Μεγαλοεπενδυτής της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια των κινεζικών Αρχών

Ένας από τους πλέον εύπορους επιχειρηματίες στην Κίνα, και μεγαλοεπενδυτής της Ελλάδας,ο δισεκατομμυριούχος Γκούο Γκουανγκτσάνγκ (Guo Guangchang) βρίσκεται στα χέρια των κινεζικών Αρχών, στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται για να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες της κατάρρευσης της εγχώριας κεφαλαιαγοράς το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Γκούο Γκουανγκτσάνγκ είναι μέτοχος στη Folli Follie, στη Σellas και ένας από τους βασικούς χρηματοδότες της επένδυσης στο ΕλληνικόΟ γνωστός και ως ο «Κινέζος Γουόρεν Μπάφετ» είναι πρόεδρος και επικεφαλής του ομίλου Fosun που ελέγχει το 14% της ελληνικής εταιρείας Folie Folie και αποτελεί έναν από τους βασικούς χρηματοδότες του project του Ελληνικού.

Η ανακοίνωση για τη σύλληψη και κράτηση του Γκουανγκτσάνγκ έγινε αργά το απόγευμα της Παρασκευής. Προηγήθηκε ένα «θρίλερ» διάρκειας επτά περίπου ημερών, κατά τις οποίες ο διάσημος κροίσος αγνοείτο.

Ο Κινέζος επιχειρηματίας είχε να δώσει σημεία ζωής από την περασμένη Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου και η εξαφάνισή του είχε ως αποτέλεσμα να ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής της Fosun στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ (δίχως να δοθεί καμία εξήγηση ή να εκδοθεί κάποια ανακοίνωση από τον πολυσχιδή επιχειρηματικό όμιλο), γεγονός που επηρέασε έντονα τους ασιατικούς και διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες.
Γκούο Γκουανγκτσάνγκ

Τελικά μετά από διάφορες εικασίες, ο κινεζικός όμιλος ανακοίνωσε ότι ο Γκούο Γκουανγκτσάνγκ βοηθά τις αρχές σε μια έρευνα. Όπως ανέφερε ο Fosun, χωρίς να επεκταθεί, ο Γκούο θα εξακολουθήσει να συμμετέχει σε μείζονες αποφάσεις της εταιρείας με τα κατάλληλα μέσα.

«Οι διευθυντές της εταιρείας έχουν την άποψη ότι η έρευνα αυτή δεν θα έχει αρνητικές υλικές συνέπειες στα οικονομικά ή τις επιχειρήσεις του ομίλου. Οι επιχειρήσεις της εταιρείας συνεχίζονται κανονικά» ανέφερε ο Fosun International, ενώ ανακοίνωσε πως η διαπραγμάτευση των μετοχών θα ξαναρχίσει στις 14 Δεκεμβρίου.

Πτώση στις διεθνείς αγορές

H ανακοίνωση της εξαφάνισης του δισεκατομμυριούχου κλόνισε την Παρασκευή τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε Χονγκ Κονγκ και Κίνα, και εξάλειψε το θετικό κλίμα που επικρατούσε την Πέμπτη από τα κέρδη που σημείωσαν οι αμερικανικές αγορές. Οι κινεζικές μετοχές σημείωσαν αισθητή πτώση με τον δείκτη Shanghai Composite να καταγράφει πτώση 0,61% ενώ o κινεζικός Shenzen έπεσε στο -0.72%. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έκλεισε στο -1.11%, ο Kospi της Κορέας στο -0.18% και ο αυστραλιανός S&P/ASX 200 XJO στο -0.18%.

Οι επιπτώσεις στην ελληνική αγορά

«Βόμβα» και στην ελληνική οικονομία, ειδικά σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις και υπό ιδιωτικοποίηση εταιρείες, έβαλε η είδηση ότι ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών εταιρειών που ελέγχονται από τον Γκουανγκτσάνγκ.

Μετά την αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών του ομίλου, ο οποίος έχει συμμετοχή στη Folli Follie, η ελληνική μετοχή δέχτηκε πιέσεις στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, η τιμή της μετοχής της Folli-Follie (ΚΟ) διαμορφωνόταν στις 12:44, στα 14,5 ευρώ καταγράφοντας απώλειες -9,38% ή 1,5 ευρώ, επί όγκου 79.213 διακινηθέντων τεμαχίων.

Η Fosun άλλωστε είναι από τον Μάιο του 2011 ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος του ελληνικού ομίλου, με ποσοστό 13,9%, επένδυση που υπολογίζεται πως ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, καθώς το αρχικό ποσοστό 9,5% αποκτήθηκε μέσω αύξησης κεφαλαίου ύψους 84,5 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο μέσω αγοράς μετοχών από το Χρηματιστήριο.

kinezos
Σωρεία μυστηριωδών «εξαφανίσεων» 

Όπως μετέδωσαν οι «New York Times», η περίπτωση Γκούο είναι η τελευταία μιας σειράς μυστηριωδών «εξαφανίσεων» επιχειρηματιών που έχουν καταγραφεί από το καλοκαίρι που το Πεκίνο ξεκίνησε οι έρευνες για διαφθορά στον χρηματοοικονομικό τομέα της χώρας.

«Από τον Αύγουστο πολλά επιχειρηματικά στελέχη έχουν συλληφθεί και κρατούνται από την αστυνομία, ενώ άλλα έχουν εξαφανιστεί» αναφέρει χαρακτηριστικά η αμερικανική εφημερίδα.

Για παράδειγμα, εδώ και εβδομάδες έχει εξαφανιστεί ο Γιμ Φουνγκ, πρόεδρος της Guotai JunanInternational, μιας εκ των μεγαλυτέρων χρηματιστηριακών εταιρειών της Κίνας. Ο Γιμ έχει να φανεί από τις 18 Νοεμβρίου, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Guotai Junan International.

Σε κάποιες περιπτώσεις έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα στην αφάνεια, τα στελέχη επανεμφανίζονται και συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους. Είναι η περίπτωση της Λι Γιφέι, επικεφαλής ενός εκ των μεγαλυτέρων hedge funds του πλανήτη, του Man Group, η οποία «επέστρεψε στην εργασία της έπειτα από συνάντηση που είχε με τις αρχές», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο σύζυγός της στην εφημερίδα «South China Morning Post».

Kinezosmegistanas

Υπάρχουν βέβαια και τραγικότερα συμβάντα, όπως αυτό του ηλικίας 44 ετών δισεκατομμυριούχου Ξου Μινγκ, ο οποίος συνελήφθη ως υπεύθυνος σκανδάλου πολιτικής διαφθοράς, και ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο κελί της φυλακής όπου κρατείτο. Τα κινεζικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι πέθανε από καρδιακή ανακοπή, αλλά δεν διενεργήθηκε αυτοψία καθώς η σορός του αποτεφρώθηκε την επομένη του θανάτου του με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο Γκούο Γκουανγκτσάνγκ και o όμιλος Fosun

Η αυτοκρατορία του Γκούο Γκουανγκτσάνγκ εκτείνεται σε όλον τον κόσμο και το περιοδικό Forbes αποτιμά την περιουσία του στα 7 δισ. δολάρια.

Ο όμιλος Fosun ελέγχει μεταξύ άλλων την αλυσίδα ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων Club Med, κατέχει μερίδιο στην καναδική εταιρεία ψυχαγωγίας Cirque du Soleil, ενώ έχει σημαντικές επενδύσεις σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, της αγοράς ακινήτων και των ασφαλίσεων.

H Fosun είναι ιδιαίτερα γνωστή εταιρεία στην Ελλάδα, πέραν τη μετοχικής της σύνθεσης στη Follie Follie. Έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή της σε μεγάλα έργα στον τουρισμό, τις κατασκευές, τις δημόσιες υποδομές ενώ οι Κινέζοι συμμετέχουν και στο επενδυτικό σχήμα που έχει δημιουργηθεί κάτω από την «ομπρέλα» της Lamda Development του ομίλου Λάτση.

Ενδεχόμενη κατάρρευση του κινεζικού κολοσσού θα πλήξει καίρια και την Ελλάδα. Η Fosun εμφανιζόταν τον τελευταίο καιρό να ενδιαφέρεται και για την απόκτηση του ξενοδοχείου Hilton από την Alpha Bank. Πρόσφατα εκπρόσωποί της έχουν συναντηθεί με κυβερνητικού αξιωματούχους καθώς φέρεται να ενδιαφέρονται για αποκρατικοποιήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Η Fosun ενδιαφέρεται για το αεροδρόμιο στο Καστέλι αλλά και για επενδύσεις που θα μπορούσαν να να γίνουν στο χώρο των τουριστικών υποδομών.

Ο όμιλος πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα τοποθετήσει κεφάλαια ύψους 700 εκατ. ευρώ σε ένα νέο fund για επενδύσεις σε ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου

Πηγή:Zougla.gr