Μια διαφορετική ματιά για την ΠαΔΕΕ
TOY ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Η κουβέντα με ομογενειακούς παράγοντες είναι πάντα εποικοδομητική. Νιώθεις πως αποπνέουν μια άλλη αύρα για κάθε τι ελληνικό. Ταυτόχρονα διαχέονται από μία διαφορετική αντίληψη. Την σιγουριά που έχουν όλοι οι άνθρωποι που ζουν, εργάζονται και προκόβουν σε οργανωμένες κοινωνίες που διέπονται από «σύστημα».
Αυτή είναι η θεμελιώδης διαφορά, που είναι ταυτόχρονα και απάντηση στο κλασικό ερώτημα «γιατί οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, προκόβουν;»
Στην συζήτηση που είχαμε με τον πρόεδρο της ΠαΔΕΕ Θωμά Κατσιαντώνη, μας εντυπωσίασε η έφεσή του να ακούει. Ο αυθορμητισμός του σε κάτι που του φαίνεται «καλή ιδέα», να την αποδέχεται με απλότητα. Και να προγραμματίζει ακαριαία το πως θα την αξιοποιήσει. Χωρίς μεγάλα λόγια, δίχως ίχνος έπαρσης, άνευ της παραμικρής κομπορρημοσύνης.
Η οικογένεια βγάζει πολιτικούς (ο αδελφός του Γεώργιος είναι βουλευτής με το κόμμα των Κεντρώων) και ο ίδιος μιλάει για τα χρόνια που δούλευαν στα εστιατόρια. Ούτε καν για τα πτυχία που έλαβαν…
Ας είναι. Σκοπός μας δεν είναι να κάνουμε την αγιογραφία του κ. Κατσιαντώνη, την οποία, άλλωστε, δεν νομίζουμε ότι την χρειάζεται.
Εκείνο που θέλουμε να υπογραμμίσουμε είναι ότι πλησιάσαμε την ΠαΔΕΕ μέσα από μια «διαφορετική ματιά».
Η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελλήνων – δηλαδή οι ελληνικής καταγωγής πολιτικοί του κόσμου- έκανε το μεγάλο άλμα και από τα εθνικά θέματα πέρασε στα πρακτικά ζητήματα της οικονομικής καθημερινότητας. Με πρακτικό τρόπο. Αντί «εράνων» εργάζεται πυρετωδώς να προωθήσει εξαγωγές ελληνικών προϊόντων, στην ομογένεια.
Η άλλη επιδίωξη, να κάνουν «lifting» στο πρόσωπο της Ελλάδος στο εξωτερικό. Να ανασκευάσουν την στρεβλή εικόνα που μεταδίδουν ορισμένα ξένα ΜΜΕ.
Και οι δύο στοχεύσεις είναι καλοδεχούμενες. Δεν είναι εύκολο να επιτευχθούν. Αξίζει, όμως, να προσπαθήσει κανείς. Και η ΠαΔΕΕ θα προσπαθήσει δυναμικά, όσο αποφασισμένος δείχνει ο πρόεδρός της. ‘Ενας νέος άνθρωπος με ιδέες, με εμπειρίες, με γνώση του ομογενειακού περιβάλλοντος.
Υπήρξαν και άλλα σημεία στα οποία είτε συνέπεσαν οι απόψεις μας είτε μας άρεσαν οι δικές του. Ξεχωρίζουμε την σταθερή απόφασή του να μην αποδεχθεί ο ίδιος και η ΠαΔΕΕ την ονομασία «διασπορά» για τον εκτός συνόρων ελληνισμό. «Ομογένεια, αυτή είναι η σωστή και αποδεκτή από όλους ορολογία», μας είπε.
Δυστυχώς στην Αθήνα ορισμένοι προσπαθούν να επιβάλουν ετσιθελικά τον όρο διασπορά. Τον εισήγαγαν αυθαίρετα στην ονομασία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό. Τον χρησιμοποιούν σε κάθε αναφορά τους προς τους Έλληνες του εξωτερικού.
Το έχουμε γράψει άπειρες φορές. Και άλλες τόσες έχουμε παραθέσει ιστορικά, εθνικά και κοινωνιολογικά επιχειρήματα. Κάνουν τραγικό λάθος.
Από την άλλη πλευρά, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από θέματα οργανωτικής δομής της ομογένειας, των προβλημάτων της και των διεκδικήσεων της.
Επί των τελευταίων, χρήσιμο θα είναι τα ελληνικά πολιτικά κόμματα που βρίσκονται εντός Βουλής να συνειδητοποιήσουν ότι πλέον επέστη ο καιρός να νομοθετήσουν ώστε οι απόδημοι Έλληνες ψηφοφόροι να μπορούν να κάνουν χρήση της επιστολικής ψήφου, σε όλες τις ελληνικές –όπως στις ευρωπαϊκές-εκλογές.
Τα πάσης φύσεως «προσχήματα», για να μην ισχύσει η Συνταγματική πρόνοια, «είναι των συφοριασμένων». Και αποκρούονται.
Η ουσία είναι ότι πρέπει οι εκτός Ελλάδος ψηφοφόροι –υπό ορισμένες, κυρίως χρονικές, προϋποθέσεις φυσικά- να μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο όπου κατοικούν.
Σχόλια Facebook