Εγκρίθηκε από τον ESM το νέο δάνειο για την Ελλάδα

Αθήνα

Το συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε το βράδυ της Τετάρτης το νέο δάνειο προς την Ελλάδα. Σε μήνυμά του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις ανακοίνωσε και την επίσημη υπογραφή του νέου δανείου από τον ESM, με την επισήμανση ότι «η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι αυτό που θα μετρήσει στο τέλος».Ο ίδιος σε δεύτερο tweet ανέφερε: «Οι ελληνικές αρχές έχουν μια ευκαιρία να αποκαταστήσουν την οικονομική σταθερότητα. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι αυτό που θα μετρήσει στο τέλος».
Ντάισελμπλουμ: Θα παρακολουθούμε στενά τη διαδικασία
Η συμφωνία για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας δίνει προοπτική στην ελληνική οικονομία και μια βάση για τη βιώσιμη ανάπτυξή της, δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο εκτελεστικός διευθυντής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε από την πλευρά του ότι το πρόγραμμα θα επιτρέψει στην Ελλάδα να έχει την επιτυχία που είχαν και άλλες χώρες της Ευρωζώνης που ωφελήθηκαν από τη χρηματοδότηση του Μηχανισμού.

Η δήλωση του κ. Ντάισελμπλουμ έχει ως εξής: «Η συμφωνία αυτή προσφέρει προοπτική για την ελληνική οικονομία και τη βάση για βιώσιμη ανάπτυξη. Η ελληνική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να εφαρμόσει το ευρείας έκτασης πακέτο μεταρρυθμίσεων με αποφασιστικότητα και θέληση και εμείς θα παρακολουθούμε στενά τη διαδικασία. Έχω δηλώσει και πριν ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο. Είμαστε βέβαιοι ότι θα συναντήσουμε προβλήματα τα επόμενα έτη, αλλά έχω εμπιστοσύνη ότι θα μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε».

Ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε: «Το Συμβούλιο Διοικητών του ΕΜΣ ενέκρινε ένα πρόγραμμα που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αλλάξει την πορεία και να ακολουθήσει την επιτυχία άλλων χωρών της Ευρωζώνης που έχουν ωφεληθεί από τη στήριξη του ΕΜΣ και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το μνημόνιο κατανόησης περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις για τις συντάξεις και τη φορολογία που είναι αναγκαίες από καιρό, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, ένα ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και μέτρα σχεδιασμένα για να κάνουν πιο αποδοτική τη δημόσια διοίκηση. Ο ΕΜΣ θα κάνει αυτές τις μεταρρυθμίσεις δυνατές, διασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου με όρους που θα του δίνουν ευελιξία στον προϋπολογισμό, παρέχοντας επίσης αποθεματικό για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, ώστε να μπορεί αυτός να στηρίξει μία βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη».

Η απόφαση ελήφθη μετά την έγκριση από το γερμανικό και το ολλανδικό κοινοβούλιο.

Το Συμβούλιο του ESM, το οποίο αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, έδωσε την έγκρισή του για να προχωρήσει η σταδιακή εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους 26 δισ. ευρώ, ώστε να αποπληρωθεί έγκαιρα, αύριο Πέμπτη, το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ.

Η πρώτη δόση θα ανέρχεται σε 26 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει δύο υποδόσεις:

  • Τυπικά η πρώτη υποδόση, ύψους 10 δισ. ευρώ, θα καταστεί διαθέσιμη άμεσα σε ξεχωριστό λογαριασμό του ESM για την ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών.
  • Ομως η πρώτη, άμεση εκταμίευση προς την Ελλάδα θα προέλθει από την (τυπικά) δεύτερη υποδόση ύψους 16 δισ. ευρώ. Από αυτά τα χρήματα, ένα ποσό ύψους 13 δισ. ευρώ προβλέπεται να εκταμιευθεί αύριο (20 Αυγούστου) ώστε να πληρωθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ και να αποφευχθεί η χρεοκοπία.
  • Ακολουθούν τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ το φθινόπωρο, εφόσον εφαρμοσθούν τα προαπαιτούμενα που βασίζονται σε μέτρα του νέου προγράμματος τα οποία θα εξειδικευθούν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Μετά την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης από τον ESM το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Ολοκληρώθηκε σήμερα η διαδικασία έγκρισης της δανειακής σύμβασης μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) -και τίθεται επίσημα σε ισχύ- έπειτα από τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM, που αποτελείται από τους Υπουργούς Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης.» Το δάνειο, διάρκειας 32,5 ετών, μπορεί να ανέλθει μέχρι 86 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ποσού έως 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν. Σε πρώτη φάση 10 δισ. ευρώ είναι άμεσα διαθέσιμα για το σκοπό αυτό.

» Η πρώτη εκταμίευση, που θα γίνει αύριο το πρωί, ανέρχεται σε 13 δισ. ευρώ εκ των οποίων περίπου 12 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε ειδικό λογαριασμό αποπληρωμής του χρέους (ΕΚΤ, ΔΝΤ, δάνειο – γέφυρα). Σχεδόν 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί στο Ελληνικό Δημόσιο, ποσό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Newsroom ΔΟΛ