Αντιδράσεις για την απελευθέρωση των τουριστικών μισθώσεων
Μέχρι σήμερα, αν κάποιος ήθελε να νοικιάσει τη βίλλα του ή το διαμέρισμά του για χρονικό διάστημα μικρότερο του μήνα, θα έπρεπε να δηλώσει επιχειρηματίας στον χώρο του τουρισμού. Από τώρα και στο εξής όμως αυτό το καθεστώς αλλάζει, γεγονός που επιφέρει δραματικές συνέπειες στη λειτουργία των ξενοδοχείων και των άλλων νόμιμων καταλυμάτων της χώρας.
«Οι 30 μέρες είναι ο μόνος τρόπος που έχουμε για να διαχωρίσουμε την άσκηση της τουριστικής δραστηριότητας που έχει το σήμα της λειτουργίας, την έναρξη του επιτηδεύματος, την καταβολή των φόρων κλπ, από τις απλές αστικές μισθώσεις που υπόκεινται μόνο σε φόρο εισοδήματος» αναφέρει στο Star o Ξενοφών Πετρόπουλος, διευθυντής επικοινωνίας ΣΕΤΕ.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων το νέο νομικό πλαίσιο, στο οποίο περιλαμβάνεται και η κατάργηση της εξαίρεσης από το ΕΝΦΙΑ για ενοικιαζόμενα δωμάτια και ατομικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, θα οδηγήσει πολλές μονάδες σε μαρασμό.
«Θεωρούμε ότι καλλιεργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού κυρίως για τις περιοχές με αστικό ιστό μεταξύ των αδειοδοτημένων και των μη αδειοδοτημενων καταλυμάτων που δεν αντιμετωπίζονται με το ίδιο φορολογικό και ασφαλιστικό πλαίσιο» προσθέτει ο κύριος Πετρόπουλος σημειώνοντας πως «Αν απελευθερωθεί πλήρως η αγορά είναι προφανές ότι δεν θα είναι τόσο εύκολος ο τρόπος να ελέγξουμε το εισόδημα, άρα θα μειωθούν τα έσοδα του κράτους και θα αυξηθεί η μαύρη εργασία, αλλά και το κλείσιμο διαφόρων επιχειρήσεων μικρών».
Όπως λένε οι επιχειρηματίες του ελληνικού τουρισμού, οι οποίοι προτείνουν την τοποθέτηση του ορίου των μισθώσεων για τουριστική χρήση στις 20 μέρες, η πλήρης απελευθέρωση αναμένεται να λειτουργήσει αποτρεπτικά για δεκάδες επενδύσεις στον κλάδο.
Σχόλια Facebook