Όσα συζητήθηκαν στο debate των πολιτικών αρχηγών
Τελευταίος γύρος: Τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών
Φώφη Γεννηματά: Το μνημόνιο αντιμνημόνιο ανήκει ουσιαστικά στου παρελθόν μιας και δεν έσκισαν τα μνημόνια ο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τους καλώ να σκίσουν το μπόνους των 50 εδρών.
Η Ελπίδα πρέπει να επιστρέψει στην Ελληνική οικογένεια. Κάτω από το τρίτο μνημόνιο χρειάζεται συνεργασία. Ζητάμε την δύναμη του ελληνικού λαού για να γίνουμε η τρίτη δύναμη, ο καταλύτης που θα επιβάλει την σταθερότητα. Η ελληνική οικογένεια προχωρά μέσα από τον σεβασμό και τη δουλειά. Σας καλώ να αντιμετωπίσουμε τη χώρα όπως τη δική μας οικογένεια. Σας καλώ να δεσμευτούμε όλοι ότι θα εξασφαλίσουμε μια σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η χώρα χρειάζεται τεραετή κυβέρνηση για να επιστρέψει η ανάπτυξη. Ζητώ την εμπιστοσύνη ξέρω να κάνω σκληρές διαπραγματεύσεις κι είμαι έτοιμη να αντιμετωπίσω τις δυσκολίες
Πάνος Καμμένος: Οι ΑΝΕΛ γεννήθηκαν μέσα από τα μνημόνια. Στηρίξαμε την αριστερά, προερχόμενοι από την κεντροδεξιά, αλλά όχι από εκείνους που είναι στις δικογραφίες. Δεν διαγράψαμε εμείς δάνεια από την Αγροτική όπως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, δεν διαγράψαμε δάνεια σε κανάλια. Βρεθήκαμε προ μια συμφωνίας που υπογράψαμε για να μην φτάσουμε στην καταστροφή. Είμαστε ευτυχής που πήραμε πίσω το αγγλικό δίκαιο και έχουμε το σχέδιο Γιούνκερ. Οι εργαζόμενοι έχουν χάσει ένα μεγάλο κομμάτι από τα εισοδήματά τους. Υπογράψαμε την συμφωνία για να μην βγει η χώρα από την ευρωζώνη και οδηγηθεί στην καταστροφή.
Δημήτρης Κουτσούμπας: Απευθυνόμαστε στο λαό της πατρίδας μας, όσους έφυγαν από τη ΝΔ, όσους έφυγαν και από το ΣΥΡΙΖΑ. Τους λέμε να μην ξαναγυρίσουν στα παλιά κόμματα, να μην επιλέξουν τα ίδια κόμματα. Απευθυνόμαστε σε όσους είχαν ψηφίσει παλιότερα το ΚΚΕ, να σκεφτούν τι έκαναν και πού οδήγησαν οι επιλογές τους και να συμπαρασταθούν με το ΚΚΕ. Οι κοκορομαχίες που είδαμε δεν σημαίνουν ότι δεν θα βγάλουν κυβέρνηση, μόνο που θα βγάλουν κυβέρνηση των μνημονίων.
Σταύρος Θεοδωράκης: Εμείς έχουμε μια απλή ιδέα που λέει ότι μετά το «πρώτη φορά αριστερά», πρέπει να γυρίσουμε στο «πρώτη φορά στα σοβαρά». Και το κάνουμε πράξη. Είδατε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ποταμιού, κανείς δεν μπορεί να κάνει αρνητική κρίση. Επικεφαλής είναι ο Διαμαντούρος και στην τελευταία θέση ο Αλιβιζάτος, ο συνταγματολόγος. Είναι εκεί άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν και δεν είναι παιδιά του κομματικού σωλήνα, δεν είναι άνεργοι, όπως στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και παλιότερα του ΠΑΣΟΚ. «Πρώτη φορά στα σοβαρά» γιατί τους έχουμε πληρώσει ακριβά. Στις 21 του μηνά πρέπει να βάλουμε σκληρές προϋποθέσεις στη νέα κυβέρνηση: Μικρό υπουργικό σχήμα και να κοιτάξουν τις δουλειές να την παιδεία. Αυτή είναι η μεγάλη ιδέα που φέρνει το ποτάμι.
Παναγιώτης Λαφαζάνης: Πρώτη φορά σοβαρά σημαίνει καταστροφή της χώρας και τρίτο μνημόνιο. Το τρίτο μνημόνιο σημαίνει λιτότητα. Το μνημόνιο σημαίνει ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.Υπάρχει αντιμνημονιακή λύση για τη χώρα και αυτή είναι και βιώσιμη και ρεαλιστική. Μνημόνιο σημαίνει λιτότητα και καταστροφή του αγροτικού κόσμου και των συνταξιούχων και ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας. Το σύγχρονο και το νεανικό, η λύση είναι αυτή που προτείνουμε εμείς
Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Κοιτώ τους πολίτες στα μάτια. Τους καλώ να συγκρίνουν και να κρίνουν. Πληρώσαμε ακριβά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τα τελευταία χρόνια έχουμε βγάλει 7 πρωθυπουργούς. Είμαι κάτω στο πεζοδρόμιο, στην πιάτσα. Για να φτάσουμε στα εισοδήματα του 9 θέλουμε 100 δισ. επενδύσεις. Άθελα τους έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο και τώρα έχουμε προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν. Έχουμε αλλάξει επτά πρωθυπουργούς τα τελευταία πέντε χρόνια. Είμαστε η παράταξη που μπορεί να συνθέσει με μετριοπάθεια και τον κεντρώο δρόμο. Είμαι κάτω, στο πεζοδρόμιο, στην πιάτσα, ασκούσα τη δικηγορία.
Αλέξης Τσίπρας: Δεν δειλιάσαμε να συγκρουστούμε. Πήγαμε κόντρα σε θεούς και δαίμονες. Δώσαμε στιγμές ανάσας στον γονατισμένο ελληνικό λαό και καταφέραμε να ανοίξουμε δρόμους. Την κρίσιμη στιγμή βάλαμε τον λαό στη διαπραγμάτευση και του είπαμε αλήθεια. Κάποιοι λένε ότι οι μάχες τελείωσαν, οι πιο κρίσιμες μάχες είναι μπροστά μας. Είναι ευκαιρία να ξεμπερδεύουμε με το παλιό που κρατάει καθηλωμένη τη νέα γενιά, να οικοδομήσουμε μια Ελλάδα με κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα και ευημερία. Να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω.
Έβδομος θεματικός κύκλος: Τοποθετήσεις αρχηγών και ερωτήσεις σε πολιτικούς αντιπάλους
Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να ρωτήσει τον πρόεδρο της ΝΔ για τα όσα είπε αναφορικά με το ότι η κυβέρνησή του χρέωσε την χώρα κατά 90 δισ. ευρώ, ενώ στην τοποθέτησή του τόνισε: «Ο κ. Μεϊμαράκης λέει ψέματα ότι χρεώσαμε τη χώρα. Η χρηματοδότηση δεν επιβαρύνει το χρέος. Επιβαρύνει τα τοκοχρεολύσια που εσείς μας χρεώσατε τόσα χρόνια. Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι μια πραγματικότητα, υπάρχει στην απόφαση του Eurogroup και στην έκθεση του ΔΝΤ και στην απόφαση Ντράγκι και ετοιμαζόμαστε για αυτό την ώρα που εσείς λέτε πως δεν υπάρχει. Ας κρίνει ο λαός».
Ο Β. Μεϊμαράκης, με τη σειρά του, απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας πως «Έχω σπουδάσει πολιτικές επιστήμες και ξέρω οικονομικά. Φεσώσατε τη χώρα 25 δις από το δημοψήφισμα. Όσο πιο μεγάλο δάνειο πάρεις, τόσο πιο επώδυνα μέτρα θα φέρεις. Κάνετε κριτική γιατί στα 40 χρόνια πήγε στα 300 δις. 86 δις φέρατε εσείς σε επτά μήνες για να μας πάτε σε ένα χωρίς ουσία δημοψήφισμα. Θα ήθελα, επίσης να πω, πως κάποιος αρχηγός που καταδικάστηκε και άλλη φορά με τον Αντρίκο και τα cds. Γιατί δεν μας τα λέει τώρα έξι χρόνια μετά. Επειδή μένει εκτός Βουλής έχει παλαβώσει (εννοώντας τον Καμμένο).
Στη συνέχεια ο Π. Λαφαζάνης, απευθύνθηκε στον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας πως «στις 5/6/2015 αυτή η κυβέρνηση είπε ο Αλέξης αυτή η Βουλή δεν μπορεί να υπογράψει μνημόνιο. Και το υπέγραψε και τώρα κατηγορούν εμάς που είμαστε συνεπείς. Ο κ. Μεϊμαράκης λέει στο Bloomberg ότι ο Τσίπρας δεν μπορεί να είναι εγγυητής της ενιαίας ευρωζώνης. Και τώρα ψάχνουμε τον καλύτερο εγγυητή της ενιαίας ευρωζώνης που βλάπτει την Ελλάδα και την Ευρώπη όλη».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης στη δική του τοποθέτηση υπογράμμισε:
«Άκουσα πολλές ανακρίβειες απόψε. Θα προσπαθήσω να διορθώσω μερικές. Άκουσα την κ. Γεννηματά να λέει πως όλα τα κόμματα χρωστούν. Τα χρεοκοπημένα κόμματα είναι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ.Το Ποτάμι δεν χρωστάει ούτε ευρώ πουθενά και σε κανέναν τραπεζίτη. Δεν χρωστάει γιατί δεν έχει γραφεία ρουσφετιού. Δεν έχουμε γραφεία, δεν έχουμε έξοδα, δεν χρωστάμε. Το ερώτημα μας προς τον κ. Μεϊμαράκη και τον κ. Τσίπρα, ως δίδυμο εξουσίας, είναι με το ποιους θα κυβερνήσουν».
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος απευθύνθηκε με έντονο τρόπο στον πρόεδρο της ΝΔ, τονίζοντας πως «υπερασπίζεστε το ΠΑΣΟΚ κ. Μεϊμαράκη και είστε υπόδικος. Συνεχίζετε την πολιτική Σαμαρά. Δεν έχετε κανένα αθωωτικό χαρτί (“έχω” λέει ο κ. Μεϊμαράκης). Σας έλεγαν μπροστάντζα για τα υποβρύχια, ότι τα αρπάξατε. Να έρθει διαφάνεια στη χώρα αυτό ζητάμε».
Στην δική του τοποθέτηση ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, δεν απεύθυνε ερώτηση σε κάποιον πολιτικό αρχηγό, και αρκέστηκε στο να αναφέρει πως: «Ο ελληνικός λαός τα δοκίμασε όλα και τα είδε όλα. Έχουν κυβερνήσει όλοι όσοι είναι εδώ, έχουν ψηφίσει μνημόνια. Ο λαός πρέπει να σκεφτεί ότι υπάρχει μια άλλη λύση. Η δική μας. Σκεφτείτε, γιατί ενώ υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι εργάτες και ανάγκη για υποδομές, δεν απασχολούνται; Θα μπορούσαμε να είχαμε κρατικές παραγωγικές μονάδες όπως στην ενέργεια. Ο λαός πρέπει να σκεφτεί ότι υπάρχει μια άλλη λύση και είναι αυτή που προτείνει το ΚΚΕ»
Η Φώφη Γεννηματά σχολίασε την αντιπαράθεση Μεϊμαράκη – Καμμένου λέγοντας ότι είναι στείρα και δεν αφορά την ελληνική οικογένεια. «Η ελληνική οικογένεια περνάει μέσα από την συνεννόηση, το σεβασμό και τη δημιουργική δουλεία. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στον λαό να συνεχίσουμε. Σας καλώ να δεσμευτούμε ότι θα εξασφαλίσουμε μια κυβέρνηση σταθερή και αποτελεσματική για τα επόμενα χρόνια. Σας καλώ να δεσμευτείτε όλοι, έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να το πράξουμε. Πρέπει να καταργήσουμε το μπόνους των πενήντα εδρών» δήλωσε.
Έκτος θεματικός κύκλος: Ελεύθερη επιλογή θεμάτων από τους δημοσιογράφους
Ερώτηση Γιομπαζολιά σε Γεννηματά: Την επαναδημιουργία της μεγάλη σοσιαλδημοκρατικής παράταξης τα βλέπετε με τα υπόλοιπα της ΔΗΜΑΡ και γιατί όχι με τον μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ;
Φ.Γεννηματά: Την αναβίωση της κεντροαριστεράς θα την πετύχουμε με τους χιλιάδες ανθρώπους που ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας. Είναι ανάγκη για τη χώρα. Ούτε ως λαθρεπιβάτης δεν μπορεί να περάσει από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας. Ούτε θέλει ούτε μπορεί. Καλώ τους κεντροαριστερούς να γυρίσουν στο σπίτι τους.
Ερώτηση Ο.Τρέμη σε Καμμένο: Θα σας καλέσω να συζητήσουμε για ένα σενάριο. Ότι απαιτείται για τον σχηματισμό κυβέρνησης ότι χρειάζονται πάνω από 2 εταίρους για να γίνει κυβέρνηση, με τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα. Παραμένει βέτο για ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι;
Π.Καμμένος: Την εθνική συμφιλίωση μπορούμε να την κάνουμε πράξη παρά ότι ως κεντροδεξιά δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ συνεργαστήκαμε πολύ καλά. Δεν θα συμμαχήσουμε με όσους καλύπτουν τις μίζες και τη λίστα Λαγκάρντ.
Ερώτηση Αντώνη Σρόιτερ σε Κουτσούμπα: Όταν παιζόταν η θέση μας στην Ευρωζώνη πήρατε θέση, λέγοντας πως είστε αντίθετος με την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Θεωρείται πως ο Τσίπρας πήρε τη λιγότερο κακή απόφαση; Ένα σχόλιο επίσης για το Γλέζο.
Δ. Κουτσούμπας: Για το Γλέζο δεν έχω να σχολιάσω κάτι. Κατέβασε τη σημαία σε δύσκολα χρόνια, είναι ένα σύμβολο δύσκολων εποχών. Από κει και πέρα οι πολιτικές κρίνονται για τις τοποθετήσεις που κάνει ο καθένας. Είπε μια αλήθεια ότι στο ΚΚΕ υπάρχει ελπίδα.
Για το θέμα με το ευρώ, αυτή τη στιγμή η εξέλιξη όπως είχε δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα. Ξέραμε ότι θα οδηγούσε σε μνημόνιο μέσα στο ευρώ με το οποίο είμαστε κάθετα αντίθετοι. Αυτή ήταν μια άποψη και μελών του κόμματος του Τσίπρα που έφυγαν.
Ερώτηση Μαρίας Χούκλη σε Θεοδωράκη: Θεωρείτε τον κ. Τσίπρα διαπλεκόμενο; Κι αν ναι γιατί θέλετε να μπείτε μαζί του σε μια κυβέρνηση;
Σ. Θεοδωράκης: Με τον Αλέξη Τσίπρα έπρεπε να συνεργαστούμε για να περάσει η χώρα από ένα πολύ δύσκολο κάβο και το κάναμε και είναι προς τιμής όλων. Η Βουλή η προηγούμενη έδωσε ένα δείγμα πώς είναι εάν κάποιοι υποχωρούν και δεν βάζουν πάνω από όλα τα κομματικά συμφέροντα. Αν μας είχε ακούσει ο Τσίπρας τότε, η Ελλάδα θα είχε αποφύγει την οικονομική καταστροφή. Δεν θεωρώ ότι όποιος διεκδικεί την πρωθυπουργία είναι διαπλεκόμενος. Όμως το Ποτάμι λέει ότι θα απαντάμε στις επιθέσεις που μας γίνονται. Θα απαντώ σε υπονοούμενα των Συριζαίων ότι το Ποτάμι έχει σχέση με συμφέροντα.
Ερώτηση Μάρως Ζαχαρέα: Το ταξί, σας πήγε τελικά στο Νομισματοκοπείο; Πόσα δισ. ευρώ βρήκε και τι τελικά θα συμβεί εάν μετατραπούν σε δραχμές;
Π. Λαφαζάνης: Θα υπάρχει και δεύτερο σποτ που θα περιγράφει πως ακριβώς έκανα τη ληστεία. Πήρα 22 δισεκατομμύρια ευρώ και εφυγα. Ζούμε μια φαρσοκωμωδία σε αυτή τη χώρα. Μετά από κάθε εκλογική διαδικασία υπάρχει και ένα επιπλέον κόμμα να στηρίζει το μνημόνιο. Από τα επτά κόμματα που είμαστε εδώ τα πέντε έχουν πρόγραμμα το τρίτο μνημόνιο. Θα συγκυβερνήσουν όσα καταφέρουν να μπούν. Το εθνικό νόμισμα είναι μια θετική εναλλακτική. Με εθνικοποίηση των τραπεζών, αλλά εντός ευρωζώνης δεν γίνεται.
Ερώτηση Σίας Κοσιώνη: Η κυβέρνηση Σαμαρά εφάρμοσε ένα μνημόνιο που βρήκε υπογεγραμμένο. Φοβάστε ότι θα βρεθείτε μόνοι σας να ψηφίζετε μέτρα και ότι ο Τσίπρας θα ξαναβρεθεί στο αντιμνημονιακό μέτωπο;
Β. Μεϊμαράκης: Μόνο με συνεργασίες μπορούμε να βγούμε από την κρίση. Δεν θέλει ο κ. Τσίπρας; Τι να κάνουμε, θα κρίνουν οι πολίτες. Τσίπρας ίσον μόνιμες εκλογές. Με 153 βουλευτές, δεν θα μπορέσει να περάσει τα μέτρα που θέλει. Να κάνουμε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα, να συνεννοηθούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε. Αν έχεις χρόνο (απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα) να έρθω αύριοστην Κουμουνδούρου να συζητήσουμε;
Ερώτηση Μάκη Γιομπαζολιά: Δεν σάς προβληματίζει ότι κάθε κανάλι πρέπει να πληρώνει 1.5 εκατ. ευρώ, όταν στην Κύπρο πληρώνουν μόνο 850.000 ευρώ; Πώς θα εξασφαλίσουμε ότι τα κανάλια δεν θα περάσουν σε χέρια ξένων ιδιωτών;
Α. Τσίπρας: Χαίρομαι που το debate γίνεται μέσα στην ΕΡΤ που δεν άνοιξε με την λογική την προηγούμενη. Την ΕΡΤ που έριξε μαύρο το κόμμα του κ. Μεϊμαράκη. Η κυβέρνηση Σαμαρά. Πρέπει να μπει επιτέλους ένα τέλος στην ανομία και στην αδικία. Υγιείς επιχειρηματίες δεν μπορούν να δανείζονται ενώ τηρούν τους νόμους και άλλοι παρανομούν αλλά δανείζονται. Εμείς ζητήσαμε να πληρώσουν τα χρωστούμενα τους φόρους για τις διαφημίσεις και να ρυθμίσουμε τις αδειοδοτήσεις. Κ. Τρέμη έχετε τη μύγα και μυγιάζεστε και με διακόπτετε; Δεν θα κάνουμε αδικίες, θα βάλουμε τάξη στα μονοπώλια στα ΜΜΕ
Πέμπτος Θεματικός Κύκλος: Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα
Ερώτηση Σίας Κοσιώνη: Τη μέρα ενός από τα πιο κρίσιμα Eurogroup βρισκόσασταν με τον Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη. Γιατί αφήσατε να πλανάται αυτό με τη Ρωσία; Ήταν διπλωματική μπλόφα ή κάτι άλλο;
Α.Τσίπρας: Η επανεκκίνηση των ελληνο-ρωσικών σχέσεων ήταν μία πράξη ευθύνης. Καταφέραμε να το πράξου7με και αυτό θα φέρει πολλά κέρδη. Εγώ δεν πήγα να ζητήσω λεφτά από τη Ρωσία. Παρόλα αυτά βρεθήκαμε και στη Ρωσία και στην Κίνα προκειμένου να δημιουργήσουμε ουσιαστικές συνεργασίες. Πρέπει να είμαστε ενεργειακός κόμβος και αυτή ήταν η στρατηγική μας.
Αντιμετωπίσαμε κρίσεις και τις αποσοβήσαμε, όπως με το πεδίο βολής με τον υπουργό Εξωτερικών να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις. Η χώρα είναι πλέον παράγοντας σταθερότητας.
Ερώτηση Μ. Γιομπαζολιά: Έχουμε 3 αρχηγούς που υπήρξαν υπουργοί Εθνικής Άμυνας. Τι απαντάτε για το σκάνδαλο των υποβρυχίων και αξιολογήστε τη θητεία του κ. Καμμένου σε αυτόν τον τομέα. Αν ζητήσουν οι ΗΠΑ την εμπλοκή μας σε πόλεμο στη Συρία, τι θα απαντούσατε;
Β. Μεϊμαράκης: Η απάντηση είναι στο πόρισμα. Το ζήτημα (σσ. των υποβρυχίων) έχει απαντηθεί, έχει γίνει Εξεταστική Επιτροπή, έχει υπάρξει πόρισμα. Ο κ. Τσίπρας άφησε τη χώρα χωρίς συμμάχους. Η χώρα χρεώθηκε 300 δις. μέσα σε 40 χρόνια και τώρα 90 δις. μέσα σε 7 μήνες. Ας κάνει τον υπολογισμό ο καθένας. Δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, υπάρχουν νομικές δεσμεύσεις. Η Ελλάδα οφείλει να πειθαρχήσει στην απόφαση του ΟΗΕ.
Ερώτηση Όλγας Τρέμη: Ο Τσίπρας είπε ότι δεν πήγε ποτέ στη Ρωσία για να ζητήσει χρήματα. Εσείς λέτε ότι υπήρξε συμφωνία η οποία προχώρησε, ποια είναι η αλήθεια;
Π. Λαφαζάνης: Γιατί αν η Ελλάδα χρηματοδοτηθεί από μια τρίτη χώρα όπως Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία, θεωρείται κακό πράγμα; Όταν παίρνουμε χρήματα με αντάλλαγμα μνημόνια και υποδούλωση από το ευρωπαϊκό κατεστημένο είναι καλά; Όταν μας τα δίνουν με το ένα χέρι για να μας τα πάρουν με το άλλο είναι καλό; Να πηγαίνουμε σε όλες τις χώρες και να έχουμε πολύπλευρες σχέσεις. Εδώ υπάρχει ένα πελώριο θέμα. Υπάρχει μια συμφωνία διακρατική που υπέγραψα με τον ρώσο ομόλογό μου. Αυτή η συμφωνία απαιτεί συγκεκριμένα βήματα για να προχωρήσουμε. Και ρωτώ θα προχωρήσουμε με αυτά τα βήματα ή ο αγωγός παραπέμπεται στις καλένδες;
Ερώτηση Αντώνη Σρόιτερ: Τον Μάρτιο όταν ήταν σε έξαρση η σύγκρουση Ελλάδας Γερμανίας είπατε ότι η κυβέρνηση αναλώνεται σε θέματα που δεν έχουν μεγάλη σημασία όπως τις δηλώσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Θεωρείτε ότι δεν είναι διαπραγματευτικό χαρτί;
Σ. Θεοδωράκης: Τις μάχες πρέπει να ξέρεις πότε τις δίνεις. Η Ελλάδα δεν πρέπει να φαίνεται ως ο φτωχός συγγενής της Ευρώπης. Αυτή η κίνησή τους δεν απέδωσε τίποτα επειδή φανήκαμε ότι διαμαρτυρόμαστε μόνο για το παρελθόν. Η Ελλάδα δεν είναι της Ευρώπης, είναι στην Ευρώπη. Συγκρουόμαστε με την Ευρώπη αλλά δεν κάνουμε άλλη πολιτική στο εξωτερικό και άλλη κομματική πολιτική. Αυτό που έκανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου ήταν λίγο για να γλιτώσει από τη φασαρία το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Γερμανοί, Γάλλοι και Ιταλοί μπορούν να είναι σύμμαχοι μας. Οι Ελλάδα δεν έχει μέλλον αν απομονωθεί.
Ερώτηση Μαρίας Χούκλη: Μια από τις μεγαλύτερες γεωπολιτικές προκλήσεις είναι η δράση του ισλαμικού κράτους και των τζιχαντιστών. Γιατί το κόμμα σας αντιδρά σε μια εξάλειψη αυτής της απειλής με στρατιωτικά μέσα;
Δ. Κουτσούμπας: Τόσα χρόνια που είμαστε στο ΝΑΤΟ μόνο δυστυχία έχουμε δει. Από το κυπριακό και την τούρκικη εισβολή, από τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο μέχρι τη συμμετοχή μας σε στρατιωτικές ασκήσεις και πολεμικές επιχειρήσεις. Σ’ αυτή τη λυκοσυμμαχία δεν έχουμε τίποτα καλό να δούμε. Οι τζιχαντιστές είναι σοβαρός κίνδυνος και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Δεν μπορούν όμως να αντιμετωπιστούν από εκείνους που τους δημιούργησαν. Οι τζιχαντιστές εκφράζουν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα και βεβαίως μιλάμε για την αμερικανική πολιτική. Τους εξόπλισαν και τώρα έχουν στραφεί και ενάντιά τους.
Η Ρωσία είναι μεγάλη καπιταλιστική δύναμη και δεν έχει σχέση με τη σοβιετική ένωση. Όσοι έχουν τέτοιες αυταπάτες να τις βγάλουν. Η Ρωσία δουλεύει για τα δικά της μονοπώλια και είναι αυταπάτη να λέμε ότι μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα.
Ερώτηση Μάρας Ζαχαρέα: Θα κάνετε κάτι για να φέρετε ισοδύναμα για τους ένστολους;
Π. Καμμένος: Μέχρι τελευταία μέρα προσπαθούσαμε να πληρωθούν οι ένστολοι. Η εξεταστική επιτροπή αφορά άλλη υπόθεση από αυτή για τον Τσοχατζόπουλο. Έχει σημασία να σας πω ότι λυπάμαι ιδιαίτερα που ο εκπρόσωπος της ΝΔ επιτέθηκε στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Οφείλουμε να προστατεύουμε το στράτευμα και τον αρχηγό.
Τα χρήματα που έχει δικάσει το ΣτΕ είναι επαναφορά των μισθών στο πλαίσιο της λογικής. Εμείς σκεφτόμαστε να τους δώσουμε κατοικίες από το ταμείο του υπ. Εθνική Άμυνας. Πρέπει να ενισχυθούν οι αξιωματικοί με χρήματα και επιδόματα παραμεθορίου.
Ερώτηση Σίας Κοσιώνη: Το ΠΑΣΟΚ κατηγορήθηκε ότι εκχώρησε την εθνική ανεξαρτησία βάζοντας την χώρα στα μνημόνια. Παίξατε όσο έπρεπε το γεωπολιτικό χαρτί της χώρας, όσο υποστηρίζει ότι το κάνε ο Τσίπρας.
Φ. Γεννηματά: Επιβεβαιώνετε η εθνική γραμμή που χάραξε το ΠΑΣΟΚ το 2010, με παράνομη σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Μόνο του το ΠΑΣΟΚ το ξεκίνησε. Ο άλλος δρόμος ήταν ο δρόμος της φτωχοποίησης και της εθνικής καταστροφής. Το χαρτί το γεωπολιτικό δεν το παίξε μόνο ο Τσίπρας. Πήγα στους Σοσιαλιστές της Ευρώπης για να βοηθήσω. Ο Τσίπρας έβαλε σε κίνδυνο παραδοσιακές σχέσεις. Η προσπάθεια που έκανα έγειρε την πλάστιγγα υπέρ μας.
Ο Παπανδρέου σήκωσε το βάρος σε μια δύσκολη περίοδο. Είναι αντιδεοντολογικό να γίνονται τώρα συζητήσεις γι’ αυτόν. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συμβάλει την επόμενη μέρα.
Τέταρτος θεματικός κύκλος: Μεταναστευτική πολιτική και προσφυγικό
Ερώτηση Μάρας Ζαχαρέα: Εάν είστε αύριο υπουργός Εξωτερικών, τι ακριβώς θα πράξετε όταν ακούσετε πως βάρκες με 10.000 μετανάστες φτάνουν στα ελληνικά νησιά;
Φ. Γεννηματά: Δεν θα περιμένω να ακούσω πως έρχονται 10.000 μετανάστες στα νησιά για να κάνω κάτι. Πρέπει να δράσουμε. Πληρώνουμε την αδράνεια της προηγούμενης κυβέρνησης. Ακούσαμε μέχρι πως οι μετανάστες λιάζονται. Δεν αντέχει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημα αυτό. Πρέπει να γίνει επιμερισμός. Η χώρα με ευθύνη της κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν θα είναι έτοιμοι, όταν έρθει η ώρα, να στείλει τους ανθρώπους αυτούς σε άλλες χώρες γιατί δεν έφτιαξε τις απαραίτητες δομές που θα ξεχωρίζει ποιοι δικαιούνται άσυλο και ποιοι όχι. Ριζική αλλαγή της πολιτικής της Ε.Ε. στο θέμα των προσφύγων και των μεταναστών με προστασία των ελληνικών νησιών.
Ερώτηση Σίας Κοσιώνη: Είστε ικανοποιημένος από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό και στο θέμα της ιθαγένειας;
Π. Καμμένος: Αν είχα δικαίωμα για βέτο ήταν για το ζήτημα της ιθαγένειας. Και αντιδράσαμε στη Βουλή. Και αν είχα περιθώριο για να αντιδράσω περισσότερο χωρίς να προκαλέσω πρόβλημα στην κυβέρνηση θα το έκανα. Μυτιλήνη και Κως πρέπει να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να μπουν περισσότερα πλοία και να ενισχυθούν οικονομικά. Είμαστε υπέρ της κατάργησης του Δουβλίνο ΙΙ που σήμερα θέλει πλέον και η Μέρκελ. Μας λοιδορούν για αυτό. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες αλλά και οι λαθρομετανάστες. Πρέπει να ξεχωρίσουμε εδώ τις πολιτικές μας.
Ερώτηση Μ. Γιομπαζολιά: Τι προτείνει το ΚΚΕ εδώ και σήμερα για το προσφυγικό; Θα ήμασταν εκτός Ε.Ε και αυτό θα ήταν καλύτερο ή όχι;
Δ. Κουτσούμπας: Άμεσα να παρθούν μέτρα για μεταφορά στις χώρες προορισμού τους σε όλους τους πρόσφυγες. Παρέμβαση στην υπηρεσιακή πρωθυπουργό και τον κ. Αβραμόπουλο να αναλάβει η Κομισιόν τη μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά μας. Η χώρα είναι πύλη εισόδου για τους πρόσφυγες.
Ερώτηση Ο. Τρέμη: Ο κ. Τσίπρας σας χαρακτήρισε πιο λαϊκιστή και από την Χρυσή Αυγή. Εσείς κάνετε πολύ σκληρή κριτική από την πλευρά σας, στην κυβέρνηση και την πολιτική ανοιχτών συνόρων
Σ. Θεοδωράκης: Θέλω να θυμίσω πως είμαι από τους δημοσιογράφους που βρέθηκα σε νησιά για να νησιά για το θέμα του μεταναστευτικού. Εκεί που δεν τολμάνε να πάνε οι υπουργοί του κ. Τσίπρα.
Η χώρα έχασε χρήματα για το μεταναστευτικό. Η ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης είναι πολύ μεγάλη. Πρέπει να σταματάμε τις μεταναστευτικές ροές μαζί με την Τουρκία έξω από τα σύνορά μας. Η Ευρώπη έχει ιστορία και αυτές οι σκηνές την προσβάλλουν.
Ερώτηση Α. Σρόιτερ: Έχετε καταγγείλει κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό. Τι λέτε εσείς για το πολιτικό άσυλο;
Π.Λαφαζάνης: Είδα μία ανείπωτη τραγωδία στη Μυτιλήνη. Μίλησα με τους πρόσφυγες και είδα την κτηνωδία που ζούνε. Η Ευρώπη είναι υπεύθυνη για αυτό που ζούμε και δυστυχώς τους υποστήριξαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις μας. Δεν έχουμε καν πρεσβεία της Συρίας στη χώρα. Χρειάζεται μεγάλα κονδύλια για να ανακουφίσουν τους πρόσφυγες. Η Ελλάδα είναι μία πύλη εισόδου και μαζί με τα μνημόνια έχουμε και το προσφυγικό πρόβλημα.Κ αι στη Ρωσία πάνε και όπου μπορούν να επιβιώσουν πάνε οι πρόσφυγες.
Ερώτηση Μαρίας Χούκλη: Συμφωνείτε με το κλείσιμο των συνόρων και την άποψη βουλευτή του κόμματός σας που μιλά για απόβαση λαθραίων μεταναστών;
Β. Μεϊμαράκης: Οι επίσημες θέσεις των κομμάτων εκφράζονται από τον πρόεδρο και τον εκπρόσωπο. Ο κάθε βουλευτής μπορεί να εκφράσει τις δικές τους απόψεις. Εμείς δεν συμφωνούμε αλλά δεν θα τους φιμώσουμε κιόλας. Εμείς φωνάζουμε χρόνια τώρα. Το μεταναστευτικό δεν ανακαλύφθηκε τώρα, δεν είδα την ευαισθησία αυτή όταν εδώ και καιρό λέγαμε πως 2,5 εκ. περίμεναν να έρθουν και έπρεπε να φυλάξουμε τα σύνορα μας και να διαχωρίσουμε μετανάστες και πρόσφυγες. Άκουσα με έκπληξη από τον πρωθυπουργό να λέει πως δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. Ε, λοιπόν του λέω ότι έχουμε και πρέπει να τα φυλάμε. Μη χάσουμε και κανένα νησάκι τώρα επειδή ο πρωθυπουργός δεν ξέρει ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. Οι θέσεις μας είναι γνωστές. Το πρόγραμμά μας υπάρχει και καλό θα ήταν τα κόμματά.
Ερώτηση Μάρας Ζαχαρέα: Μήπως κάνατε λάθος επιλογές σε τοποθετήσεις υπουργών στο πολύ κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού;
Α. Τσίπρας:
Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο και κάποιοι κατηγορούν εμάς. Κάνουν στοχευμένη επίθεση σε μια κυβέρνηση που είχε χαρτοφυλάκιο εδώ και χρόνια. Είναι ντροπή αυτό όταν η θάλασσα του Αιγαίου ξεβράζει νεκρά τρίχρονα παιδιά στις ακτές μας. 800.000 άνθρωποι είναι τώρα στη Γερμανία, μιλάμε για ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Εμείς βάλαμε το θέμα στην Ε.Ε. και καταφέραμε την αλλαγή της πολιτικής της Ε.Ε. Η πολιτική ήταν απραξία. Φτιάξαμε κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας. Το πρόβλημα αυτό δεν αντιμετωπίζεται με λαϊκισμό. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση κινείται ακριβώς πάνω στα δικά μας βήματα. Φτάνει πια. Πραγματικά, φτάνει! Είναι υποκρισία να προσπαθείτε να μας φορτώσετε τέτοια πράγματα όταν η ΝΔ μας είχε αφήσει το απόλυτο μηδέν.
Τρίτος θεματικός κύκλος: Παιδεία και Υγεία
Ερώτηση Μαρίας Χούκλη: Το νέο μνημόνιο προβλέπει και σημαντικές αλλαγές στη Παιδεία
Α. Τσίπρας: Πιστεύω πως ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας είναι η παιδεία και η μόρφωση. Πρέπει να επενδύσουμε στην παιδεία. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να αλλάξουμε όλο το πλαίσιο. Στο ερώτημα σας, σας απαντώ πως συμφωνούμε απόλυτα. Η παιδεία είναι η δύναμη του τόπου. Έχουμε αιμορραγία μυαλών προς το εξωτερικό. Πρέπει να επενδύσουμε στην παιδεία, να ενισχύσουμε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Είναι στο πρόγραμμα μας να δώσουμε τη δυνατότητα να υπάρξουν ερευνητικά κέντρα και οι ερευνητές να έχουν αξιοπρεπείς μισθούς εδώ, και να υπάρχει καινοτομία, να συνδεθεί με την παραγωγική διαδικασία, αλλά να μην παραδοθεί η παραγωγική διαδικασία στην αγορά. Να γίνει διάλογος χωρίς προκαταλήψεις. Είμαστε υπέρ των πειραματικών σχολείων αλλά όχι υπέρ της υποβάθμισης των σχολείων.
Ερώτηση Μάρας Ζαχαρέα: Μήπως είναι σημαντικό να γίνει, μετά την Επανάσταση του 1821, ξανά μία Επανάσταση αυτή τη φορά στην Παιδεία;
Β. Μεϊμαράκης: κ. Ζαχαρέα, συμφωνούμε απόλυτα. Εμείς θέλουμε αναθεώρηση Συντάγματος για Λύκεια και Πανεπιστήμια. Δεν θέλουμε τα παιδιά να μην πηγαίνουν στο εξωτερικό λόγω ιδεοληψιών της αριστεράς. Ο νόμος Μπαλτά ξεχωρίζει τους αρίστους, τους θεωρεί ρετσινιά. Εμείς θέλουμε να κάνουμε πρότυπα σε κάθε Νομό. Το 23% τιμωρεί την ιδιωτική παιδεία, το συμπλήρωμα. Ο κ. Τσίπρας τιμωρεί ό,τι ιδιωτικό ακούει. Αν οι εκπαιδευτικοί δεν πληρωθούν και δεν στελεχωθούν οι θέσεις, δεν θα υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός.
Ερώτηση Σίας Κοσιώνη: Πολλές φορές έχετε κατακεραυνώσει τα μνημόνια . ΑΝ με το δικό σας σχέδιο θα βοηθήσει την παιδεία και την υγεία ή αν περιέχει ρίσκα η πρότασή σας.
Π.Λαφαζάνης: Χρειάζεται επανάσταση σε παιδεία και υγεία, όχι με ιδιωτικά πανεπιστήμια. Επανάσταση στην παιδεία σημαίνει λεφτά για ανάπτυξη.
Χωρίς γιατρούς και προσωπικού δεν μπορεί να γίνει επανάσταση. Τα νοσοκομεία καταρρέουν. Αν θέλουμε να αναβαθμίσουμε παιδεία και υγεία πρέπει να φύγουμε από την μνημονιακή θηλιά χρειάζεται εθνικό νόμισμα και νέος σχεδιασμός. Το ρίσκο και η καταστροφή της χώρας είναι το μνημόνιο και με το τρίτο μνημόνιο θα έρθει και η απόλυτη καταστροφή. Έξω από τα μνημόνια και έξω από το ευρώ.
Ερώτηση Μάκη Γιομπαζολιά: Ομάδες παίρνουν βραβεία στην καινοτομία δεν έχουν τη βοήθεια του κράτους, όπου η εθνική παιδεία δεν βοηθάει την καινοτομία και την τεχνολογία.
Σ. Θεοδωράκης: Η παιδεία έχει πρόβλημα με τους σαμποτέρ , ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν σκόπιμο αυτά που έκαναν. Θεωρούσαν το χώρο της παιδείας για να βρουν τους δικούς τους χειροκροτητές. Να καταργηθούν οι κομματικές νεολαίες. Πρέπει να αποτρέψουμε τον μπαλτά από τα σχολεία ΜΕ αποτέλεσμα σε λίγες ημέρες τα σχολεία θα ανοίξουν σε λίγες ημέρες χωρίς καθηγητές. Στην Παιδεία χρειάζεται μία εθνική επιλογή.
Ερώτηση Όλγας Τρέμη: Είσαστε κατά των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, στην περίπτωση επιβολής ΦΠΑ στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, όμως, εσείς είχατε μια άλλη τοποθέτηση.
Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή που ήρθε το θέμα στη Βουλή ψήφισε «όχι» σε όλα. Άλλα ήταν τα κόμματα που ψήφισαν υπέρ στο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Πάλι πλήττεται η λαϊκή οικογένεια. Με το χάλι που έχει η δημόσια παιδεία, πολλοί των λαϊκών οικογενειών αναγκάζονται να στρέφονται στην ιδιωτική εκπαίδευση. Επίσης τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια αποτελούνται από απασχολούμενους, άρα πιστεύουμε ότι πρέπει να καταργηθεί το μέτρο του 23% ΦΠΑ.
Ερώτηση Σρόιτερ: Το τρενάκι της συγκυβέρνησης έχει εκτροχιαστεί. Οι αιώνιοι φοιτητές επέστρεψαν στα Πανεπιστήμια. Τα σχολεία ξεκινούν με 25.000 κενές θέσεις. Οι πλούσιες οικογένειες δεν θα πληρώσουν το ΦΠΑ γιατί τα κολέγια, οι γερμανικές σχολές, γαλλικές σχολές, αγγλόφωνα σχολεία θεωρούνται μη κερδοσκοπικά ιδρύματα και δεν πληρώνουν ΦΠΑ.
Π. Καμμένος: Στο θέμα της Παιδείας έχουμε αρπάξει το τρενάκι, και στο θέμα της Θράκης και στο θέμα των άθεων. Διαφωνήσαμε σε πολλά σε σχέση και με τους αιώνιους φοιτητές. Στους ασθενείς και σε όσους δεν έχουν οικονομική δυνατότητα θα έπρεπε να υπάρχει μια ανοχή. Στην Παιδεία πρέπει να γίνουν πολλά και η Παιδεία πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στην έρευνα και την καινοτομία. Είναι απαράδεκτο το 23% του ΦΠΑ στην Παιδεία.
Ερώτηση Μαρίας Χούκλη: Καθιερώνεται συνταγογράφηση χωρίς εξαιρέσεις στα σκευάσματα και γίνονται πιο φθηνά τα γενόσημα. Οι εθνικές φαρμακοβιομηχανίες λένε ότι πλήττονται καίρια. Το ΠΑΣΟΚ τι απαντά;
Φ. Γεννηματά: Το μεγάλο πρόβλημα αφορά το κόστος. Εκτοξεύτηκε η δαπάνη από το 2004 μέχρι το 2009 και επιδείνωσε την κατάσταση στην Υγεία. Παλέψαμε και μειώσαμε αυτή τη δαπάνη στο μισό. Πρέπει να προχωρήσουμε κι άλλο με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και να δοθεί προτεραιότητα στο ανθρώπινο δυναμικό. Να δώσουμε βάρος και στον εξοπλισμό που έχει εγκαταλειφθεί υπέρ των ιδιωτικών μονάδων υγείας. Βεβαίως πρέπει να στηριχθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και έχουν γίνει πολλά βήματα για τη στήριξή της. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ έχει δεχθεί πολύ σκληρούς όρους σε αυτό το μνημόνιο, Είμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση.
Δεύτερος θεματικός κύκλος: Δημόσια Διοίκηση και Κοινωνική Πολιτική
Ερώτηση Αντώνη Σρόιτερ: Λέτε για κακοδιοίκηση στο δημόσιο. Στο γραφείο σας είναι κλειδωμένο σε ένα συρτάρι, το πόρισμα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ. Γιατί δεν δίνετε το πόρισμα στη δημοσιότητα και να δώσετε το καλό παράδειγμα;
Φ. Γεννηματά: Το πόρισμα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ είναι στον εισαγγελέα που κάνει τις απαραίτητες έρευνες. Μακάρι και τα άλλα κόμματα να προχωρούσαν σε μια τέτοια κίνηση. Δεν έχω στοιχεία στα χέρια που να δείχνει ευθύνες κάποιου. Και είναι κρίμα να σπαταλάμε τον χρόνο για να κάνουμε μια ερώτηση που δεν αφορά τον λαό. Πρέπει να μας απασχολήσει το πώς λειτουργεί το κράτος. Να έχουμε μόνιμους γενικού γραμματείς για να μην αλλάζουν κάθε φορά που έρχεται ένας άλλος υπουργός. Έχουμε νοικοκυρέψει το σπίτι μας και αποπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας.
Ερώτηση Μαρίας Χούκλη: Το νέο μνημόνιο που ψηφίσατε, περιλαμβάνει σοβαρές αλλαγές στο δημόσιο. Εάν συμμετάσχετε στην επόμενη κυβέρνηση, θα ψηφίσετε τους εφαρμοστικούς νόμους ή θα σηκώσετε αντάρτικο;
Π. Καμμένος: Οι ΑΝΕΛ είμαστε το μόνο κόμμα που δεν είχε απώλειες από την ψήφιση των μέτρων. 13 μπήκαμε, 13 βγήκαμε. Έπρεπε να αποφασίσουμε αν θα πυροβολήσουμε τα πόδια μας ή τη χώρα μας. Η δημόσια διοίκηση χρειάζεται από την αρχή κτίσιμο. Χρειάζεται αλλαγές. Η διαφθορά θέλει χτύπημα στη ρίζα. Πιστεύουμε πως οι υπηρεσίες πως έχουν να κάνουν με την βάση της ελληνικής οικονομίας πρέπει να μείνουν στο δημόσιο. Δεν είμαστε κατά των ιδιωτικοποιήσεων.
Ερώτηση Μάρως Ζαχαρέα: Τα συνδικάτα πιέζουν για μεγαλύτερο δημόσιο τομέα. Έχετε αναλογιστεί ποτέ ποια η ευθύνη του ΚΚΕ για τη διόγκωση του δημόσιου τομέα;
Δ. Κουστούμπας: Ζούμε σε έναν δημόσιο καπιταλιστικό τομέα που έχει διαφθαρεί όχι μόνο από τον όγκο του. Το ΚΚΕ παλεύει για έναν τομέα που θα ανήκει στο κράτος. Όχι το καπιταλιστικό. Αλλά σε ένα κράτος που θα ανήκει στον λαό. Ο δημόσιος τομέας σάπισε λόγω του μεγέθους του και λόγω των ασκούμενων πολιτικών με την παράπλευρη εξουσία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Δεν βλέπουμε τον διαφθορά, το κεφάλαιο δηλαδή, βλέπουμε μόνο τον διεφθαρμένο. Παλεύουμε για έναν κοινωνικοποιημένο τομέα, που δεν θα ανήκει στο κράτος αλλά στον λαό που θα είναι στην εξουσία και θα ελέγχει με συνεταιρισμούς και συνελεύσεις. Αν κοιτάξουμε τα νοσοκομεία, είναι τεράστιες οι ελλείψεις. Πεθαίνει ο κόσμος. Το ίδιο στους εκπαιδευτικούς. Δημόσιοι υπάλληλοι είναι και αυτοί
Ερώτηση Σίας Κοσιώνη: Σας ερωτώ εάν πρέπει να γίνουν κι άλλες απολύσεις στο δημόσιο
Σ. Θεοδωράκης: Το κομματικό κράτος του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, και το ΣΥΡΙΖΑ θέλει μια γωνία για να βολέψει τα παιδιά του. Πρέπει να προστατέψουμε το δημόσιο που υπηρετεί τον λαό. Πρέπει να είμαστε τολμηροί. Το δημόσιο έχει 1614 νομικούς οργανισμούς δημοσίου δικαίου. Να αντικαταστήσουμε το δημόσιο που δουλεύει και παράγει, αλλά να καθαρίσουμε τον τομέα. Έχουμε πρόταση. Να καταργηθούν οι πολεοδομίες. Να χτυπήσουμε τη γραφειοκρατία και το κομματικό κράτος και να έχουμε συνεχή αξιολόγηση.
Ερώτηση Γιομπαζολιάς: Μας έχετε μπερδέψει κύριε Λαφαζάνη γενικώς και ειδικώς. Θέλετε δημόσια διοίκηση αστικού κράτους ή μία κεντρικού σχεδιασμού;
Π. Λαφαζάνης: Δεν έχω μπερδέψει κανέναν άλλον μπορεί να διαφωνεί. Θέλουμε ένα κράτος να υπηρετεί τον πολίτη και την ανάπτυξη. Θέλουμε ένα σοσιαλιστικό κράτος και αγωνιζόμαστε για τη βελτίωση και την αποδοτικότητά του μέσα από το δημόσιο. Δεν θέλουμε κράτος κομματικό φέουδο και κράτος διαπλοκής. Το κράτος αυτό δεν μπορεί να γίνει με μνημόνια.
Ερώτηση Όλγας Τρέμη: Θα εφαρμόσετε κατά γράμμα το μνημόνιο όσον αφορά το ασφαλιστικό που περιλαμβάνει κόψιμο συντάξεων και ΕΦΑΠΑΞ, αφού το ψηφίσατε. Ίσως δεν θέλετε να είστε ο πρωθυπουργό που θα κόψει τις συντάξεις
Β. Μεϊμαράκης: Τα μέτρα που έφερε ο κ. Τσίπρας ήταν το μόνο νέο που μας έφερε τους 7 μήνες. Πάν τα μία συμφωνία κρίνονται από το αποτέλεσμα. Και αυτή η συμφωνία ήταν πολύ επώδυνη. Δεν είμαι εδώ για να δώσω υποσχέσεις. Πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις ώστε να υπάρξουν νέες εισφορές στα Ταμεία, τρίτον να πατάξουμε την αδήλωτη εργασία και τρίτον το δημογραφικό. Η κυβέρνηση που θα σχηματίσω θα είναι κυβέρνηση συνεργασίας, αφού ο κ. Τσίπρας εμεένα δεν θέλει να με δει.
Ερώτηση Σρόιτερ: Κόβετε το 0.5% του ΑΕΠ από το σύστημα κοινωνικής προστασίας,αυξάνετε τα επιτόκια στις 100 δόσεις, καταργείτε σταδιακά το ΕΚΑΣ, αυξάνετε τη φορολογία στους αγρότες. Από τη στιγμή που λέτε ότι προστατεύετε τους φτωχότερους, ποιους πλήττουν αυτά τα μέτρα;
Α. Τσίπρας: Η συμφωνία είχε συμβιβασμούς. Ο λαός μας θυμάται τι είχε φέρει η κυβέρνηση Σαμάρα και τι καταφέραμε εμείς μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση. Υλοποιήσαμε την υπόσχεσή μας για τις 100 δόσεις και υλοποιήσαμε την υπόσχεση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με έναν νόμο για το επίδομα στη σίτιση δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα και επιδότηση ενοικίου. Αφήσαμε ανοιχτό παράθυρο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Πότε θα μπορούσαμε να φέρουμε κάτι καλύτερο; Άραγε ξέχασε ο ελληνικός λαός ότι το κόμμα Μεϊμαράκη υποσχέθηκε διαπραγμάτευση και δεν έκανε καν διαπραγμάτευση; Ο ΕΝΦΙΑ είναι παράλογος φόρος που θεσμοθετήθηκε από τη ΝΔ και μας τον φόρτωσε στην πλάτη.
Πρώτος θεματικός κύκλος: Οικονομία, Ανάπτυξη, Ανεργία
Ερώτηση Όλγα Τρέμη: Τον Ιανουάριο υποσχεθήκατε πολλά (κατάργηση ΕΝΦΙΑ, μείωση ΦΠΑ κλπ). Τελικά εφαρμόσατε άλλα. Γιατί οι πολίτες να ξαναψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ
Α. Τσίπρας: Δώσαμε μάχη για να διεκδικήσουμε το δίκιο του λαού. Μειώσαμε τα πρωτογενή πλεονάσματα και εξοικονομήσαμε 20 δις σταθεροποιώντας την οικονομία και εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση μέχρι το 2019. Πήραμε 35 δις από το πακέτο Γιούνκερ, διασφαλίσαμε τις καταθέσεις και η ΔΕΗ έμεινε σε δημόσιο έλεγχο, ενώ πήραμε και δεσμεύσεις για το χρέος. Δεν υλοποιήσαμε μέρος των δεσμεύσεων αλλά ο αγώνας συνεχίζεται. Δημιουργήσαμε κλίμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Την κρίσιμη στιγμή βάλαμε πάνω από εμάς το συμφέρον του ελληνικού λαού
Ερώτηση Αντώνης Σρόιτερ: Μιλάτε για τα ψέματα του Αλέξη Τσίπρα. Σας θυμίζω τις 18 δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας. Εσείς είπατε αλήθειες;
B. Μεϊμαράκης: Είπαμε πολλά το 2012. Πολλά από αυτά τα πράξαμε κάποια άλλα προσπαθήσαμε. Δεν είχαμε όμως την αυτοδυναμία για να μπορέσουμε να τα κάνουμε όλα. Όταν παραδώσαμε η οικονομία ήταν σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι τώρα. Εμείς φέραμε επενδύσεις. Ο κ. Τσίπρας τις διώχνει. Και γι΄ αυτό σας λέμε να ψηφίσει ο κόσμος τη ΝΔ. Εμείς δεν έχουμε δώσει υποσχέσεις όπως ο κ. Τσίπρας ότι θα σκίσει το μνημόνιο ή θα τα καταργήσουμε με ένα νόμο. Αν είχαμε τελειώσει την τετραετία θα τα είχαμε κάνει
Ερώτηση Μαρία Χούκλη: Λέτε για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Υπάρχει πληθώρα αριστερών οικονομολόγων που μιλάει για επιδείνωση.
Π. Λαφαζάνης: Δεν είναι το καλύτερο πράγμα να κάνουμε τρομοκρατία για κάτι που δεν έχουμε κουβεντιάσει καθόλου. Και αυτό γίνεται με ευθύνη του κατεστημένου. Το μνημόνιο είναι καταστρεπτικό. Δεν υπάρχει μνημόνιο αριστερών και δεξιών. Παλιών και νέων. Το εθνικό νόμισμα δεν είναι μπαμπούλας. Θα ενισχύσει την ανάπτυξη. Η μετάβαση από το ευρώ στο εθνικό νόμισμα δεν είναι τίποτα το περίεργο που θέλει ειδική μελέτη. Μπορεί να γίνει με εκτύπωση νομίσματος. Μπορεί να υποτιμηθεί περιορισμένα αλλά θα φέρει ανάπτυξη.
Ερώτηση Ζαχαρέα: Η οργή του κόσμου ξεχειλίζει κι εσείς με τη ψήφο σας στο μνημόνιο 3 βάλατε νέους φόρους.
Σ. Θεοδωράκης: Θα πρέπει να πούμε στον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις. Δεν είχαμε εμπλοκή σε καμία απόφαση αλλά ψηφίσαμε αυτές τις αποφάσεις για να μην έχουμε μεγαλύτερη καταστροφή. Χρειάζεται τολμηρή κυβέρνηση με νέα μυαλά που θα βάλει πάνω από τα μνημόνια τις μεταρρυθμίσεις. Σε όλα τα σημεία έχουμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Η ματιά μας είναι στον κόσμο που παράγει. Αυτή η χώρα έχει τη δυνατότητα να εξάγει.
Ερώτηση Κοσιώνη: Αποδέσμευση από ευρωζώνη και επιστροφή λέτε εσείς, το ίδιο λέει και ο Λαφαζάνης, γιατί το δικό σας είναι καλύτερο από αυτό της Λαϊκής Ενότητας.
Δ. Κουτσούμπας: Είναι σε διαφορετική κατεύθυνση η κάθε πρόταση. Διαφορετικό να πάρεις την ιδιοκτησία που παράγει ο λαός με κοινωνικοποιημένη ιδιοκτησία και εκεί να δεις την πορεία αποδέσμευσης και διαφορετικό πράγμα εντός του καπιταλιστικού δρόμου με τα μονοπώλια κυρίαρχα να φύγεις μόνο από το νόμισμα. Αυτό θα σημαίνει νέα μέτρα, η πρόταση της λαϊκής ενότητας είναι αρνητική και δεν οδηγεί σε διέξοδο.
Η Ελλάδα έχει μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, με κοινωνικοποιημένη ιδιοκτησία και κεντρικό σχεδιασμό μπορεί να διαγράψει μονομερώς το χρέος και να αποδεσμευτεί από λυκοσυμμαχίες και να αναπτύξει την οικονομία ώστε να έχουν όλοι σταθερή δουλειά.
Ερώτηση Γιομπαζολιάς:Στις παραλίες της Αττικής υπάρχουν χρυσοφόρες εκτάσεις, όπου με έναν τέτοιο πλούτο θα μπορούσατε να απαλλάξετε τον ΕΝΦΙΑ από τους πολίτες.
Π.Καμμένος: Η βαριά φορολόγηση που προέρχεται από τα μνημόνια σταματάει την ανάπτυξη. ΟΙ ΑΝΕΛ πιστεύει στην ιδιωτική οικονομία. Όσον φορά τις παραλίες της Αττικής, θα σας δώσω παράδειγμα, ότι τα 34 δις. εθνικού πλούτου τα προσφέραμε με έναν νέο νόμο για να γίνουν επενδύσεις.Να φέρουμε πίσω τα 160 δις. που είναι στο εξωτερικό και στα σεντούκια ΟΙ ΑΝΕΛ θα είναι η εγγύηση για την ελληνική οικονομία. Στα νησιά αντί να μπει ΦΠΑ έπρεπε να γίνουν ελεύθερες φορολογικές ζώνες. Να κάνουμε την Καραϊβική της Ευρώπης. Δεν καταφέραμε να καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ και που δεν μπόρεσα να δώσω στους στρατιωτικούς την απόφαση του ΣτΕ.
Ερώτηση Τρέμη: Ψήφισε το ΠΑΣΟΚ το τρίτο μνημόνιο. Μετά τις εκλογές θα είστε υποχρεωμένοι να υλοποιήσετε τα προαπαιτούμενα. Κατηγορηθήκατε ότι αφήσατε το μουντζούρη στον Τσίπρα και ότι βάλατε το κομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον της χώρας
Φ.Γεννηματά: Έχουμε εμπειρία , έχουμε γνώση. Ο ελληνικός λαός με τους 7 μήνες ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συγκρίνει και να καταλάβει τη διαφορά. Αν υπήρχε χρυσό βατόμουρο για την οικονομία ο Τσιπρας θα ήταν νικητής. Άδεια τα αποθεματικά του κράτους και βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την καταστροφή. Εμείς διαπραγματευθήκαμε το χρέος που πλέον είναι αναγκαίο. Πρέπει να μην έχουμε τόκους. Ζητάμε τη δύναμη για να είμαστε ο καταλύτης. Κανείς δεν μπορεί να μας πει ότι βάλαμε το κομματικό συμφέρον πάνω από την πατρίδα.
Σχόλια Facebook