Ο ομογενής Άντριου Λιβέρης επικεφαλής του μεγαλύτερου κολοσσού στον κόσμο;
Η μεγαλύτερη συγχώνευση στον κλάδο της παγκόσμιας χημικής βιομηχανίας ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα και αφορά τη συνένωση δύο ισοδύναμων ομίλων, των DowChemical και DuPont, με συνολική κεφαλαιοποίηση 131 δισ. δολάρια.
Η συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση μετοχών και μόνον, και αρχικά ο νέος όμιλος θα έχει την επωνυμία DowDupont. Επικεφαλής θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος της DuPon, Εντ Μπριν, και εκτελεστικός πρόεδρος ο διευθύνων της Dow, Άντριου Λιβέρης. Ο κ. Λιβέρης με καταγωγή από το Καστελόριζο, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ντάργουιν της Αυστραλίας και είναι ο ιθύνων νους της Ελληνικής Πρωτοβουλίας.
Μεγαλομέτοχοι της εταιρίας DowChemical και, κυρίως, ο Νταν Λεμπ ζητούν, πάντως, την απομάκρυνσή του, αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο.
Ύστερα από 18-24 μήνες, ο νέος υπερκολοσσός θα διασπαστεί σε τρεις επιμέρους βραχίονες: ο πρώτος θα αφορά τις δραστηριότητες στη γεωργία, ο δεύτερος εξειδικευμένα χημικά προϊόντα και ο τρίτος χημικές ουσίες που εμπορεύονται στις διεθνείς αγορές.
Ο υπό ανάδειξη όμιλος θα κατατάσσεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως μετά την κορυφαία γερμανική BASF, ενώ στο πεδίο των φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων θα είναι ο μεγαλύτερος, ξεπερνώντας τη Monsanto.
Το τρέχον έτος αποδείχθηκε περιπετειώδες για την DuPont, της οποίας η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος, Έλεν Κάλμαν, αποχώρησε τον Οκτώβριο κι ενώ είχε επιβιώσει από τις εναντίον της επιθέσεις από ομάδα μετόχων. Την αντικατέστησε ο Εντ Μπριν. Από πλευράς του, ο Ελληνοαυστραλός Αντριου Λιβέρης κατόρθωσε να διασώσει την DowChemical από μια κατάσταση παρ’ ολίγον χρεοκοπίας, κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, και να την οδηγήσει στην ανάκαμψη. Επιπλέον, βρέθηκε σε αντίστοιχη θέση με την Έλεν Κάλμαν, καθώς δέχθηκε πιέσεις από τον ακτιβιστή μέτοχο Νταν Λεμπ και τα επενδυτικά κεφάλαια του Third Point.
Τους τελευταίους μήνες, οι DuPont και DowChemical, με κεφαλαιοποίηση 65,2 και 65,7 δισ. δολ., αντίστοιχα, έχουν επιβεβαιώσει ότι μελετούν τις προοπτικές για τις αγροχημικές τους δραστηριότητες, οι οποίες προμηθεύουν την αγορά με γενετικά τροποποιημένους σπόρους. Στο συγκεκριμένο πεδίο υπάρχει έντονη φημολογία για συγχωνεύσεις και εξαγορές, εξαιτίας των συνθηκών στην αγορά με τις χαμηλότερες τιμές γεωργικών προϊόντων, οι οποίες εξαναγκάζουν τους αγρότες σε μείωση δαπανών. Κατά τους αναλυτές, τέλος, μία συγχώνευση των DuPont και Dow-Chemical θα αποφέρει εξοικονόμηση δαπανών και συσπείρωση επιμέρους δραστηριοτήτων, ενώ θα θέσει και νέους όρους στη συγκεκριμένη αγορά.
Πηγή:neoskosmos.com
Σχόλια Facebook