Frontex: Επεκτείνει τις δραστηριότητές της στα σύνορα με ΠΓΔΜ

ΑθήναB5C7DCD7BA05F24475C8E4DB3DE02767

Την επέκταση των δραστηριοτήτων της στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, έπειτα από σχετική συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, ανακοίνωσε η Frontex.

Όπως σημειώνεται, στα βόρεια σύνορα ο οργανισμός θα βοηθήσει στην καταγραφή των μεταναστών. Η τοποθέτηση των υπαλλήλων θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Σύντομα θα πραγματοποιηθεί κοινή επίσκεψη των ελληνικών Αρχών και της Frontex στο πεδίο δραστηριοποίησης, προκειμένου να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες της εκεί αξιοποίησης των υπαλλήλων του Οργανισμού.

Όπως δηλώνει ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι, «οι μετανάστες στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας θα ελέγχονται και όσοι εντοπίζονται να μην έχουν ταυτοποιηθεί επαρκώς, θα καταγράφονται».

Η ενίσχυση της λειτουργίας της Frontex στην καταγραφή και δακτυλοσκόπηση των μεταναστών στα σύνορα με την ΠΓΔΜ είχε αποφασιστεί στη Σύνοδο των Ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων τον Οκτώβριο.

Εξάλλου μέχρι στιγμής η Frontex συντρέχει τις ελληνικές Αρχές στην ταυτοποίηση και καταγραφή των εισερχόμενων μεταναστών με 195 αξιωματικούς στα νησιά του Αιγαίου.

Τον Οκτώβριο ο Οργανισμός ζήτησε από τα κράτη-μέλη να παρέχουν 775 συνοριοφρουρούς για τις δραστηριότητές του, από τους οποίους οι 600 θα επιχειρούν στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα τα κράτη-μέλη έχουν προσφέρει 447 υπαλλήλους.

«Η ελληνική κυβέρνηση θέλει τη συνυποστήριξη από τη Frontex για τη διαφύλαξη των συνόρων μας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούμε κινήσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο την εθνική κυριαρχία της χώρας, όπως την ιδέα για κοινές περιπολίες με τους Τούρκους στο Αιγαίο» δήλωσε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη, προσθέτοντας ότι «η αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος απαιτεί μια συνολική ευρωπαϊκή λύση στην πράξη και, βεβαίως, η Τουρκία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να κάνει πραγματικό και ουσιαστικό έλεγχο στη διακίνηση των προσφύγων. Δεν είναι δυνατόν, ούτε υπάρχει περίπτωση να πετάξουμε τους στοιβαγμένους σε λέμβους πρόσφυγες στη θάλασσα».

Θετική η ΠΓΔΜ

Ως θετική εξέλιξη, η οποία θα μπορούσε να συμβάλει στην μείωση της έντασης στην ουδέτερη ζώνη Ειδομένης-Γευγελής, χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι την επέκταση των δραστηριοτήτων της Frontex στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

«Η ανάπτυξη της Frontex στα σύνορα των δύο χωρών είναι μία θετική ένδειξη. Μετά από αρκετό καιρό, πιστεύω ότι η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει στο να ξεπεραστούν οι εντάσεις που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε τελικά να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας με τις ελληνικές αρχές, καθώς η παρουσία της Frontex θα βοηθήσει τόσο στην καταγραφή όσο και στον καθορισμό της περαιτέρω διαδικασίας επιλογής των μεταναστών» δήλωσε ο κ. Πόποσκι.

Αίτημα ενεργοποίησης των ευρωπαϊκών μηχανισμώνΑίτημα για την ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών που θα βοηθήσουν την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης υπέβαλαν σήμερα οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή τονίζει ότι η Ελλάδα έλαβε τρεις δράσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Πρώτον, η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να λάβει υλική βοήθεια (σκηνές, γεννήτριες, κρεβάτια, είδη υγιεινής και έκτακτης ανάγκης πρώτων βοηθειών) για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο που εισρέουν στη χώρα. «Αυτή η εθελοντική παράδοση βοήθειας διευθύνεται από το Κέντρο Συντονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ERCC), το οποίο συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές και τα άλλα κράτη που συμμετέχουν στο Μηχανισμό για μια ταχεία απάντηση στο αίτημα», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Δεύτερον, η Επιτροπή τονίζει ότι η Ελλάδα συμφώνησε με τη Frontex σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. «Ο ευρωπαϊκός οργανισμός θα βοηθά στην καταγραφή των μεταναστών», αναφέρει η Επιτροπή, ενώ προσθέτει ότι «η ανάπτυξη περαιτέρω συνοριοφυλάκων της Frontex θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα».

Τρίτον, η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για την ανάπτυξη της Ομάδας άμεσης Επέμβασης της Frontex (RABIT) στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι πάνω από 50.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα από την 1η Νοεμβρίου, επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για μια τεράστια κλίμακα».

Συνεχίζοντας, η Επιτροπή σημειώνει ότι εργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης και ότι ο πρόεδρος, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησε από το Γενικό Διευθυντή για τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση, Μάρτεν Φέρβει, να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία αυτή.

«Οι ομάδες της Επιτροπής εργάζονται χέρι-χέρι με τις ελληνικές αρχές εδώ και μήνες», καταλήγει η ανακοίνωση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ