλο το διάστημα παραμονής.
Πέμπτο, εάν υπάρχουν σύζυγος και παιδιά, δεν μπορούν να ταξιδέψουν και αυτά. Το ποιός και πως θα τους συντηρεί πίσω στην Ελλάδα, είναι ένα άλλο σημαντικό ζήτημα.
Το μόνο θεωρητικά θετικό στοιχείο, είναι η δυνατότητα που θα έχουν κάποιοι πραγματικά “ταλαντούχοι” να πείσουν τον εργοδότη τους (που θα πρέπει να έχουν βρει μόνοι τους, αλήθεια πως;) να παρατείνει την παραμονή τους, άγνωστο για πόσο και με ποιες προϋποθέσεις.
Συμπέρασμα, μάλλον πρέπει να σκεφθεί σοβαρά ο ενδιαφερόμενος άνεργος, νέος, και άγαμος πτυχιούχος, όλες τις προϋποθέσεις πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο, ώστε να μην φθάσει στην Αυστραλία και βρεθεί εκεί προ εκπλήξεων…
Σε ελεύθερη μετάφραση το Working and Holiday Visa θα μπορούσαμε να το αποκαλέσουμε και “εύσχημη αναζήτηση ταλέντων και φθηνών εργατικών χεριών”… Δηλαδή ενισχύουμε -έστω και οριακά- αυτό που εντούτοις θέλουμε να αποφύγουμε, την εξαγωγή ισχυρών “μυαλών” από την Ελλάδα!
Το ότι το Πρόγραμμα προβλέπει τη δυνατότητα και σε Αυστραλούς “ομοιοπαθείς” να έλθουν στην Ελλάδα της ανεργίας και της οικονομικής κρίσης, αυτό παραπέμπει αλλού…
Τουλάχιστον αυτοί θα βρεθούν στη χώρα του Σοφοκλή και του Ευριπίδη, του Παρθενώνα και του Μέγα Αλέξανδρου, στη χώρα του Κλασικού Πολιτισμού. Εδώ όπου, υπό διαφορετικές διαχρονικά πολιτικές κλπ. συνθήκες, θα έπρεπε ξένοι φοιτητές να διδάσκονται προνομιακά Φιλοσοφία, Πολιτικές Επιστήμες και Καλές Τέχνες! Γιατί εδώ γεννήθηκαν και από εδώ άρχισε το λαμπερό τους ταξίδι στην οικουμένη!
Και αυτά, χωρίς ίχνος απορριπτέου εθνικισμού.
Χ.Μ.
Σχόλια Facebook