Τζίζρε: Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι της Τουρκίας
Αγκυρα, Τουρκία
Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τουλάχιστον 30 άτομα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στην κουρδική πόλη από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης την περασμένη εβδομάδα. Το υπουργείο αναφέρει ότι οι περισσότεροι νεκροί είναι μαχητές του PKK, όμως το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) δηλώνει αντίθετα πως τουλάχιστον 20 θύματα είναι άμαχοι.
Κάτοικοι της κουρδικής κωμόπολης των 10.000 κατοίκων αναφέρουν ότι η πόλη τελεί «υπό πολιορκία» αφότου επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας την περασμένη εβδομάδα.
Εκτός λειτουργίας βρίσκονται τα δίκτυα ηλεκτρικού και τηλεφωνίας και η κατάσταση επιδεινώνεται σε τέτοιο βαθμό που οι πολίτες δεν μπορούν να αγοράσουν ψωμί, ούτε έχουν πρόσβαση σε νερό, όπως δήλωσε ο Ντεμιρτάς.
Τεράστιο είναι το πρόβλημα σε βασικές υπηρεσίες όπως η υγειονομική περίθαλψη χρονίως πασχόντων ή τραυματιών καθώς και η μεταφορά και ταφή των νεκρών.
Ενδεικτική της τραγικής κατάστασης, η είδη που έφθασε πριν δύο ημέρες από το Τζίζρε ότι η οικογένεια της δεκάχρονης Τζεμιλέ Τσαγκίργκα, που σκοτώθηκε στις συγκρούσεις μεταξύ στρατού και PKK, κράτησε την σορό της σε καταψύκτη γιατί δεν μπορούσε να την μεταφέρει στο νεκροτομείο για να ακολουθήσει η ταφή.
Ωστόσο, την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σελάμι Ατίνοκ διεμήνυσε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου ολοκληρωθεί η στρατιωτική επιχείρηση του στρατού στην πόλη.
Οι αντάρτες του PKK έχουν αποκόψει την είσοδο στην πόλη σκάβοντας περιμετρικά τάφρους. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στα κτίρια και τις υποδομές και σε ορισμένες περιοχές η πόλη θυμίζει εικόνες από τον πόλεμο στη γειτονική Συρία.
Οι συγκρούσεις στην Τζίζρε ξεκίνησαν όταν οι τοπικές λαϊκές επιτροπές ανακήρυξαν προ ημερών την ανεξαρτησία τους, ανακοινώνοντας ότι δεν αναγνωρίζουν πλέον την εξουσία των τουρκικών αρχών.
Μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται -με τις αδιάκοπες επιχειρήσεις στα νοτιοανατολικά, την πλήρη κατάρρευση της εκεχειρίας του PKK, τους βομβαρδισμούς στο βόρειο Ιράκ, την εθνικιστική οργή να βράζει ειδικά μετά το θάνατο 16 στρατιωτών σε ενέδρα του PKK και τις επιθέσεις κατά κουρδικών στόχων- ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η χώρα οδεύει σε εμφύλιο πόλεμο.
Ο ίδιος επιχείρησε την Πέμπτη να φθάσει οδικώς στο Τζίζρε μαζί με αντιπροσωπεία 30 βουλευτών του κόμματος θέλοντας να εφιστήσουν την προσοχή στα όσα συμβαίνουν στην κουρδική πόλη. Ωστόσο, οι δυνάμεις ασφαλείας τους εμπόδισαν σταματώντας τους σε απόσταση 28 χιλιομέτρων από την πόλη.
Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό πως η εισαγγελία του Ντιγιάρμπακιρ άνοιξε έρευνα εις βάρος του για τέσσερις κατηγορίες σχετικά με δηλώσεις του τις προηγούμενες ημέρες -κατηγορίες που επισύρουν ποινή κάθειρξης από τέσσερα έως 19 χρόνια.
Η εισαγγελία ζήτησε ήδη την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Ντεμιρτάς.
Η ανάφλεξη έρχεται δύο μήνες πριν τις πρόωρες κάλπες στις οποίες οδεύει η Τουρκία. Επιδίωξη του Ταγίπ Ερντογάν είναι να δει το φιλοκουρδικό HDP να εξοστρακίζεται από την Εθνοσυνέλευση και τον ίδιο να επανεδραιώνει την κυριαρχία που απώλεσε με την «επίσημη πρώτη» του φιλοκουρδικού κόμματος στη Βουλή, ανασταίνοντας ταυτόχρονα τη φιλοδοξία μεταπήδησης της χώρας σε προεδρικό σύστημα.
Μπροστά στην έκρυθμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, η Λεϊλά Ζάνα, βουλευτής και εμβληματική φυσιογνωμία της κουρδικής υπόθεσης, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει απεργία πείνας. «Πεθαίνουμε σε μάχες εδώ και αιώνες. Τελούμε σε αυτοάμυνα. Όμως, φτάνει με τους θανάτους. Θα αρχίσω απεργία πείνας εάν δεν σταματήσουν οι θάνατοι» ανέφερε.
«Προτιμώ να πεθάνω παρά να βλέπω τους ανθρώπους να πεθαίνουν» είπε η Λεϊλά Ζάνα καλώντας όλες τις πλευρές να θέσουν τέλος στις συγκρούσεις κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην νοτιοανατολική επαρχία Σιρνάκ.
Απελάθηκε Ολλανδή δημοσιογράφος
Στην απέλαση της Ολλανδής δημοσιογράφου και ανταποκρίτριας με βάση το Ντιγιάρμπακιρ Φρεντερίκε Χέρντινγκ προχώρησαν, εν τω μεταξύ, οι τουρκικές αρχές.
Η Χέρντινγκ, η οποία κατηγορείται για «παρεμπόδιση στρατιωτικής επιχείρησης και υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης», είχε τεθεί υπό κράτηση για δύο ημέρες μετά την κάλυψη των επεισοδίων μεταξύ μελών του PKK και του τουρκικού στρατού. Δεν είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνεται.
Η δημοσιογράφος ζει στην Τουρκία από το 2006 και από το 2012 έχει έδρα το Ντιγιαρμπακίρ. Από κει καλύπτει θέματα τουρκικού και κουρδικού περιεχομένου για διεθνή και ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και για μια επικριτική τουρκική ιστοσελίδα, την Diken.com.tr.
Την απέλασή της καταδίκασαν η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, η θυγατρική της, Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, και η Ολλανδική Ένωση Δημοσιογράφων.
Πρόκειται για την τρίτη απέλαση ξένου δημοσιογράφου από τις τουρκικές αρχές σε δίαστημα δύο εβδομάδων. Δύο Βρετανοί δημοσιογράφοι από το VICE News είχαν επίσης απελαθεί από τη χώρα.
Newsroom ΔΟΛ
Σχόλια Facebook