Αποβίβαση των μεταναστών στη Θεσσαλονίκη
Πλώρη για Θεσσαλονίκη βάζει το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Με περισσότερους από 1.700 Σύρους μετανάστες το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο αναχώρησε στις 07.50 το πρωί από την Κω, με προορισμό το λιμάνι της συμπρωτεύουσας.
Ολοταχώς για Θεσσαλονίκη έχει βάλει ρότα το πλοίο της ΑΝΕΚ «Ελευθέριος Βενιζέλος», που από τις 13 Αυγούστου ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Κω, προκειμένου να μετατραπεί σε πλωτό καταφύγιο για περίπου 1.700 πρόσφυγες από τη Συρία.Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα έχει ενδιάμεσους σταθμούς την Κάλυμνο και τη Λέρο απ’ όπου θα παραλάβει τουλάχιστον 1.000 μετανάστες. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να κατευθυνθεί στον Πειραιά, ωστόσο ο προγραμματισμός άλλαξε στην πορεία. Μετά την αποβίβαση των μεταναστών στη Θεσσαλονίκη, το πλοίο θα ανεφοδιαστεί και θα επιστρέψει πίσω στα Δωδεκάνησα. Το «Ελευθέριος» Βενιζέλος είχε αγκυροβολήσει στις 13 Αυγούστου στο λιμάνι της Κω, έτσι ώστε να μετατραπεί σε πλωτό καταφύγιο για περίπου 1.700 πρόσφυγες από τη Συρία.
Μπαλάκι ευθυνών…
Εν τω μεταξύ, τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), καθώς και η FRONTEX για τον αριθμό των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο ΟΗΕ άσκησε κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίζεται το μεταναστευτικόΣύμφωνα με την UNHCR, περίπου 20.843 μετανάστες έφθασαν στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα (8-14 Αυγούστου) διά θαλάσσης, ενώ μόνο τον Ιούλιο καταγράφηκαν 50.242 αφίξεις, δηλαδή περισσότερες απ’ ό, τι σε ολόκληρο το 2014. Παράλληλα, ο ΟΗΕ άσκησε κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίζεται το μεταναστευτικό. Η Ελλάδα πρέπει να δείξει «πολύ περισσότερη ηγεσία», προκειμένου να αντιμετωπίσει την κλιμακούμενη κρίση με τους 160.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν φθάσει στις ακτές της μέχρι τώρα φέτος, ανέφεραν την Τρίτη τα Ηνωμένα Έθνη. Η Ύπατη Αρμοστεία κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει την Ελλάδα στο θέμα των προσφύγων.
«Αν η (ελληνική) κεντρική αρχή ερχόταν με ηγεσία και όραμα και διόριζε κάποιον που θα συντόνιζε αυτήν την απόκριση, τότε εμείς και άλλοι διεθνείς οργανισμοί θα ήμασταν έτοιμοι να έρθουμε και να βοηθήσουμε» δήλωσε ο Ουίλιαμ Σπίντλερ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
«Αλλά είναι δύσκολο για εμάς να έρθουμε και να αρχίσουμε να εργαζόμαστε επι τόπου, αν δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος» πρόσθεσε.
Πηγή: Zougla.gr
Σχόλια Facebook