ΠΓΔΜ: Προβληματική η συνεργασία με την Ελλάδα στο μεταναστευτικό
Σκόπια
Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Τσάβκοβ, στου οποίου την αρμοδιότητα περιλαμβάνεται η αστυνομία, σημειώνει ότι η χώρα του πρέπει να λάβει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και το σημαντικότερο είναι η χάραξη κοινής πολιτικής από την ΕΕ.
«Ως χώρα δεν έχουμε απεριόριστους πόρους και η ανεξέλεγκτη είσοδος μεταναστών, που υπερβαίνει τις δυνατότητες μας, υποδηλώνει την αδυναμία μας για κατάλληλη μεταχείριση τους, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις που έχουμε υπογράψει» δήλωσε.
«Είναι απλή αριθμητική: οι σιδηρόδρομοί μας έχουν τρένα που μπορούν να μεταφέρουν μέχρι 1.000 άτομα την ημέρα. Οι εταιρείες που έχουν λεωφορεία έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν ακόμη 1.000 επιβάτες ημερησίως. Αυτό σημαίνει ότι 2.000 μετανάστες ημερησίως μπορούν με τον τρόπο αυτό να συνεχίσουν το δρόμο τους. Σε περίπτωση που η Ελλάδα αφήσει 5.000 να εισέλθουν σ΄εμάς, για τους 3.000 δεν υπάρχει θέση σε αυτά τα μεταφορικά μέσα».
Πρόβλημα συνεργασίας
Ο 52χρονος Τσάβκοβ, τέως αρχηγός της αστυνομίας, εκτιμά ότι η διασυνοριακή συνεργασία με την Ελλάδα για το μεταναστευτικό ήταν ανεπαρκής με ευθύνη της Αθήνας, και παραμένει σήμερα προβληματική, χωρίς επαρκείς διμερείς συμφωνίες.
Πριν από μερικές ημέρες μάλιστα κάλεσε σε συνάντηση στην Οχρίδα τους ομολόγούς του της Αυστρίας, της Ουγγαρίας και της Σερβίας, όχι όμως και της Ελλάδας με την οποία, όπως λέει, υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Πάντως, μέσω της συνέντευξής του, καλεί τον υπουργό της Ελλάδας να συμμετάσχει στη συνάντηση.
«Τα πρόσφατα γεγονότα, εκτός από την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στην Ευρώπη και τον κόσμο για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, είχαν ακόμη ένα θετικό αποτέλεσμα: βλέπουμε αυτές τις μέρες την Ελληνική Αστυνομία, από την άλλη πλευρά των συνόρων, να προσπαθεί να αποκαταστήσει τον έλεγχο και να συντονίζει τις δραστηριότητες με τους συναδέλφους της από τη δική μας πλευρά».
«Μετά από πολύ καιρό, οι Έλληνες αστυνομικοί άρχισαν να συνεργάζονται μαζί μας, αλλά πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας. Με όλες τις άλλες αστυνομίες των γειτονικών χωρών έχουμε υπογράψει μια σειρά από συμφωνίες και μνημόνια, έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και κοινές περιπολίες. Δυστυχώς, οι σχέσεις μας με την Ελληνική Αστυνομία δεν είναι σε αυτό το επίπεδο.
»Τα προηγούμενα χρόνια, τόσο από τη μεριά της προηγούμενης υπουργού Εσωτερικών της δικής μας χώρας, όσο και από τη δική μου μεριά, υπήρξαν πολλές προσπάθειες για τη βελτίωση της συνεργασίας. Είχαμε προτείνει και συνεργασία σε επίπεδο Αρχηγών Αστυνομίας των δύο χωρών, χωρίς όμως επιτυχία. Παρά το γεγονός ότι από τη συνεργασία θα μπορούσαν να είχαν όφελος οι πολίτες των δύο χωρών μας, ποτέ δεν πήραμε θετική απάντηση. Έτσι, τώρα ελπίζουμε πως είναι ο κατάλληλος καιρός να δείξουμε ότι οι φίλοι και γείτονες μπορούν και πρέπει να αλληλοϋποστηρίζονται».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχόλια Facebook