Ομογενής το πρώτο θύμα που ταυτοποιήθηκε στο Σαν Μπερναντίνο
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. – Ο Νικόλαος Θαλασσινός είναι ένας από τους πρώτους από τα 14 θύματα του προχθεσινού μακελειού στο κέντρο κοινωνικών υπηρεσιών στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνιας, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Τα στοιχεία των 14 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην αιματηρή επίθεση στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια έδωσαν στη δημοσιότητα οι αμερικανικές αρχές. Ανάμεσά στους νεκρούς συγκαταλέγεται και ένας Έλληνας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες πριν από λίγο καιρό είχε τσακωθεί με τον μακελάρη, Σάγεντ Φαρούκ.
Συνολικά, έξι γυναίκες και οκτώ άνδρες έπεσαν νεκροί από τα πυρά του Σαγέντ Φαρούκ και της συζύγου του, Τασφίν Μαλίκ. Η Ορόρα Γκοντόι, 26 ετών, είναι το νεότερο θύμα και ο ‘Αιζακ Αμάνιος, 60 ετών, ο μεγαλύτερος σε ηλικία.
Ανάμεσα στα θύματα είναι και ο 52χρονος Έλληνας, Νικόλαος Θαλασσινός, ο οποίος ήταν συνάδελφος με τον δράστη στο κέντρο ατόμων με ειδικές ανάγκες στο Σαν Μπερναντίνο.
Όπως δήλωσε στους New York Times η σύζυγος του, ο 52χρονος «είχε δουλέψει μαζί του. Μου είχε μιλήσει για εκείνον αλλά δεν είχε πει κάτι αρνητικό».
Όπως αποκάλυψε όμως εκείνη και ο άντρας της ανήκαν στην αίρεση του Μεσσιανικού Ιουδαϊσμού και σύζυγός της μιλούσε συχνά ανοιχτά κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Η Τζένιφερ Θαλασσινού πάντως υποστηρίζει ότι ο 52χρονος δεν είχε αντιληφθεί κάτι ύποπτο.
Την ίδια ώρα, ύμφωνα με τη Daily Mail, δύο εβδομάδες πριν από το μακελειό ο Ν. Θαλασσινός είχε μια έντονη διαφωνία για θέματα θρησκείας με τον Σάγεντ Φαρούκ.
Φίλη του Θαλασσινού κατέθεσε ότι έτυχε να μιλήσει στο τηλέφωνο μαζί του τη στιγμή που είχε μια συζήτηση με τον Φαρούκ. Όπως της είπε αναφερόμενος στο όνομα του 28χρονου αυτός πίστευε ότι το Ισλάμ ήταν μια ειρηνική θρησκεία και ότι οι Αμερικανοί δεν καταλαβαίνουν το Ισλάμ. Ο Ν. Θαλασσινός ήταν γνωστός, σύμφωνα με την ίδια, για τις φιλικές προς το Ισραήλ απόψεις του και την κριτική του στο Ισλάμ την οποία εξέφραζε συχνά μεσω Facebook.
Η φονικότερη επίθεση στις ΗΠΑ από το 2012
Στην ηλικία των 28, ο Σάγεντ Ριζουάν Φαρούκ επιθεωρούσε εστιατόρια και δημόσιες πισίνες. Μουσουλμάνος στο θρήσκευμα, ήταν, όπως περιέγραφε ο ίδιος, από πιστή αλλά μοντέρνα οικογένεια της Καλιφόρνιας. Αλλά την Τετάρτη, αυτός και η Τασφίν Μαλίκ, 27, αφήσαν την εξάμηνη κόρη τους με τη μητέρα του Φαρούκ, ντύθηκαν με μαύρες στολές ειδικών αποστολών, πήραν όπλα και άνοιξαν πυρ, αφήνοντας πίσω τους το μεγαλύτερο μακελειό στις Ηνωμένες Πολιτείες των τελευταίων τριών χρόνων.
Το ζεύγος εισέβαλε σε ένα πάρτι για τις γιορτές στο χώρο εργασίας του Φαρούκ στην κομητεία του Σαν Μπερναντίνο στην Καλιφόρνια, σκοτώνοντας 14 συναδέλφους του και τραυματίζοντας 21 σε μια επίθεση που φαίνεται να ήταν προσεχτικά σχεδιασμένη, προτού σκοτωθούν και οι δύο από πυρά της αστυνομίας, αφήνοντας μια κοινότητα συγκλονισμένη με λίγα στοιχεία για τους λόγους πίσω από την επίθεση.
Αμερικανός πολίτης που είχε γεννηθεί στην πολιτεία Ιλλινόι, ο Φαρούκ εργαζόταν στην κομητεία ως ειδικός σε περιβαλλοντική υγεία, επιθεωρώντας εστιατόρια και πισίνες για τυχόν παραβιάσεις κανονισμών υγείας, σύμφωνα με τις αρχές και έναν ιστότοπο επιθεώρησης δημόσιων υπαλλήλων.
Ενώ δεν φαινόταν να έχει λογαριασμό σε δημοφιλείς ιστότοπους κοινωνικής δικτύρωσης όπως το Facebook και το LinkedIn, ο Φαρούκ είχε γραφτεί σε τουλάχιστον τρεις ιστότοπους γνωριμιών, χωρίς να φαίνεται το πότε. Στο ArabLounge.com, ιστότοπο για άτομα αραβικής καταγωγής που «ψάχνουν για σύντροφο, φιλία και αγάπη», ο Φαρούκ περιέγραφε τον εαυτό του ως ελεύθερο, με τον φόβο του Αλλάχ, ήρεμο, ευγενικό και απλό. «Προσπαθώ να ζήσω ως σωστός μουσουλμάνος» έγραφε.
Ο Φαρούκ είπε πως έψαχνε για «μια κοπέλα που έχει την ίδια νοοτροπία», που φοράει χιτζάμπ (το μαντίλι που καλύπτει το κεφάλι και τους ώμους, αφήνοντας το πρόσωπο ακάλυπτο), αλλά η οποία χαίρεται τη ζωή. Περιέγραφε τον εαυτό του ως έχοντας 1,83 μέτρα ύψος, μη καπνιστή, με «πολύ φιλελεύθερη» πολιτική. Έγραφε επίσης πως τον εκνευρίζουν η «παρορμητικοί αγορά» προϊόντων και τον απωθεί το ψέμα. Δήλωσε πως το εισόδημά του κυμαίνονταν στο επίπεδο 30.000-45.000 δολάρια το χρόνο (27.000-41.000 ευρώ).
Στον ιστότοπο iMilap.com, ο Φαρούκ περιέγραφε τον εαυτό του ως 22χρονο μουσουλμάνο που ζει στην πόλη Ρίβερσάιντ της Καλιφόρνιας, κατάγεται από “πιστή αλλά μοντέρνα οικογένια τεσσάρων – 2 κορίτσια, 2 αγόρια,” και ότι του άρεσε να μαστορεύει αυτοκίνητα (αντίκες και μοντέρνα), να διαβάζει βιβλία θρησκευτικού περιεχόμενου και να τρώει κατά καιρούς σε εστιατόριο.
Συνάδελφοι του Φαρούκ είπαν στην εφημερίδα Los Angeles Times ότι ο Φαρούκ είχε ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία και επιστρέψει με τη γυναίκα του, που είχε γνωρίσει στο διαδίκτυο. (Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσε ότι ο Φαρούκ είχε επισκεφθεί τη χώρα το καλοκαίρι του 2014 για συνολικά 9 μέρες.) Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Μπόουντιτς, υποδιευθυντή του Έφ-Μπι-Άι στο Λος Άντζελες, πριν έρθουν στην Αμερική το ζευγάρι είχε ταξιδέψει στο Πακιστάν, ενώ η Μαλίκ είχε μπει στην Αμερική με άδεια παραμονής ως αρραβωνιαστικιά, και ταξίδευε με διαβατήριο του Πακιστάν.
Η Μαλίκ εμφανίζεται να έχει σχεδόν μηδενική παρουσία στο διαδίκτυο, χωρίς λογαριασμούς στο Facebook, το LinkedIn και άλλους ιστότοπους. Το όνομά της εμφανίζεται σε λίστα δώρων σε αναμονή της γέννησης της κόρης των στον ιστότοπο TheBump.com. Σύμφωνα με τη λίστα, η ημερομηνία τοκετού ήταν η 17η Μαίου. Η λίστα παρουσιάζει μόνο τέσσερα αντικείμενα: πάνες, κάθισμα αυτοκινήτου για μωρά, baby oil και μπατονέτες. Κανένα δεν φαίνεται ότι είχε αγοραστεί.
Ο διευθυντής του Ισλαμικού Κέντρου στο Ρίβερσαϊντ, ένα τέμενος στο οποίο προσευχόταν συχνά ο Φαρούκ, τον περιέγραψε ως πιστό μουσουλμάνο που έκανε το προσκύνημα στη Μέκα της Σαουδικής Αραβία πριν μερικά χρόνια και είχε κάνει τη δεξίωση του γάμου του στο τέμενος. «Ο βαθμός της πίστης του είναι πολύ ψηλός», είπε στο Ρόιτερς ο διευθυντής του τεμένους Μουσταφά Κούκο. “Ήταν πολύ ήσυχο άτομο, ήρεμο, ποτέ δεν τσακωνόταν ή δε διαφωνούσε με κανέναν,” πρόσθεσε, ενώ ερχόταν στις πρωινές και απογευματινές λειτουργίες μεταξύ του 2012 και του 2014, οπότε και σταμάτησε απότομα.
Ο Φαρούκ ήταν γιός μεταναστών από το Πακιστάν, ενώ η Μαλίκ ήταν γεννημένη στο Πακιστάν και ζούσε στη Σαουδική Αραβία μέχρι τη γνωριμία της με τον μέλλοντα σύζυγό της, σύμφωνα με τον Χουσσάμ Αϊλούς, επικεφαλής του τοπικού συνδέσμου Λος Άντζελες της Επιτροπής Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων (CAIR). Πρόσθεσε ότι το ζευγάρι ήταν παντρεμένο δύο χρόνια.
Την Τετάρτη, ο Φαρούκ συμμετείχε στην ετήσια γιορτή του γραφείου του, και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν με την αστυνομία, έφυγε θυμωμένος. Αργότερα γύρισε με την Μαλίκ και όπλα, και πυροβόλησαν 65-70 φορές στην αίθουσα, είπε η αστυνομία.
Ο αρχηγός της αστυνομίας του Σαν Μπερναρντίνο Τζάροντ Μπέργκουεν είπε ότι ήταν εμφανές ότι είχαν σχεδιάσει το μακελειό και πρόσθεσε ότι είχαν αφήσει αρκετούς εκρηκτικούς μηχανισμούς στο χώρο του συμβάντος. «Ήρθαν προετοιμασμένοι γι’ αυτό που έκαναν, σαν να ήταν σε αποστολή», είπε ο Μπέργκουεν.
Σε συνέντευξη τύπου χθες, ο αξιωματικός της αστυνομίας είπε ότι στο νοικιασμένο σπίτι του ζεύγους βρέθηκαν στικάκια USB, υπολογιστές και κινητά, ενώ στο νοικιασμένο αυτοκίνητό τους είχαν δύο αυτόματα όπλα εφόδου, δύο ημιαυτόματα περίστροφα, και 1.600 τεμάχια πυρομαχικών. Στο σπίτι υπήρχαν άλλα 4.500 τεμάχια πυρομαχικών, 12 βόμβες σωλήνα και υλικό για την κατασκευή βομβών.
Σύμφωνα με τις κρατικές αρχές, τα όπλα είχαν αγοραστεί νόμιμα στις ΗΠΑ, ενώ η αστυνομία είπε ότι τα δύο περίστροφα είχαν αγοραστεί από τον Φαρούκ και τα όπλα εφόδου από κάποιον άλλο, ο οποίος δεν είχε σύνδεση με το συμβάν.
Σύμφωνα με τον Αϊλούς, που επικαλέστηκε πληροφορίες από κουνιάδο του Φαρούκ, το ζεύγος άφησε το μωρό τους με τη μητέρα του Φαρούκ στην κοντινή πόλη Ρέντλαντς, λέγοντας ότι πηγαίναν σε ιατρικό ραντεβού για την Μαλίκ.
Ο Μπέργκουεν είπε ότι η αστυνομία πήγε σε σπίτι στο Ρέντλαντ τη Τετάρτη το απόγευμα, πέντε ώρες μετά το μακελειό, και είδε το ζευγάρι να διαφεύγει με ένα μεγάλο μαύρο αυτοκίνητο. Τους κυνήγησε έως το Σαν Μπερναρντίνο, όπου διεξήχθηκε μια ανταλλαγή πυρών που κατέληξε στο θάνατο του ζεύγους.
Δέκα άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε δύο νοσοκομεία, δύο σε κρίσιμη αλλά σταθεροποιημένη κατάσταση, πέντε σε σχετικά καλή κατάσταση και τρεις σε καλή κατάσταση, είπαν τα νοσοκομεία.
Η επίθεση στο Σαν Μπερναρντίνο ήταν η πιό αιματηρή επίθεση με όπλα που έχει γίνει από το Δεκέμβριο του 2012, όταν ένας οπλοφόρος σκότωσε 26 άτομα, πολλά από αυτά παιδιά, στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ, στο Νιούταουν της πολιτείας Κονέτικατ.
Ο Αϊλούς έκανε έκκληση στο κοινό να μη φτάσει στα δικά του συμπεράσματα πριν βρεθούν οι λόγοι της επίθεσης, λέγοντας ότι ανησυχούσε για το αντίκτυπο που θα είχε το επεισόδιο στη μουσουλμανική κοινότητα.
«Ζούμε σε πολύ δύσκολες εποχές», είπε στο CNN. «Υπάρχει πολλή ισλαμοφοβία εκεί έξω, πολύ αντι-μουσουλμανικό συναίσθημα, που τροφοδοτείται από διάφορους ειδικούς εδώ και εκεί, οι οποίοι προσπαθούν να επιρρίψουν ευθύνες στο σύνολο μιας κοινωνίας για τις πράξεις των λίγων».
Πηγή: ekirikas.com/newpost.gr
Σχόλια Facebook