Μια «καλή Eλληνίδα» στο υπουργείο Οικονομικών της Αργεντινής;
Μπουένος Αϊρες
Ο περονιστής υποψήφιος πρόεδρος Ντανιέλ Σιόλι, ο άνθρωπος που φιλοδοξεί να συνεχίσει το έργο των 12 χρόνων του ζεύγους Κίρσνερ, ανακοίνωσε ήδη το πρόσωπο που θα αναλάβει το κρισιμότατο υπουργείο Οικονομικών.Πρόκειται για την Σιλβίνα Μπατάκις, την «καλή ελληνίδα», όπως την αποκάλεσε, λόγω της καταγωγής της.(Φωτογραφία.)
Η Μπατάκις γεννήθηκε το 1968 στο Ρίο Γκράντε της Γης του Πυρός και είναι εγγονή ελλήνων και γερμανών μεταναστών. Αυτός ο περίεργος συνδυασμός κουλτούρας διαμόρφωσε τη νοοτροπία της, όπως δηλώνει η ίδια.
Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Λα Πλάτα και στη Βρετανία. Συνήθιζε να αστειεύεται με τις φίλες της στα αμφιθέατρα, λέγοντας ότι «εμάς τους φοιτητές μάς αντιμετωπίζουν και μας μορφώνουν σαν να πρόκειται να γίνουμε όλοι υπουργοί Οικονομικών».
Όταν αργότερα ανέλαβε το συγκεκριμένο αξίωμα για την επαρχία του Μπουένος Αίρες (εκεί που ζει σχεδόν το 40% του πληθυσμού της χώρας), αναγνώρισε ότι είχε κάνει λάθος στην κριτική της.
Είναι φανατική οπαδός της Boca Juniors και πηγαίνει στο γήπεδο ακόμα και μόνη της. Στη σελίδα της στο Facebook ανεβάζει συχνά φωτογραφίες με παλαιές και νέες δόξες της ομάδας.
Στη φωτό με τον παίκτη της Boca, Κάρλος Τέβες
Αγαπά όμως και το διάβασμα. Δεν είναι μόνο το βιβλίο της Έβα Περόν (La razόn de mi vida) που λατρεύει, αλλά και η Αναφορά στον Γκρέκο του Νίκου Καζαντζάκη.
Ως υπουργός Οικονομικών γνωρίζει και αναγνωρίζει ότι κομμάτι της δουλειάς είναι και οι «αντιπαθητικές στιγμές»: όταν πρέπει να πει «όχι» σε αυξήσεις για να κλείσει τον προϋπολογισμό χωρίς «τρύπες». Και το έχει κάνει.
Αρκετοί μάλιστα που ζουν στην επαρχία του Μπουένος Αϊρες το έχουν νιώσει στο πετσί τους.
Σε αντιπολιτευόμενες εφημερίδες προβάλλεται η απειρία της για μια τόσο σημαντική θέση. Εμφανίζονται δε και διάφορα σενάρια για το ρόλο που θα κληθεί να παίξει: μιας προσωρινής υπουργού που θα κάνει τη «βρώμικη δουλειά», προτού παραδώσει το χαρτοφυλάκιο σε κάποιο μεγαλύτερο όνομα.
Η «βρώμικη δουλειά» ενδεχομένως να περιλαμβάνει ζητήματα σχεδόν ταμπού για το πολιτικό σύστημα, ακριβώς επειδή τρομάζουν τους πολίτες: περικοπές και υποτίμηση του νομίσματος.
Ήδη, αρκετοί από τους υποψήφιους προέδρους μικρότερων κομμάτων προειδοποιούν το εκλογικό σώμα που θα προσέλθει στις κάλπες την Κυριακή ότι όποιος από τους δύο επικρατέστερους εκλεγεί πρόεδρος, θα υποτιμήσει το νόμισμα και θα κόψει επιδόματα.
Αρκετοί θεωρούν εξίσου βέβαιο ότι μετεκλογικά η χώρα θα έρθει σε ένα είδος συμφωνίας με τα κερδοσκοπικά funds των ΗΠΑ -αυτά που σήμερα αποκαλούνται όρνεα- προκειμένου να κλείσει και αυτή η εκκρεμότητα.
O συμπολιτευόμενος Τύπος δεν βλέπει την Μπατάκις ως επιλογή ειδικού σκοπού και περιορισμένου χρόνου.
Η 47χρονη είναι πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του υποψήφιου προέδρου Ντανιέλ Σιόλι, έχει αποδείξει τις ικανότητές της (νοικοκυρεμένα δημοσιονομικά, αναζήτηση χρηματοδότησης από το εξωτερικό κλπ) και την αφοσίωσή της στην οικονομική πολιτική που ακολουθείται την τελευταία 10ετία.
Άρα, εφόσον αναλάβει, θα μείνει. Και θα μείνει ως μέλος ενός ευρύτερου οικονομικού επιτελείου, επίσης της απολύτου εμπιστοσύνης του Σιόλι, εφόσον και εκείνος εκλεγεί.
Η Μπατάκις αγαπά και τα κοινωνικά δίκτυα. Εκεί συχνά μοιράζεται σκέψεις που ίσως άλλοι υποψήφιοι υπουργοί Οικονομικών να μην τολμούσαν.
Πρόσφατα εξομολογήθηκε ότι ο γιος της τής ζήτησε για τα γενέθλιά του ως δώρο ένα χαρτονόμισμα των 10 δολαρίων ΗΠΑ.
«Εμείς οι αργεντινοί έχουμε ένα θέμα με το δολάριο και αυτό θα χρειαστεί χρόνο για να ξεπεραστεί. Είναι ζήτημα κουλτούρας. Από την άλλη μεριά αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε το άλλο μεγάλο θέμα που είναι ο πληθωρισμός» εξήγησε.
Στην Αργεντινή δεν είναι πολύ συνηθισμένο αξιωματούχος οικονομικού επιτελείου να μιλά ανοικτά για το θέμα του πληθωρισμού.
Άλλωστε, οι δείκτες που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για τη μέτρησή του αμφισβητούνται συχνά, όχι μόνο από την Αντιπολίτευση, αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, όπως το ΔΝΤ.
Η Μπατάκις μιλά ανοικτά και για άλλα θέματα: αναγνωρίζει, για παράδειγμα, ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας είναι σε χαμηλά επίπεδα, ενώ δεν κρύβει (όπως άλλωστε και ο υποψήφιος πρόεδρος Σιόλι) ότι πρέπει να εξορθολογιστούν ορισμένες από τις επιδοματικές πολιτικές, ιδίως στην ενέργεια.
«Η χώρα πρέπει να αναπτύσσεται» συμφωνούν όλοι, κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Στη μέθοδο και τον τρόπο είναι που διαφωνούν, ιδίως στο πόσο κοντά ή μακριά οφείλει η Αργεντινή να βρίσκεται από τις αγορές.
Αυτό θα εξαρτηθεί από το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος την ερχόμενη Κυριακή: ο υποψήφιος των περονιστών Ντανιέλ Σιόλι υπόσχεται να συνεχίσει σε γενικές γραμμές το παρόν μοντέλο.
Ο υποψήφιος της δεξιάς Μαουρίσιο Μάκρι, θέλει να το αλλάξει, έστω και είναι προσεκτικός στον δημόσιο λόγο του.
Ο Σιόλι διατηρεί σαφές προβάδισμα και το στοίχημα για τον ίδιο είναι να κερδίσει στον πρώτο γύρο. Διότι αν η εκλογή πάει σε δεύτερο γύρο, όλα είναι ανοικτά.
Απόστολος Ρουμπάνης
Newsroom ΔΟΛ
Σχόλια Facebook