Ερντογάν: Θα βρούμε από αλλού προμηθευτές ενέργειας
Ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε στη Ρωσία λέγοντας ότι η χώρα του μπορεί να στραφεί στις αγορές του Αζερμπαϊτζάν και του Κατάρ.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε σήμερα ότι η Τουρκία θα βρει προμηθευτές ενέργειας άλλους από τη Ρωσία εξαιτίας των ισχυρών εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών αφότου η Άγκυρα κατέρριψε ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροπλάνο στα σύνορα με τη Συρία.
“Είναι δυνατό να βρούμε άλλους προμηθευτές”, δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας του και έκανε ιδιαίτερα λόγο για το Αζερμπαϊτζάν και το Κατάρ.
Η Ρωσία είναι ο κύριος προμηθευτής ενέργειας της Τουρκίας, της οποίας καλύπτει το 55% των αναγκών σε αέριο και το 30% των αναγκών σε πετρέλαιο.
Η Άγκυρα εισάγει το 90,5% του πετρελαίου και το 98,5% του φυσικού αερίου που χρειάζεται.
Η Τουρκία και η Ρωσία διέρχονται μια περίοδο σοβαρής κρίσης που ξέσπασε με την κατάρριψη ενός ρωσικού βομβαρδιστικού από την τουρκική αεροπορία στις 24 Νοεμβρίου στα συριακά σύνορα. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι το ρωσικό βομβαρδιστικό παραβίασε τον εναέριο χώρο της, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.
Η Ρωσία διέταξε οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, κυρίως ένα εμπάργκο στις εισαγωγές τουρκικών φρούτων και λαχανικών, και επανέφερε τις θεωρήσεις εισόδου για τους Τούρκους πολίτες από την 1η του προσεχούς Ιανουαρίου.
Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε σήμερα ότι προς το παρόν δεν υπάρχει “καμιά ένδειξη” ότι τα αντίποινα αυτά θα πλήξουν τον τομέα της ενέργειας, όμως επιβεβαίωσε ότι υπέγραψε αυτή την εβδομάδα με το Κατάρ μια συμφωνία για την παράδοση υγροποιημένου φυσικού αερίου.
“Βλέπετε τώρα (οι Ρώσοι) δεν αγοράζουν πλέον τουρκικά υφάσματα. Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που θα καταρρεύσει χωρίς το ένα δισεκατομμύριο δολάρια των εισαγωγών σας”, τόνισε υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του απέφυγε να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης.
Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης αυτή την εβδομάδα πως παγώνει το πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού αερίου TurkStream, που επρόκειτο να επιτρέψει τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου μέχρι την Ευρώπη μέσω του τουρκικού εδάφους παρακάμπτοντας την Ουκρανία.
Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους χαρακτήρισε την ανακοίνωση αυτή “ψέμα”. “Ο TurkStream είναι ένα πρόγραμμα το οποίο σταματήσαμε εμείς πριν από λίγο καιρό επειδή η Ρωσία δεν ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις μας”, διαβεβαίωσε.
Σχόλια Facebook