ΔΝΤ: Η Ελλάδα παραμένει ωρολογιακή βόμβα για την Ευρωζώνη
Παρά τη νέα δανειακή συμφωνία των 86 δισ. ευρώ και των σκληρών προαπαιτούμενων μέτρων, ο κίνδυνος η Ελλάδα να μπει σε μια νέα κρίση και να γίνει ωρολογιακή βόμβα στους κόλπους της Ευρωζώνης παραμένει επισημαίνει στην ετήσια έκθεση του (World Economic Outlook) το ΔΝΤ.
Το Ταμείο προειδοποιεί ότι, παρόλο που οι κίνδυνοι έχουν περιοριστεί μετά την συμφωνία για το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδος, αν δημιουργηθεί και πάλι αβεβαιότητα στο πολιτικό σκηνικό για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τότε είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να προκληθούν πιέσεις στις αγορές. Μάλιστα η αστάθεια αυτή στο χρηματοοικονομικό πεδίο και στις αγορές ομολόγων είναι πιθανόν να μεταδοθεί και στο σύνολο της Ευρωζώνης.
Ο διεθνής οργανισμός ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εκτιμώντας ότι το 2015 το ΑΕΠ της χώρας θα υποχωρήσει κατά 2,3%, ενώ το 2016 η ύφεση θα περιοριστεί στο 1,3%.
Επισημαίνει ωστόσο ότι: – με δεδομένο ότι η ανάκαμψη σε ολόκληρη την Ευρωζώνη θα είναι μέτρια – «οι προοπτικές για την Ελλάδα είναι σαφώς πιο δυσμενείς μετά την παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας στις αρχές του έτους».
Πιο συγκεκριμένα, για το τέταρτο τρίμηνο του 2015 εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 5,4% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Θετικότερο προβλέπει το ΔΝΤ το τέταρτο τρίμηνο του 2016, εκτιμώντας πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3% του ΑΕΠ. Σε μία πιο μεσοπρόθεσμη προβολή, το ΔΝΤ προβλέπει πως το 2020 η Ελλάδα θα σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 2,4% του ΑΕΠ.
Στο μέτωπο του πληθωρισμού το ΔΝΤ προβλέπει πως φέτος η Ελλάδα θα σημειώσει αποπληθωρισμό 0,4% και πως το 2016 ο πληθωρισμός θα είναι μηδενικός. Μεσοπρόθεσμα το ΔΝΤ προβλέπει πως το 2020 ο πληθωρισμός θα είναι στο 1,4%.
Για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει πως το 2015 θα σημειώσει πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, το οποίο το 2016 σχεδόν θα διπλασιασθεί στο 1,5% του ΑΕΠ. Πάντως, μεσοπρόθεσμα το Ταμείο εκτιμά πως το 2020 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα είναι ελλειμματικό κατά 0,2% του ΑΕΠ.
Δυσμενέστερες από τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την εξέλιξη της ανεργίας. Σύμφωνα με το Ταμείο η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 26,8% εφέτος και θα ανέλθει στο 27,1% το 2016.
Σε παγκόσμια κλίμακα, το ΔΝΤ σύμφωνα με τον νέο επικεφαλής οικονομολόγο Μορίς Ομπστεφελντ, αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 3,1% και κατά 3,6% το 2016. Υπενθυμίζεται ότι στην εαρινή έκθεσή του, το ΔΝΤ προέβλεπε αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,3% φέτος και κατά 3,8% το 2016.
Η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρεται αναλυτικά στους κινδύνους που επηρέασαν και επηρεάζουν τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές εστιάζοντας στις ανησυχίες σχετικά με τη δυνητική ανάπτυξη της Κίνας, στις ανησυχίες για το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, αλλά και στις επιπτώσεις από την απότομη μείωση των τιμών του πετρελαίου.
Σχόλια Facebook