Κων.Τσιάρας: Τι θα κάνει για την ομογένεια ως Κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, της Κυβέρνησης ΝΔ-Σαμαρά και υποψήφιος βουλευτής Καρδίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Panahellenic Post τοποθετείται πάνω σε όλα τα εκκρεμή θέματα που απασχολούν σήμερα την ομογένεια.

Στο θέμα της Ελληνικής Παιδείας των ομογενών ο π. Υπουργός κ. Κώστας Τσιάρας είναι απόλυτος: Ζητάει να εξευρεθούν χρήματα «για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε χώρες και τόπους, όπου η ομογένεια παίζει έναν σημαντικό και κρίσιμο ρόλο».

Επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει διακομματική συναίνεση ώστε  «να προωθήσουμε τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές , που θα ανοίξουν τον δρόμο για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου των ομογενών».

Ο κ. Τσιάρας, ο οποίος κατά γενική ομολογία «κέρδισε πολλές συμπάθειες» στο χώρο της Ομογένειας την περίοδο της υπουργίας του, αναφερόμενος στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) τονίζει ότι «η προσπάθεια για την δημιουργία ενός  φορέα, ενός ΣΑΕ πιο αντιπροσωπευτικού και κατ’ επέκταση πιο δημιουργικού, που να έχει την δυνατότητα να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις του Οικουμενικού Ελληνισμού, δίνοντας  κυρίως έμφαση στην νεολαία, πρέπει να συνεχιστεί».

Ο Κώστα Τσίαρας (αριστερά) με τον Χρήστο Μαλασπίνα.

Ο Κώστα Τσίαρας (αριστερά) με τον Χρήστο Μαλασπίνα.

Χαρακτηρίζει «εξαιρετικά άδικο τα βάρη ή οι υποχρεώσεις των πολιτών, που ζουν στην Ελλάδα να επιβαρύνουν κατά τον ίδιο τρόπο συμπολίτες μας, οι οποίοι διαβιούν σε διαφορετικές χώρες του κόσμου» και ζητάει «μια γενναία πρωτοβουλία όλου του πολιτικού συστήματος, να αντιμετωπιστεί  το φορολογικό ώστε να δημιουργηθεί ένα αίσθημα δικαιοσύνης στην  ομογένεια».

Προσθέτει, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι «είναι αλήθεια, πως όχι μόνο οι ομογενείς, αλλά και οι εν τη Ελλάδι ενδημούντες πολίτες ανησυχούν πολύ για την οικονομική κρίση και για τα capital controls και τονίζει πως πρέπει να προστατευθούν τα χρήματα των ομογενών καταθετών.

Αναφερόμενος σε ενέργειες που συντελούνται παγκοσμίως για την οργάνωση μιας νέα οργάνωσης που θα εκπροσωπεί την ομογένεια τόνισε: Οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης ή της χρηματοδότησης της λειτουργίας φορέων από τρίτους, αντιλαμβάνεστε, πως δεν μπορεί παρά να αντιμετωπίζεται με θεμιτό τρόπο. \

Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να  συμβάλει όσο μπορεί, εκμεταλλευομένη τις διεθνείς και ευρωπαϊκές εταιρικές της σχέσεις, «για να υπάρξει μια συναινετική λύση στην ουκρανική κρίση, η οποία θα ομαλοποιήσει τις συνθήκες διαβίωσης της ομογένειας».

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ, ΈΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

ΡΗΡ: Κύριε Υπουργέ, η θητεία σας στο ΥΠΕΞ με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό, σίγουρα σας γέμισε εμπειρίες και την ομογένεια με νοσταλγία.  Ήδη βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα εκλογική μάχη, από την οποία πάλι απουσιάζει η ψήφος των Αποδήμων. Επομένως αρχίζω ακριβώς από αυτό: Αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, θα επαναφέρει –και πόσο άμεσα- νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο; Τι θα προβλέπει;

Κ. Τσιάρας: Ο απόδημος Ελληνισμός συνιστά ένα τεράστιο Εθνικό κεφάλαιο. 

Η συμβολή του στην ιστορική εξέλιξη της πατρίδας μας είναι ανεκτίμητη. Το κεφάλαιο αυτό, οφείλουμε να το αναγνωρίζουμε, να το αξιοποιούμε και να το προωθούμε. Για να είναι όμως επιτυχής αυτή η προσπάθεια, η ελληνική πολιτεία οφείλει από την πλευρά της να είναι αξιόπιστη και να διασφαλίσει με την ομογένεια μία ισότιμη σχέση εμπιστοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε εθνικά επιβεβλημένη την ενίσχυση των δεσμών της πατρίδας μας με τους απόδημους Έλληνες και, κατ’ επέκταση, τη νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματός τους να μετέχουν στις εθνικές εκλογές. Το θέμα, της συμμετοχής στις εθνικές εκλογές είναι ένα πάγιο διαχρονικό αίτημα των ομογενών μας. Είναι ένα ζήτημα το οποίο επιχειρήθηκε από προηγούμενες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας να ρυθμισθεί στο πρόσφατο παρελθόν και μέσα από τις προσπάθειες αναθεώρησης του Συντάγματος να θεσμοθετηθεί η επιστολική ψήφος. Η προσπάθεια αυτή απέτυχε κυρίως επειδή δεν συγκεντρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, καθώς οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις έθεταν μικροπολιτικά προσκόμματα. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για να επιτύχουμε μια ευρύτερη συναίνεση του πολιτικού κόσμου, ώστε  με την πρώτη ευκαιρία να προωθήσουμε τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές , που θα ανοίξουν τον δρόμο για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου των ομογενών.

ΡΗΡ: Επί θητείας σας στο ΥΠΕΞ είχατε προχωρήσει στη σύνταξη Νομοσχεδίου για την επανασύσταση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού το οποίο το έχουν θέσει  σε «αδράνεια» από το 2010. Είχατε, μάλιστα, αναρτήσει το Σ/Ν και στη διαύγεια. Δυστυχώς, ο ανασχηματισμός του ’12 σας πρόλαβε και το Νομοσχέδιο δεν έγινε νόμος του Κράτους. Έτσι, και παρά το ότι συνεδρίασε δύο ακόμη φορές, μετά από τη δική σας θητεία, η Οργανωτική και Αναθεωρητική Επιτροπή που εσείς είχατε συστήσει, το θέμα πέρασε στις ελληνικές καλένδες.  Εάν κερδίσετε τις εκλογές η ΝΔ, θα επαναφέρετε το Νομοσχέδιο για την επανασύσταση του ΣΑΕ; Θα είναι το ίδιο; Θα έχει αλλαγές;

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Όπως γνωρίζετε, κύριε Μαλασπίνα είναι υποχρέωση για την Ελληνική Πολιτεία, που προέρχεται από τις επιταγές του Συντάγματος, να διατηρεί, να καλλιεργεί και να ενδυναμώνει την σχέση του οικουμενικού Ελληνισμού με το Μητροπολιτικό Κέντρο. Θεσμικό εργαλείο προώθησης αυτής της στρατηγικής και  το όργανο, που έχει ως αποστολή την έκφραση όλων των δυνάμεων του απανταχού Ελληνισμού, ήταν το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, το οποίο όμως, στο χρονικό διάστημα από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, δεν κατάφερε να εκπροσωπήσει το σύνολο του οικουμενικού – απόδημου Ελληνισμού. Πιστεύω, πως η προσπάθεια για την δημιουργία ενός  φορέα, ενός ΣΑΕ πιο αντιπροσωπευτικού και κατ’ επέκταση πιο δημιουργικού, που να έχει την δυνατότητα να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις του Οικουμενικού Ελληνισμού, δίνοντας  κυρίως έμφαση στην νεολαία, πρέπει να συνεχιστεί. Άρα, έχει πολύ μεγάλη σημασία να δούμε ένα νέο αναμορφωμένο, δημιουργικό και αποτελεσματικό φορέα, που να μπορεί να ανταποκριθεί ουσιαστικά στην εθνική του αποστολή. Θέλουμε ένα φορέα που να έχει λόγο, θέλουμε ένα φορέα που να παίζει ρόλο στις οικουμενικές κοινότητες του Ελληνισμού, θέλουμε ένα φορέα που πλέον θα μπορεί να αναπροσδιορίζεται και να έχει πραγματικά καθοριστική παρέμβαση. Και να σας επισημάνω και κάτι επιπλέον: βεβαίως είναι κρίμα, που δεν ολοκληρώθηκε εκείνη η προσπάθεια, που ξεκίνησε πριν τρία περίπου χρόνια. Σήμερα, προφανώς, χρειάζεται και να την επαναπροσδιορίσουμε και να την επικαιροποιήσουμε.

ΡΗΡ: Στα φορολογικά θέματα έχουν γίνει κάποιες βελτιώσεις όπως π.χ.  καταργήθηκαν τα πολλαπλά δικαιολογητικά (πλέον απαιτείται μόνον ένα) για την φορολογική κατοικία. Ωστόσο υπάρχουν ζητήματα, όπως η φορολόγηση από το 1 Ευρώ των ομογενών για το εισόδημα που αποκτούν στην Ελλάδα,   αλλά και η συμμετοχή τους στον ΕΜΦΙΑ, Τι θα ισχύσει; tsiaras(1)

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Κατά την διάρκεια της θητείας μου στο υπουργείο Εξωτερικών, κάναμε μια σοβαρή προσπάθεια με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς οικονομικών, ώστε ζητήματα, τα οποία αφορούσαν στην φορολογία των ομογενών, να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και τότε, βεβαίως, υπήρχαν πολύ μεγάλες αντιδράσεις, ωστόσο καταφέραμε και επιτύχαμε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, για την απλοποίηση της διαδικασίας της έκδοσης του λεγομένου φορολογικού πιστοποιητικού και να παραπέμψουμε σε ένα δεύτερο χρόνο συζήτησης πολλά άλλα θέματα, που είχαν προκύψει. Το βέβαιο είναι, πως η Πατρίδα μας βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Παρόλα αυτά είναι εξαιρετικά άδικο τα βάρη ή οι υποχρεώσεις των πολιτών, που ζουν στην Ελλάδα να επιβαρύνουν κατά τον ίδιο τρόπο συμπολίτες μας, οι οποίοι διαβιούν σε διαφορετικές χώρες του κόσμου. Και πρέπει επιτέλους, μέσα από μια γενναία πρωτοβουλία όλου του πολιτικού συστήματος, να αντιμετωπιστεί κάθε ένα από αυτά τα χρονίζοντα ζητήματα, ώστε να δημιουργηθεί ένα αίσθημα δικαιοσύνης σε όλη την ομογένεια. Το τι επακριβώς θα ισχύσει δεν θα μπορούσα να το απαντήσω αυτήν εδώ την στιγμή, εάν προηγουμένως δεν έχουμε πλήρη εικόνα όλων των δεδομένων.

ΡΗΡ: Στην Παιδεία, κύριε Υπουργέ, έχουμε την πρόσφατη απόφαση του κ. Μπαλτά να ανακαλέσει τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών ενέργεια που έχει προκαλέσει σάλο στην ομογένεια.  Καταλαβαίνετε τον πανικό όλων όσων εμπλέκονται στα συγκεκριμένα σχολεία και ιδιαίτερα των εκπαιδευτικών. Τι προτίθεστε να κάνετε;

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Η παιδεία και η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας είναι ένα κρίσιμο θέμα, που απαιτεί προσοχή και μεθοδικό σχεδιασμό και από μέρους της ελληνικής πολιτείας και από την πλευρά της ομογένειας. Ενέργειες σαν αυτή του κ. Μπαλτά δεν ευνοούν αυτόν τον σχεδιασμό και αποδεικνύουν την ιδεοληπτική μονομέρεια και την μικροκομματική σκοπιμότητα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, μέσα από την εξυπηρέτηση ημετέρων και συγκεκριμένων συμφερόντων. Πάντα πίστευα, πως η γλώσσα μαζί με τη θρησκεία είναι τα δύο βασικά στοιχεία, που προσδιορίζουν την ελληνική ταυτότητα και αποτελούν τον συνδετικό κρίκο των ομογενών με την μητέρα πατρίδα. Μαζί με τη διδασκαλία της ιστορίας, αποτελούν τους βασικούς διαμορφωτές της εθνικής συνείδησης. 

Χωρίς τη γνώση της ελληνικής γλώσσας, η ομογένεια θα χαθεί οριστικά για την Ελλάδα. 

Γι’ αυτό νομίζω, πως πρέπει να αποτελέσει ύψιστο καθήκον μας και πρώτιστο μέλημά μας η παροχή της δυνατότητας στους ομογενείς να μαθαίνουν στα παιδιά τους την ελληνική γλώσσα, μέσα από μια γενναία αναμόρφωση των όρων λειτουργίας των ομογενειακών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, με μεγαλύτερη συμμέτοχη στην εκπαιδευτική διαδικασία των ίδιων των ομογενών. Προφανώς οι επιλογές του κ. Μπαλτά είναι επιεικώς αδιανόητες. Αν δεν μπορέσουμε να στηρίξουμε την εκπαίδευση της Ελληνικής Ομογένειας, κυρίως μέσω των αποσπάσεων Ελλήνων εκπαιδευτικών, που τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια και παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές συγκυρίες, ήταν μέλημα και προτεραιότητα όλων των τελευταίων κυβερνήσεων, αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η σχέση, που προάγεται μέσα από την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, θα διαρραγεί ανεπανόρθωτα. Άρα, λοιπόν, πρέπει οπωσδήποτε η επόμενη κυβέρνηση, να αντιμετωπίσει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, ακόμα και αν χρειαστεί να διαφοροποιήσει κάποια οικονομικά δεδομένα, τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε χώρες και τόπους, όπου η ομογένεια παίζει έναν σημαντικό και κρίσιμο ρόλο.

ΡΗΡ: Ένα άλλο ακανθώδες ζήτημα είναι οι συντάξεις των παλιννοστούντων, αλλά και η «ταυτότητα Ομογενούς»,  πως θα αντιμετωπίσει η ΝΔ αυτά τα θέματα;

Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Δυστυχώς πρέπει να ομολογήσω, πως η διακοπή των συντάξεων του ΟΓΑ των προσφύγων Ποντίων από την πρώην Σοβιετική Ένωση και των Βορειο-ηπειρωτών, που δεν έχουν συμπληρώσει 20 χρόνια μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα, ήταν μια άστοχη επιλογή, υπό την πίεση της έκτακτης και απαραίτητης δημοσιονομικής προσαρμογής. Πρόκειται για κατάφωρη αδικία, η οποία πρέπει να αποκατασταθεί. Η νέα κυβέρνηση, μετά τις εκλογές, οφείλει να το εξετάσει με ιδιαίτερη προσοχή και να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για την εξεύρεση λύσης, αφού πρόκειται για μείζον οικονομικό πρόβλημα, που ταλαιπωρεί τους υπερήλικες Έλληνες Βορειοηπειρώτες και παλιννοστούντες. πρέπει οπωσδήποτε η επόμενη κυβέρνηση, να αντιμετωπίσει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, ακόμα και αν χρειαστεί να διαφοροποιήσει κάποια οικονομικά δεδομένα, τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε χώρες και τόπους, όπου η ομογένεια παίζει έναν σημαντικό και κρίσιμο ρόλο.

ΡΗΡ: Με την οικονομική κρίση και τα capital Controls, πολλοί ομογενείς που έχουν εμπιστευθεί την Ελλάδα και έχουν φέρει τις καταθέσεις τους σε ελληνικές τράπεζες, ήδη έχουν αποξενωθεί από αυτές και ανησυχούν. Επίσης πολλοί ομογενείς, ομολογιούχοι, έχουν χάσει χρήματα. Τι θα γίνει κύριε Υπουργέ με αυτούς τους ανθρώπους;

Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Είναι αλήθεια, πως όχι μόνο οι ομογενείς, αλλά και οι εν τη Ελλάδι ενδημούντες πολίτες ανησυχούν πολύ για την οικονομική κρίση και για τα capital controls. Έχει μεγάλη σημασία να αναζητήσουμε την ευθύνη της απερχόμενης κυβέρνησης, η οποία μας οδήγησε σε μια εξέλιξη, που μέχρι τον Ιανουάριο κάνεις δεν φανταζόταν, πως θα μπορούσε να συμβεί. Πρέπει πάση θυσία μια σοβαρή, υπεύθυνη, μετριοπαθής και αποτελεσματική κυβέρνηση, από τις 21 Σεπτεμβρίου και μετά, να φροντίσει, ώστε να αποκατασταθεί η σχέση της Ελληνικής οικονομίας και των διεθνών αγορών. Μόνο έτσι, θα καταφέρουμε να άρουμε τα  capital controls, αλλά πολύ περισσότερο να αποκαταστήσουμε, όλους εκείνους τους λόγους που κατέστησαν αναξιόπιστη την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό μας σύστημα. Θέλω να πιστεύω, πως οι Έλληνες πολίτες για όλα αυτά που έχουν συμβεί στο τελευταίο οκτάμηνο θα δώσουν την απάντησή τους με την συμμετοχή τους στις επικείμενες εθνικές εκλογές, δρομολογώντας ουσιαστικά μια άλλη σχέση αξιοπιστίας με την ιδία την πολιτική, με το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Tsiaras

ΡΗΡ: Πρόσφατα έχει δημιουργηθεί μία κίνηση επωνύμων ομογενών, με έδρα τις ΗΠΑ, για την διακρίβωση των πιθανοτήτων σχηματισμού μίας παγκόσμιας οργάνωσης-εκπροσώπησης της ομογένειας σε αυτό-χρηματοδοτούμενη και αυτό-οργανωμένη βάση. Πώς τοποθετείστε σ΄ αυτήν την προοπτική;

Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Κατά την διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Εξωτερικών είχα υποστηρίξει, πως θα έπρεπε να βρεθεί τρόπος για την αυτοχρηματοδότηση ενός νέου φορέα, ενός νέου ΣΑΕ, ή σε κάθε περίπτωση μιας οργάνωσης, η οποία θα εκπροσωπούσε συνολικά την ομογένεια. Για αυτό τον λόγο και μόνο η τοποθέτηση μου απέναντι σε αυτήν την προοπτική, δηλαδή της δημιουργίας μιας κίνησης επωνύμων ομογενών, οι οποίοι, πιθανόν, θα θελήσουν να ενισχύσουν την προσπάθεια αυτοχρηματοδότησης μιας νέας οργάνωσης του απόδημου ελληνισμού, είναι απολύτως θετική. Πιστεύω, ότι είμαστε σε μια άλλη εποχή, στην οποία όλοι κατανοούν, πως η Ελλάδα δεν μπορεί να υποστηρίξει, όπως το έκανε κατά το παρελθόν, συγκεκριμένες δομές και δράσεις. Επομένως οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης ή της χρηματοδότησης της λειτουργίας φορέων από τρίτους, αντιλαμβάνεστε, πως δεν μπορεί παρά να αντιμετωπίζεται με θεμιτό τρόπο. Αρκεί βεβαίως να αποφύγουμε όλους εκείνους τους εν δυνάμει κινδύνους, που συχνά εγκυμονούν.

ΡΗΡ: Με αφορμή και την οικονομική κρίση η ομογένεια για μία ακόμη φορά προσκαλείται να επιδείξει τα γνωστά πατριωτικά της αισθήματα και βοηθήσει τη γενέτειρα:α). Δεν θα έπρεπε και το ελληνικό Κράτος να γίνει περισσότερο «πρόσφορο» προς την ομογένεια; Αναφέρομαι σε φορολογικά κίνητρα κλπ.β). Πώς θα έρθουν χρήματα για επενδύσεις με capital controls και πως θα επενδύσουν οι ομογενείς στην Ελλάδα με την κρατούσα στρεβλή συνδικαλιστική νοοτροπία  πως το κέρδος είναι «έγκλημα»;

Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Ο Οικουμενικός Ελληνισμός, οι Έλληνες που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της γης, πάντα έχουν στη σκέψη, στο μυαλό και στην καρδιά τους την Ελλάδα. Ειδικά αυτή την εποχή, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να διαπιστώνουμε, πως ο Ελληνισμός της Διασποράς, στέλνει μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας. Είναι η στιγμή, που η Ελλάδα έχει απόλυτη ανάγκη αυτό το εν πολλοίς αναξιοποίητο εθνικό κεφάλαιο. Το ενδιαφέρον Ελλήνων ομογενών για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που μπορεί κάποιος να φανταστεί. Στη διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Εξωτερικών συνάντησα ανθρώπους, έλληνες επιχειρηματίες,  που επιθυμούσαν να ενημερωθούν και να δουν απ’ τη δική μας πλευρά τις κινήσεις, με τις οποίες θα δίναμε κίνητρα για την επιχειρηματικότητα. Θα μπορούσα φυσικά να σας μιλάω για ένα νέο επενδυτικό νόμο ή για φορολογικά κίνητρα ή ακόμα ακόμα για μια σοβαρή προσπάθεια αποκρατικοποιήσεων, που είχε ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας. 

Η αλήθεια όμως είναι, πως στην ουσία χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας. 

Όλα αυτά τα χρόνια παλέψαμε με τον κακό μας εαυτό και δυστυχώς βρίσκαμε πάντα μπροστά μας εμπόδια ή σε κάθε περίπτωση λόγους, οι οποίοι δεν επέτρεψαν να  ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Παράλληλα αποτέλεσαν αρνητικό παράγοντα, ώστε οι αποκρατικοποιήσεις, που θέλαμε να προωθήσουμε, να έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε όλοι μας, όλα τα πολιτικά κόμματα, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, πως αν δεν ενισχυθεί συνολικά η επιχειρηματικότητα, συνολικά ο ιδιωτικός τομέας, και αν δεν προωθήσουμε όλες αυτές τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η χώρα, το αποτέλεσμα, το οποίο μπορεί να υπάρχει στον τομέα των επενδύσεων στην Ελλάδα δεν μπορεί να είναι αυτό που αναμένουμε, δεν μπορεί να είναι αυτό που προσδοκούμε. 

Μέσα από αυτήν την λογική εκτιμώ, πως μπορούμε πραγματικά μετά τις 20 Σεπτεμβρίου, μέσα από μια σοβαρή κυβέρνηση συνεργασίας, να απλοποιήσουμε όλες εκείνες τις διαδικασίες, να βρούμε και να προτείνουμε όλα εκείνα τα κίνητρα, αλλά πολύ περισσότερο να δημιουργήσουμε τις συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας στην οικονομία της χώρας μας, ώστε οι επενδύσεις από την ελληνική ομογένεια να έλθουν εύκολα. Σε ότι αφορά τα capital controls, ελπίζουμε και πιστεύουμε, πως, εάν υπάρχει μια σοβαρή εκπροσώπηση της χώρας, θα μπορέσουν να αρθούν. Προφανώς με capital controls και με στρεβλή νοοτροπία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεστε στην ερώτησή σας, δεν μπορούμε περιμένουμε, δεν μπορούμε να προσδοκούμε, δεν μπορούμε να αναμένουμε επενδύσεις.

ΡΗΡ: Οι Ομογενείς στην Μαριούπολη και σε άλλες περιοχές της σπαρασσόμενης Ουκρανίας, αντιμετωπίζουν κρίσιμα προβλήματα. Έχετε ως Κυβέρνηση κάποιο σχέδιο δράσης για την προστασία τους;

Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Οι Έλληνες της Ουκρανίας είναι η άμεση προτεραιότητά μας. Το ελληνικό κράτος, και ειδικότερα η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβουν δράσεις και πρωτοβουλίες για την προστασία των Ελλήνων Ομογενών της Ουκρανίας, οι οποίοι κρατούν ψηλά την παρουσία του ελληνικού στοιχείου στην περιοχή για τουλάχιστον 3.000 χρόνια. Η Ελληνική Πολιτεία, μέσω των επισήμων διπλωματικών αρχών, έχει μια συνεχή και ευρεία ενημέρωση και γνωρίζει τα προβλήματα και τις ανάγκες που έχει ο ελληνισμός της Μαριούπολης και γενικότερα της Ουκρανίας. Να είστε σίγουρος, πως το ζήτημα της ασφάλειας των Ελλήνων ομογενών της Ουκρανίας θα συνεχίσει να τίθεται μετ’ επιτάσεως προς όλους τους εμπλεκομένους, τους οποίους καλούμε να επιδείξουν το μέγιστο ενδιαφέρον για την κατάσταση τους. Η χώρα μας θα αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που έχει, εθνικές και ευρωπαϊκές, ώστε να έχουν αυτή την προστασία και φροντίδα που πρέπει να έχουν, τις δύσκολες στιγμές που ζουν. Παράλληλα, η Ελλάδα θα  συμβάλει όσο μπορεί, εκμεταλλευομένη τις διεθνείς και ευρωπαϊκές εταιρικές της σχέσεις, για να υπάρξει μια συναινετική λύση στην ουκρανική κρίση, η οποία θα ομαλοποιήσει τις συνθήκες διαβίωσης της ομογένειας.