Σχεδόν 21.000 μετανάστες στην Ελλάδα μόνο την περασμένη εβδομάδα
Γενεύη, Ελβετία
- Μονάδες υποδοχής προσφύγων και μεταναστών σε Κω, Λέρο και Χίο
Ο αριθμός των 20.843 μεταναστών αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% του συνόλου των αφίξεων μεταναστών διά θαλάσσης στην Ελλάδα το 2014, που είχαν φθάσει τις 43.500, υπογραμμίζει η UNHCR επισημαίνοντας ότι «ο ρυθμός των αφίξεων αυξάνεται συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες».
Μόνο τον Ιούλιο, καταγράφηκαν 50.242 αφίξεις, δηλαδή περισσότερες απ’ ό,τι σε ολόκληρο το 2014.
Όσον αφορά τις αφίξεις της προηγούμενης εβδομάδας, η μεγάλη πλειονότητα των μεταναστών προερχόταν από τη Συρία (82%). Οι Αφγανοί αποτελούσαν το 14% του συνόλου και οι Ιρακινοί το 3%.
«Η μεγάλη πλειονότητα των αφιχθέντων αυτών πρέπει να λάβει το καθεστώς του πρόσφυγα» τονίζει η Ύπατη Αρμοστεία.
«Εδώ και μήνες, η Ύπατη Αρμοστεία έχει απευθύνει προειδοποιήσεις όσον αφορά την αυξανόμενη κρίση με τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά» αναφέρει η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, η οποία ζητεί να ενισχυθούν «επειγόντως» οι δομές υποδοχής στα νησιά και στην υπόλοιπη χώρα.
Η υπηρεσία «συνιστά στις ελληνικές αρχές να δημιουργήσουν μία μοναδική δομή, η οποία θα επιφορτιστεί να συντονίσει την απόκριση έκτακτης ανάγκης» σε αυτή την κρίση και «να δημιουργήσει έναν κατάλληλο μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας». Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να υποστηρίξουν την Ελλάδα σε αυτή την εργασία, υπογραμμίζει.
«Εάν η [ελληνική] κεντρική αρχή ερχόταν με ηγεσία και όραμα και διόριζε κάποιον που θα συντόνιζε αυτή την απόκριση, τότε εμείς και άλλοι διεθνείς οργανισμοί θα ήμασταν έτοιμοι να έρθουμε και να βοηθήσουμε. Αλλά είναι δύσκολο για εμάς να έρθουμε και να αρχίσουμε να εργαζόμαστε επιτόπου αν δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος» δήλωσε ο Ουίλιαμ Σπίντλερ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Σχεδόν 250.000 μετανάστες έχουν φθάσει στην Ευρώπη διά θαλάσσης μέχρι τώρα φέτος και τουλάχιστον 2.349 έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM).
«Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι μένουν άλλες 135 ημέρες φέτος. Έχουμε κάθε λόγο να περιμένουμε πως ο συνολικός αριθμός των αφίξεων θα ξεπεράσει τις 300.000» δήλωσε από τη Γενεύη ο εκπρόσωπος του ΙΟΜ Τζόελ Μίλμαν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Frontex o αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που έφτασαν στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούλιο ήταν τριπλάσιος σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από έναν χρόνο, αγγίζοντας τους 107.500 ανθρώπους.
«Ο αριθμός αυτός συνιστά το τρίτο διαδοχικό μηνιαίο ρεκόρ και είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τις 70.000 του Ιουνίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός από την έδρα του στη Βαρσοβία.
Κατά του επτά πρώτους μήνες του 2015 ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων έφτασε τους 340.000, από 123.500 κατά την ίδια χρονική περίοδο το 2014, γεγονός που «δημιούργησε πιέσεις άνευ προηγουμένου στις αρχές ελέγχου των συνόρων στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία», συνεχίζει η ανακοίνωση.
Οι περισσότεροι από όσους παράτυπα εισέρχονται στην ΕΕ είναι Σύροι και οι Αφγανοί που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την αστάθεια στις χώρες τους. Φτάνουν κυρίως στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας.
«Πρόκειται για μια επείγουσα κατάσταση για την Ευρώπη που απαιτεί από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ να προσφέρουν τη στήριξή τους στις εθνικές αρχές που υποδέχονται μαζικά τους μετανάστες στα σύνορά τους», υπογράμμισε ο διευθυντής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας, Φαμπρίς Λεζερί.
«Η Frontex έχει ζητήσει από τις χώρες μέλη επιπρόσθετο εξοπλισμό και προσωπικό για να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις της στην Ελλάδα και την Ουγγαρία», πρόσθεσε.
Τον Ιούλιο, σύμφωνα πάντα με τη Frontex, περισσότεροι από 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες διέσχισαν το Αιγαίο και έφτασαν στα ελληνικά νησιά, κυρίως στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Κω. Περίπου 20.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ιταλία ενώ από τα δυτικά Βαλκάνια η Ουγγαρία κατέγραψε περισσότερες από 34.000 αφίξεις.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό, ΑΠΕ/Reuters
Σχόλια Facebook