Λατρεύει την αρχαία Ελλάδα ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας O Malcolm Turnbull τάσσεται και υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων
Μετά τον Γκοφ Ουίτλαμ, ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Malcolm Turnbull, είναι ο πολιτικός με τις περισσότερες γνώσεις για την αρχαία Ελλάδα, ενώ διδάχθηκε και αρχαία Ελληνικά. Κατέχει, δε, εξαιρετικά καλά το Μακεδονικό ζήτημα.
Παράλληλα, όπως αναλύει στη συνέχεια ο Δρ. Παναγιώτης Διαμάντης, ο νέος πρωθυπουργός έχει ταχθεί στο παρελθόν και υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων.
Ας ελπίσουμε πως ως πρωθυπουργός ο κ. Turnbull θα διατηρήσει τις ίδιες θέσεις.
Γράφει ο κ. Διαμάντης:
«Στις 22 Νοεμβρίου 2011, είχα την εξαιρετική τιμή να βρίσκομαι στην αίθουσα των Αντιπροσώπων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου στην Καμπέρα. Ένας από τους ομιλητές εκείνη την βραδιά ήταν ο τότε βουλευτής, ο οποίος σήμερα ορκίστηκε πρωθυπουργός της Αυστραλίας, ο κ. Malcolm Turnbull.
Εδώ παρουσιάζω -σε ελεύθερη μετάφραση- την ομιλία του εκείνη την ιστορική βραδιά όταν τέσσερις βουλευτές μίλησαν υπέρ της αναγνώρισης των Γενοκτονιών των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων από το
τουρκικό Κράτος.
O κ. Malcolm Turnbull είπε χαρακτηριστικά:
‘Όπως ανέφερε πριν από λίγο, ο καλός μου φίλος, ο βουλευτής North Sydney [ο Θησαυροφύλακας κ. Joe Hockey], απόψε έχουμε μαζί στις θέσεις για το κοινό έχουμε τον πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου του Αρμενικού Εθνικού Συμβουλίου, κ. Der Khatchadourian, έχουμε αντιπροσώπους του Αρμενικού Εθνικού Συμβουλίου Αυστραλίας και έχουμε αντιπροσώπους του Αυστραλιανού Ελληνικού Συμβουλίου και της Παγκόσμιας Ένωσης Ασσυρίων [Assyrian Universal Alliance].
Είναι μαζεμένοι εδώ, όπως κι εμείς, να θρηνήσουν κάτι που ήταν ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας, όχι απλώς έγκλημα εναντίον των Ελλήνων, των Ασσυρίων και των Αρμενίων, αλλά έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας – η εξάλειψη, η εκτέλεση, η δολοφονία εκατοντάδων χιλιάδων, εκατομμυρίων ανθρώπων για κανέναν άλλο λόγο εκτός από το ότι ήταν διαφορετικοί. Σε αυτήν την περίπτωση ήταν ότι δεν ήταν Τούρκοι, όπως ακριβώς και οι Εβραίοι εξαλείφθηκαν από τους Ναζί, επειδή δεν ήταν Γερμανοί. Αυτό το είδος της εγκληματικότητας, αυτό το είδος της γενοκτονίας, είναι κάτι που δυστυχώς δεν είναι μοναδικό στην εμπειρία μας. Όπως ο φίλος μου, ο βουλευτής North Sydney είπε, πρέπει να το παραδεχτούμε και πρέπει να το αναγνωρίσουμε γι’ αυτό που είναι.
Οι φίλοι μας -αφού είναι και αυτοί φίλοι μας- στην Τουρκία, μερικές φορές προσβάλλονται όταν συζητήται, αλλά δεν θα έπρεπε αφού η παράδοση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σαν πολυπολιτιστική κοινωνία για εκατοντάδες και εκατοντάδες χρόνια είναι εξαιρετική. Οι Εβραίοι και οι άλλες μειονότητες είχαν πολύ καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία από ό,τι είχαν στην Χριστιανική Δύση. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία αποδεχόταν -προωθούσε- κάποιο βαθμό αυτού που σήμερα ονομάζουμε πολυπολιτισμός. Τα εγκλήματα εναντίον των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής, των Αρμενίων, των Ασσυρίων, των Χαλδαίων, των Ποντίων Ελλήνων και τόσο πολλών άλλων μπορούμε να τα βλέπουμε, ουσιαστικά, ως ανωμαλία, ως άρνηση, αυτής της πολυπολιτιστικής ιδιοφυίας εκείνης της πολύ ποικιλόμορφης αυτοκρατορίας, η οποία, για πολλούς αιώνες, είδε τον Οθωμανό χαλίφη, τον σουλτάνο, να κυβερνά περισσότερους Χριστιανούς από ότι Μουσουλμάνους.
‘Αυτό δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως συζήτηση η οποία ασκεί κριτική στους Τούρκους ούτε ότι ασκείται κριτική στο Ισλάμ. Η τραγωδία που βλέπουμε σήμερα στην Μέση Ανατολή είναι, στην πραγματικότητα, άρνηση της καλύτερης εμπειρίας του Ισλάμ. Για εκατοντάδες χρόνια ο Ισλαμικός κόσμος ήταν πολύ ανεκτικότερος της διαφορετικότητας από την Χριστιανική Δύση και όμως σήμερα, τον τελευταίο αιώνα, βλέπουμε, την απίστευτη καταστροφή της Χριστιανοσύνης στην Μέση Ανατολή.
Στον ΣΤ’ αιώνα, ο Έλληνας μοναχός Ιωάννης Μόσχος και ο φίλος του Σωφρόνιος, ταξίδεψαν στη Μέση Ανατολή, πριν από την άνοδο του Ισλάμ στα τέλη του ΣΤ’ αιώνα. Έγραψαν ένα βιβλίο με τίτλο “Το Πνευματικό Λιβάδι” όπου περιγράφουν τα ταξίδια τους μέσα από το σύνολο του χριστιανικού πολιτισμού της Μέσης Ανατολής. Μεγάλα μοναστήρια, πόλεις… Χώρες που σήμερα θεωρούμε ότι είναι μουσουλμανικές, ισλαμικές χώρες, ήταν εξ ολοκλήρου χριστιανικές με μια τεράστια ποικιλία χριστιανικής, πολιτιστικής εμπειρίας. Επίσης, υπήρχαν πολύ μεγάλες εβραϊκές κοινότητες σε ολόκληρη την περιοχή αυτή. Ενώ το Ισλάμ ολοένα μεγάλωνε ύστερα από τις επιδρομές και τις κατακτήσεις, αυτές οι Χριστιανικές κοινότητες επιβίωσαν για εκατοντάδες χρόνια κάτω από τους Οθωμανούς. Στη συνέχεια, όμως, κατά ειρωνεία της τύχης, παραδόξως -σε μια στιγμή που θα έλεγε κανείς ότι η νεωτερικότητα μάς έκανε πιο ανεκτικούς και πιο πολύπλοκους-, στην πραγματικότητα γίναμε λιγότερο ανεκτικοί.
Η αλήθεια είναι ότι ο πολυπολιτισμός, η ποικιλία και η ανεκτικότητα είναι μεγάλες δυνάμεις. Είναι μία από τις μεγάλες μας δυνάμεις ως έθνους. Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι η Κωνσταντινούπολη είναι λιγότερο δυναμική πόλη τώρα επειδή είναι λιγότερο κοσμοπολίτικη, ότι η Σμύρνη είναι λιγότερο δυναμική πόλη τώρα επειδή είναι λιγότερο κοσμοπολίτικη, ότι η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου είναι λιγότερο δυναμική και ισχυρή και πλούσια και πειστική τώρα επειδή έχει γίνει μονοπολιτιστική; Θρηνούμε σήμερα για τα μεγάλα εγκλήματα αλλά και το χαμό της ποικιλικότητας και το χαμό της ανεκτικότητας».
Δείτε την ιστορικότατη ομιλία του νέου πρωθυπουργού στη διεύθυνσηhttp://www.youtube.com/watch?v=Pqbclr9sWZ8&sns=em
*Ο Δρ Παναγιώτης Διαμάντης είναι Λέκτορας Μελετών Γενοκτονιών στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ.
Το κείμενο αναρτήθηκε στο neoskosmos.com
Σχόλια Facebook