Κυβέρνηση-Τραπεζίτες για τα "κόκκινα δάνεια"- Σε συλλαλητήριο καλεί η ΑΔΕΔΥ
Αθήνα
Ειδικότερα, αντικείμενο της συνάντησης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τις διοικήσεις των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ήταν η νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης που αφορά στη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» των νοικοκυριών και στο καθεστώς προστασίας της κύριας κατοικίας, καθώς και η εξέλιξη της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Δραγασάκης τόνισε πως η επιτυχία της νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απαιτεί και την οριστική επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων», κάτι που αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, η βέλτιστη εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για τις δανειακές οφειλές των νοικοκυριών θα εξαρτηθεί και από τη στάση που θα τηρήσουν οι τράπεζες, οι οποίες και θα κληθούν να υλοποιήσουν τις σχετικές διατάξεις.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δραγασάκης επισήμανε πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι:
α) η απόλυτη προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και
β) η σημαντική ελάφρυνση των δόσεων εξυπηρέτησης της οφειλής και η μείωση της συνολικής αξίας του δανείου για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις, με βάση τα όσα προβλέπει το άρθρο 15 του σχετικού σχεδίου νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή.
Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε πως η επιτυχής ολοκλήρωση τους θα σημάνει την έναρξη μιας νέας περιόδου, στο πλαίσιο της οποίας οι προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν είναι η ενίσχυση της παροχής ρευστότητας στην οικονομία και η μείωση του κόστους χρήματος για καταναλωτές και επιχειρήσεις.
Παράλληλα, η επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων» των επιχειρήσεων απαιτείται να συνοδευτεί από μια νέα πολιτική χορηγήσεων που θα στηρίζει την απασχόληση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας διαμορφώνοντας ταυτόχρονα ένα νέο πρότυπο επιχειρηματικότητας.
Ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε, ακόμη, πως στην παρούσα συγκυρία είναι ανάγκη να προωθηθεί ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης των τραπεζών που θα χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία.
Σταθάκης: Θέμα κατανομής βαρών
«Η αποκλιμάκωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων, πρέπει να γίνει με τρόπο συμβατό με τις ανάγκες των πολιτών, του κράτους και των τραπεζών. Η διαχείρισή τους, είναι θέμα κατανομής των βαρών», είπε μεταξύ άλλων, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου ο υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.
«Η βάση στο νέο νόμο», συνέχισε, «είναι η τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου. Με βάση την αξία αυτή το δάνειο θα χωρίζεται σε δυο μέρη και το τμήμα που δεν καλύπτεται από την τρέχουσα εμπορική αξία θα μπαίνει στο πλάι και μετά από τρία χρόνια θα διαγράφεται. Αυτή είναι η ζημιά των τραπεζών».
Από την πλευρά του το κράτος θα αναλάβει την στήριξη του 25% των νοκοκυριών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 20.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές τα νοικοκυριά θα κληθούν να καταβάλλουν το 5% έως 10% της δόσης, που αντιστοιχεί στο δάνειο και το υπόλοιπο θα το καταβάλλει το κράτος. Στην κατηγορία αυτή η προστασία είναι πλήρης.
Προστασία παρέχεται και στο 35% των νοικοκυριών με ετήσιο εισόδημα από 20.000 έως 35.000 ευρώ και αν ο δικαστής αποφανθεί ότι υπάρχει αδυναμία αποπληρωμής, ο δανειολήπτης επιστρέφει στην τράπεζα με την πρόβλεψη να ενταχθεί στον κώδικα δεοντολογίας νοικοκυριών να αναπροσαρμόσει το δάνειο του.
Ο υπουργός Οικονομίας πρόσθεσε ότι στο νόμο Κατσέλη έχουν ενταχθεί 170.000 από τα 430.000 κόκκινα δάνεια και εξήγγειλε τη μελλοντική δημιουργία φορέα με ρόλο διαμεσολαβητή, ο οποίος θα αποφαίνεται για την πραγματική δυνατότητα του οφειλέτη να εξυπηρετήσει τα δάνειά του.
Ο Γιώργος Σταθάκης σημείωσε επίσης, ότι τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα είναι μεσοσταθμικά το 40% των δανείων, ενώ σε όλη την Ευρώπη είναι 5% έως 7% και τόνισε ότι η αποκλιμάκωσή τους είναι προϋπόθεση για την αποτελεσματική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Σχόλια Facebook