Ο εορτασμός της επετείου της Κίνας ενάντια στην Ιαπωνική εισβολή κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Της Αντωνίας Τρουμπούκη
Μέσα από την μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στην πλατεία Τιεν Αν Μεν του Πεκίνου, που σηματοδότησε τόσο το σεβασμό στην ιστορική μνήμη, όσο και την αποστολή αισιόδοξου μηνύματος για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, που τόσο πολύ δοκιμάζεται στην σημερινή εποχή μας.
Η εκδήλωση εορτασμού της επετείου στην χώρα μας έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων της πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Αθήνα στις 11 Σεπτεμβρίου 2015.
Παρευρέθησαν μέλη των πολιτικών κομμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, διπλω-μάτες, εκπρόσωποι της κινεζικής κοινότητας στην Αθήνα, των ΜΜΕ και πλήθος κόσμου.
Εντυπωσίασε όλους η τηλεοπτική προβολή της στρατιωτικής παρέλασης, που έγινε στην πλατεία Τιεν Αν Μεν του Πεκίνου στις 3/9/2015.
Πρωτότυπη με τον πλούτο των στρατιωτικών μέσων, την αρτιότητα της οργάνωσης, τον συγχρονισμό της εμφάνισης 12 χιλιάδων στρατιωτών με 500 οχήματα και 200 αεροσκάφη. Τα όπλα και ο στρατιωτικός εξοπλισμός κατασκευάσθηκαν στην Κίνα και το 86% παρουσιάζεται για πρώτη φορά. Συμμετείχαν μονάδες 10 ξένων χωρών και αντιπροσωπείες απ’ όλο τον κόσμο.
Θαυμάσαμε τον πρόεδρο της ΛΔ της Κίνας κ. Σι Τσινπίνγκ καθ’ όλη την διάρκεια της επιθεώρησης, να έχει σύντομη λεκτική επικοινωνία με τους παρατεταγμένους στρατιώτες των αγημάτων και αυτοί ν’ ανταπαντούν με συμβολικές λέξεις. Μια παράδοση που υπογραμμίζει την ενότητα κράτους και πολιτών και βοηθά στην ανάπτυξη πατριωτικού αισθήματος καθώς και αγάπης για την ελευθερία και αντίσταση σε κάθε εχθρική επιβολή.
Αξίζει να παραθέσουμε αποσπάσματα της ομιλίας του κινέζου προέδρου κ. Σιν Τσιν Πινγκ, που εκφωνήθηκε στις 3/9/2015 στην παρέλαση του Πεκίνου όπου παρευρέθηκαν αρχηγοί κρατών, εκπρόσωποι κυβερνήσεων του ΟΗΕ και πολλών διεθνών οργανισμών. Χαρακτηριστικά είπε:
«Η σημερινή ημέρα είναι μια επέτειος χαραγμένη για πάντα στη μνήμη όλων των ανθρώπων στον κόσμο. Σαν σήμερα, πριν από εβδομήντα χρόνια, ο κινέζικος λαός έχοντας πολεμήσει συνεχόμενα για 14 χρόνια, κέρδισε την μεγάλη μάχη αντίστασης ενάντια
στις ιαπωνικές επιθέσεις, σηματοδοτώντας την σαρωτική νίκη του Β΄ παγκοσμίου αντιφασιστικού αγώνα. Εκείνη την ημέρα, ο κόσμος για άλλη μια φορά ευεργετήθηκε από το λαμπρό και ζεστό φως της ειρήνης.
Με την ευκαιρία αυτή, εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, της Μόνιμης Επιτροπής της Εθνοσυνέλευσης, του Κρατικού Συμβουλίου, της Εθνικής Επιτροπής της Κινεζικής Λαϊκής Πολιτικής Συμβου-λευτικής Διάσκεψης και της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, συγχαίρω όλους τους παλαίμαχους, συντρόφους, πατριώτες και αξιωματούχους της Κίνας που έλαβαν μέρος στο πόλεμο καθώς και σε όλους τους Κινέζους. Εκφράζω την εγκάρδια ευγνωμοσύνη μου στις ξένες κυβερνήσεις και στους φίλους που υποστήριξαν και βοήθησαν τον κινέζικο λαό να αντισταθεί στην επιθετικότητα. Θερμά καλωσορίζω επίσης τους ξένους καλεσμένους.
Ο κινέζικος λαϊκός πόλεμος λαϊκής αντίστασης ενάντια της ιαπωνικής επίθεσης και του παγκόσμιου φασιστικού πολέμου ήταν μια αποφασιστική μάχη μεταξύ δικαιοσύνης και κακού, μεταξύ φωτός και σκότους και μεταξύ προόδου κι αντίδρασης. Περιφρονώντας την αλαζονεία, ο ανυποχώρητος κινεζικός λαός πολέμησε γενναία και τελικά νίκησε θριαμβευτικά τον ιαπωνικό επιθετικό μιλιταρισμό κι έτσι διασώθηκε ο κινέζικος πολιτισμός των 5.000 χρόνων υπερασπίζοντας τον σκοπό της ειρήνης για την ανθρωπότητα.
Αυτός ο σημαντικός θρίαμβος επαναπροσδιόρισε την Κίνα ως μια κυρίαρχη χώρα στο κόσμο και κέρδισε ο κινέζικος λαός τον σεβασμό από όλους τους ειρηνικούς λαούς του κόσμου. Αυτός ο λαμπρός θρίαμβος άνοιξε νέους ορίζοντες για την μεγαλοπρεπή αναμόρφωση του Κινεζικού Έθνους κι έθεσε την ιστορική χώρα μας σε ένα νέο ταξίδι, επιτυγχάνοντας την σημερινή αναγέννησή της. Στο πόλεμο ενάντια των ιαπωνικών επιθέσεων, ο κινεζικός λαός έλαβε εκτεταμένη υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα.
Τα βιώματα ενός πολέμου κάνουν τους λαούς να εκτιμούν την ειρήνη ακόμα περισσότερο. Ο σκοπός του εορτασμού της 70ης επετείου της νίκης του Κινεζικής Λαϊκής Αντίστασης ενάντια στην ιαπωνική αλαζονεία στα πλαίσια του παγκόσμιου αντιφασιστικού αγώνα είναι για να αναλογιστούμε την ιστορία, να τιμήσουμε όλους όσους έδωσαν τη ζωή τους, να δοξάσουμε την ειρήνη και να ανοίξουμε το δρόμο για το μέλλον.
Με λεηλασίες στην Ασία, την Ευρώπη, την Αφρική και την Ωκεανία, ο πόλεμος προκάλεσε πάνω από 100 εκατομμύρια απώλειες σε στρατιώτες κι αμάχους. Η Κίνα έχασε πάνω από 35 εκατομμύρια θύματα και η Σοβιετική Ένωση απώλεσε πάνω από 27 εκατομμύρια ψυχές. Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τους ήρωες που έδωσαν τις ζωές τους, για να υπερασπιστούν την ελευθερία, την δικαιοσύνη και την ειρήνη, θρηνώντας την απώλεια αθώων ψυχών που σκοτώθηκαν βίαια κατά τη διάρκεια του πολέμου, είναι με το να διατρανώσουμε πως αυτή η ιστορική τραγωδία δεν θα επαναληφθεί ποτέ ξανά.
Ο πόλεμος είναι όπως ο καθρέφτης. Κοιτώντας τον βοηθάει να εκτιμήσουμε περισ-σότερο την αξία της ειρήνης. Σήμερα, η ειρήνη κι η ανάπτυξη αποτελούν αναπόσπαστη αξία, ο κόσμος όμως είναι κάθε άλλο παρά ειρηνικός. Ο πόλεμος είναι η δαμόκλειος σπάθη που παραμονεύει πάνω από την ανθρωπότητα.
Για το καλό της ειρήνης, χρειάζεται να υιοθετήσουμε μια έντονη αίσθηση της παγκό-σμιας κοινότητας για το κοινό μέλλον. Η προκατάληψη, η διάκριση, το μίσος και ο πόλεμος μόνο καταστροφές κι απώλειες μπορούν να φέρουν, ενώ ο αλληλοσεβασμός, η ισότητα, η ειρηνική ανάπτυξη και η κοινή ευημερία αποτελούν το σωστό μονοπάτι, που πρέπει να ακο-λουθηθεί. Όλες οι χώρες πρέπει να επικυρώσουν την διεθνή τάξη και το σύστημα πρέπει να υποστηρίζεται από τις αρχές και τους κανόνες του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Η Κίνα παραμένει πιστή στην ειρηνική ανάπτυξη. Εμείς οι Κινέζοι αγαπούμε την ειρήνη. Όσο ισχυρή κι αν γίνει η Κίνα δε θα επιδείξει ηγεμονικές κι επεκτατικές τάσεις. Δε θα επιβάλει τα δεινά του παρελθόντος σε κανένα έθνος. Ο κινέζικος λαός είναι αποφασι-σμένος να διατηρήσει τις φιλικές σχέσεις του με τις άλλες χώρες και να συνεισφέρει ακόμα περισσότερο στην ανθρωπότητα.
Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας είναι ο στρατός των λαών. Όλοι οι αξιωματούχοι του άντρες και γυναίκες πρέπει να έχουν κατά νου την ευθύνη τους να υπηρετούν με όλη τους την καρδιά τον λαό, να τηρούν πιστά τον ιερό καθήκον της προ-στασίας της ασφάλειας του έθνους και το καλό του λαού και να υπηρετεί την ιερή αποστολή της διατήρησης της παγκόσμιας ειρήνης. Στο σημείο αυτό ανακοινώνω πως η Κίνα θα μειώσει τον αριθμό των στρατευμάτων της κατά 300.000 άτομα.
Και συνέχισε λέγοντας:
Όπως λέει ένα ρητό από την αρχαιότητα, «Αφού έκανες μια καλή αρχή, πρέπει να επιβεβαιώσεις ότι η αιτία θα επιφέρει και καρπούς» Η μεγαλόπρεπη αναμόρ-φωση του Κινεζικού Έθνους απαιτεί αφοσιωμένες προσπάθειες από γενιά σε γενιά.
Προχωρώντας περαιτέρω, κάτω από την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας εμείς άνθρωποι όλων των εθνικοτήτων ανά τη χώρα, χρειάζεται να ακολουθήσουμε το μονοπάτι του σοσιαλισμού με τα κινεζικά χαρακτηριστικά και να επιδιώξουμε τους άξονες της ολοκληρωμένης στρατηγικής, να αναδείξουμε τον πατριωτισμό και το υψηλό φρόνημα αντίστασης στην αλαζονεία και να προχωρήσουμε μπροστά όλοι, ως ένα, για να φτάσουμε στους στόχους μας.
Ας αναλογιστούμε την σπουδαία αλήθεια της ιστορίας: Το δίκαιο θα επικρατήσει! Η ειρήνη θα νικήσει! Ο λαός θα κυριαρχήσει!»
Στην εκδήλωση της πρεσβείας κύριος ομιλητής ήταν ο πρέσβης της ΛΔ της Κίνας κ. Zou Xiaoli ο οποίος είπε χαρακτηριστικά «Νοιώθω πάντα την ίδια συγκίνηση και τον ενθουσιασμό αυτή την μέρα που συμβολίζει για την χώρα μου την ιδέα της κοινής μοίρας των λαών, για αντίσταση, ανάπτυξη και βούληση για την ειρήνη. Μοιράζομαι μαζί σας
σήμερα τις μοναδικές στιγμές, που επιτάσσει η ιστορία, η οποία μας διδάσκει και δεν πρέπει να παραποιείται. Ευρισκόμενος στην Ελλάδα επισκέφθηκα τον χώρο του μαρτυρικού Άουσβιτς, το Μεγάλο Πατριωτικό Μουσείο της Ρωσίας, και είχα την ευκαιρία να δω εκθέσεις της Εθνικής Αντίστασης του ελληνικού λαού, που πάλευε για ελευθερία και ανεξαρτησία.
Πρέπει τα παθήματα να γίνονται μαθήματα, η ειρήνη να σταθεροποιηθεί. Γι’ αυτό το σκοπό η χώρα μας έχει παραχωρήσει 30 χιλιάδες στρατιώτες για τις ειρηνικές αποστολές του ΟΗΕ. Η παρούσα στρατιωτική παρέλασή μας δεν επιδιώκει την επίδειξη δύναμης, αλλά την ειρήνη αφού όσο πιο ισχυρή θα είναι η Κίνα, τόσο ισχυρή και η βάση στήριξης της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας. Μόνο με ακμαίο ηθικό και αγάπη για την νίκη ανοίγουν οι πύλες της αναγέννησης, όπως έγινε στη δική μας χώρα.
Κίνα και Ελλάδα, δύο χώρες με έντονα κοινά στοιχεία. Μετά από 43 χρόνια διπλωματικών σχέσεων υπάρχει αλληλοϋποστήριξη και έντονο το αίσθημα εμπι-στοσύνης. Η σημερινή μας συνάντηση υποδεικνύει τον σεβασμό και την αγάπη για την ειρήνη».
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλάδος Κίνας κ. Ανδρέας Ποταμιάνος αναφέρ-θηκε στον ρόλο του Συνδέσμου για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών Ελλάδος και Κίνας. Στην συνέχεια είπε ότι: «Ένοιωσε έντονη συγκίνηση όταν πριν ένα μήνα επισκέφθηκε στην Κίνα έκθεση φωτογραφίας που διοργάνωσε ο αντίστοιχος Σύνδεσμος Φιλίας της Κίνας με τρίτες χώρες και είχε ως θέμα την βαρβαρότητα του κινεζοϊαπωνικού πολέμου».
Είπε χαρακτηριστικά: «Η χώρα μας κατανοεί αυτές τις καταστάσεις αφού στην μακραίωνη ιστορία της πολυάριθμοι επιδρομείς συνεχώς μας επιτίθενται. Όμως εμείς και λόγω της γεωγραφικής θέσεώς μας είμαστε σε συνεχή ετοιμότητα για αντίσταση και πάντα τα καταφέρνουμε για την νίκη».
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Αρβανιτάκης Δημήτριος είπε ότι: «Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια κύκλων να ξαναγράψουν την ιστορία του Β΄ παγκοσμίου πολέμου. Σήμερα, είπε, ήρωες που τότε αντιστάθηκαν ποινικά διώκονται σε πολλές χώρες, καθώς γίνεται απόπειρα αθώωσης ναζιστικών εγκλημάτων».
Αξίζει να παραθέσουμε πολύτιμα ιστορικά στοιχεία εκείνης της εποχής άγνωστα για τους περισσότερους από εμάς. Από τις 28/7/1937 βάσει σχεδίου αστραπιαίου πολέμου ιαπωνικά στρατεύματα εισβάλλουν στο Πεκίνο. Στις 12/8 επιτίθενται στην Σαγκάη με συνεχή βομβαρδισμό. Οι νεκροί ήταν 250 χιλιάδες. Στις 13/12 κυριεύουν την πρωτεύουσα του Κονομιτάνγκ, το Νανκίν και επιδίδονται σε επταήμερη σφαγή 250-300 χιλιάδων αμάχων και αιχμαλώτων. Ο τύπος είχε ονοματίσει το γεγονός ως «ο βιασμός της Νανκίν».
Στον βορρά κατακλύσθηκαν από Γιαπωνέζους οι επαρχίες Σανσί και Σαντόνγκ. Σ’ ένα εξάμηνο φονεύθηκαν 800 χιλιάδες και όλη σχεδόν η αεροπορία καταστράφηκε.
Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός άρχισε να αναδιοργανώνεται δημιουρ-γώντας ελεύθερες περιοχές. Οι Ιάπωνες εφαρμόζουν την κτηνώδη αρχή των τριών Όλων: Σκοτώστε τους όλους, κάψετε και λεηλατήστε τα όλα. Στην επαρχία Χεμπέϊ χάθηκαν 50 χιλιάδες πολίτες. Τον Ιούλιο του 1938 καταλαμβάνουν την Καντόνα. Ο Τσανγκ Καϊ Σε στην υποχώρηση ανατινάζει τ’ αναχώματα του Κίτρινου Ποταμού.
Εκατοντάδες χιλιάδες χωρικοί φονεύονται, καθώς και 2-3 εκατομμύρια εξ αιτίας του λιμού που ακολούθησε. Οι Κινέζοι αμύνονται πεισματικά. Πολλαπλασιάζονται οι στρατιωτικές δυνάμεις, το 1941 έφτασαν 400 χιλιάδες και το 1945 ένα εκατομμύριο. Η μιλιταριστική κτηνωδία στην Κίνα συναγωνίζεται την ναζιστική θηριωδία στην Ευρώπη.
Στις αντάρτικες επιχειρήσεις συμμετέχει πλήθος λαού αφού όπως έλεγαν «ο λαός είναι η θάλασσα και οι αντάρτες τα ψάρια που κολυμπούν σ’ αυτή». Από το 1937 η Ρωσία βοηθά στρατιωτικά θύματα του τότε πολέμου οι 200 Ρώσοι πιλότοι.
Χωρίς κήρυξη πολέμου οι Ιάπωνες στις 7/12/1941 επιτίθενται και αχρηστεύουν τον 7ο αμερικανικό στόλο του Ειρηνικού στο Περλ Χάρμπορ. Μετά υπήρξαν περιπετειώδεις πολιτικές διεργασίες στο εσωτερικό της Κίνας από το 1947-9. Τα κουμμουνιστικά στρατεύματα νικηφόρα παρελαύνουν εγκαθιδρύοντας την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας η οποία βάσει των καταστατικών διακηρύξεων και αρχών πασχίζει διαρκώς για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια των λαών. Πράγμα που δοκιμάζεται τόσο σκληρά στην σημερινή εποχή μας.
Ευχόμαστε ν’ αποφευχθούν τα χειρότερα…
Σχόλια Facebook